marți, 22 ianuarie 2013


Unirea Principatelor Romane


Spectacolul extraordinar: Hai sa-ntindem hora mare


Casa de Cultura a Studentilor, Alba Iulia


24 ianuarie 2013





***Ioana Morar
***

Prezente romanesti peste hotare


Ana-Camelia Stefanescu, Zeno Popescu, Duo Anima


Spectacolul: Al vostru, pentru totdeauna, Mozart


Conservatorul Regal, Bruxelles


27 ianuarie 2013






   Patru muzicieni români şi o actriţă belgiană conduc o expediţie muzical-teatrală în căutarea celuilalt Mozart la Bruxelles. Soprana Ana-Camelia Ştefănescu, tenorul Zeno Popescu, duo Anima (pianistele Ioana Cristina Mihai şi Anemona Niagu-Fortu) şi Lisa Debauche susţin la Conservatorul Regal Bruxelles, duminică 27 ianuarie, spectacolul Al vostru, pentru totdeauna, Mozart. Proiectul asociaţiei Kalophonia este susţinut de Institutul Cultural Român Bruxelles.
   Zeno Popescu este şi regizorul spectacolului. “Conceptul nostru pleacă de la moartea mamei lui Mozart, la Paris, în 1778. Tânărul compozitor scrie în acea seară două scrisori. Una către tatăl său, cu vestea că mama este bolnavă. A doua, către un prieten, abatele Bűllinger, căruia îi dă vestea reală şi îl roagă să îi pregătească sufleteşte părintele. Personalitatea lui Mozart, delicateţea, impactul suferinţei asupra creaţiei sale, sublimarea ei prin muzică sunt pistele pe care le explorăm”, spune Zeno Popescu, membru al studioului de operă al Colegiului Muzical Regina Elisabeta din Bruxelles.
   Ana-Camelia Ştefănescu, laureată a reputatului concurs belgian  Regina Elisabeta, a debutat în 2011 în rolul Ofeliei din opera Hamlet a lui Ambroise Thomas la Opera Naţională a Rinului Strasbourg-Mulhouse şi a interpretat Zâna din Cenuşăreasa lui Massenet pe scena La Monnaie din Bruxelles, unde la sfârşit de 2012 a  cântat şi rolul Violettei din Traviata. "Am cântat de atâtea ori Mozart, dar este prima dată când fac acest parcurs în căutarea celuilalt Mozart, a omului aflat în intima, dar şi terifianta relaţie cu moartea”, mărturiseşte soprana.
   Pianistele Ioana Cristina Mihai şi Anemona Niagu-Fortu au creat piano duo Anima la Bruxelles, în cadrul unui master la Conservatorul regal. Lisa Debauche a studiat teatrul, dar şi filosofia la Bruxelles, a jucat la Théâtre du Parc la Bruxelles, dar şi în filme şi în serialul TV franco-belgian  A tort ou à raison.

Prezente romanesti peste hotare


Expozitia: Copilaria. Ramasite si patrimoniu


Institutul Cultural Roman, Stockholm, Suedia


24 ianuarie - 15 februarie 2013





Vernisaj: joi, 24 ianuarie, orele 17:00-20:00
ICR Stockholm, Skeppsbron 20
Ora 18.30: Discurs de deschidere susţinut de curatoarea Lila Passima
În limba engleză. Intrarea liberă !

   ICR Stockholm îşi deschide porţile în 2013 cu expoziţia itinerantă Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu. Curatorii Lila Passima şi Cosmin Manolache ne propun un eseu despre copilărie, construit cu ajutorul unor obiecte, haine, poveşti şi jocuri din colecţii private şi din patrimoniul muzeal.
   Expoziţia dezvăluie câteva din ritualurile şi pragurile esenţiale care marchează şi delimitează vârstele omului mic, fie el de la oraş sau de la ţară (nașterea, botezul, ruperea turtei, masa ursitoarelor etc.). Totodată, surprinde raporturi care conturează relaţia dintre omul mic și omul mare, dar şi relaţia cu obiectele și lumea lor însuflețită, în care jucăriile pot deveni prieteni.     
  Obiectele şi imaginile din expoziţie povestesc despre o limbă comună a copilăriei, marcând atât diferenţele, cât şi dialogul viu între mediul rural şi urban, în spaţiul Europei de Est. Expoziţia construieşte un discurs vizual care transgreseaza lumea sfârșitului de secol XIX, ajungând până în contemporaneitate. Prin obiectele comune, asimilate de mai multe spaţii geografice şi devenite iconuri - de la legănuşul de lemn, scăunelul şi costumul ţărănesc al anilor 1900, la maşinuţa de metal interbelică şi jucariile de plastic ale copilăriei comuniste, la recuzita tehnologiei postmoderne - publicul este invitat să-şi recompună propria copilărie, descoperind în acelaşi timp diferite teritorii culturale.
   Expoziţia itinerantă Copilaria. Rămăşiţe şi patrimoniu este parte a proiectului european Childhood. Remains and Heritage, organizat de Muzeul Țăranului Român și Institutul Cultural Român în cadrul programului Cultura 2007-2013, în colaborare cu Ministerul Culturii, Lebork Museum din Polonia și Asociația Artees din Franța. Organizată în anul 2012 și itinerată la Londra, Paris, Madrid și Roma, expoziţia îşi continuă în 2013 itinerariul la Stockholm, Varșovia și Lebork.
   Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.




