joi, 16 mai 2019

Pe simezele Capitalei - Zece
Arta plastică contemporană românească 


Cristian Olteanu, Nicu Dumitrescu 


Galeria Sabion, București 


16 - 30 mai 2019
   Continuăm seria de evenimente în care completăm arta bijuteriei cu cele provenite din alte arii creative. Artiști români de excepție își prezintă lucrările într-un spațiu expozitional mai aparte. Lucrări cu puternică încărcătură emoțională vor încânta deoptrivă ochiul și spiritul privitorului.
   Artiștii Nicu Dumitrescu și Cristian Olteanu vin în fața iubitorilor de frumos cu lucrări realizate din sticlă, metal, lemn, precum și tablouri cu vitralii.
Adresă: Calea Victoriei, nr. 68 - 70, București. 

Ocolul Pămîntului în 120 + Șahuri
Colecții și Colecționari 


Emil Sitaru


Muzeul de Istorie Sibiu 


17 mai - 15 iunie 2019
Curatori: 
Emil Sitaru (Academia de șah SITAS) și Sergiu-Mihail Chideșa (Muzeul Național Brukenthal)
  Muzeul Național Brukenthal din Sibiu alături de Academia de Șah SITAS din Cluj are plăcerea de a invita publicul la o plimbare imaginară în jurul Pământului, și nu numai, prin intermediul fascinantei colecții de șahuri a profesorului Emil Sitaru care ne mărturisește următoarele:
  ȚCutreierând lumea, unii adună nestemate, alții culeg povești despre locurile prin care îi poartă pașii iar alții colecționează doar amintiri frumoase despre cultura și tradițiile oamenilor pe care i-au întâlnit. Călătorind prin lume, am adunat câte puțin din toate acestea în colecția mea de șahuri de pretutindeni. Fiecare are câte o poveste ce așteaptă să fie spusă. A fost odată un rege care…”

Flori de Mai Astriste
Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


17 mai 2019


Capriciile Modei
Muzeul Orașului Oradea 


16 mai - 23 august 2019    Vă invităm într-o incursiune în lumea eleganței feminine, reprezentată de excepționalele piese autentice de costum și accesorii vestimentare, din perioada anilor 1850 – 1950, imagini după fotografii de epocă precum și piesele de artă decorativă: cristal-porțelan, metal, mobilier și artă plastică.
   Vernisajul expoziției va avea loc în data de 16 mai, ora 17:00, curator dr. Maria Camelia Ene, șef birou Istorie Bucureșteană.
   Expoziția Capriciile Modei ajunge în muzeu cu sprijinul Muzeului Municipiului București, prin managerul dr. Adrian Majuru și dr. Maria-Camelia Ene.

Întemeietorul școlii românești de balet modern
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Oleg Danovski (1917 - 1996)Articol publicat în Spectator cu Umor, Caiet al Teatrului Mic, Nr. 4.
Aprilie 1988.
Articol publicat în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.

Satul maramureșean
Expoziție de fotografie 


Francisc Nistor 


Muzeul Maramureșan, Sighetu Marmației 


18 mai 2019

Curcubee înaripate
Muzeul de Științele Naturii Suceava 


15 mai - 15 septembrie 2019

    Muzeului Bucovinei Suceava vă invită să vizitați, în perioada 15 mai-15 septembrie 2019 la Muzeul de Științe ale Naturii, expoziția temporară intitulată Curcubee înaripate. Expoziția aduce un omagiu profesorilor entomologi Pisică-Donose Constantin și Nemeș Ioan, la aproximativ zece ani de la trecerea lor în neființă.
    Materialul entomologic expus publicului vizitator cuprinde 24 insectare cu fasmide și fluturi exotici și autohnoni, colectați și achiziționați de profesorul Ioan Nemeș, totalizând 679 exemplare și, alte zece insectare cu lepidoptere și coleoptere din Patrimoniul entomologic al Muzeului de Științe ale Naturii din Suceava.
    Colecția profesorului Ioan Nemeș, aflată în Patrimoniul entomologic al Muzeului de Științele Naturii din Dorohoi- coorganizatorul acestei expoziții omagiale, conține aproximativ 250.000 de exemplare de fluturi (molii-sfinx, molii-lună, fluturi dulci, fluturi toxici) aduși din Madagascar, Brazilia, Papua Noua Guinee, America de Nord, Mexic.

Bacovia - Portret
Arta plastică contemporană românească 


Dionis Pușcuță 


Casa Memorială George Bacovia, Bacău 


18 mai 2019
De Noaptea Muzeelor
Muzeul de Etnografie și Artă Populară 


Orăștie 


18 mai 2019

Vreau să cred - Tăblițele de la Tărtăria
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


18 mai - 31 august 2019
   Titlul expoziției pornește de la natura controversată a faimoaselor tăblițe de la Tărtăria. Fiind formulate în decursul ultimilor cinci decenii multe păreri sceptice sau din contră, exaltate, expoziția dorește să prezinte nu doar piesele, dar și povestea care se ascunde în spatele lor.
    Tăblițele pot fi văzute într-un context mai larg, alături de alte exemplare neolitice, cum ar fi tăblițele descoperite la Turdaș, încă în secolul al XIX-lea, discuri de lut descoperite în săpături din Cluj Napoca, dar și o a patra tăbliță de la Tărtăria, Tăblița Secretă, descoperită în decursul ultimilor ani.
    Vizitatorii au posibilitatea și sunt invitați să observe și să compare reprezentările tăblițelor, și să își formeze propria părere despre aceste descoperiri, având la dispoziție panouri cu informații care prezintă pas cu pas izbucnirea şi escaladarea unei dispute științifice, care a avut efect asupra percepției noastre despre piese.

Dramaturg, cronicar dramatic, prozator, traducător,,,
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Mircea Ștefănescu (1898 - 1982)


Capitol publicat în Istoria teatrului în România, vol. III (1919 - 1944).
Editura Academiei R.S.R., 1973.

Rememorări publicate în Caiet program, Nr. 20, Teatrul Național București.
Stagiunea 1973 - 1974.

Rememorări publicate în Caiet program, Nr. 21, Teatrul Național București.
Stagiunea 1973 - 1974.

Un dramaturg își amintește
Rememorări publicate în Caiet program, Nr. 23, Teatrul Național București.
Stagiunea 1974 - 1975.

Un dramaturg își amintește


Rememorări publicate în Caiet program, Nr. 24, Teatrul Național București.
Stagiunea 1974 - 1975.

Articol publicat în Caiet, Nr. 39, Teatrul Național București.
Stagiunea 1977 - 1978.


Rememorări publicate în Cortina,
supliment la programul Teatrului. C. Nottara. Februarie 1985.


***Mai multe despre acest dramaturg puteți afla și de aici: Wikipedia