joi, 13 iunie 2013


Colectii si Colectionari


Insignia 45


Cercul Militar National, Bucuresti


14 - 16 iunie 2013







   Suita de evenimente denumite generic în acest an Insignia 45 reprezintă cel mai important eveniment anual de profil din ţara noastră şi este axat pe expunerea de insigne ca parte a strategiei de promovare a culturii naţionale prin intermediul pieselor numismatice. 
  Manifestarea va fi găzduită de Cercul Militar Naţional, Galeria Artelor şi va debuta vineri, 14.06.2013 cu vernisajul expoziţiei naţionale de insigne. 
  În acelaşi spaţiu va avea loc Congresul Colecţionarilor de Insigne, dar şi un târg, ocazie cu care cei interesaţi pot achiziţiona obiecte tematice.
  Istoricul manifestărilor expoziţionale cuprinde toate regiunile istorice ale ţării şi se întinde pe 45 de ani. Au debutat în 1968 la Bucureşti, în aceeaşi clădire istorică, iar din anul 1975 s-au desfăşurat cu regularitate în diverse oraşe. 
  Din 2009, prin voinţa celor care au participat la Reuniunea desfăşurată la Petroşani, s-a votat în unanimitate ca întâlnirile anuale să îmbrace forma Congreselor Naţionale. Acest lucru necesită ca latura ştiinţifică a manifestării să fie pusă pe primul plan şi în acest fel să se materializeze rodul studiului de peste un an al împătimiţilor şi cercetătorilor în domeniu. Lucrările susţinute şi toate momentele Congresului vor fi incluse într-un număr special al Jurnalului insignografic care va fi publicat până la sfârşitul anului. Faptul că la actuala manifestare şi-au anunţat intenţia de participare peste 80 de colegi, denotă că pasiunea traversează timpul şi spaţiul, indiferent de piedicile economice sau de altă natură.
  Un alt moment important al evenimentului, dedicat publicului vizitator de această dată, îl reprezintă expoziţia colectivă de insigne. Acest segment important se va desfăşura în Palatul CMN - Galeria Artelor – loc care se încadrează perfect pentru o expoziţie naţională de o asemenea amploare. Se estimează că vor fi expuse aproximativ 10000 de insigne – piese selective şi valoroase din colecţiile personale ale expozanţilor. O notă aparte se va acorda tinerilor pentru care vor fi organizate prezentări tematice, ocazie cu care aceştia vor putea să afle informaţii specifice detaliate de la cei prezenţi. Se doreşte în acest fel încurajarea acestora către valorile universale şi totodată perpetuarea fenomenului, într-o perioadă în care ecranul monitoarelor alungă copiii de la activităţile sportive sau cultural-aplicative. 


   Clubul Numismatic din cadrul CMN va organiza în acest an la Palatul Cercului Militar National, expoziţia naţională de insigne pentru a marca 45 de ani de la prima expoziţie de insigne din ţara noastră iniţiată de colecţionarul col. Ioan Dogaru (1922-2011). 
   Acţiunea va beneficia de sprijinul ACIR, cele două entităţi de profil marcând totodată al cincilea Congres Naţional de Insignografie din România şi cea de-a 39-a ediţie a expoziţiei colective a colecţionarilor de insigne din România. Evenimentul va fi însoţit de o bogată expoziţie unde vizitatorii vor avea ocazia să admire insigne cu tematică militară, medicală, literară, sportivă, turism, vânătoare etc. 
   A devenit o tradiţie pentru Clubul de numismatică din cadrul Cercului Militar Naţional să organizeze expoziţii de profil cu reprezentare naţională. De altfel, în perioada 14 – 22 iunie 2013, Sala Rondă a Palatului CMN va găzdui expoziţia Personalităţi ale culturii româneşti în arta medalistică. Cu acest prilej membrii Clubului vor expune medalii, monede şi plachete emise de-a lungul timpului reprezentând personalităţi ale culturii naţionale. Lucrările plastice expuse sunt executate de artişti consacraţi şi evocă personalităţi ale literaturii naţionale, ca un tot unitar de sentimente optimiste, de încredere în virtuţile creatoare ale naţiunii şi oferă totodată vizitatorilor exemple de limbaj estetic, de spiritualitate şi de mândrie. 
Accesul la ambele expoziţii este gratuit.
Eveniment organizat de Clubul Numismatic Mihai Eminescu din cadrul Cercului Militar Național cu sprijinul Asociației Colecționarilor de Insigne din România
***ccme.ro via Lipovanu Iulian


