marți, 9 februarie 2016

Descopera Africa...




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


12 februarie 2016





   Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Grupul Misiunilor Diplomatice și Consulare Africane acreditate în România au plăcerea să vă invite vineri, 12 februarie 2016, la evenimentul cultural Descopera Africa….la Muzeul Satului.
   Evenimentul propune publicului român o incursiune în lumea fascinata a tradițiilor africane atât prin intermediul unei expoziţii de artizanat, unde se pot admira costume, covoare, cuverturi și tapiserii, dar și printr - o prezentare de gastronomie specifică celor 12 ţări participante: AFRICA DE SUD, ALGERIA, ANGOLA, EGIPT, GHANA, LIBIA, MADAGASCAR, MAROC, NIGERIA, R.D. CONGO, SUDAN, TUNISIA.
    Expoziția va putea fi vizitată de către publicul larg începând cu ora 14:30, în Sala și Foaierul H.H. Stahl, Șos.Kiseleff nr. 30, sector 1.

Mai multe informaţii:
Biroul Relaţii Publice
021 317 91 03 – int. 178, 143
***

Balcic eterna provocare




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


12 - 28 februarie 2016





   Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul expozitiei Balcic eterna provocare vineri, 12 februarie 2016, ora 18:00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi București, Galeria de Artă “oan Octavian Penda.
    Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar, reuneşte pe simeze 15 artişti plastici profesionişti, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 45 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
    Lucrările selecţionate transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator, dovedit în mod constant, de artiştii implicaţi în această manifestare.
Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 12 – 28 februarie 2016.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator general

10 februarie 2016
***

Paşii, cuvintele şi obişnuitul




Arta plastica contemporana romaneasca


Matei Bejenaru


Galeria Anca Poterasu, Bucuresti


12 februarie 2016






    Galeria Anca Poterașu are plăcerea să vă invite vineri, 12 februarie, incepând cu ora 18:00, la vernisajul expoziției - Paşii, cuvintele şi obişnuitul, semnată de artistul Matei Bejenaru, curator Anca Verona Mihuleț.
    Fizica şi neurofiziologia ne învaţă că pentru a ne apropia de adevărata structură a naturii, avem nevoie de claritatea privirii; ochiul este perceput ca parte a creierului, un transmiţător valid al informaţiei vizuale. Viziunea, fie că o percepem simplu, ca procesualitate a vederii, fie că o percepem într-un câmp expansiv, ca şi capacitate de a trece dincolo de limitarea fizică şi de a pătrunde într-un spaţiu non-liniar, are un rol esenţial în procesele de gândire şi cunoaştere.
Transmiterea şi explicarea informaţiei vizuale sunt parte dintr-un mecanism complex care încorporează un sistem format din imagini, statice şi în mişcare, sunete, recuperarea memoriei şi condiţionalitatea mediului înconjurător. Paul Virilio, în capitolul "Efracţia morfologică” din cartea Spaţiul critic, meditează asupra constituirii imaginii, realizând conexiuni neaşteptate între lumină, transparenţă, viteză şi formarea percepţiilor vizuale. Pentru Virilio, „ profunzimea timpului este înlocuită de profunzimea câmpului spaţiului sensibil”, el punând un semn de egalitate între lumină şi spaţiu per se. Este o afirmaţie curajoasă, dar în acelaşi timp bine argumentată, în contextul în care, indiferent de planurile pe care le abordează (fizic, mediatic, moral, de observator sau de complice) se întorce mereu la coerenţa aproape nebănuită a luminii.
    În ultimii ani, Matei Bejenaru a documentat o serie de instituţii care urmau să se închidă, să dispară sau să fie regândite, surprinzând momentul sublim în care obiectele sau mecanismele o dată funcţionale şi producătoare de posibilităţi erau acoperite în aşteptarea noii lor istorii. Faţă în faţă cu determinismul istoriilor regionale, Matei Bejenaru fortifică înţelegerea asupra acelor locuri supuse regimului schimbării, lente sau accelerate. La intersecţia dintre diferitele spaţii critice, lumina triumfală din deşertul Negev se întâlneşte cu lumina care se stinge din Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi; acel punct de intersecţie între reprezentarea vizuală, spaţiul critic şi lumină reprezintă tocmai punctul de formare al imaginii abstracte.
    În expoziţia Paşii, cuvintele şi obişnuitul, Bejenaru reuneşte câteva din metodele de lucru pe care le-a reiterat în ultimii ani – marşul de gândire, însoţit de filmare, documentare fotografică şi înregistrare audio, alături de oferirea de sarcini artistice – de această dată, provocarea criticului literar Doris Mironescu pentru a scrie împreună o poezie despre abstractizarea imaginii şi despre obişnuinţa luminii. Atunci când a pornit în marşul de gândire, artistul însuşi şi-a dat sarcina de a descoperi un mod de abstractizare a cadrelor pe care le vede şi le consemnează – un exerciţiu de viziune, dar şi de memorie care se concretizează în studio, când recursul la lumină şi la tehnică redimensionează realul.
Paşii devin puncte, cuvintele se transformă în interfeţe, iar obişnuitul se înconjoară de suspans şi progresează în hiper-spaţiu.
     Matei Bejenaru (1963) este un artist vizual care trăieşte şi activează la Iaşi, unde predă fotografie şi video art la Universitatea de Arte George Enescu. În proiectele sale, prin fotografie, video-uri, performance-uri şi instalaţii intermediale, analizează felul în care modurile de producţie economică, cunoaşterea tehnologică, mentalităţile şi stilurile de viaţă ale oamenilor s-au schimbat în ţările post-comuniste în ultimele două decenii. Imigraţia muncitorilor români în Vest a fost analizată în proiectele artistice Ghid de călătorie şi Maersk Dubai, selectate pentru diferite expoziţii internaţionale, precum cele de la Tate Modern, Level 2 Gallery din Londra în 2007, Bienala de la Taipei în 2008.
    Proiectul său experimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, început în anul 2010, a fost prezentat la The Drawing Room şi Tate Modern la Londra, Western Front la Vancouver, Kuenstlerhaus Buchsenhausen Innsbruck, Laakteater Haga. Cel mai recent episod din acest proiect, Oda Materiei, a fost expus la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti şi la Bienala Timişoara Art Encounters.

