vineri, 8 ianuarie 2016

Obiectul saptamanii: Monument funerar roman




Muzeul Municipal Medias


8 ianuarie 2016





Datare: Sec. II-III A.D.
Tip: Lei funerari adosați
Material: piatră (gresie)
Dimensiuni: L= 74 cm; l= 15 cm; h= 34 cm
Proveniență: Mediaș - Gura Câmpului
   Istoric / descriere: piesa a fost descoperită la începutul anilor 1970 pe teritoriul orașului și reprezintă un tip de monument funerar foarte răspândit pe teritoriul Imperiului Roman, îndeosebi în zona balcano-dunăreană, întâlnit și în numeroase așezări din provincia Dacia. Monumentul sculptural redă imaginea a doi lei așezați spate în spate, cu labele din față susținând prada. Acest tip de sculpuri erau integrate într-un monument funerar, având rolul de protectori ai sufletului după moarte.
***

Eros şi sexualitate în Dacia romană




Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau


13 ianuarie - 29 februarie 2016





    Expoziţia Eros şi sexualitate în Dacia romană propune publicului o altfel de abordare a unui subiect care, deşi omniprezent de-a lungul timpului, poate părea tabu pentru o societate aflată, de prea mult timp, într-o criză a valorilor. Dorim să prezentăm vizitatorului un excurs prin reprezentările artistice, figurative ale lumii romane despre corpul uman în diferitele sale ipostaze.       Fie că sunt zei, oameni obişnuiţi, prostituate sau "clienţi” ori cupluri conjugale, aceştia au constituit obiectul unor reprezentări prin care nuditatea şi atributele sexuale nu violentau sensibilităţile, nu determinau oprobiul comunităţii, nu generau discursuri moralizatoare.
    Evenimentul expoziţional, organizat la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău, în colaborare cu opt alte instituţii muzeale de prestigiu din Transilvania, Oltenia şi Banat, concentrează în jur de 100 de piese reprezentative pentru demersul propus şi se adresează în primul rând segmentului de public cu vârsta de peste 16 ani.
Vă așteptăm!!!

Trasee imaginare




Arta plastica contemporana romaneasca


Phoenicia Grand Hotel, Bucuresti


8 - 31 ianuarie 2015