Pe simezele giurgiuvene




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul National de Arta Atitudini Contemporane


Muzeul Judetean Teohari Antonescu, 

Centrul Cultural Ion Vinea, Giurgiu


editia a VI-a, 11 - 30 iunie 2013





  Muzeul Judeţean Teohari Antonescu Giurgiu, Centrul Cultural Ion Vinea Giurgiu, Liga Navală Română, TRUICART EVENTS şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la finisajul Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane ediţia a VI-a 2013, etapa a V-a, sâmbăta 29 iunie 2013, ora 11.00 la Muzeul Judeţean Teohari Antonescu Giurgiu şi la ora 12.00 la Centrul Cultural Ion Vinea Giurgiu.
  Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar, reuneşte pe simeze 40 de artişti plastici profesionişti membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 70 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură.
  După expoziţiile din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Râmnicu Vâlcea şi Drobeta Turnu Severin, Giugiu devine gazda unei importante provocării cultural – vizuale, care va continua şi pe simezele unor instuţii culturale din Constanţa, Mangalia, Curtea de Argeş, Slobozia, Călăraşi, Târgu Jiu şi Bucureşti, până la finalul anului.
  În cadrul acestui eveniment vin să se alăture cu lucrări admirabile artiştii plastici din Giurgiu: Filip Tudor, Elena Cioclu şi Petra Şerbănescu Tănase – susţinătoarea ferventă a manifestărilor noastre pe plan local.
  Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 11 – 30 iunie 2013.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator general

Mocanita Viseul de Sus


Calendar 2014







Dupa cum bunul gospodar isi face iarna car si vara sanie, asa si cei de la 
CFF Viseul de Sus au si pregatit calendarul pe 2014. 
Este prea frumos ca sa nu il promovez si cititorilor mei !

Ultraportret



Arta plastica contemporana romaneasca


Asociatia Artistilor Plastici Alma Mater Castrum Sex



Galeria de Arta Contemporana Turnul Fierarilor, Sighisoara


19 iunie - 2 iulie 2013





  ULTRAPORTRET este expoziţia studenţilor Universitătii de Artă şi Design din Cluj, de la secţia Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii.
  Exponatele etalate în generosul spațiu de la Galeria de Artă Contemporană Turnul Fierarilor din Sighişoara reflectă starea de concept şi faptă a aducerii împreună într-un parteneriat de excepţie a procesului didactic cu activitatea de cercetare şi experimentare şi cu gestul identitar de autor. 
  Pe simeze, grupate sub genericele: Ultraportret, Caligrafie, Galeria portretelor, Demitizare, X în țara lui Alice şi Chip și închipuire este prezentă o selecţie reprezentativă pentru acest parteneriat.
  Acestea sunt însoţite de o prezenţă video reprezentând direcţiile de modelare a imaginii făcute sub semnul cineticii: video şi animaţie.

Lista studenţilor participanţi, pe teme:

ULTRAPORTRET:
Demeter Iringó, Huluban Ana-Maria, Pantea David
Coordonator temă: prof. univ. dr. Feleki Károly

CALIGRAMA:
Văcar Andrei, Ștefan Andreea, Cocișiu Teodora, Zan Filip
Coordonator temă: lect. univ. dr. Kalló Angéla

GALERIA PORTRETELOR:
Bersan Olga, Pataki Mihai, Teodora Șteflea,
Fedorovici Octavian, Năstase Cristina,
Coordonator temă: prof. univ. dr. Feleki Károly

DEMITIZARE:
Martin Bianca, Moga Ilarion
Coordonator temă: asist. univ. dr. Rădulescu Alexandru

X ÎN ȚARA LUI ALICE
Fejér Bernadett, Cucu Maria, Martin Bianca, Chira Alexa, Epure Andreea
Coordonator temă: prof. univ. dr. Găină Dorel

CHIP ȘI ÎNCHIPUIRE
Cichindel Ileana, Bocșe Daniel, Simtion Oana,
Nechita Andreea, Jámbor Anita, Bărbos Maria,
Șveț Olga, Cozma Valentin, Crăciun Andra,
Lunganu Ina, Revnic Claudiu, Lăzărean Iuliana,
Feiereisz Darius, Preda Ștefana, Sălăgean Flaviu,
Ionescu Luiza, Tiru Sanda, Szabó Tímea,
Bouroșu Diana, Fejér Bernadett,
Coordonator temă: conf. univ. dr. Savinescu Eugen

Coordonator al proiecției video: conf. univ. dr. Moritz Eugen

Festivalul International de Muzica Populara 

Caravana Folclorica I.G.F.