Prezente romanesti peste hotare


Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Badala, Lucian Broscatean, Dinu Bodiciu, Carla Szabo


Expozitia de moda: The Rest Is Tomorrow


Institutul Cultural Roman, Londra, Marea Britanie


13 - 22 februarie 2013






Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow




   Proiectul are loc în cadrul secţiunii International Fashion Showcase organizată de British Council şi British Fashion Council pentru London Fashion Week 2013.
   Vernisaj: miercuri, 13 februarie, 19:00-21:00.
   "Precis şi rafinat. Expresiv. Decadent. Subtil şi minimalist sau excentric şi inovativ…" Acestea sunt doar câteva trăsături care definesc moda românească în 2013. Designerii prezentaţi în expoziţia The Rest Is Tomorrow confirmă că nu este uşor să descrii moda actuală în doar câteva cuvinte. Deşi din generaţii diferite şi cu estetici distincte, toţi împărtăşesc însă pasiunea pentru potenţialul creativ al designului, textilelor şi artelor decorative din România. Fiecare brand şi-a creat o identitate proprie, dar împreună au deschis drumul spre o nouă filosofie, spre o perspectivă neo-tradiţională în creaţia vestimentară de la noi.

Doina Levintza

   Prima creatoare de modă din Europa de Est care a prezentat o colecţie la New York Fashion Week, Doina Levintza şi-a început cariera realizând costume şi decoruri pentru emisiuni TVR. Cariera sa internaţională de designer vestimentar a debutat cu o prezentare de succes la Paris în 1984. De atunci, peste 100 de prezentări şi expoziţii în România şi în capitale ca Paris, Londra, Washington şi New York au contribuit la reputaţia brandului Levintza în Europa şi Statele Unite.

Irina Schrotter

   Irina Shrotter a  absolvit medicina înainte de a se orienta spre designul vestimentar, încurajată de pasiunea ei pentru artă. Şi-a lansat propria casă de modă în Iaşi acum 23 de ani, iar rochiile sale de seară din materiale fluide şi ţinutele de zi cu linii sobre au avut succes încă de la început. La sfârşitul anilor ’90, Schrotter a organizat pentru prima dată Romanian Fashion Week, iar în 2001 a făcut parte din showroom-ul Prêt-à-Porter Paris, care a marcat debutul ei pe plan internaţional. După 2000, Irina Schrotter a participat de cinci ori consecutiv în cadrul Mercedes-Benz Berlin Fashion Week. Astăzi brandul este prezent pe 4 continente, în 17 ţări.

Andreea Bădală

   Andreea Bădală a absolvit facultatea de design vestimentar din Bucureşti şi cursul de tehnologia  materialelor la London College of Fashion. Este tânărul talent ce a creat brandul Murmur de articole vestimentare de zi şi de seară. Designerul îmbină tehnici tradiţionale şi experimentale, gândind creaţiile ca obiecte 3D în acord cu volumele corpului uman. Materialele folosite oferă structură şi mişcare obiectului sculptural, creaţiile sale reflectând expresiv abandonul de sine, devotamentul şi iubirea feminine.

Lucian Broscăţean

   Lucian Broscăţean a absolvit facultatea şi Masterul de design vestimentar la Universitatea de Artă din Cluj-Napoca. Încă de la debutul din 2008 cu colecţia Nomadic Symptoms, designerul s-a aflat într-o continuă explorare a noilor posibilităţi ale modei contemporane. Colecţiile lui Lucian Broscăţean au fost prezentate în România şi în Europa, iar recent designerul a participat de cinci ori consecutiv la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week. Mobilitatea, stilul de viaţă nomad, versatilitatea şi spaţiile heterotopice sunt doar câteva dintre zonele esenţiale abordate de tânărul creator.  