Săptămâna Culturală Venezueleană




Bucuresti


15 - 18 februarie 2016





    Cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, al Cinematecii Naționale Venezuelene și al Muzeului Național George Enescu, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela la București organizează o Săptămână Culturală care se va desfășura între 15 și 18 februarie 2016.           
   Evenimentul va oferi publicului român și străin oportunitatea apropierii de variata și bogata cultură venezueleană.
   Săptămâna Culturală Venezueleană la București va fi lansată prin inaugurarea Expoziției de Pictură și Schițe ale talentatului și creativului artist plastic venezuelean, rezident în București, Humberto Miquilena, artist care își construiește o promițătoare carieră artistică în România.
Activitatea va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, luni, 15 februarie, la ora 18:00.
    În continuare se va proiecta la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea, filmul venezuelean Samuel, o peliculă realizată în frumosul cadru al Anzilor venezueleni. Subiectul acestui film se derulează în jurul unei perechi de la sat, fără copii, care încearcă să conceapă un urmaș cu ajutorul unui medic cu puteri hipnotice. (75 min.)
    La finalul proiecției, asistența va putea să deguste o varietate de romuri și ciocolate venezuelene, considerate printre cele mai bune din lume. De asemenea, se va oferi o mostră de aperitive tipice venezuelene.
    Marți, 16 februarie, publicul român se va putea bucura de filmul Reverón, care ne dezvăluie fascinantul univers din jurul vieții marelui pictor venezuelean, Armando Reverón (105 min). În final, miercuri, 17 februarie, se va proiecta pelicula Azú, alma de princesa, ce relatează obsesia unui fermier venezuelean pentru noua sa sclavă, în timpurile coloniei spaniole (100 min.).
    Filmele vor fi proiectate la Cinema Muzeul Țăranului - Studioul Horia Bernea, la ora 18:00, în zilele menționate mai sus. Toate filmele vor beneficia de subtitrare în limba română și limba engleză. Intrarea este liberă.
    Eșantionul cinematografic selectat se va constitui într-o demonstrație a excelenței și maturități atinse de către cinematograful venezuelean pe durata ultimilor ani.
    Săptămâna Culturală Venezueleană va culmina joi, 18 februarie, cu un recitat susținut de excelenta pianistă româncă Victoria Spinei, din repertoriul muzicii tradiționale venezuelene, un omagiu adus celebrei pianiste venezuelene Teresa Carreño (1853-1917), recital susținut în Sala Cantacuzino a Muzeului Național George Enescu. Carreño a fost considerată cea mai mare pianistă a lumii în epoca sa și și-a împărțit viața între Caracas, New York și Paris.

