luni, 10 noiembrie 2014

Zestrea de arhitectura - De ce sunt Bucurestii altfel




Expozitie de fotografie


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


13 noiembrie 2014




Esențe




Arta plastică contemporană românească


Lansare de carte


Mina Carp Fechete


Librăria Cărturești, Palas Mall, Iași


11 noiembrie 2014






Comunicat de presă

   Palas Mall Iași – Sala Atrium găzduiește, în perioada 1 – 14 noiembrie 2014, expoziția de grafică Esențe semnată de artista Mina Carp - Fechete.
   Înscris în registrul artelor vizuale, evenimentul expozițional este susținut de o colecție de lucrări care confirmă și dimensionează evoluții unice comunicând rafinate forme de expresie din universul interpretărilor plastice, culori și ritmuri.
    Expoziția Esențe transmite stări și atitudini, dezvăluind profunzimile meditațiilor spirituale în teme elaborate care documentează compozițiile oferind vizitatorilor interpretări simbolistice figurative şi abstracte.
    Vernisajul expoziției va avea loc marți, 11 noiembrie 2014, ora 18. 00.
Prezintă: profesor univ. dr. Constantin Tofan.
Expoziția Esențe susține proiectul Iași – Capitală Culturală Europeană.
PR & coordonator de eveniment, Carmen Sirbu

Conceptul expoziției

   "Transpun pe hârtie idei, gânduri; îmi doresc ca visul meu întrupat în zboruri să te găsească pe tine, privitorule, ca pe un prieten drag și sincer.
   Urmărește răsăritul și apusul, frunzele moarte în drum, cărările vieții în dimineți senine și bucură-ți ochii, sufletul, viața împreună cu mine. Sunt în cuvânt, în limbajul atât de colorat, atât de maiestru reprezentat pentru ochii noștri doar o legătură, verigă de culoare în labirintul neiertătot al vieții.
    Conceptul spiritual transcede culorile, le calmează avântul pe care de multe ori nu mi-l pot stâpâni." (Artist plastic, Mina Carp Fechete)
***Carmen Sirbu

Pasari de ornament



Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


11 - 16 noiembrie 2014




    Va invitam, in perioada 11-16 noiembrie 2014, intre orele 9:00-17:00, la Vivariul din Bacau, sa vizitati expozitia temporara Pasari de ornament.
    Expoziţia este organizată în colaborare cu crescători particulari de păsări de ornament din Judeţul Bacău.
    Vizitatorii vor putea admira rase de porumbei (Jucător de Galaţi, King, Creţ, Strasser, Carier, Toboşar German, Jucători de Călăraşi, Volga, Cap de maur), găini de ornament (Cochinchina, Brahma, Hamburg, Pheonix), prepeliţe, fazani şi păuni.
Va asteptam!

Arta icoanei - O teologie a frumusetii




Lansare de carte


Paul Evdokimov


Libraria Sophia, Bucuresti


11 noiembrie 2014





Invitaţi:

pr. Petru Moga / Grigore Moga - traducătorii
pr. asist. dr. Silviu Tudose - Departamentul Teologie Sistematică, 
Practică şi Artă Sacră a 
Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti
Mihaela Palade - Departamentul Teologie Sistematică, 
Practică şi Artă Sacră
a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din Bucureşti.
Prezentarea cartii are loc incepand cu ora 18:00.
Vă aşteptăm cu drag!

Transmigrari




Arta plastica contemporana romaneasca


Florentina Voichi


Centrul International de Cultura si Arte George Apostu, Bacau


noiembrie - decembrie 2014




Cafeneaua critică




Club A, Bucuresti


12 noiembrie 2014





   Toată lumea discută politică, scena publică românească fierbe, pe 16 noiembrie ne alegem un nou preşedinte. În atare context, Cafeneaua critică propune o discuţie despre democraţie şi alegeri din perspectivă conceptuală şi istorică, ceea ce – fireşte – nu va putea exclude conexiunile cu actualitatea politică locală!
    Invitaţi: Florin Iaru (scriitor şi jurnalist), Iosif Klein-Medeşan (jurnalist), Bogdan Murgescu (istoric), Dorel Şandor (sociolog), Cristian Teodorescu (scriitor şi jurnalist).
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Vă așteptăm miercuri, 12 noiembrie, de la ora 19:00, în Club A.

