joi, 24 martie 2016

Din lumea colorată a insectelor




Muzeul Brailei Carol I


Braila


martie - mai 2016





     În perioada martie-mai 2016, la Muzeul Brăilei Carol I – Secția de Științe ale Naturii va fi deschisă foto-expoziția intitulată Din lumea colorată a insectelor.
    Expoziția propune publicului vizitator un scurt popas în fascinanta lume a insectelor, o lume care impresionează printr-o varietate de forme și culoare, sau prin strălucire, grație și eleganță. Vizitatorii vor avea astfel, ocazia de a cunoaște o parte din aceste ”bijuterii vii” prin intermediul imaginilor și al informațiilor de specialitate.
   Clasa Insecta (Hexapoda) cuprinde peste 1000 000 specii, depăşind astfel restul regnului animal, iar prin densitatea indivizilor şi ușurința cu care se adaptează fac concurenţă vertebratelor. Prin urmare, insectele sunt de departe cel mai numeros grup, care domină prin număr și diversitate. Sunt animale te¬restre, unele secundar acvatice şi reprezintă singurele nevertebrate capabile de zbor, aptitudine care le-a permis o largă răspândire pe suprafața globului şi evitarea multor primejdii.
   Așadar, insectele populează toţi biotopii mediului te¬restru, structura exoscheletului permiţându-le să trăiască și în cele mai arideregiuni. Multe grupe (coleoptere, heteroptere) au reprezentanţi acvatici, altele (efemere, plecoptere, odonate, unele diptere) îşi petrec perioada larvară în apă, multe reprezentând indicatori biologici. Unele insecte sunt parazite, altele sunt sociale (termite, furnici, albine, viespi), cu o diferenţiere a funcţiilor în cadrul familiei, care a dus la polimorfism: indivizi reproducători, lucrătoare, soldaţi.
    Mijloacele de comunicare între indivizii aceleiaşi specii, mai variate şi mai dezvoltate la cele sociale, sunt: emiterea de sunete, destimuli vizuali, chimici, mecanici. Ca mijloace de apărare se cunosc homocromia şi mimetismul.
   Insectele au o deosebită importanţă practică atât prin speciile dăunătoare culturilor, pădurilor, cele hematofage vectori ai unor agenţi patogeni, cât şi prin cele folositoare, reprezentate de speciile entomofage, care frânează dezvoltarea celor dăunătoare şi sunt folosite în combaterea integrată. Astfel, acestea joacă un rol vital în viața planetei noastre.
    Nefiind nici pe departe monoton sau cenușiu, imensul univers al insectelor ne oferă o varietate amețitoare de culori, forme sau obiceiuri care nu contenesc să ne uimească. Și în clipa de față, în ciuda influenței exercitate de om asupra naturii, insectele se află într-o continuă evoluție, reușind astfel să se adapteze, să se răspândească și să cucerească noi teritorii și medii de viață.

Vă așteptăm, cu drag, la sediul secției noastre din Parcul Monument!
dr. Nicolae Onea, cercetător - şef Secţia Ştiinţele Naturii
***

Untold




Arta plastica contemporana romaneasca


Elite Art Gallery, Bucuresti


24 martie - 16 aprilie 2016





   Elite Art Gallery găzduieşte, în perioada 24 martie – 16 aprilie, expoziţia de grup cu titlul Untold.    Evenimentul reuneşte lucrările artiştilor Anca Boeriu, Brânduşa Bontea, ZuZu Caratănase, Ioana Crăciun Dobrescu, Radu Florea, Irina Florescu şi Alexandru Papuc. Astfel, expoziţia se remarcă prin abordarea abstractă a spaţiului natural perceput prin raţiunea umană trează şi conştientă de simbioza dintre om şi natură.
***



98 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania




Muzeul Brailei Carol I


Scoala Gimnaziala Scortaru Nou


28 martie 2016





   De la argumente istorice la realităţile prezentului, cu privire la o posibilă reunificare a celor două state româneşti - luni, 28 martie 2016, la Şcoala Gimnazială Scorţaru Nou, jud. Brăila
   Organizatori: Muzeul Brăilei Carol I - Secţia Istorie şi Şcoala Gimnazială Scorţaru Nou, jud. Brăila.