Revista Muzeelor




Lansare de carte


17 februarie 2016





   Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală lansează în mediul online cel mai recent număr al Revistei Muzeelor.
   Începând cu 17 februarie 2016, revista va fi disponibilă pe http://www.culturadata.ro/categorie-publicatii/revista-muzeelor/ și pe platforma  https://issuu.com/incfculturadata
   Revista Muzeelor, editată de INCFC, îşi propune să devină publicația predilectă a specialiștilor care activează în cadrul muzeelor din România.
   "Prin numărul de față al seriei noi începem să construim un capitol recent în muzeologie, care a început de mult, dar care își marchează acum intrarea în legalitate, printr-un botez lingvistic, respectiv printr-o asumare a unei noi ocupații în muzee. E vorba de tema acestui număr, Curatoriatul și Curatorul, cuvinte noi în majoritatea muzeelor, cel din urmă desemnând o ocupație inexistentă în Clasificarea ocupațiilor din România (COR), absentă în lista standardelor ocupaționale și folosită exclusiv și asumat numai în mediul galeriilor de artă contemporană. La noi în țară. Pentru că, altfel, tradiția europeană marchează zeci de ani de istorie pentru această ocupație. Cu diferențe notabile asociate zonei geografice în care este folosit, sensul cuvântului oscilează de la <coordonator de colecție>, la <cel care protejează colecția unui muzeu>, până la ,creatorul expoziției>, cel care elaborează conceptul expozițional și pune în practică, de la A la Z, materializarea expoziției.” - Raluca Bem Neamu, Șef Serviciu Formare INCFC
    Autorii care au contribuit la acestă ediție din 2015 sunt: Adriana Avram, Angelica Helena Marinescu, Anca Maria Pănoiu, Gheorghe Petre, Valer Rus, Alis Vasile, Alexandra Zbuchea.
***

IN reality




Arta plastică contemporană românească


Bogdan Alexandru, Daniela Dontu, Adelina Gavrilă, 

Nadejda Lungu


Elite Art Gallery, București


9 - 18 februarie 2016






    Elite Art Gallery găzduieşte, în perioada 9 – 18 februarie, expoziţia de grup cu titlul IN reality.       Evenimentul reuneşte lucrările artiştilor Bogdan Alexandru, Daniela Donţu, Adelina Gavrilă şi Nadejda Lungu. Deschiderea oficială a expoziției se va ține pe data de 9 februarie, ora 17:30.             Grupul format din artişti tineri, reflectă prin pictură şi obiect greutatea şi pregnanţa frământărilor sociale din prezent, într-o realitate marcată de dezechilibru, sărăcie şi jocuri politice.
Sub semnul prezentului expoziţia este o imagine reprezentativă realităţii în care umanitatea luptă să-şi înfrângă fricile, caută să-şi închidă rănile şi totuşi îşi ridică ochii încrezători spre viitor.
*** IN reality



Mama tu esti Patria mea




Diaspora romana


Asociatia Bastina


Padova, Italia


28 februarie 2016







Salonul de literatura Junimea




Alexandru Neamtu


Galeriile Pod-Pogor, Iasi


11 februarie 2016





***Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Îmi amintesc de o zi de școală. Caietul 2. Dante: Infernul în cânturi și terține alese




Lansare de carte


Antonio Rizzo


Casa Avramide, Tulcea


20 februarie 2016







    "Să citesc încă Dante, Comedia lui, este pentru mine […] să mă întorc la rădăcinile limbii și culturii mele; să mă abandonez eleganței și forței acelor versuri; să mă abandonez muzicalității unei limbi care – chiar dacă este veche – păstrează tot farmecul cu care a fost impregnată limba pe care o vorbesc astăzi […] această lucrare nu a fost scrisă pentru cercetători, literați sau filologi.         Mă adresez, deci, cititorului care dorește să se apropie de Dante Alighieri din curiozitate și pasiune. De această dată, am încercat în special să scriu cu mai multă atenție pentru tineri, sperând că vor fi măcar puțin fascinați de marele poet Dante, dar și de omul Dante Alighieri, care a trăit o viață plină de frământări." (Antonio Rizzo, fragmente din Introducere)
    Licențiat în Sociologie în 1976 la Universitatea din Urbino, specializat în semiotică și tehnica comunicării în masă și format la școala profesorilor Umberto Eco și Paolo Fabbri, Antonio Rizzo a participat, după absolvirea facultății, la numeroase seminarii de aprofundare și specializare ținute de același Umberto Eco. Printre experiențele sale se numără și predarea limbii italiene și diferite activități jurnalistice.
    Antonio Rizzo este pasionat de literatură italiană, de istoria arhitecturii și de istoria artei. Trăiește de 9 ani în România, este membru al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. Împreuna cu RO.AS.IT. a publicat în 2014 primul din seria de Caiete. Cel de-al doilea, Îmi amintesc de o zi de școală. Caietul 2. Dante: Infernul în cânturi și terține alese, a fost publicat în 2015, cu ocazia aniversării a 750 de ani de la naşterea poetului Dante Alighieri.
    Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Italienilor din România și sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Italiei la București și Institutului Cultural Italian.
Intrarea este liberă.

