luni, 21 mai 2018

Despre Micul trafic de călători




România de-altădată






Precizări publicate în ziarul Drapelul roșu de duminică, 11 noiembrie 1973.
Personal, am beneficiat de "foloasele" acestor prevederi
pe perioada deplasărilor, în delegație, în zona Timișoarei.
Achiziționând câte-un cartuș de țigări Weekend, de exemplu.
Plus un plic Vegeta sau ceas electronic de mână Seiko...  

Diplomație culturală




Interferențe culturale 


Leonida Moise 


Cercul Militar Național, București 


24 mai 2018





Mircea cel Bătrân - 600




Muzeul de Istorie Târgoviște 


18 mai - 7 iunie 2018





   Iubitorii de istorie vor descoperi printre exponate Tetraevangheliarul lui Nicodim, cel mai veche manuscris din Țara Românească, cu cea mai veche ferecătură, datat în anii 1404-1405, dar și numeroase monede, inele sigilare, piese din tezaurele de la Gogoșu, Basarabi și Olteni, vase din ceramică, provenind de la Curtea domnească din Târgoviște ori cea de la Argeș sau de la Zimnicea, precum și arme – spade, vârfuri de săgeată, bolțuri de arbaletă.

Șapte ani în Provence




Lansare de carte 


Ioan T. Morar 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


24 mai 2018




   Joi, 24 mai, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc lansarea volumului Șapte ani în Provence, de Ioan T. Morar, apărut de curând la Editura Polirom.
Vor vorbi, alături de autor: Andi Moisescu, Cristian Pătrășconiu
Va modera: George Onofrei
    "În ciuda titlului, Şapte ani în Provence nu este doar o «carte de călătorii». Noul volum al lui Ioan T. Morar povesteşte, înainte de orice, o experienţă de viaţă: cum e să alegi să trăieşti departe de ţară, asumîndu-ţi, la propriu, o nouă existenţă. Scriitorul ne invită să-i fim alături în căutările, neliniştile, bucuriile, speranţele, uimirile, perplexităţile, descoperirile sale. Aventurile acestui «om vechi într-o lume nouă» sînt cuceritoare naraţiuni îmbibate în exotic, ce se constituie în veritabile confruntări de mentalităţi, culturi, sensibilităţi şi tradiţii. Pagină după pagină, o Provenţă miraculoasă, mitică şi ultramodernă în acelaşi timp, te subjugă, asemenea unui miraj încărcat de promisiuni. Aventura alături de Ioan T. Morar este şi un ghid preţios prin oraşele, cetăţile, podgoriile, mănăstirile provensale, potenţată de contactul cu grupuri şi societăţi inaccesibile (ca să nu spunem secrete). Iar lectura – irezistibilă şi fascinantă – devine încă de la prima pagină o extensie a visului şi a dorinţei de a călca pe urmele autorului care te-a pus în contact cu atîtea frumuseţi şi mistere.” (Mircea Mihăieş)
     "Aici, în Provence, dai peste fire care spun poveşti şi te duc la alte fire, la alte poveşti, la alţi oameni, la alte obiecte şi locuri, sub acelaşi cer de un albastru ireal care a atras atîţia pictori. Dacă îţi pui imaginaţia la treabă, poţi să-ţi închipui că această dimineaţă la un castel din Provence e o tapiserie colorată în care se împletesc fire venind din Roma, pete de culoare povestind despre Picasso, măslini aliniaţi pe coline, mistreţi atacînd viile, încăperi luxoase pentru viitorii miri, chiar imagini de pe Valea Oltului, nuanţe de prietenie adevărată şi sentimentul că, din cînd în cînd, ni se dă şansa de a vedea, în lumina unei clipe, imaginea Paradisului proiectată pe pămînt. Din cînd în cînd doar, şi din loc în loc. O tapiserie pe care v-o ofer cu drag.” (Ioan T. Morar)
    Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. În perioada 1981-1986 a fost profesor la Liceul Textila din Lugoj. Din 1987 devine redactor al revistelor Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După 1989 lucrează la Cuvîntul şi Alianţa Civică. În 1990-1991 este redactor-şef la Varietăţi, TVR, de unde pleacă prin demisie. Membru fondator al Academiei Caţavencu. În perioada 2004-2009 este şi senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activînd, pînă în 1996, în grupul Divertis. Între 2010 şi 2012 este consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Volume de versuri: Vară indiană (1984; Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor), Fumul şi spada (1989), Şovăiala (2000; Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor), Neruşinarea (2003) şi Paloarea (2010). Poeziile sale sînt traduse în mai multe limbi, în antologii şi reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat Lindenfeld (2005, 2006, 2013; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), Cartea de la capătul lumii (2007, 2015), Negru şi Roşu (2013; roman nominalizat la Premiul Cartea anului 2013 acordat de revista România literară; tradus în spaniolă de Joaquín Garrigós Bueno – Ediciones Xorki, 2016) şi Sărbătoarea Corturilor (2016; roman nominalizat la Premiul Cartea anului 2016 acordat de revista România literară; Premiul pentru Proză acordat de Uniunea Scriitorilor). Ioan T. Morar s-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.
    Participarea la eveniment este gratuită și se face pe baza unei rezervări prealabile pe Eventbook.