luni, 27 februarie 2017

Retrospectivă




Arta plastică contemporană românească


Marin Petre Constantin 


Cercul Militar Național, București


27 februarie - 16 martie 2017







Exponatul lunii




Muzeul Casa Cuza Vodă


Galați


1 - 31 martie 2017





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, propune publicului gălăţean pentru luna martie a.c., în cadrul proiectului Exponatul lunii, prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: Pașaport românesc model 1932 (posesor Natan Roth, secretarul Consulatului Olandei de la Galați).
    Denumirea de paşaport este menţionată pentru prima dată în Regulamentele Organice desemnând documentul general de călătorie în baza căruia românii puteau circula peste graniţă. Prin Regulamentul Organic se prevedea obligaţia Agiei de a elibera „răvaşe de drum” acelora care părăseau teritoriul ţării şi de a le verifica pe ale celor care intrau în ţară. Prin urmare, la hotarul Valahiei, călătorii prezentau atât paşaportul, cât şi răvaşul de drum.
    La 19 martie 1912, regele Carol I promulgă „Legea asupra paspoartelor” care preciza: „Paspoartele se emit în numele Regelui şi se liberează de ministerul de interne şi de prefecţii de judeţe şi de poliţie în condiţiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare a acestei legi” (art. I).
    Paşaportul expus, model 1932, a fost emis la 1 februarie 1940 de Chestura Poliţiei Galaţi, reprezentată prin chestorul Dumitru I. Dumitrescu. Posesorul acestuia, Natan Roth, deţinea la momentul emiterii funcţia de secretar al Consulatului Olandei de la Galaţi.
    Micro-expoziţia organizată de muzeograf Mariana-Delia Pohrib, poate fi vizitată la Muzeul Casa Cuza Vodă Galaţi din str. Al. I. Cuza, nr. 80, în perioada 1 – 31 martie 2017, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Oferă în dar o carte, de Mărţişor!




Târgul Gaudeamus


Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova


1 - 5 martie 2017





    Târgul Gaudeamus Craiova, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media şi Radio Oltenia Craiova, este unul dintre cele mai longevive târguri de carte din ţara noastră, un real reper în peisajul cultural al zonei. Palmaresul ediţiei precedente vorbeşte de la sine: peste 14.800 de vizitatori, 2.500 de participanţi la deschiderea oficială, aproape 100 de evenimente culturale, 64 de expozanţi.
   "Oferă în dar o carte, de Mărţişor!" este motto-ul sub care Gaudeamus Craiova deschide anual seria celor mai îndrăgite târguri de carte din România.

Avangardă și proletcultism




Stelian Tănase


Muzeul Național de Artă al României, București


2 martie 2017





   Rezultat al cercetărilor întreprinse în ultimele decenii de scriitorul Stelian Tănase, conferința va conține considerații referitoare la avangardismul din primele decenii ale secolului XX și doctrina proletcultistă, așa cum a fost ea formulată în Uniunea Sovietică. Totodată va pune în evidență felul în care reprezentanți ai avangardei istorice din România, ca M. H. Maxy sau Jules Perahim, care au militat în perioada interbelică pentru un nou vocabular al artei, non-mimetic și non-figurativ, au trecut, odată cu instalarea regimului comunism în România, la un nou tip de militantism pus în slujba reprezentării "realității concrete” – realismul socialist.
   Conferința va avea loc în spațiul adiacent expoziției Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965. Mai multe detalii despre expoziție aici: http://mnar.arts.ro/descopera/expozitii-temporare
Intrarea este liberă.

Dublu eveniment expozițional




Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie


Hunedoara 


1 martie 2017





    Primăria Hunedoara și Muzeul de Arheologie, Istorie si Etnografie Hunedoara, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Castelului Corvinilor, oferă cetățenilor Hunedoarei, dar și turiștilor, un mărțișor cultural. Este vorba de un dublu vernisaj, ce va avea loc miercuri, 1 martie, ora 10:00, la sediul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara din strada Curtea Corvineștilor, nr. 1-3 (Curtea Husarilor din ansamblul Castelul Corvinilor).
    Astfel, va fi deschisă spre vizitare expoziția Preistoria și Protoistoria Hunedoarei dar și expoziția Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie, organizată în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Universitatea de Vest Timișoara și Asociația ArheoVest Timișoara, cu sprijinul Consiliilor Județene Hunedoara și Timiș.
    “Expoziția Preistoria și Protoistoria Hunedoarei etalează o serie de materiale arheologice - expuse în vitrine, dar și în cadrul unor reconstituiri tridimensionale - care sunt datate în intervalul de timp cuprins între Paleoliticul Mijlociu și Epoca dacică. Au fost realizate reconstituiri ale unor contexte funerare din Epoca Fierului, dar și o construcție cu pereți decorați din Epoca Bronzului. Toate aceste artefacte provin din contexte arheologice cercetate în zona Hunedoarei și sunt însoțite de o suită de panouri explicative cu texte și imagini sugestive.
    Expoziția Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie ilustrează aspecte comparative ale vieții dacilor din Transilvania și Banat. Numeroasele artefacte din metal, corn, os, argilă și piatră, sunt de asemenea însoțite de panouri explicative ce cuprind informații complexe, care alături de imagini grafice și fotografii alcătuiesc o imagine sugestivă despre civilizația dacică din cele două zone geografice”, spune dr. Sorin Tincu directorul Muzeului de Arheologie, Istorie și Etnografie Hunedoara.

Cel mai frumos loc din lume este chiar aici




Lansare de carte


Care Santos


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București


6  martie 2017

 


    Lansarea va avea loc luni, 6 martie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu 
(Bld, Regina Elisabeta nr. 38). Alături de Care Santos, vor vorbi Tania Radu, Marina Constantinescu şi Simona Kessler. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe şi de o degustare de ciocolată.
    "Un duo creativ de scriitori semnează acest delicat roman. Pe de o parte, Care Santos, cunoscută prozatoare cu o spectaculoasă ascensiune, pe de alta, Francesc Miralles, un nume de referință pentru literatura motivațională și autor a numeroase bestselleruri internaționale.“ Que leer
Eveniment realizat în parteneriat cu Instituto Cervantes de Bucarest şi 
ciocolateria Chocofashion.
Accesul la eveniment este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.     
                        ***Humanitas FictionCel mai frumos loc din lume este chiar aici