miercuri, 17 decembrie 2014

Modelul medinian și islamul global




Lansare de carte


Christian Tamas


Muzeul Unirii, Iasi


20 decembrie 2014



Afis lansare Modelul medinian christian tamas

    În cadrul Festivalului Minorităților Naționale Împreună în Iași (19–20 decembrie 2014), organizat de Asociația Culturală Dionysos, Centrul Cultural Arab-Iași și Editura Ars Longa lansează volumul Modelul medinian și islamul global de Christian Tămaș, apărut recent la Editura Ars Longa.
    Evenimentul va avea loc sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iași (str. Lăpușneanu, nr. 14).

christian-tamas

   "Clima se schimbă, resursele naturale scad, populația crește. Aceștia sunt factorii care vor determina în viitor pozițiile islamului față de Occident și ale Occidentului față de islam, în condițiile în care se prefigurează tot mai mult o nouă polarizare a lumii, de data aceasta nu pe criterii ideologice, ci, poate, mult mai grav, pe criterii economice, ceea ce va duce la adâncirea inegalităților între societățile umane și între membrii lor, fapt care va antrena o recrudescență a resentimentelor până și acolo unde acestea nu au existat decât în stare latentă. Și istoria se va repeta, iar religia și ideologiile vor deveni, poate, din nou argumente justificative ale unor conflicte de proporții, așa cum s-a întâmplat de atâtea ori de-a lungul existenței zbuciumate a ființei umane.
Din această repolarizare, islamul ar putea avea de câștigat, fiind susceptibil de a deveni un pion esențial în încercarea de reconfigurare a lumii acestui mileniu, dat fiind că este singurul care poate arunca în joc un sistem ideologic și social bazat pe un orizont transcendental încă puternic și coerent.” –( Christian Tămaș).
***http://libersaspun.3netmedia.ro/

Cand poetii nu tac




Libraria Bastilia, Bucuresti


Domnica Drumea


18 decembrie 2014




Domnica Drumea ne va citi din Vocea, 
volumul sau de poezii aparut recent la Editura Charmides.

Editura Rafet




Lansare de carte


Mioara Bahna, Emilian Marcu


Centrul Cultural Florica Cristoforeanu, Ramnicu Sarat


19 decembrie 2014




***Constantin Marafet via Rodica Rodean

Măiestrie şi rafinament – nobila artă a prelucrării metalelor




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


19 decembrie 2014





    Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, vă invită vineri, 19 decembrie 2014, să participaţi la două evenimente culturale.
   La ora 11.00 se va lansa Anuarul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, publicaţie cu tradiţie, destinată activităţilor din domeniul muzeal. Seria cuprinde studii şi articole de specialitate.
   Acest eveniment va fi urmat de vernisarea expoziţiei temporare Măiestrie şi rafinament – nobila artă a prelucrării metalelor.
   Arta prelucrării metalului preţios este cunoscută în rândul artizanilor autohtoni, încă din cele mai vechi timpuri. Anton Maria del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu, descria priceperea valahilor astfel: “sunt foarte meşteri în ori care meserie. Cât priveşte de meserii mecanice ei reuşesc admirabil. Deprind uşor tot ce văd, şi nu e lucrare manuală pe care să n-o imită, fie de industrie turcă sau veneţiană...”.
   Expoziţia aduce în atenţia publicului piese de o reală valoare atât prin execuţie, cât şi prin provenienţa lor. În expunere vizitatorii vor putea admira inelul scriitorului Vasile Alecsandri, linguriţele din argint ale poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ochelarii cu ramă din aur ai etnografului Alexandru Samurcaş.

Şcoala teleormăneană de altădată




Muzeul Județean Teleorman


Alexandria


19 decembrie 2014 - 21 februarie 2015





   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită vineri, 19 decembrie 2014, să luaţi parte la următoarele evenimente care vor marca încheierea sezonului activităţilor culturale organizate în acest an:

- ora 11.00 - decernarea Premiilor Muzeului Judeţean Teleorman - Premiul Ioan Spiru pentru cercetare arheologică şi Premiul Ion Moraru pentru cercetare istorică, cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Teleorman. Premiile, instituite în anul 2012, poartă numele a două personalităţi teleormănene, respectiv preotul Ioan Spiru şi profesorul Ion Moraru şi sunt acordate lucrărilor unor specialişti ce s-au făcut remarcaţi în cercetarea arheologică şi istorică teleormăneană.
- ora 11.30 - deschiderea expoziţiei temporare Şcoala teleormăneană de altădată, organizată împreună cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi cu colaborarea Şcolii Gimnaziale Grigore Dimitrie Ghica Peretu, Şcolii Gimnaziale Mihai Viteazu Alexandria, Casei Corpului Didiactic Teleorman şi a colecţionarilor Gheorghe Chircu, Cătălin Florea şi Teodor Săceanu. Expoziţia va prezenta obiecte, manuale şi reviste şcolare, fotografii şi documente referitoare la desfăşurarea activităţilor şcolare şi extraşcolare. Vor fi urmărite secvenţe cronologice ale şcolii teleormănene din prima şi a doua jumătate a sec. al. XIX-lea, perioada interbelică şi perioada comunistă. Expoziţia marchează împlinirea a 150 de ani de la promulgarea Legii Instrucţiunii Publice, la 25 noiembrie 1864. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la 21 februarie 2015.