Pensiunea Fisherman, Colibita, judetul Bistrita-Nasaud


Prima editie, 15 - 16 iunie 2013






***turismrmp.blogspot.com


Mihai Eminescu în conștiința umanistă universală



Mihai Eminescu


București


15 iunie 2013




  Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopia Bucureştilor, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Fundaţia Alistar, Fundaţia Dignitas şi Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române, organizează manifestarea Mihai Eminescu în conştiinţa umanistă universală, prilejuită de împlinirea a 124 de ani de la trecerea în eternitate a poetului.
  Prima oprire va fi la Cimitirul Bellu, unde, cu binecuvântarea P.F. Patriarh Daniel, va fi oficiată o slujbă de pomenire de către un sobor de preoţi în frunte cu Î.P.S. Teodosie şi P.S. Varsanufie. Se vor depune flori şi vor fi rostite cuvinte de omagiere a poetului naţional.
  Manifestările vor continua la statuia lui Mihai Eminescu din faţa Ateneului Român, unde, de asemenea, vor fi depuse flori, se vor rosti cuvinte omagiale şi vor avea loc momente lirice susţinute de iubitorii de toate vârstele ai poetului nepereche.

Programul manifestărilor Mihai Eminescu în conştiinţa umanistă universală:

Sâmbătă, 15.06.2013

Ora 09,00 – Cimitirul Bellu, la mormântul poetului
Cu binecuvântarea P.F. Părinte Patriarh Daniel, oficierea slujbei de pomenire de către un sobor de preoţi în frunte cu Î.P.S. Teodosie şi P.S. Varsanufie.
Depunere de jerbe şi flori
Omagii rostite de: acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi – Chişinău, prof. dr. Victor Crăciun, Vasile Tărâţeanu – membru de onoare al Academiei Române, prof. dr. Nicolae Georgescu, pr. Teofil Brodea, Ion de Hondol – SUA.

Ora 11,00 – Monumentul poetului din faţa Ateneului Român
Slujbă de pomenire
Depunere de flori
Cuvinte omagiale: Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române, Mihai Prepeliţă – Moscova, Ion Brad, Radu Cârneci, Ioana Ungureanu – Italia, Eugen Caraghiaur – Canada, Tudor Nedelcea, Eusebiu Ştefănescu, Ioana Vasiloiu - Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Ora 12,30 – Sediul Fundaţiei Dignitas
Cuvânt de salut: Dan Alistar, preşedintele Fundaţiei Alistar
Alocuţiuni: Dimitrie Vatamaniuc, Victor Crăciun, Nicolae Georgescu, Ioana Vasiloiu, 
Mihai Cimpoi, Vasile Tărâţeanu.
Prezentarea Buletinului Eminescu (seria a patra), tipărit cu sprijinul Fundaţiei Alistar.
Prezentarea volumelor Eminescu (Dimitrie Vatamaniuc, Nicolae Georgescu), Eminescu (Tudor Nedelcea), Eminescu – Doina (Victor Crăciun) şi a revistei Cronica Fundaţiilor.
Mini-expoziţie de manuscrise eminesciene - organizată cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Moment liric-muzical susţinut de soprana Irina Baiant şi actorul Eusebiu Ştefănescu.

Accesul în Clubul Dignitas este permis numai pe bază de invitaţie.

