marți, 17 februarie 2015

Expozitia 10 + 1




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Caminul Artei, Bucuresti


19 februarie 2015





***Liviu Nedelcu


Euterpe in Faurar




Cenaclul literar Radu Saplacan


Cercul Militar, Dej


18 februarie 2015





***


Sarbatorind Femeia




Diaspora romana


Asociatia Romana din Canada


7 martie 2015





***

Povesti cu scriitoare si copii




Libraria Book Corner, Cluj - Napoca


26 februarie 2015



File de memorie evreiască




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Scoala Gimnaziala nr. 22, Galati


19 februarie 2015





    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 17 Galați, Şcoala Gimnazială nr. 22 Galați şi Colegiul Tehnic Traian Vuia Galaţi, vă invită joi, 19 februarie 2015, ora 10.00, să participaţi la expunerea cu tema ANTIDISCRIMINARE: SĂ NE REAMINTIM DE HOLOCAUST PENTRU A NU MAI FI NICIODATĂ!
   Acțiunea face parte din proiectul educaţional File de memorie evreiască, iniţiat de Şcoala Gimnazială nr. 17, Şcoala Gimnazială nr. 22 şi Colegiul Tehnic Traian Vuia din Galaţi și își propune să releve îndatoririle civice ale generaţiei actuale faţă de moştenirea trecutului, să cultive valorile umane, să condamne atitudinile antisemite şi rasiste şi să denunţe pe cei care promovează ura, vrajba, dezbinarea și războiul.
    Activitatea susţinută de muzeograf Valentin Bodea se va desfăşura la Şcoala Gimnazială nr. 22, str. Zidarilor, nr. 5, Galaţi.

Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului




Lansare de carte


Peter L. Bernstein


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


18 februarie 2015





Lansarea cartii Impotriva zeilor aduce in discutie calcularea riscului pe pietele financiare.

Dezbatere cu Lucian Croitoru, Mihai Ghyka si Stefan Liiceanu

    Miercuri, 18 februarie, ora 19.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc lansarea cărții Împotriva zeilor. Remarcabila poveste a riscului de Peter L. Bernstein, cel mai recent titlu apărut în colecția Povestea banilor a editurii Humanitas. Cu acest prilej Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mihai Ghyka și Ștefan Liiceanu, coordonatorul colecției Povestea banilor, vor discuta despre eficiența metodelor folosite în calcularea riscului pe piețele financiare și istoria celor mai sofisticate instrumente statistice și de previzionare aflate astăzi la îndemâna specialiștilor.
    "Ideea revoluţionară care marchează graniţa dintre vremurile moderne şi cele apuse o reprezintă stăpânirea riscului: gândul că viitorul înseamnă ceva mai mult decât o toană a zeilor şi că oamenii nu sunt la bunul-plac al naturii. Această carte spune povestea unui grup de gânditori a căror viziune remarcabilă a dezvăluit modul în care viitorul poate fi pus în slujba prezentului. Ei au transformat asumarea riscului într-unul dintre cei mai importanţi catalizatori ai societăţii occidentale, arătându-le oamenilor cum să înţeleagă riscul, cum să-l măsoare şi cum să-i determine consecinţele. Asemenea lui Prometeu, ei i-au sfidat pe zei... Prin definirea unui proces raţional de asumare a riscului, aceşti temerari au oferit ingredientul lipsă care a propulsat ştiinţa şi spiritul întreprinzător în lumea vitezei, a puterii, a comunicării rapide şi a operaţiunilor financiare sofisticate ce marchează epoca noastră. Descoperirile lor în ceea ce priveşte natura riscului, arta şi ştiinţa alegerii constituie nucleul economiei de piaţă moderne.“ (Peter L. BERNSTEIN)
    "O naraţiune ambiţioasă şi captivantă, o splendidă introducere în lumea temerarilor de tot felul, care sunt, în viziunea lui Bernstein, adevăraţi umanişti, încurajând omenirea să se elibereze din chingile superstiţiei şi ale fatalismului.“ (The New York Times)
    "Cartea lui Peter L. Bernstein este extraordinar de interesantă şi plină de informaţii utile.“ (The Wall Street Journal)
    "Alertă şi amplă, lucrarea pleacă de la o premisă curajoasă şi apoi îşi construieşte întregul discurs în acord cu aceasta.“ (Business Week)