Zilele Scolii Gimnaziale Stefan cel Mare Vaslui




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui


12 noiembrie 2014



Gala Tinerilor Poeți Traian T Cosovei




București, Godot Cafe


15 noiembrie 2014





    Gala Tinerilor Poeți Traian T Coșovei, în cadrul căreia va fi acordat Premiul Național pentru Debut în poezie Traian T Coșovei, un proiect comun al Direcției 9, Editurii Tracus Arte și Agenției de Carte va avea loc sîmbătă, 15 noiembrie 2014 și va fi urmată de un Maraton al Tinerilor Poeți. Gala va fi prezentată de Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu.
    Cele două evenimente vor fi găzduite de către Godot Cafe, str. Blănari nr. 14, ora 14.00, respectiv Zappa Rock & More, str. Dimitrie Giurescu nr. 2, ora 19.00.
    Juriul ediției 2014 a Premiului Național pentru Debut în Poezie a fost compus din scriitorii Florin Iaru, Ion Mureșan și Adrian Suciu.
    Ca toți marii creatori, Traian T. Coșovei a fost generos. Lista tinerilor poeți pe care i-a încurajat, prezentat și promovat este impresionantă. Gala Tinerilor Poeți Traian T Coșovei, Premiul Național pentru Debut în Poezie Traian T Coșovei și Maratonul Tinerilor Poeți reprezintă o modalitate de a onora memoria unui mare poet și de a continua opera de generozitate în numele căreia a trăit acesta.
    Sub semnul generozității se așează și prestația actorilor Mircea Albulescu și George Mihăiță, care vor recita din poezia lui Traian T Coșovei.


    Nouă tineri poeți vor susține lecturi publice și vor prezenta publicului volumele lor de debut, susținuți și încurajați de nume consacrate ale poeziei române, din generații diferite, de la Nora Iuga la Lucian Vasilescu și de la Valeriu Mircea Popa la Sorin Despot.
***Directia 9

