joi, 10 octombrie 2019

Printre fondatorii UAP
Arta plastică contemporană românească 


Aurel Nedel (1930 - 2014)

Pliant - catalog expozițional.
Sala Galeriilor de Artă, Str. Kirov, Nr. 1, București.
Noiembrie - decembrie 1963. 

***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:
Exponatul lunii octombrie
Muzeul Dunării de Jos 


Călărași 


1 - 31 octombrie 2019

    Încă din sec. al XI- lea, la Păcuiul lui Soare existau ateliere în care se produceau obiecte de podoabă şi garnituri de îmbrăcăminte prin tehnica presării(au repousse) . Un astfel de obiect reprezentând un tipar de bronz pentru mulat aplice din foiţă de aur, se află în colecţiile Muzeului Dunării de Jos Călăraşi.
   Tiparul este confecţionat din bronz, are forma dreptunghiulară, având L= 93mm, l= 53mm, gr.=2mm. Pe faţa tiparului sunt redate siluetele a patru căprioare dispuse câte două spate în spate, simetria lor fiind aproape perfectă. Maniera de redare a căprioarelor şi eleganţa poziţiei lor, trădează mâna unui meşter artist cu îndelungă experienţă.
    Placa de bronz este mărginită pe cele patru laturi de un decor şnurat. Cu acest tipar se obţineau, prin presarea unei foiţe de aur, podoabe care se aplicau probabil pe diferite obiecte, acoperite sau nu cu stofă sau pânză.
    Deşi nu a fost descoperită nici o podoabă care să fi fost făcută cu un asemenea tipar, au fost totuşi găsite tipare asemănătoare celui prezentat, nu prin motivele decorative ci prin funcţionalitate. Un exemplu elocvent îl constituie o plăcuţă - tipar din os, dreptunghiulară, descoperită la Costeşti ( Iaşi). Pe una din feţe sunt reprezentate figurile a trei bărbaţi, posibil preoţi, iar pe cealaltă faţă se află un decor geometric compus din linii şi cercuri.
     Argumentul pentru existenţa la Păcuiul lui Soare a unui atelier de confecţionat bijuterii şi accesorii vestimentare este dat de numeroasele descoperiri a unor piese finite (lunule, cruciuliţe, inele, cercei, catarame) dar şi a unor piese rebutate care, alături de tiparele din secolul al XI- lea pentru obţinerea de podoabe prin tehnica au repousse, definesc odată în plus caracterul urban al amintitei aşezări.

Gaițele
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova
Premieră: 15 septembrie 1978.Consemnare publicată în Antracte, caiet-program al Teatrului Național Craiova. 1982.


O instituție centenară
Din istoria învățământului românesc 


Colegiul Național Nicolae Grigorescu, Câmpina 


15 octombrie 2019

Cronică muzicală...din primăvara lui '45
Scena lirică de-odinioară
Mihail Jora.


Articol publicat în Universul Literar, Nr. 9. Duminică, 18 martie 1945.
Expo Hunting Moldavia
TNT Club Sport 


Bacău 


25 - 27 octombrie 2019
Adresă: Str. Arcadie Șeptilici, nr. 5, Bacău.

Creștetul încununat al clipei
Lansare de carte 


Cristian Boroș 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


11 octombrie 2019
    Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Culturală Secolul 21 vă invită vineri, 
11 octombrie 2019, ora 18:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, Sala Perpessicius, la lansarea volumului de poezie Creștetul încununat al clipei de Cristian Boroș. Vor lua cuvântul Daniela Șontică, Victoria Milescu și Costin Tuchilă.
    Cristian Boroş (n. 1982) este medic dentist, designer grafic, muzician şi scriitor. A publicat Aproape de iarbă (poeme) Ed. Prahova, 1997, Egreta (poeme) Ed. Prahova, 1999, Cântări de stea (republicarea unei părţi a cărţii Cântări religioase tipărite de Ierom. Dometie Ionescu, Bucureşti, 1909) - coordonator şi designer grafic, editată de Mănăstirea Turnu, Prahova, 2005, Slujba Învierii - coordonator, culegător de texte şi designer grafic, Ed. Evloghia, 2006, Suplu zvâcnet vertical (poeme), Ed. Filos, 2013, Zbor în şoaptă (poeme), Ed. Filos, 2015, Neşlefuitele poeme co-autor alături de Alexandru Rădescu, Ed. Filos, 2015.
    În cel mai recent volum de poezii, Cristian Boroș continuă drumul său în căutarea luminii și descrie pas cu pas, clipă cu clipă, această călătorie. Pietrele de care se împiedică, cele pe care le cară, uneor,i în spate, dar și cele pe care, urcându-se, vede mult mai departe în zare, devin de multe ori temele principale ale discursului său poetic. Discret și delicat, suficient de analitic și pătrunzător, parcursul său se vrea o prețuire a timpului și o fructificare a lui  în căutarea bucuriei, o ajungere în cele din urmă la trăiri demne de a fi așezate ca o cunună pe creștetul neirositei clipe.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

O scrisoare pierdută
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Craiova

Premieră: 27 ianuarie 1982.
De la stînga Ilie Gheorghe, Viorica Popescu-Mihail, Valeriu Dogaru,
Vasile Cosma, Tudor Gheorghe, Lucian Albanezu și Petre Iliescu-Anatin.Articol publicat în Antracte, caiet-program al Teatrului Național Craiova. 1982.

"Artistă fruntașă în arta tapiseriei"
Arta plastică contemporană românească 


Ileana BalotăConsemnare în Almanah Flacăra 1990. Decembrie 1989.


Catalog expozițional, Galeriile de Artă din B-dul Magheru, Nr. 20. 
Ianuarie - februarie 1968.

"Trecutele vieți ale marilor noștri cântăreți"
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Opera Română
Caiet, Opera Română.
Stagiunea 1944 - 1945.


Erau vremuri de inflație...