Povesti cu si despre papusi




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


8 - 31 martie 2015




    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti vă invită în ziua de 8 martie 2015, la ora 11.00, în Sala de Sticlă, la vernisajul expoziţiei de artă vizuală POVEŞTI CU ŞI DESPRE PĂPUŞI. Va prezinta criticul şi istoricul de artă Raluca Băloiu.
    Expoziţie care are ca subiect principal păpuşa unicat supradimensionată, încadrată stilistic, inspirată din spaţii culturale precum: Africa, India, Japonia, Mexic, Germania, Franţa, Anglia America de Nord sau spaţiul ex sovietic. Cu acest prilej, tinerii creatori aduc în actualitate poveşti cunoscute sau neştiute, rescriind trasee tradiţionale, cărora le conferă un aer proaspăt, modern, sub forma păpuşilor personalizate, realizate în general din material textil imprimat sau ţesut, decorate cu motive specifice diverselor arii stilistice. Pe simeze vor putea fi admirate şi studii de desen artistic documentar, studii de culoare sau metraje imprimate serigrafic.
    Expun Steliana Bădălău, Iulia Bălăşoiu, Raluca Diaconu, Dana Dincă, Oana Doruş, Bianca Ivan, Adelina Mateescu, Cristian Mengheşi, Daria Vlad, Andreea Stăncălie, studenţi ai ciclului Licenţă - anul II şi Master - anul II, Departamentul Arte Textile şi Design Textil, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, coordonaţi de conf. univ. dr. Daniela Frumuşeanu. Grafică materiale promoţionale aparţine Danei Dincă.
    Deschiderea oficială va fi şi un bun prilej pentru studenţii de antrena publicul într-un joc interactiv, în cadrul căruia vor imprima suporturi din hârtie divers colorate cu ajutorul ştampilelor confecţionate de ei, atelier ce se va desfăşura între orele 12.00 - 14.00.
   Expoziţia POVEŞTI CU ŞI DESPRE PĂPUŞI va putea fi vizitată zilnic, în perioada 8 - 31 martie 2015, între orele 09:00 - 17:00, în Sala de Sticlă, Şos. Kiseleff nr. 30.

Mai multe informatii:

Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti
Biroul Relaţii Publice: 021.317.91.03/178

Targul Martisorului




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


26 februarie - 1 martie 2015







    Mărțișor, Mărțișug sau Marț, obicei de început de primăvară, semn protector pentru roadele pomilor și sănătatea vitelor, împotriva bolilor și a nenorocului – monedă de argint cu fir de lână roșie sau albă legată la mâna copiilor, mitologie țărănească.
    Preluat de lumea urbană la început de secol XX și devenit modă, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca souvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual.
    Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 26 februarie – 1 martie 2015 la Târgul Mărțișorului. Evenimentul urmărește tradiția ultimelor târguri organizate de MNȚR, dând în continuare publicului posibilitatea de a se întâlni cu o ofertă bogată prin unicitatea și diversitatea mărțișoarelor.
    În peisajul târgurilor bucureștene, Târgul Mărțișorului de la MNȚR pune valoare pe obiectul handmade și pe inovație, încurajând creativitatea în sfera artistică și meșteșugul capabil să fie reînnoit cu noi particularități care să comunice prin expresivitate, imaginație, simț al umorului semnificațiile mai vechi sau mai noi ale mărțișorului. Participanții invitați – studenți, artiști, meșteșugari – folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității urbane: de la obiectul manufacturat și reciclat care folosește materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje și semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale.
     Târgul își propune să aducă în atenția publicului cumpărător și alte categorii variate de mărțișoare, care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent: mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul croșetat sau tip goblen, mărțișorul tradițiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade.
    La fel ca în anii trecuți, printre participanții la târgul de anul acesta se numără și școli, fundații, asociații, organizații care desfășoară acțiuni cu caracter umanitar și sprijin pentru categorii defavorizate.
    Târgul Mărțișorului va fi însoțit și anul acesta, de o ofertă gastronomică, rămânând un susținător al micilor producători care vor fi alături cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: kürtős kalács – Mureș, turtă dulce – Harghita și Argeș, prăjiturele de casă și alte produse de patiserie – Alexandria, Baia Mare și Buzău, miere, dulcețuri – Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița și suc de mere 100% natural de Mălâncrav.
Vă așteptăm să mărțișorim împreună cu fir alb și roșu!

Perioadă: 26. 02 – 01. 03. 2015
Orarul târgului: 10:00 – 18:00

Bilet de intrare: 4 lei preț întreg, 2 lei preț redus (elevi, studenți, pensionari)

Salonul Literar Axis Libri




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


19 februarie 2015



   Biblioteca Județeană V.A. Urechia Galați vă invită joi, 19 februarie 2015, ora 17:00, la Salonul Litera Axis Libri manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Ochiul de sticlă, autor Katia Nanu; Ștefan Petică - evadarea în iluzie și Uricar la poarta Moldovei de Jos vol. VI, autor Ionel Necula; În așteptarea precipitațiilor, autor Grigore Postelnicu. 

Moderator: profesorul Theodor Parapiru.