Expozitia: Epic




Arta plastică contemporană românească


Alexandru Radvan


Anaid Art Gallery, București


19 iunie - 19 septembrie 2013








   Alexandru Rădvan este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi asistent universitar în cadrul facultăţii de pictură al aceleaşi universităţi. Creaţia artistică şi expoziţională a lui Alexandru Rădvan depăşeşte un deceniu, timp în care artistul a fost prezent atât în galeriile şi muzeele din România, cât şi în galeriile şi muzeele din străinătate.
  Cu un program artistic extrem de coerent şi bine gândit, arta lui Alexandru Rădvan lasă urme adânci în conştiinţa şi memoria privitorului sau a colecţionarului de artă, lucrările sale fiind expuse în cadrul a numeroase expoziţii de grup internaţionale şi în cadrul expoziţiilor personale organizate cu perseverenţă de-a lungul anilor. Expoziţiile din Ungaria, Germania, Franţa, Luxemburg i-au prezentat lucrările alături de nume importante precum Andres Serrano, Georg Baselitz, Bill Viola etc.
   Prezenţa lui Alexandru Rădvan în cadrul galeriei de artă contemporană Anaid Art Gallery este deja binecunoscută amatorilor şi profesioniştilor artei. Încă din 2005, Alexandru Rădvan este reprezentat de Anaid Art Gallery, fiind unul dintre cei mai importanţi artişti români ai generaţiei sale.
   Expoziţia Epic, aşa cum mărturiseşte artistul "este despre Ulise şi despre mine, Alexandru Rădvan, despre legătura strânsă dintre noi. Pentru mine Ulise nu este un personaj mitologic, el chiar există, e viu şi trăieşte în mine încă de când eram copil şi mi se citea din cartea Peripeţiile lui Ulise”. Identificarea totală a artistului Alexandru Rădvan cu personajul Ulise dă naştere la o serie amplă de desene, reliefuri în ciment, picturi şi sculpturi de mari dimensiuni ce reliefează o odisee personală în care se oglindesc cu o obiectivitate relativă portretul fizic şi moral al personajelor, faptele lor şi relaţiile acestora cu mediul înconjurător. De data aceasta personajul ales de Alexandru Rădvan nu mai este supus unei chestionări permanente, unei hăcuiri continue, aşa cum declara: "Este pentru prima oară când îmi iubesc personajul. Nu am cu el o relaţie critică, polemică ci chiar face parte din viaţa mea cotidiană.”
  Anaid Art Gallery vă invită să faceţi o incursiune în arta contemporană de luni până vineri între orele 11:00 – 19:00, sâmbăta între orele 10:00 – 18:00.

Curator: Diana Dochia

Adresa: str. Slobozia, nr. 34
Vernisaj: 19 iunie 2013, ora 19:30.

Agentia de Stiri Bune


Teatrul Mircea Albulescu


Campina


12 iunie 2013






  De miercuri 12 iunie 2013, Teatrul Proiect Campina se numeste Teatru Mircea Albulescu. Acest lucru s-a intampla dupa finalul piesei Badaranii.
  Maestrul Mircea Albulescu a hotarat sa se retraga din viata de artist din toamna iar dansul, fiind directorul Asociatiei Teatrul Proiect Campina, a acceptat propunerea institutiilor semnatare din acordul prezentat mai jos.

Atelier de creatie artizanala


Diaspora romana


Federatia Asociatiilor Romanilor din Spania


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


15 iunie 2013




Vă propunem un atelier în care să dezvoltăm :

tehnica “decoupage” ( decapare) pentru a decora obiecte din lemn
tehnica “craquelado” pentru a decora obiecte din sticlă
tehnica de gravură manuală pe oglindă

si în paralel să descoperim, utilizând imaginaţia, cum obiecte inutile la prima vedere pot căpăta o nouă viaţa trasformându-se în obiecte decorative sau chiar jucării.
Obiectele ce urmează să le decorăm împreună vă vor fi înmânate în cadrul atelierului.
Vă aşteptăm la sediul Fedrom, Str. Wad-Ras nº 19, parter, 28039,  Madrid –Linia 1 de metrou, staţia Estrecho ieşirea C/ Navarra

Este necesară confirmarea prezenţei la adresa de e-mail: 
iuliagiurumescu@gmail.com 
sau la numărul de telefon 618 480 495 (Iulia Giurumescu)

***bibliotercalucianblaga.blogspot.com.es



Casa Regala a Romaniei


Seara dedicata companiei TAROM


Palatul Elisabeta, Bucuresti


11 iunie 2013




  Marți, 11 iunie 2013, Sala Regilor a Palatului Elisabeta a găzduit o nouă seară, dedicată liniilor aeriene naționale. TAROM, care va împlini în septembrie 2014 șaizeci de ani de existență, se așază, în istoria contemporană românească, alături de alte câteva instituții definitorii ale modernizării și conectării României la lume, precum Radioul Național sau Televiziunea Națională.



  Deși apăruta în perioada Războiului Rece, când Cortina de Fier căzuse peste Europa, TAROM are rădăcini mai adânci decât atât, în secolul XX, primele zboruri de călători în România fiind efectuate încă din anul 1920. De altfel, Majestatea Sa Regele a urcat la bordul unor avioane, care efectuau curse de călători în colaborare cu Air France, la sfârșitul anilor 1920.




