vineri, 11 octombrie 2013

O arhiva despre satul contemporan




Expozitia: 

Fotografia - Document etnografic


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj-Napoca


editia a X-a, 15 - 25 octombrie




  Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj în parteneriat cu Asociația Art Image și Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la vernisajul expoziției –concurs național FOTOGRAFIA – DOCUMENT ETNOGRAFIC, ediția a X-a, care va avea loc în data de 15 octombrie 2013, ora 15:00 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.   Expoziția va putea fi vizitată până în data de 25 octombrie.

  La ediția 2013 au fost primite 329 de lucrări trimise de 32 fotografi pasionati de cultura tradițională. Ca în fiecare an, juriul a selectat 150 de lucrări care vor fi admirate în expoziția anuală, atât expuse pe simeze cât și in slide show. 

Fotografii prezenți în expoziția din acest an:
Marco ALGASOVSCHI / Brașov, 
ANTAL Levente / Sfântu Gheorghe, 
ANTAL Attila Tibor / Sfântu Gheorghe, 
BALAZS Ödön / Odorheiu Secuiesc, 
BÁLINT Zsigmond / Tg-Mureș  fotoclub Marx Jósef, 
BANYASZ Emerencia / fotoclub Prisma M-Ciuc, 
Paula BOARȚĂ / Cluj-Napoca, 
Lucian BOGDAN /Cluj-Napoca, 
BOTH Gyula / Tg-Mureș fotoclub Marx Jósef, 
Ioana BURSAN / Cluj-Napoca, 
Valeru CIUREA /Slatina CJCPCT Olt, 
Vlad DUMITRESCU / Brașov, 
Codruța GEORGESCU / Cluj-Napoca, 
GORBE Gyorgy / Fotoclub Prisma M-Ciuc, 
HARAGOS Zoltán / Tg-Mureș fotoclub Marx Jósef, 
IFREM Livia / Baia Mare, 
Costel IFTINCHI / Iași, 
INCZE Istvan / Tg-Mureș fotoclub Marx Jósef, 
KUCSERA Jenő / Tg-Mureș fotoclub Marx Jósef, 
KUTI Zoltán Herman / fotoclub Prisma M-Ciuc, 
LABANCZ István / Fotoclub Prisma M-Ciuc, 
Radu LAZAR /Sighetu-Marmației, 
Laura Elisabeta PANAITESCU / Galați, 
Gheorghe PETRILA / Oradea, 
Raul  PISUC / Sighetu-Marmației, 
Ion ROGOZANU / Cluj-Napoca, 
Felician SĂTEANU / Baia Mare, 
Daniela STĂNOIU / Aiud, 
SZABÓ Attila Fotoclub Prisma M-Ciuc, 
SZÖKŐ Sándor / Fotoclub Prisma M-Ciuc, 
VITOS Hajna / Fotoclub Prisma M-Ciuc. 

În cadrul vernisajului vor fi anunțați premianții ediției a X-a.

  Fotografiile primite la concurs, în cei 10 ani de activitate, constituie o arhivă de documente vizuale despre satul contemporan de secol XXI. Din acest prețios fond de imagini au fost organizate expoziții itinerante atât în țară cât și în străinătate, care au poposit, până în prezent, pe simezele din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Braşov, Cracovia, Varşovia și Budapesta.

