marți, 10 ianuarie 2023

Portrete în artă, în alb-negru...

 


Din istoria caricaturii tomânești


Gogu Neagoe



Căminul Cultural, Giuvărăști, 21 - 28 mai 2023.


    Primăria comunei Osica De Jos județul Olt, în parteneriat cu Școala Gimnazială Osica de Jos, Olt și Căminul Cultural Osica De Jos vă invită luni, 16 ianuarie 2023, ora 10:10, la Căminul Cultural.

   Sunt lucrările care au fost expuse în muzee de din Australia, SUA, Iran, Franţa, Italia, Germania, Japonia, Bulgaria, Belgia, in muzee din București, Craiova, Cluj Napoca, Brașov, Slatina .

   Intrarea la eveniment este liberă. Între orele 11:00 -14:00. Artistul va executa portrete caricaturi pe loc, gratuit .

   Expoziţie de caricatură Gogu Neagoe  -Portrete în artă poate fi vizitată până în 16 februarie 2023, la Centrul Cultural Osica De Jos, Județul Olt.

Orele de vizita 10:10 - 15:15 (L-V)

Sâmbătă și duminica, program 11:11 -18:18


    Gogu Neagoe este un oltean cunoscut în toată lumea, pasionat de creioane, de pictură și de caricatură, ale cărui opere au ajuns în zeci de țări din Europa, dar și din alte continente. A absolvit Colegiul Național Frații Buzești din Craiova, iar apoi Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu și Facultatea de Drept a Universității din București. A apărut în foarte multe emisiuni de televiziune, din ţară şi din străinătate. Artistul în vârstă de 44 de ani și-a dedicat viața operelor de caricatură, ducând pasiunea peste limitele la care se aștepta vreodată. Artistul s-a alăturat în 2021 unei campanii pentru donarea de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti, Picătură de viaţă, realizând Portret pentru o Picătură de viaţă, mai precis caricaturi şi portrete pentru donatori.

    A creionat sute de de portrete, a intrat în contact cu zeci de personalități șefi de state, sportivi și, cel mai important, a ales să-și doneze operele în scopuri caritabile. În anul 2020, de Ziua Femeii, a participat în București la un eveniment caritabil, donând pentru o cauză nobilă. Caricaturistul a realizat un număr de 246 de portrete participanţilor la crosul pentru viaţă Hope Run for Alexandra.

    Suma colectată de la beneficiarii caricaturilor a fost donată integral pentru ajutorarea polițistei de la Brigada Rutieră din Bucureşti, diagnosticată cu melanom malign al membrului inferior clark 4.

    Este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, UNESCO.

    A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate. Caricaturistul oltean este invitat de onoare, an de an, la festivaluri de folclor din România, cum ar fi Festivalul de folclor Căluşul Românesc de la Slatina, cu o tradiție de 21 de ani, Festivalul Naţional de Folclor Cântece Oltului, Călimăneşti, judeţul Vâlcea, organizat de peste 51 de ani, în luna august, de Sfânta Maria, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret Peştişorul de Aur – Tulcea, care are loc la începutul lunii august. Caricaturile artistului sunt expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia.

     În 2013, artistul a donat 4 lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro, la un eveniment caritabil, pentru copiii cu probleme de sănătate şi săraci. De asemenea, a mai participat, fără onorariu, la multe evenimente caritabile de sănătate pentru femei cu probleme de cancer din județul Olt, realizând caricaturi pentru invitaţi, iar sumele colectate din caricaturi au fost donate integral pentru susţinerea unor proiecte de prevenire şi tratament pentru cancerul mamar, precum cel din 2015 până 2019: Rotary susţine lupta împotriva neoplasmului mamar – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judeţul Olt.

    Gogu Neagoe și-a vândut mai multe lucrări de artă, caricaturi cu personalități, fotbaliști și 6 portrete cu Simona Halep în scop caritabil, toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea de defibrilatoare medicale automate care au fost montate în centre magazine din orașul Slatina.

   De asemenea, Gogu Neagoe a inițiat și coordonat concursul de creație plastică, Școala mea cea mai frumoasă, pentru elevii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, din comunele și satele județului Olt.

Fotografi brașoveni și atelierele lor

 


Lansare de carte


Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Brașov


11 ianuarie 2023




     Publicația realizează o incursiune în istoria începuturilor fotografiei brașovene, de la primii pictori convertiți la fotografie, până la fotografii profesioniști din perioada 1839 - 1918 și întregește expoziția Fotografi brașoveni și atelierele lor, găzduită până la începutul anului 2023 de Complexul Comercial Coresi.

    Volumul este un instrument util pentru vizitatorii Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului care pot vedea, în expoziția permanentă, un atelier de fotograf de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Publicația conține reproduceri după fotografiile aflate în patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov și în colecția Arhivelor Naționale Brașov, dar și detalii despre viața și activitatea celor mai importanți fotografi brașoveni ai secolului al XIX-lea: Leopold Adler și Carl Muschalek. De altfel, sunt plasați pe o scară a timpului toți fotografii consemnați până acum la Brașov, fie că erau ambulanți, fie că activau în cadrul atelierelor deschise în oraș.

Cartofilie - Imagini urbane cărășene

 


Consiliul Județean Caraș-Severin 


Reșița


11 ianuarie 2022



În spiritul Demiurgului

 


Arta plastică contemporană românească


Valentina Paraschiv


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


10 - 20 ianuarie 2023




Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane

 


Muzeul de Artă Constanța 


11 ianuarie - 28 februarie 2023




Ziua Culturii Române

 


Prezențe românești peste hotare


Institutul Cultural Român, Madrid, Spania 


17 ianuarie 2023



Grigore Antipa și Emil Racoviță - vizionari ai științei românești

 


Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa 


București 


15 ianuarie 2023




Un secol de expoziții

 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


13 ianuarie 2023




Turneu în Capitală...dar și pe Litoral

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Opera de Stat Timișoara





Consemnare publicată în Ziarul Scînteia, de joi, 12 iulie 1962.


Consemnare publicată în Ziarul Scînteia, de sîmbătă, 14 iulie 1962.








Articol publicat în Ziarul Scînteia, de vineri, 20 iulie 1962.

Un Eminescu al generației mele - 140 de ani de la debutul editotial

 


Institutul Cultural Român Mihai Eminescu 


Chișinău, Republica Moldova 


15 ianuarie 2023



...mai ales caricaturist...

 


Banda Desenată Românească 


Nic Nicolaescu



***
Pe Nic îl cunoașteți în calitate de caricaturist.
După cum rezultă și de aici:

E timpul însă să-l înscriem și în rândul autorilor de benzi desenate.
Iată și dovada: 




Bandă desenată publicată în pliantul Expoziției Minitehnicus. 1972.
Editori: Consiliul Național al Organizației Pionierilor și Revista Cutezătorii.

Noi și ceilalți și alte amintiri

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Simeza, București 


16 - 29 ianuarie 2023



Pedagogii divine mântuitoare

 


Niculae Constantin 


Cercul Militar Național, București 


12 ianuarie 2023




Eminescu, Măria Ta!

 


Casa de Cultură Mihai Ursachi 


Iași 


14 ianuarie 2023