  Seara Palatului Elisabeta a dorit să prezinte public aprecierea pe care Casa Regală o are față de parcursul de șase decenii a TAROM, să susțină prezentul companiei, destul de puternic încercat, și să prefigureze celebrările de anul viitor. 
  Cred că TAROM este prea puțin cunoscută publicului românesc în dimensiunea sa istorică și culturală. Instituție a statului, TAROM reprezintă un instrument strategic necesar oricărei națiuni conectate, puternice și respectate din zilele noastre.




***princeradublog.ro

Salonul National de Arta Decorativa



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Forma, Deva


17 iunie 2013




Vernisaj: luni 17 iunie 2013 ora 17:00

Cea mai mare bandă desenată din lume



Lincoln Peirce


Librăria Bastilia, București


18 iunie 2013




Libraria Bastila ne face cunoscut ca: 
"Anunțăm cu mândrie că reprezentăm România la un nou proiect de Cartea Recordurilor: 
cea mai mare bandă desenată din lume."

Sâmbăta de Basm





Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


15 iunie 2013




   In fiecare sâmbătă, începând cu data de 13 aprilie 2013, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Clasa 1 E vă invită la programul cultural educativ Sâmbăta de Basm, unde, în decorul satului de altădată, începând cu ora 11.00, copiii ascultă cele mai frumoase poveşti rostite de către ... o vedetă. 
   Raluca Moianu ne povesteşte despre Fetiţa şi vulpea argintie - poveste portugheză, apoi, actorii de la teatrul Zurli împreună cu copiii, vor încinge cea mai frumoasă petrecere. Şi totul se întâmplă în minunatul decor din "satul bunicilor” – Muzeul Satului.
   Ca în poveşti, la final "au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”.
   Şi am încălecat pe-o şa….iar continuarea…sâmbătă, 15 iunie 2013, ora 11.00. 
   Povestea face parte din programul Zilele culturii portugheze, desfăşurat la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti în perioada 11 – 16 iunie.
   Evenimentul este organizat de Clasa 1 E, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti, cu sprijinul Institutului Camões de cooperare şi de limbă portugheză – Ministerul Afacerilor Externe din Portugalia şi este susţinut de Teatrul Zurli.

Preţ bilet: 10 lei adult, 2,5 lei elev/student, 5 lei pensionar
Informaţii suplimentare:
Muzeul Satului
Biroul Pedagogie Muzeală – Cornel Dumitrescu, 021 317 91 03 / int. 195

Identitate si forma in Poezia Inovatoare Contemporana


Bucuresti


13 - 15 iunie 2013






http://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2013/06/Symposium-Poster-Final.jpg


   În perioada 13-15 iunie 2013, la Bucureşti va avea loc evenimentul Identitate și formă în Poezia Inovatoare Contemporană, care va cuprinde simpozioane, mese rotunde şi lecturi publice de poezie. Organizator: Gene Tanta, bursier Fulbright, Universitatea Bucureşti.

Program:

Joi, 13 iunie 2013, orele 16:00-18:00, 
Str. Pitar Moş nr. 7-13, Bucureşti (Facultatea de de Limbi şi Literaturi Străine, 
Universitatea din Bucureşti, Departamentul Studii Americane)
Master-class: invitată Vanessa Place

Vineri, 14 iunie 2013, orele 08:00-18:00, 
Comisia Fulbright (Str. Ing. Costinescu nr. 2, Bucureşti)
Simpozion/masă rotundă. 
Invitaţi: 
Ioana Ieronim, Toby Altman, Elena Vlădăreanu, Vanessa Place, Răzvan Ţupa,  
Johannes Göransson, Radu Vancu, Jennifer Karmin,  Andra Rotaru,  Iulia Militaru, 
Chris Tanasescu, Caius Dobrescu, Gene Tanta.

Sâmbătă, 15 iunie 2013, ora 19:00, 
Tramvaiul 26 (Str. Cercului 6, Bucureşti)
Lecturi de poezie