Mestesuguri cu idei




Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri


Romexpo, Bucuresti


prima editie, 16 - 20 octombrie 2013








  In perioada 16 - 20 octombrie, 200 dintre cei mai priceputi mestesugari din tara se strang la ROMEXPO, in cadrul primei editii a Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri organizat de catre Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism.
  Evenimentul va avea loc in Centrul Expozitional ROMEXPO, in cadrul Pavilioanelor C2 si C3. Pe toata perioada desfasurarii expozitiei vizitatorii vor putea achizitiona produse finite artizanale autohtone din diferite regiuni ale Romaniei. Atractia acestui targ consta in faptul ca artizanii vor face demonstratii la fata locului, prezentand astfel vizitatorilor rezultatul traditiei romanesti de odinioara.
  Covoare tesute manual, ii, stergare, ceramica traditionala, papusi folclorice, masti, articole din sticla, piele, lemn si fier sau bijuterii si mic mobilier artizanal vor fi doar o parte dintre produsele expuse. Pe parcursul celor cinci zile, vizitatorii pot lua parte la ateliere de creatie, unde pot realiza chiar ei diverse obiecte.
  “Avem o tara plina de traditii, de oameni talentati si mestesugari priceputi, asa ca trebuie sa aducem in fata publicului toate acestea. Prin intermediul acestui eveniment, in care partea expozitionala si evenimentele se completeaza reciproc, ne propunem sa aducem in prezent aceste traditii si produsele rezultate, reamintind vizitatorilor bogata mostenire culturala pe care o avem”, declara Maria Grapini, Ministru Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism.
  Targul National pentru Artizanat si Mestesuguri va putea fi vizitat zilnic, la ROMEXPO, intre 16 si 20 octombrie, intre orele 10.00 si 18.00.

Cu haina in bat prin Maramures




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


14 - 20 octombrie 2013





   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită luni, 14 octombrie 2013, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției Cu haina în băț prin Maramureș. Expun elevii Liceului Nicolae Tonitza: Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan, Bogdan Răducanu, sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.
   Tărâm al sărbătorilor creștine, unde timpul parcă s-a oprit în loc, Maramureșul abundă în atracții culturale, naturale și artizanale. De la bisericile din lemn, muzeele, piețele satelor și până la viața de zi cu zi a sătenilor, ai senzația că intri într-o lume de basm. Iar cel mai bun mod de a afla despre cultura și tradițiile zonei este să însoțești locuitorii Maramureșului la lucrul câmpului, la sărbători, dar și în plimbările pe cărările, văile și munții ce înconjoară zona.
  Opt elevi din clasa a 12-a a Liceului de Artă Plastică Nicolae Tonitza din București, coordonați de doamna profesoară Ileana Dragomirescu, artist plastic, au participat, între 1 și 9 septembrie 2013, la o tabără de creație în Maramureș. Trei dintre aceștia, Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu, elevi ai clasei de design și vestimentație a liceului, expun pe simezele sălii Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.
  Cele 48 de lucrări nu fac altceva decât să prezinte publicului tradițiile maramureșene. Folosind ca tehnică desenul și colajul, schițele copiilor sugerează bogăția zonei atât de impresionantă. Denisa Mârlogeanu, Andreea Prodan și Bogdan Răducanu au folosit elementele tradiționale specifice zonei (portul popular, sculptura porților maramureșene, cromatica specifică) în domeniul grafic design și al vestimentației. Elevii s-au aflat sub îndrumarea doamnei profesoare Lidia Stareș, artist plastic.
  Toate cele 48 de schițe vor fi expuse în perioada 14 – 20 octombrie, la Sala Acvariu, a Muzeului Național al Tăranului Român.

Corpul isi aminteste




Lansare de carte


Babette Rotschild


Libraria Bastilia, Bucuresti


22 octombrie 2013





***BookMag

Imblanzirea cartilor




Fundatia Calea Victoriei


Jane Austen si 

farmecul discret al povestilor de dragoste in secolul XVIII


Bucuresti


12 octombrie 2013







  Alexandra Ion, lector al fundatiei si antropolog, va vorbi despre una dintre cartile ei preferate: Persuasiune, a scriitoarei Jane Austen.
  Va asteptam la fundatie, intr-o atmosfera relaxata, sa cunoastem titluri, autori si puncte de vedere noi, sa discutam despre personaje interesante care ne-au fascinat - pe scurt sa petrecem in mod placut si inteligent o dupa-amiaza de sambata. 
  Evenimentul este gandit pentru liceeni si studenti si face parte din programul Imblanzirea cartilor, initiat de Fundatia Calea Victoriei.
  Cei mai activi participanti vor primi premii oferite de Editura NEMIRA, Editura Herald si Vellant, partenerii nostri pentru acest eveniment.

INTRAREA ESTE LIBERA. 

Va puteti inscrie la CONTACT@VICTORIEI.RO

Cand ne cunoastem poetii




Libraria Bastilia


Ioana Ieronim: Cand strugurii se prefac in vin


Bucuresti


17 octombrie 2013