Pe simezele Capitalei




Expozitie de pictura si fotografie


Crowne Plaza Hotel, Bucuresti


25 martie 2016





Icoana - Dogma, istorie, arta




Suetele Avramizilor


Casa Avramide, Tulcea


editia a XI-a, 31 martie 2016






   Invitați: P.S. Visarion - Episcopul Tulcii, preot Felix Lucian Neculai, Gabriela Radu - restaurator icoane, Veronica Dumitru - conservator colecția de icoane a Muzeului de Artă Tulcea.
   Evenimentul va include și un rezumat video care evidențiază etapele de restaurare ale unei icoane'
   Manifestare organizata în parteneriat cu Episcopia Tulcii si Asociatia Social-Culturala Emanoil St. Bogatu.
Va asteptam!

Arhitectura celuilalt




Jurnalul unui proiect social in Tanzania


Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti


28 martie 2016





    Pe 28 martie vă aștept în Sala Frescelor, UAUIM, ca să aflați povestea din spatele proiectului social pentru cei 408 copii ai școlii Njoro. Dincolo de construcție este vorba despre a acționa, despre a experimenta, despre a aduce o schimbare, e despre arhitectura umanitară și despre celălalt. E despre cum niciun proiect nu este prea mic dacă poate schimba modul în care trăim și gândim, e despre cât de important este să faci practică în timpul studenției și despre ce poți să faci când nu mai rămân prea multe de făcut. O să fie cu bune și rele și o să fie pe bune!
***

Povestind despre paftale




Muzeul National de Arta al Romaniei


Carmen Tanasoiu


Bucuresti


26 martie 2016




    Vă invităm sâmbătă, 26 martie, ora 12:00, să vă petreceţi timpul Povestind despre paftale alături dr. Carmen Tănăsoiu, în Galeria de Artă Veche Românească (Sala 4).
    Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Se plăteşte biletul de conferinţă (10 lei).
    Tezaurizate şi transmise de la o generaţie la alta, paftalele prezintă un interes deosebit şi pentru simbolistica repertoriului decorativ. Majoritatea motivelor ornamentale care le împodobesc se inspiră din armonia naturii, fiind strâns legate de cultul dragostei, fertilităţii şi familiei. Trecerea ciclică a anotimpurilor şi regenerarea naturii odată cu sosirea primăverii sunt simbolizate prin câteva elemente: bobocul de floare, pomul vieţii, laleaua sau rodia, perechile de păsări figurate cioc în cioc, porumbeii şi păunii.
    Paftalele au fost purtate iniţial la sudul Dunării, unde erau considerate accesorii tradiţionale ale portului popular de ceremonie (de nuntă sau pentru orice altă sărbătoare). Treptat au devenit adevărate bijuterii în mediul urban, fiind purtate în oraşele şi în târgurile din Ţara Românească şi Moldova, dar şi în zona Braşovului în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi înaintea Primului Război Mondial.
După terminarea conferinţei vă invităm să vizitaţi Galeria de Artă Veche Românească şi Tezaurul.
    La finele anului 2015 a fost editat catalogul bilingv (română – engleză) Podoabe din trecut: colecţia de paftale a Muzeului Naţional de Artă al României care ilustrează un număr de 243 de piese ce alcătuiesc una dintre cele mai mari colecţii din ţară.
 Vă aşteptăm! 

Paşi prin pădurea narativă




Muzeul National al Literaturii Romane


Muzeul Mihai Codreanu, Iasi


25 martie 2016





  Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să participați la programul educațional Paşi prin pădurea narativă care se va desfășura vineri, 25 martie 2016, de la ora 15:00, la Muzeul Mihai Codreanu – Vila Sonet.
    Din program: 
Popas lângă un cititor de idei (lecturi din texte narative); 
Orizont de așteptare (textul narativ vs. textul descriptiv); 
Ecourile unui jurnal de clasa a VIII-a (compuneri narative);  
Înțelepciunea și iubirea mea e jocul – exerciții de dicție, 
tatuajul literar, lanțul ideilor; 
Ultimii pași lasă în urma lor firimituri, arome de ceai verde și premii-surpriză...

Parteneri: 
Clubul de lectură Avatar al Școlii Gimnaziale Ștefan Bârsănescu Iași și 
Asociația CULTURALED.