Inventiile lui Leonardo Da Vinci





Muzeul National de Istorie


Chisinau, Republica Moldova


februarie - martie 2016





   Leonardo Da Vinci a fost omul viitorului. Pictor, filozof, om de știință și nu doar, el a "hrănit” încă 500 de ani cele mai lucide minți ale urmașilor săi, care l-au tot studiat. Cei pasionați de viața și activitatea geniului au ocazia acum să se transfere în epoca sa. Și asta pentru că la Chișinău a fost inaugurată o excepţională expoziţie cu invenții și picturi celebre.
    Aceasta este găzduită de Muzeul Național de Istorie, timp de două luni, din februarie până în aprilie. Schițe și rulmenți, aparate de zbor și catapulte – toate astea au adunat în același loc zeci de chișinăuieni curioși. În cadrul evenimentului, mai sunt prezentate copii ale celor mai renumite manuscrise și reproduceri în format 3D ale unor capodopere. Expoziția numără peste 200 de exponate și a făcut deja înconjorul lumii.

Colectia Istoria teatrului romanesc




Seniorii teatrului: Sergiu Tudose


Muzeul National al Literaturii Romane, Iasi


12 februarie 2016






    La scurt timp după deschiderea expoziţie Teatrul nostru. O istorie vizuală, Naţionalul ieşean continuă manifestările dedicate sărbătorilor sale din acest an: 200 de ani de la prima reprezentaţie a unei piese de teatru in limba română, 175 de stagiuni, 140 de ani de la înfiinţarea primului teatru evreiesc din lume şi 120 de ani de la inaugurarea clădirii.
    Proaspătul proiect Seniorii Teatrului, organizat de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, este dedicat personalităţilor scenei ieşene de teatru, în semn de omagiu pentru felul în care au marcat evoluţia artei spectacolului.
   Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi a dedicat acestui proiect un spaţiu în incinta Muzeului Teatrului, spaţiu care se va transforma, la fiecare artist celebrat, într-un loc al memoriei vii, al unei retrospective animate de imagini, proiecţii din spectacole, de fragmente din viaţă şi de pe scenă.
   Vineri, 12 februarie, de la ora 12:00, la Muzeul Teatrului, vă invităm la întâlnirea cu actorul Sergiu Tudose, primul sărbătorit al anului. Domnia sa îşi aniversează cei 80 de ani alături de vechi prieteni, de publicul care s-a bucurat ani la rând de talentul şi generozitatea sa scenică, de colegi.      Despre omul şi actorul Sergiu Tudose vor vorbi oamenii de teatru Sorina Bălănescu şi Constantin Paiu.
Primiţi preţuirea şi dragostea noastră, maestre! La mulţi ani!
***

Cautari




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefana Petre


Galeria de Arta a Universitatii Stefan cel Mare, Suceava


12 februarie 2016





***Ana Maria Ovadiuc Amo

O seara cu Generatia '80




Clubul Taranului


Bucuresti


10 februarie 2016





   O seara cu Generatia ’80 - miercuri, 10 februarie, de la ora 19:00. Generația ’80 vă dă întâlnire la Clubul Țăranului Român din București, alături de criticul Dan C. Mihăilescu și Cosmin Ciotloș, coordonatorul antologiei 111 cele mai frumoase poezii ale generației ’80, apărută la Editura Nemira.
    Veți avea ocazia să îi cunoașteți și să luați autograf de la Magda Cârneci, Denisa Comănescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Doru Mareș și Elena Ștefoi.
Pentru mai multe amănunte accesați linkurile:

Ocaua lui Cuza




Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie


Constanta


1 - 29 februarie 2016





  Exponatul lunii februarie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de o serie de unități de măsură din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Vizitatorii pot vedea, în original, două tipuri de oka-le și metrul-etalon, unități de măsură unice, impuse, prin lege, de domnul Principatelor Române.
***Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

In Memoriam Grigore Vieru




Iasi


12 februarie 2016






   Va invitam la manifestarea IN MEMORIAM GRIGORE VIERU care va avea loc vineri, 
12 februarie 2016, ora 11:00, la Bustul poetului din Parcul de cultura Copou din Iasi si la Casa de Cultura Mihai Ursachi, in organizarea Asociatiei Culturale Feed Back si Primariei Municipiului Iasi , in colaborare cu Casa de Cultura Mihai Ursachi si Consulatul General al Republicii Moldova la Iasi ! Coordonator program: Daniel Corbu.
***