duminică, 12 decembrie 2021

Pe simezele timișorene - Telurice

 


Arta plastică contemporană românească 


Corina Pîrv 


Galeria 28, Timișoara 


8 - 18 decembrie 2021



Nemeșul și dracul

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





 Ilustrații: E. Surany. Editura Tineretului. 1969.















Kalevala - Țara vitejilor

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





 Ilustrații: Panțu Stelian. Editura Tineretului. 1965.














Zeități la Pontul Euxin

 


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie 


Constanța 


18 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022




 


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul 


Iași 


12 - 31 decembrie 2021




     Începând cu ziua de 12 decembrie 2021, publicul este invitat la o expoziție de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi. Curatoriată de Ana Honcu, muzeograf MNLR Iași, expoziția În orașul Betleem oferă celor ce trec pragul Casei cu arcade ocazia de a admira o rară icoană pe lemn de școală rusească, din secolul al XIX-lea.  

     Alăturându-se temporar valoroasei colecții de icoane-opere de artă ale muzeului, Nașterea Domnului și Închinarea Magilor reprezintă scena prezentării pruncului Iisus celor trei Magi. În partea dreaptă stau Fecioara Maria (arătând spre Iisus) şi Sf. Iosif. În centrul icoanei, Iisus stă culcat pe un scutec alb. Cei trei Magi sunt plasaţi în stânga. Veşmintele sunt sobre, iar chipurile sunt expresive, miniaturale și sunt executate în tradiția picturii post-bizantine. Pe cerul auriu apar ziduri şi un turn, care reprezintă Betleemul. Scena este încadrată de un chenar simplu, în care apare o inscripție cu caractere slavone și grecești – Nașterea Domnului.

     În completarea piesei centrale a expoziției, vizitatorii pot admira și culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași. Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul din obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor. Fiecare zonă folclorică a spațiului românesc a cultivat și diversificat variante de colind, dar toate au păstrat mesajul central: vestirea Nașterii Domnului.

     Expoziția În orașul Betleem este organizată cu prilejul Zilei Casei cu arcade (13 decembrie), punând în valoare simbolurile românești ale Crăciunului și va rămâne deschisă publicului până în data de 31 decembrie 2021, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare).

Vă așteptăm la muzeu, păstrăm distanța și avem grijă de sănătatea noastră!

Mocasinii fermecați

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





Ilustrații: Gheorghe Cernăianu. Editura Tineretului. 1968.













Nărodul și Luna

 


Colecții și Colecționari 


Bibliofilie 


Colecția Traista cu povești





Snoave populare. Ilustrații: Raisa Iusein. Editura Tineretului. 1967.