vineri, 18 decembrie 2015

Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România
Muzeul Civilizatiei Urbane a Brasovului


21 decembrie 2015 - aprilie 2016

    Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului vă invită luni, 21 decembrie, ora 12:00, la vernisajul expoziţiei Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România.
   Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti împreună cu Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici și aduce în premieră în fața publicului braşovean colecția didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la finalul secolului al XIX-lea.
   Nicolae Minovici (1868-1941) este autorul primei sinteze a problematicii tatuajelor din spaţiul românesc, iar teza sa de licenţă, Tatuajurile în România” publicată în anul 1898, rămâne o lucrare de referinţă pentru medicina românească.
   O istorie a tatuajelor în societatea românească subliniază simboluri individuale care se întâlnesc de la delincvenţi până la înalta societate.
   Din perspectiva istoriei cotidianului urban actual, a impactului modernizării accentuate şi rapide, în care oamenii sunt asaltaţi de probleme, multe dintre simbolurile tatuate reprezintă fie o formă de protest faţă de o lume greu de suportat, fie o modalitate de afişare sau afiliere la un grup.
    Expoziţia poate fi vizitată până în luna aprilie 2016, de marţi până duminică, între orele 9:00-17:00, la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului nr. 15.

Evolutia costumului popular romanesc de pe Tarnave
Muzeul Municipal Medias


19 decembrie 2015

    Sâmbătă, 19 decembrie, ora 11ºº, vă invităm la simpozionul dedicat costumului tradițional românesc specific zonei Târnavelor, care se va desfășura la Muzeul Municipal Mediaș.
   În cadrul evenimentului vor susține o serie de prelegeri specialiști din domeniul etnografiei, dintre care amintim pe:
Prof. univ. dr. Ilie Moise (Sibiu)
Eugenia Nistor (Rupea)
Adriana Țuțuianu (Alba Iulia)
Ionel Cioc (Bazna)

Vă așteptăm cu drag!
***