vineri, 11 decembrie 2020

File de istorie (stagiunea 1888 - 1889)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național București
Sarah Bernhardt.

Privire istorică. Volumul III (Teatrul din București 1877 - 1901).
Editura pentru Literatură. 1969.

Am venit să colindăm, Florile Dalbe!

 


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti 


București 


12 - 20 decembrie 2020
Dragi vizitatori,

     Vă invităm în perioada 12 - 20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – la evenimentul Am venit să colindăm, Florile Dalbe!

    Spre deosebire de alți ani, când muzeul organiza evenimentul Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou Florile Dalbe cu prezența multor ansambluri, cete de colindători și grupuri ce performau jocurile cu măști specifice Anului Nou, anul acesta suntem nevoiți să reducem cu mult numărul de participanți, dată fiind situația actuală și grija față de sănătatea noastră, a tuturor.

  Așadar, Sâmbătă și Duminică, 12 și 13 decembrie 2020, între orele 09:00 - 17:00, meșterii populari și artiștii plastici vă așteaptă în muzeu. Cei care doresc pot participa la atelierele de confecționat sorcove, stele și măști populare.

   Sâmbătă și Duminică, 19 și 20 decembrie 2020, tot între orele 09:00 - 17:00, în timp ce meșterii populari și artiștii plastici vă întâmpină în curțile gospodăriilor din muzeu, vă așteptăm și la ateliere de confecționat sorcove, globuri, decorațiuni pentru bradul de Crăciun și decorat turtă dulce.

     Un moment special al programului îl constituie prezența cunoscutului interpret de muzică populară Gelu Voicu, care, împreună cu Taraful Lăutarii din Teleorman, vor colinda pe la ferești și vă vor ura un an îmbelșugat.

    Pentru că a fost vrăjit de frumusețea Muzeului Satului acoperit de zăpadă, Moș Crăciun se va plimba pe aleile muzeului, iar copiii care se vor întâlni cu el vor primi câte un mic cadou.

    La ateliere de creație pot participa atât copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani. Înscrierile au loc la adresa de e-mail programe.culturale@muzeul-satului.ro. Programul evenimentului, inclusiv al atelierelor, poate fi consultat pe https://muzeul-satului.ro/.

    Pregătiți de sărbătoare, vă invităm să vizitați și expozițiile temporare: Restituiri - pământ, apă, aer, foc – Sala Gheorghe Focșa; Icoana ortodoxă - Lumina credinței – Sala H. H. Stahl; Deschide ușa, creștine! – Foaier Victor Ion Popa, Salonul Național de Artă Contemporană - SNAC 2020, secțiunea artă religioasă – Sala de Sticlă.

    Vă reamintim că în această perioadă puteți dona haine și jucării în stare bună, pentru copii cu vârste cuprinse între 5 luni și 12 ani, în cadrul campaniei Deschidem Cartea Faptelor Bune. Obiectele vor fi date copiilor instituționalizați din 3 case de tip familial din județul Giurgiu. Mai multe detalii despre acest proiect: https://muzeul-satului.ro/events/cartea-faptelor-bune.


Pe simezele bârlădene - Artes Mechanicae

 


Arta plastică contemporană românească 


Răzvan Dragoș 


Muzeul Vasile Pârvan, Bârlad 


12 decembrie 2020 - 12 ianuarie 2021Unora le place rock-ul

 


Krypton
Formația la lansarea operei rock Lanțurile (1990)
Articol publicat în Călătorie pe portativ,
supliment la caiete-program editate de Opera română din București.
Începutul anului 1989.

Pe simezele constănțene - Poster Design

 


Arta plastică contemporană românească 


Florin Stoiciu, Zuzu Caratănase 


Tomis Mall, Art Gallery, Constanța 


17 - 31 decembrie 2020Poveștile Crucii

 


Muzeul Național de Artă al României 


București


5 decembrie 2020 - 30 iunie 2021
   O nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească.

   Aceasta este realizată de curatorul Lucreția Pătrășcanu, din cadrul Secției Artă Veche Românească a MNAR și propune un registru expozițional conturat prin elemente de spiritualitate și cult.

   Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină prezintă publicului aproximativ 60 de lucrări din colecția de Artă Veche Românească, majoritatea inedite. Cele mai multe dintre lucrările expuse sunt cruci sculptate și ferecate în argint aurit, care au fost folosite în cult (cruci de procesiune, de mână și pentru masa altarului), alături de care sunt etalate și obiecte de devoțiune privată, precum icoane sculptate și pandantive de forme diverse (circulare și rectangulare, mici diptice sau triptice).

    Realizate în perioada cuprinsă între începutul secolului XVI și mijlocul secolului XIX, piesele conturarează evoluția acestui gen artistic în Țările Române. Astfel de piese se regăsesc pe toată aria de influență bizantină, din sudul Dunării și până în Rusia. Între piesele prezentate se disting câteva cruci ferecate de mari dimensiuni, de o calitate artistică excepțională și o însemnătate cu totul specială, ce au fost dăruite de voievozii Alexandru Lăpușneanu, Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu celor mai importante dintre ctitoriile lor – Mănăstirile Slatina, Cotroceni și Hurezi.

Accesul este gratuit, în baza biletului de vizitare pentru Galeria Națională de la sediul central.

 

Galeria de Artă Veche Românească,

Calea Victoriei 49-53

Program: miercuri - duminică, 11:00 - 17:00

File de istorie (stagiunea 1887 - 1888)

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național București
Agatha Bârsescu.

Privire istorică. Volumul III (Teatrul din București 1877 - 1901).
Editura pentru Literatură. 1969.