Coordonator: prof. Silvia Enache

Organizator: Beatrice Panțiru
 ***

Muzeul Național al Literaturii Române Iași

De Ziua Eladei




Muzeul Brailei Carol I


Braila


martie - mai 2016





Expozitie de arta plastica si fotografie, expozanti:
    Elena Salomeea Kaloxilos, Marilena Ioanid, Marius Teodorescu, 
Hugo Mărăcineanu, Adriana Steriopol, Marius Papadopol
- deschisă în perioada martie – mai 2016, 
la Muzeul Brăilei Carol I - Centrul Diversităţii Culturale
Eveniment organizat cu ocazia Zilei Nationale a Greciei.
Vernisaj: 26 martie 2016, ora: 11:00.

Nevoia de o Nouă Spiritualitate




Dumitru Constantin-Dulcan


Brasov Business Park


26 martie 2016






    Sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 14:00, vă așteptăm la o întâlnire cu Dumitru Constantin-Dulcan care va susține Conferința Nevoia de o Nouă Spiritualitate.
   Cu acest prilej vom lansa Colecția Noua Spiritualitate a Editurii Școala Ardeleană, colecție coordonată de Dumitru Constantin-Dulcan.
   Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, ediția a XIII-a.
***

People and Places




Expozitie de fotografie


Bertalan Johanna


Libraria Okian, Brasov


1 - 30 aprilie 2016





    Fiecare clipă din viaţa unui om este unică, de nerepetat, preţioasă. Fie vorba de bucurie, melancolie, iubire, tristeţe, plăcere, entuziasm, toate aceste emoţii şi sentimente sunt proiectate pe chip, ţinută, în ochi, privire. Aceste momente capturate reprezintă partea de “People” (oameni) a expoziţiei.
   “Places” (locuri) se referă la mediul urban cât şi rural, unde aceste manifestări au loc.
Fotografiile au fost realizate în următoarele ţări: România, Ungaria, Belgia, Malta şi Israel.
Intenţia mea, ca fotograf, este de a surprinde trăirile şi acţiunile subiecţilor fără a interveni, cu scopul de a crea imagini autentice.

Secretul padurii




Arta plastica contemporana romaneasca


Vladimir Damian


Galeria Elite Prof Art, Bucuresti


26 martie - 9 aprilie 2016





    Sambata, 26 martie, ora 18:00, va invit sa participati la vernisajul expozitiei de pictura si grafica intitulata Secretul padurii, semnata Vladam, la Galeria Elite Prof Art din Cotroceni, acolo unde pictura este la ea acasa.
    De la Evadare din labirint si pana la Secretul padurii s-a intamplat o calatorie metafizica prin intermediul artei plastice, despre studiul ființei și ființării, pana la urma un studiu al realității.
    Padurea ca parabola dar si ca existenta palpabila incita la reflectii despre natura realității, despre Dumnezeu si despre locul omului în Univers.
Va astept cu drag.
***

Salonului Literar Axis Libri




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


24 martie 2016





    Biblioteca Județeană V. A. Urechia Galați vă invită joi, 24 martie 2016, ora 17:00, la o nouă ediție a Salonului Literar Axis Libri, manifestare culturală organizată săptămânal în Sala de lectură Mihai Eminescu, la sediul central. 
   Evenimentul va cuprinde lansarea următoarelor volume: Ferestrele oarbe și Rostirea postmodernă. Generația poetică ’80 în literatura română, autor Daniel Corbu; Veșnic îndrăgostit, autor Marius Cioarec; Codul iubirii și Sub zodia visării, autor Sebastian Golomoz; Cuvinte de metal și Orașe întinse pe vârf de retină, autor Aldyn Alexander. 
   În cadrul manifestării va avea loc și prezentarea noutăților editoriale de la Editura Princeps Multimedia realizată de dna. Filomena Corbu, directorul editurii. Moderator: Theodor Parapiru.

Ion Creangă cunoscut / necunoscut




Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul


Vaslui


28 martie 2016





    Biblioteca Judeţeană Nicolae Milescu Spătarul Vaslui invită publicul vasluian luni, 28 martie 2016, ora 14:00, la conferinţa cu tema Ion Creangă cunoscut / necunoscut.
Vă aşteptăm !

Plante fosile




Muzeul Vasile Parvan


Barlad


27 martie 2016