luni, 13 iunie 2022

Pe simezele timișorene -

 


Arta plastică contemporană 


Galeria Helios, Timișoara


11 - 24 iunie 2022



Artă și Anatomie - Afinități Elective

 


Prezențe românești peste hotare 


Constantin Brâncuși, Barcsay Jeno 


Budapesta, Ungaria 


14 iunie 2022



Pe simezele ieșene - Încadrări și alte opțiuni

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Victoria, Iași


10 - 20 iunie 2022



Chișinăul cel de toate zilele

 


Alexandru Corduneanu 


Muzeul Vasile Pogor, Iași


15 iunie 2022



Lucian Blaga - Avram Iancu

 


Lansare de carte 


Uniunea Scriitorilor, Cluj - Napoca 


15 iunie 2022



Pe simezele Capitalei - Polywaves

 


Arta plastică contemporană românească, 


Delia Maxim 


Galeria Galateea, București


15 iunie - 10 iulie 2022



Sculptură în sticlă - Introspecții/Extrospecții

 


Prezențe românești peste hotare


Alexandra Mureșan 


Biblioteca Orășenească Seghedin, Ungaria 


9 - 16 iunie 2022





Exponatul lunii iunie

 


Muzeul Municipal Ioan Raica 


Sebeș 


iunie 2022




    Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Municipal Ioan Raica Sebeş este cartea Sicriul de aur, o lucrare extrem de valoroasă atât pentru istoria culturii din România, cât și pentru cea locală. Importanța ei, din perspectiva istoriei orașului, rezidă din faptul că este una dintre cele două cărți vechi românești tipărite la Sebeș în perioada principatului. Sicriul de Aur a apărut în 1683 și este, din punct de vedere cronologic, a doua dintre acestea, fiind tipărită la aproape un secol după prima, Sbornicul Slavonesc (1580).

    Cartea, intrată în patrimoniul muzeului nostru în anul 2021, are următoarele date tehnice: dimensiuni – 19,5 x 14,5 cm, 168 + 4 file și copertă realizată din tăblii de lemn îmbrăcate în piele. Lucrarea, cu titlul complet „Sicriul de aur, carte de propovedanie la morţi. Scoasă din Scripturile sfinte cu porunca și îndemnarea Măriei Sale, Apafi Mihaiu, Craiul Ardealului. Tipărit în Tipografiia noao, în Cetate în Sas-Sebeş. Ani 1683, Sep. 17”, a fost tipărită în perioada 15 martie - 17 septembrie 1683, folosindu-se materialul tipografic din „officina” de la Alba Iulia și cuprinde o serie de predici funebre, de a căror selecție s-a îngrijit protopopul Ioan Zoba din Vinț, notarul soborului Mitropoliei Bălgradului, o importantă personalitate a vieții culturale din Transilvania, la sfârșitul secolului al XVII-lea.

     Valoarea cărții rezultă și din raritatea acesteia, până în prezent fiind identificate doar aproximativ 40 de exemplare, acestea regăsindu-se în colecțiile unor importante instituții, precum: Biblioteca Națională a României (8 exemplare), Biblioteca Academiei Române București (5 exemplare), Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia, Mitropolia Ortodoxă Sibiu (câte 4 exemplare), Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (3 exemplare), Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia (colecția Museikon, 3 exemplare), Muzeul Județean Satu Mare, Biblioteca Sfântului Sinod București, Biblioteca Universității din Oradea, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga Cluj-Napoca (câte 2 exemplare) şi câte un exemplar în colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare Carol I București, Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu Iași și Muzeului Național Brukenthal din Sibiu.

Arcașii de la Călugăreni

 


Parcul Arheologic Călugărni 


18 iunie 2022




   Cu ocazia Zilei Europene a Arheologiei, Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Asociația Milites Marisensis și Asociația Amicii Muzeului, vă invită sâmbătă, 18 iunie 2022, în intervalul orar 11:00–17:00, la o întâlnire cu arcașii romani din Parcul Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu, județul Mureș.

    Știați că în epoca romană staționa la Călugăreni o trupă de arcași orientali? Oare de ce tocmai arcași? Oare de ce tocmai orientali? Oare de ce tocmai la Călugăreni? Cei interesați pot afla răspunsul doar dacă acceptă provocarea noastră de a participa la acest eveniment special.      Totodată, vizitatorii pot participa la un concurs de tir cu arcul, exerciții militare romane, ghidaje de specialitate în pavilioanele TIME BOX, expoziție temporară și activități de pedagogie muzeală pentru toată familia.

    Castrul și așezarea romană de la Călugăreni este unul din cele mai bine cercetate situri arheologice din regiune. Situl a făcut parte din provincia Dacia și a avut ca scop apărarea frontierei estice a provinciei.

    Castrul este recunoscut încă din secolul al XVIII-lea, iar din 2011, Muzeul Județean Mureș organizează anual săpături în interiorul castrului și al așezării civile din jurul acestuia. În fiecare an, în luna august, Centrul de Cercetare a Limesului Roman organizează la Călugăreni unul dintre cele mai mari evenimente culturale din regiune: Festivalul Roman. Pe lângă acesta, în Parcul Arheologic au loc și evenimente tematice toate având ca scop promovarea și valorificarea muncii de cercetare a sitului, atât în rândul specialiștilor, cât și pentru publicul larg.

Zilele Europene ale Arheologiei

 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța, Țepeș Vodă


17 - 19 iunie 2022



Pe simezele ieșene - Ritmuri și Contraste

 


Arta plastică contemporană românească


Cosmin-Mihai Iațeșen, Relu Tabără, Lucian Săcrieru-Dragomir


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


10 - 30 iunie 2022




Poeți în dialog

 


Ioan Es. Pop, Teodor Dună 


Memorialul Ipotești 


15 iunie 2022



Recurs la istorie...

 


Expoziție de fotografie 


Nic Hanu, Pascal Ilie Virgil, Victor Roncea 


Piața Sfatului, Brașov 


13 iunie - iulie 2022



Pledoarie pentru afișul cultural

 


ZuZu Caratanase, Răzvan Dragoș 


Muzeul Național Constantin Brâncuși, Târgu-Jiu 


16 iunie - 20 iulie 2022 



Antinostalgia

 


Expoziție de fotografie


Andrei Pandele, Ion Isăilă


Muzeul Național de Artă Timișoara 


16 iunie - 20 iulie 2022




***Detaliile evenimentului le găsiți aici: eveniment.

Congresul Național al Gmologilor

 


Muzeul Geologic Național 


București 


17 - 18 iunie 2022




    În prima zi a evenimentului este programat un seminar interactiv despre gemologie, tratamentele aplicate pietrelor prețioase și impactul acestora asupra beneficiarilor.

    În ambele zile, în intervalul 10:00 – 17:00, vizitatorii pot beneficia de o incursiune în arta bijuteriilor și a fabricării acestora, demostrații practice de șlefuire a pietrelor prețioase dar și de evaluarea gratuită a diamantelor și pietrelor prețioase în laboratorul mobil, special amenajat în holul principal al Muzeului Geologic Național.

    Totodată, în vitrine special amenajate în holul muzeului, vor fi expuse spectaculoase eșantioane de pietre prețioase și semiprețioase.

Participarea la seminar este condiționată de înscrierea prealabilă pe

www.centrulgemologicroman.ro 

Pe simezele ieșene - Dacă natura ar vorbi...

 


Arta plastică contemporană românească 


Valentina Druțu


Galeria DANA, Iași 


14 iunie - 29 iulie 2022