Exponatul lunii




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Codex Altemberger


Bucuresti


12 noiembrie - 14 decembrie 2014





    Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune în luna noiembrie, în cadrul micro-expoziţiei Exponatul lunii, o piesă de excepţie - CODEX ALTEMBERGER. Uimitorul manuscris medieval al saşilor din Sibiu.
    Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc miercuri, 12 noiembrie a.c. începând cu ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12, Sala Lapidarium.
    Thomas Altemberger s-a născut la Sibiu în anul 1431, într-una dintre marile familii ale patriciatului săsesc. Își aprofundează studiile universitare la Viena, unde obţine diplome în drept şi teologie. Întors la Sibiu, se implică în viața publică a cetăţii, devenind consilier municipal din 1469 și chiar primarul orașului în anul 1471, fiind remarcat și recompensat de regalitatea maghiară. Astfel, devine jude regal în 1481, reușind să-l convingă pe regele Mathias Corvin să reînnoiască drepturile tradiționale ale sașilor. Într-un raport regal din 1475, familia Altemberger era considerată ca fiind una dintre cele mai influente și prospere din Sibiu.
    Cea mai importantă moştenire istorică a lui Thomas Altemberger este, fără îndoială, prețiosul manuscris cu caracter juridic, cumpărat de acesta în 1481, care ulterior îi va purta și numele. Între scoarțele manuscrisului se găsesc trei coduri de drept cutumiar. Primul este Dreptul de la Nürnberg, apoi urmează Dreptul de la Magdeburg și Dreptul minier slavon de la Jihlava (Iglau).
     Codex Altemberger este o primă operă juridică din spațiul românesc medieval, o culegere de legi municipale, compilată după legile burgurilor germane. După caligrafie, miniatura genealogică în plină pagină, decorațiile marginale și figurile redate în casetele inițiale, copistul manuscrisului s-a inspirat din tradiția italiană și germană (secolele XIII-XIV), finalizând execuția Codexului, cel mai probabil, în secolul al XV-lea. În 1481, un al doilea copist execută la comanda judelui Sibiului, în folosul comunității săsești, ultimele două file, relevante pentru depunerea jurământului de primar. Acest Codex forma, alături de Biblie, un binom perfect, folosit ori de câte ori un conducător al urbei depunea jurământul pentru preluarea unei funcții oficiale. Primarii Sibiului, care aveau privilegii extinse și o influență mare asupra întregii comunități săsești din Ardeal, au continuat să jure respectarea drepturilor săsești pe codexul lui Altemberger, autoritatea tradițională în materie de legislație.
    Prevederile legale consemnate în codex au fost aplicate în organizarea politică și reglementările comerciale ale Sibiului vreme de mai multe secole. Din anul 1787, când diplomele lui Iosif al II-lea au scos definitiv din uz dispozițiile din codice, acesta a devenit obiect de muzeu. Prima colecție unde manuscrisul a fost înregistrat a fost cea particulară a baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, apoi a trecut la muzeul municipalității sibiene, deschis în Palatul Brukenthal din 1817 și administrat oficial de Biserica Evanghelică.
    Tradiția seculară a Codexului și importanța sa îl recomandau în ochii specialiștilor pentru includerea lui în noua expoziție permanentă a Muzeului Național de Istorie a României, adunând cele mai importante mărturii istorice ale ţării. Drept care, în anii ’70, a fost transferat de la Muzeul Național Brukenthal la Muzeul Național de Istorie a României și etalat în vitrina din sala 25 unde îl puteam admira până în 2002, când expoziția permanentă a fost închisă pentru restaurarea clădirii istorice și refacerea concepției muzeologice.
    Codicele este unicat în România, scriitura fiind Gothica libraria pe suport pergament şi decorată cu miniaturi. Tabla de materii are pe fiecare filă câte două coloane în casete, având o inițială în scriere uncială, decorată cu reprezentări antropomorfe sau decoruri florale colorate și aurite. Fiecare început de capitol are o casetă cu inițială și miniaturi.
    Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 12 noiembrie – 14 decembrie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9.00 – 17.00.
--
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI
Secția Istorie, Dr. Ginel Lazăr
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1102
sau
Secţia Relaţii cu Publicul
Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; Tel/Fax: 021. 313.19.25;
E-mail: pr.mnir@gmail.com

Anuala Filialei U.A.P. Vrancea




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeriile de Arta, Focsani


14 noiembrie 2014






    Vineri 14 noiembrie 2014,   ora 17:00, Consiliul Judeţean Vrancea, Uniunea Artiştilor Plastici din România-Filiala Vrancea si Centrul Cultural Vrancea vor organiza la Galeriile de Artă Focşani, Expoziţia de artă plastică - Anuala Filialei U.A.P. Vrancea, curator fiind Prof. Dr. Liviu Nedelcu.

    Vor expune artişti plastici membrii ai filialei: 

Elena Bârhală, Laura Dumitru, Ştefan Dumitru, Gheorghiţă Galan,
 Virginica Hossu, Liviu Nedelcu, Gabriela Popa, 
Nicolae Rădvan şi Elena Stoiciu.

   Anuala 2014 reușește performanța de a reuni într-o imagine particulară o multitudine de stiluri şi de concepte.
   În cadrul acestei expoziţii, publicului i se oferă posibilitatea de a se bucura de cele mai recente picturi ale artiștilor vrânceni.
    Lucrările expuse au un potențial estetic care, prin simpla lui prezență poate transmite atat un mesaj artistic cât și unul de comunicare .
***CentrulCultural Vrancea