  Gene Tanta s-a născut în Timișoara, România, și a locuit aici până în 1984, când familia lui a imigrat în Statele Unite. De atunci, finalizându-și studiile de master și doctorat, a scris două cărți de poezie, a început să editeze două antologii și să publice poezii și traduceri în reviste precum: Ploughshares, EPOCH,Columbia Poetry Review, Circumference Magazine și The Laurel Review. Cercetările sale abordează problema graniței atent supravegheate dintre etic și estetic în opera poeților români din perioada postcomunistă și a primei generații de poeți americani. În prezent, locuiește în București ca bursier Fulbright.
  "Prin generozitatea Ambasadei Americane și suportul Romanian-U.S. Fulbright Commission, Vanessa Place (avocat, performer și cunoscută scriitoare de poezie conceptuală) va participa la un simpozion și o masă rotundă, va susține un curs în fața studenților Universității din București și a celor de la Academia de Studii Economice (ASE), precum și o lectură din opera ei.
  Simpozionul/masa rotundă oferă participanților (și publicului român cititor de poezie) șansa de a reflecta asupra unora dintre ipotezele noastre categorice privitoare la formă, conținut, cât și de a se delecta cu direcțiile pe care le vor urma discursurile invitaţilor. Acest proiect va repune în discuție problemele legate de continuitatea unei gândiri încă limitate când vine vorba despre apartenențele culturale (clișeele poeziei inovatoare, naționalism, genuri diferite de scriere etc.).  
  Întrebarea centrală care va uni diferitele prezentări și lecturi din cursul simpozionului este: cum se reflectă biografia culturală în inovația formală ? Această întrebare este importantă atât pentru poeți și cititori, cu siguranță, dar capătă relevanță și pentru toți cei care sunt interesați de problema subiectului istoric și de semnificația faptului de a fi azi membru al unei comunități.
  În ceea ce mă privește, îmi doresc să descopăr practicile creative recente ale generației de poeți români din care aș fi făcut parte, dacă nu aș fi emigrat din România în Statele Unite, în 1984. Voi completa acest demers cu rezultatele cercetării mele din timpul grantului Fulbright, editând o antologie al cărui nume va fi: Biography After Communism: Romanian Poetry After 1989.
  Sunt încrezător că o astfel de alăturare a unor performeri și scriitori americani și români va deschide calea unor schimburi inter-culturale noi și interesante. A pune față în față scriitorii și gânditorii români de avangardă cu cele mai recente practici scriitoricești americane (și invers), dincolo de o simplă luare de puls a fiecărui orizont cultural în parte, va deschide limitele a ceea ce este tolerabil în ambele conclave. Pentru a defini mai precis această "lărgire” de orizonturi culturale, preconizez că membrii proactivi ai ambelor state vor profita de această ocazie pentru a pune bazele unor noi proiecte româno-americane de traducere de poezie, pentru a spori colaborările productive, cât și pentru a expune feluritele perspective critice ale creațiilor unora din punctul de vedere al celorlalți.
  Un astfel de schimb cultural va stimula noi înțelegeri ale felului cum ne explicăm diferitele tipuri de apartenențe din viețile noastre. În același timp, întâlnirea noastră trans-atlantică va oferi noi perspective asupra modului de comunicare a: „cum scriem” și "cine credem că suntem” în prezența acelora care pot fi diferiți de noi.” – (Gene Tanta)


Muzeul de Istorie Paul Paltanea Galati


Proiectul cultural Istoria de langa noi


Casa de Cultura, Tecuci


17 iunie 2013






„ISTORIA DE LÂNGĂ NOI” LA TECUCI


Proiectul cultural „Istoria de lângă noi”, derulat de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în cadrul Programului educaţional, a ajuns la a şasea manifestare. Aceasta va fi organizată în colaborare cu Muzeul Mixt Tecuci, cu sprijinul Primăriei oraşului şi a Casei de Cultură din localitate.
 
Manifestarea se va desfăşura luni, 17 iunie 2013, ora 11.00, la Casa de Cultură din Tecuci.

            Municipiul Tecuci, atestat documentar la 1435, păstrează aerul unui tradiţional oraş din Moldova, prin numeroasele clădiri ridicate la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, multe dintre ele fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice. Aşezată la confluența râului Bârlad cu pâraul Tecucel, localitatea a beneficiat de condiţii propice dezvoltării comunităţilor umane încă din preistorie. Mărturii în acest sens stau descoperirile arheologice din diferite perioade istorice. 
Din rezervaţia fosiliferă Rateş au fost prelevate numeroase artefacte provenind de la speciile de elenfantide, bovide şi cervide, din perioada pleistocenului inferior. Primele comunităţi umane sunt semnalate pe teritoriul Tecuciului în neolitic şi apoi în epoca bronzului, prin descoperirile făcute în zona cartierului Nicolae Bălcescu şi a viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Tecuci. Prezenţa comunităţilor de tip Sântana de Mureş  (secolul IV p.Hr.) a fost semnalată în zona fostei Fabrici de Ambalaje Metalice, Gradina lui Tiron şi Gradiniţa  Nr. 2 Tecuci. Tezaurul monetar descoperit în zona centrală a oraşului şi alte mărturii din secolele XVII-XVIII, atestă evoluţia târgului Tecuci în perioada medievală şi modernă.