Fotografia – între album de familie și document istoric




Muzeul Casa Mureșenilor


Brașov


18 decembrie 2014 - mai 2015





    Consiliul Județean Brașov și Muzeul Casa Mureșenilor vă invită joi, 18 decembrie 2014, ora 11:00, la vernisajul expoziţiei Fotografia – între album de familie și document istoric care va fi urmat de lansarea numărului 13 a revistei științifice Țara Bârsei, serie nouă.
    Expoziția cuprinde peste 100 de fotografii de epocă, cărți poștale ilustrate, albume de fotografii, clișee și fotografii stereoscopice din Arhiva Mureșenilor, totodată fiind expuse aparate de fotografiat de epocă din colecția muzeului și a 10 colecționari brașoveni. Expoziția conține elemente de interactivitate si va fi deschisă în perioada decembrie 2014 - mai 2015 la sediul muzeului din Piaţa Sfatului, nr. 25.
   În acest an anuarul Țara Bârsei reunește 25 de articole pe teme de istorie, geografie sau muzică, aparținând unor cercetători sau cadre universitare din centre precum Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța, Iaşi, Făgăraş, Bucureşti, Agnita, Suceava, Târgovişte, Brăila, Vaslui, Alba-Iulia, Craiova, Ploieşti, Sfântu-Gheorghe, Săcele, Ghimbav și Braşov. Dintre temele de interes propuse atenţiei opiniei publice şi specialiştilor menţionăm: Johannes Honterus – pionier al cartografiei brașovene, Serviciile poștale în Transilvania secolului al XIX-lea, Război 1914, Fragmente din corespondența Alexandru Vaida Voevod din perioada Primului Război Mondial, Corespondență din Marele Război. Studiu de caz: Scrisoare la plecarea pe front, Caritatea în anii Primului Război Mondial – Societatea Ocrotirea Orfanilor de Război, Evenimente istorice reflectate în lucrările de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova.
***Muzeul Casa Muresenilor

Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


19 decembrie 2014 - 31 martie 2015





    Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vernisează expoziția temporară Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, vineri, 19 decembrie 2014, începând cu ora 14.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București.
    Expoziţia Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României prezintă publicului şi specialiştilor, o selecţie semnificativă din patrimoniul bogat al MNIR, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană. Exponatele ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX.
    Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României relevă o epocă din istoria tehnologiilor militare care a fost decisivă nu numai în spaţiul românesc şi cel european, dar a avut consecinţe și pe plan mondial, fiind caracterizată de generalizarea şi continua perfecţionare a producerii şi prelucrării oţelului, de adoptarea şi dezvoltarea de către europeni a tehnologiei prafului de puşcă şi a armelor de foc.
    Armele fac parte din civilizaţia umană încă de la începuturile sale şi ne definesc ca specie. Evoluţia lor ilustrează atât progresul tehnologic, forţa creatoare şi ingeniozitatea, dragostea de frumos, cât şi violenţa înnăscută şi puterea de distrugere iraţională a omului. Născute din nevoia de a suplini modestia mijloacelor fizice de atac şi apărare și de procurare a hranei, armele de vânătoare au fost convertite şi în mijloace de ucidere a altor oameni, în concurenţa cu alte grupuri pentru teritorii sau resurse, pentru a impune idei politice ori religioase, sau au devenit simboluri ale autorităţii politice în cadrul societăţii.
    Expoziția este deschisă la MNIR în perioada 19 decembrie 2014 – 31 martie 2015 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00.
***MNIR

Ferovia - Lumea modelismului feroviar iesean




Asociatia Prietenii Tramvaiului


Palas Mall, Iasi


18 - 23 decembrie 2014





Va invitam sa vizitati o lume in miniatura, creata de tineri pasionati si talentati, 
intre 18 si 23 decembrie 2014, la Palas Mall - Atrium - Nivel 1.

Va asteptam!

Trecutul apropiat (nu) este o tara straina




Cluj - Napoca


19 decembrie 2014





Loc: fosta cafenea a Hotelului Continental, Piata Unirii.
Cand: incpand cu ora 14:00.

    O dezbatere civică despre locurile memoriei revoluției din Cluj, despre spațiile simbolice și monumentele revoluției.
   Punți între atunci și acum, între generațiile celor care au trăit experiența lui decembrie 1989 și tinerii născuți în libertate.
   Un scurt exercițiu, critic și ritualic, de neuitare a celor care, în 1989, au plătit cu viața, prețul libertăților noastre politice și existențiale.

Participă:

Răzvan Rotta - 
martor ocular, autorul fotografiilor din Piața Libertății, din 21 decembrie 1989.

Liviu Mocan
sculptor, autorul monumentului Stâlpi împușcați, dedicat eroilor revoluției din Cluj.

Sidonia Grama - 
moderator, cercetător postdoctoral, Academia Română, Cluj.

Adriana Ursu & Alexandra Pop – 
studente, Facultatea de Istorie și Filosofie, specializarea Turism Cultural, 
Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj.

Editorii albumului Stâlpi împușcați. Invitați din public.

***Adriana Ursu

E vremea colindelor




Filarmonica Moldova Iasi


Corul academic Gavriil Musicescu


Palas Mall, Iasi


17 decembrie 2014



Salonul International de Arta Fotografica al Romaniei




Muzeul Municipiului Bucuresti


editia a XIX-a, 18 decembrie 2014