În cadrul manifestării culturale va fi deschisă expoziţia foto-documentară „Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi” şi vor fi susţinute expuneri cu temele „Situri arheologice din zona Tecuci” şi „Monumente istorice din judeţul Galaţi” de către muzeografii Costel Ilie şi Paul Ciobotaru. Acestea vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul Galaţi.

  Proiectul cultural Istoria de lângă noi, derulat de Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în cadrul Programului educaţional, a ajuns la a şasea manifestare. Aceasta va fi organizată în colaborare cu Muzeul Mixt Tecuci, cu sprijinul Primăriei oraşului şi a Casei de Cultură din localitate.
  Manifestarea se va desfăşura luni, 17 iunie 2013, ora 11.00, la Casa de Cultură din Tecuci.

  Municipiul Tecuci, atestat documentar la 1435, păstrează aerul unui tradiţional oraş din Moldova, prin numeroasele clădiri ridicate la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX, multe dintre ele fiind incluse în Lista Monumentelor Istorice. Aşezată la confluența râului Bârlad cu pâraul Tecucel, localitatea a beneficiat de condiţii propice dezvoltării comunităţilor umane încă din preistorie. Mărturii în acest sens stau descoperirile arheologice din diferite perioade istorice. 
  Din rezervaţia fosiliferă Rateş au fost prelevate numeroase artefacte provenind de la speciile de elenfantide, bovide şi cervide, din perioada pleistocenului inferior. Primele comunităţi umane sunt semnalate pe teritoriul Tecuciului în neolitic şi apoi în epoca bronzului, prin descoperirile făcute în zona cartierului Nicolae Bălcescu şi a viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Tecuci. 
  Prezenţa comunităţilor de tip Sântana de Mureş (secolul IV p.Hr.) a fost semnalată în zona fostei Fabrici de Ambalaje Metalice, Gradina lui Tiron şi Gradiniţa Nr. 2 Tecuci. Tezaurul monetar descoperit în zona centrală a oraşului şi alte mărturii din secolele XVII-XVIII, atestă evoluţia târgului Tecuci în perioada medievală şi modernă.

  În cadrul manifestării culturale va fi deschisă expoziţia foto-documentară Situri arheologice şi monumente istorice din judeţul Galaţi şi vor fi susţinute expuneri cu temele Situri arheologice din zona Tecuci şi Monumente istorice din judeţul Galaţi de către muzeografii Costel Ilie şi Paul Ciobotaru. Acestea vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul Galaţi.

Festivalul Obicieiurilor si Traditiilor


Comuna Sinpetru de Campie


prima editie, 30 iunie 2013






Sînpetru De Câmpie's photo.

***Centrul Creatiei Populare Mures

De peste Prut




Muzeele Moldovei


Muzeul din Cahul


Colectia personala a medicului Malcov


mai 2013









Piata Taraneasca si Mester(esti) !




Targ si Ateliere de creativitate pentru copii


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


14 - 16 iunie 2013




  In perioada 14-16 iunie, intre orele 10:00 si 18:00, in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman, sos. Kiseleff nr. 3, este din nou Piata Taraneasca, cu targoveti si artizani, dulciuri si podoabe, obiecte vechi si ateliere de creativitate pentru copiii mai mari sau mai mici. Intrarea este libera !

  Vor fi prezenti, cu multe si felurite mestereli: iconari, cioplitori in lemn, tesatoare, ceramisti, tineri artizani handmade, cusatorese, impletitoare, negustori de antichitati taranesti si nu numai 
Se pot targui ca-n targurile taranesti de odinioara: prajituri traditionale, miere ecologica si produse apicole din Maramures, Cozonac Domnesc si Cozonac Bujor, placinte intinse de Turnu, halvita si ciocolata de casa din Banat, branzeturi, casuri, cascavele, dulceturi, siropuri si zacusti traditionale din Arges si Bran Moeciu, kurtos Kalacs din secuime, turta dulce si covrigi de la Pitesti si alte bunatati. La fata locului, pentru pofticiosi, preparatele romanesti la ceaun se servesc cu lipie damboviteana.

  Copiii incepand cu varsta de 4 ani, impreuna cu prieteni, parinti si bunici sunt asteptati sa participe la diverse ateliere de creativitate : 
1. Pictura pe linguri de lemn si papusi coordonator Sforicica – Daniela Iacob 20 ron
2. Pictura Icoane pe sticla – coordonator Radu Dinca 40 ron
3. Costumul popular - personaje din BasmePopulare: 
 Parslea cel Voinic si merele de aur si 
Harap Alb: coordonator Arta Sapientia – Cristina Vasilescu 20 ron
4. Tehnica Servetelului si Quilling: coordonator Deco Craft - Maria Paun 20 ron
5. Dezvoltare Personala prin modelaj - TALISMANUL VRAJIT: 
 coordonator Mioara Trandafir 20 ron
6. Accesorii hand made pentru fetite, mamici si bunici - Rodica Andreescu 25 ron si 
Clestisorul Vesel  – pictura pe lemn - coordonator Mirela Goldic 15 ron

  Atelierele mestesugareti sunt dedicate copiilor mai mari sau mai mici, incepand cu varsta de 4 ani. In cadrul acestor ateliere, copiii vor invața sa picteze pe sticla, pe lemn, vor coase , croi, inova, modela, povesti, vor interpreta personaje, vor redescoperii lumea povestilor si personajelor, vor realiza jucandu-se cadouri pentru cei dragi sau obiecte de decor vesele, asa cum copilaria este! Mai multe detalii despre ateliere pe: https://www.facebook.com/AteliereleDeCreatieMesterEsti
Atelierele se vor desfasura sambata, 15 iunie si duminica 16 iunie, intre orele 10, 00 – 12,00 si 15, 00- 17, 00. Inscrierile se fac la fata locului. 

Programul de vizitare este de vineri pana duminica, intre orele 10,00 si 18,00 
si intrarea este libera !

Printre oameni




Arta plastica contemporana romaneasca


Kovacs Emil Lajos


Muzeul de Arta, Satu Mare


14 iunie 2013






  Un pictor si un etnograf expun alaturi. Este, ca sa zic asa, o expozitie combinata. 

  Pictorul Kovacs Emil Lajos expune peisaje si case taranesti in timp ce etnograful Toth Zoltan intregeste expozitia cu desene si schite ale unor vechi case din zona Satmarului, desene facute in scopul studiului stiintific al arhitecturii rurale. Eu zic ca merita sa veniti !
Vernisaj: vineri, 14 iunie 2013, ora 17.oo, Muzeul de Arta.

La zi mare




Muzeul de Arheologie Callatis


Inaltarea Domnului si Ziua Eroilor


Mangalia


13 iunie 2013




La muzeul callatian, lecţie deschisă despre Ziua Eroilor

   Muzeul callatian, din cadrul Complexului Cultural Callatis, în colaborare cu Liceul Tehnologic Ion Bănescu, Colegiul Economic și Liceul Teoretic Callatis a organizeazat joi, 13 iunie 2013, o lecție deschisă având ca temă Înălțarea Domnului și Ziua Eoilor.
  În deschidere, dr. Tatiana Odobescu, managerul Complexului Cultural Callatis, a subliniat rolul pe care îl are muzeul callatian, pentru educarea tinerei generații din Mangalia, în spiritul respectului față de istorie și tradițiile populare.
  Dr. Sorin Marcel Colesniuc, șeful muzeului callatian, va prezenta obiceiurile și tradițiile românilor legate de sârbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos, numită în popor și Ispas. În continuare, le-a vorbi elevilor despre eroii și martirii care au luptat în: Războiul de Independență, Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial. De asemenea, a vorbit despre eroii din timpul rezistenței anticomuniste și eroii uciși în Revoluția din Decembrie 1989.
  Întrucât mulți dobrogeni și-au pierdut viața în Primul Război Mondial și în Al Doilea Război Mondial, dar și în timpul rezistenței anticomuniste și în Revoluția din Decembrie 1989, activitatea a fost inclusă în Proiectul Să descoperim istoria Dobrogei, inițiat de muzeul callatian la începutul anului școlar 2012 – 2013. Printre obiectivele proiectului amintim: participarea elevilor la lecții deschise, simpozioane, colocvii etc, cunoașterea istoriei Dobrogei, a patrimoniului arheologic callatian și a muzeelor și monumentelor istorice din Dobrogea, precum și vizitarea acestor muzee și monumente istorice.
  La lecția deschisă au fost prezenți: elevii Liceului Tehnologic Ion Bănescu, Colegiului Economic și Liceului Teoretic Callatis, însoțiți de profesorii Corina Mihalache, Livia Pop, Simona Ciobănel, Ibolya Negoiță, Cristina Angheluță și Silvia Cuseac.