Dinu Bodiciu

   Dinu Bodiciu a absolvit facultatea de design grafic în România, dar a ales să studieze apoi design şi tehnologie vestimentară la London College of Fashion. În 2011 când a terminat cursul de Master, a fost selectat de revista Wallpaper drept unul dintre cei mai promiţători designeri tineri ai anului. Creaţiile lui Bodiciu sunt o gândite ca o extensie a corpului uman şi au o esenţă "organică", completată sau contrazisă de ţesături texturate, geometrii tranşante şi elemente grafice.

Carla Szabo

  Carla Szabo, designer de accesorii din Bucureşti, este cunoscută mai ales pentru colecţiile de bijuterie contemporană create încă din 2004. A colaborat, de asemenea, cu diverşi designeri binecunoscuţi precum Irina Schrotter sau Stephan Pelger, pentru care a creat bijuterii inspirate din armonia naturii, cultura urbană şi poezia trecutului.

  Expoziţia este realizată în parteneriat cu Galeria Galateca din Bucureşti.  
  Mulţumim firmei RoExport UK  pentru sprijinul generos.
  Program: luni – vineri, 10:00 – 17:00.
  Institutul Cultural Român, Londra, 1 Belgrave Square, SW1X 8PH.
  Intrarea liberă.

Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow

Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow Expoziţie de modă: The Rest Is Tomorrow

Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Mihaela Balan (Lazar), Marius Burhan


Expozitia de arhitectura si de pictura: Utopie si Heterotopii


Accademia di Romania, Roma, Italia


28 - 31 ianuarie 2013








   Expozitia reprezinta transpunerea cercetarii (doctorale) de atelier Amprenta curtii interioare asupra tesutului traditional urban într-o realitate practica, printr-un proiect de punere în valoare a unui spatiu generat de o anumita tipologie traditionala de locuire. Prin urmare, este o întelegere pluridisciplinara, se concentreaza pe rolul si metamorfozele acestor spatii din cadrul constructiilor, încearca o schimbare de paradigma, propune o alta modalitate de abordare si spera a oferi o solutie de reinterpretare tridimensionala a spatiului.
  Mihaela Balan (Lazar) este bursier Vasile Pârvan la Accademia di Romania din Roma, absolventã a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti, doctorand al Scolii Doctorale Spatiu, Imagine, Text, Teritoriu si asistent al Catedrei de Proiectare si Design (Facultatea de arhitectura de interior din cadrul aceleiasi universitãti).
    Nascut în Vîlcele (Olt) in 1977, Marius Burhan traieste si creeaza în Bucuresti. Artist, curator de expozitii, profesor de arte plastice si autor de cercetari în domeniu, Marius Burhan este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România din 2002. În prezent e rezident în calitate de bursier Vasile Pârvan la Accademia di Romania din Roma. Din 2009 este doctorand la Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest, Timisoara.

Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Irina Grosu


Expozitia: Reflectii


Accademia di Romania, Roma, Italia


21 - 26 ianuarie 2013






   Creatiile Irinei Grosu îsi propun sa introduca privitorul într-un decor aparte. Efectele de suprapunere cromatica, degeometrizarea formei prin compozitie creeaza un spatiu inedit, plin de semnificatie. Suprafata obiectelor înfatiseaza un joc ambiguu de forta fizica si tensiune psihologica. Imaginile figurative se proiecteaza în afara suportului si marcheaza spatiul în care sunt amplasate. Prin caracteristicile ansamblului, cât si prin relatia ce se creeaza între individ – obiect – spatiu, ambientul creat reprezinta o reflexie a abundentei interioare.
  Irina Grosu este bursiera Vasile Pârvan la Accademia di Romania. Nascuta la Iasi în 1989, artista este absolventa a sectiei de arta murala din cadrul Facultatii de Arte Vizuale si Design a Universitatii de Arte George Enescu de la Iasi. În prezent urmeaza studii de master în cadrul aceleiasi universitati. Irina Grosu a participat la expozitii colective în România (Iasi, Botosani) si în strainatate (Mexic, Spania, Cehia).

Institutul Cultural Roman


Un secol pentru Romania


Bucuresti


21 ianuarie 2013





Conferință de presă - Lansarea pe DVD a filmului documentar Un secol pentru România

   Luni, 21 ianuarie 2013, la sediul Institutului Cultural Roman din Capitala, a avut loc o conferință de presă prilejuită de lansarea pe DVD a filmului Un secol pentru România. 
   Produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, filmul Un secol pentru România urmărește zece țeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei.
   Lansarea a prefațat conferința cu tema Constituirea României Moderne susținută de acad. Dan Berindei, care va inaugura miercuri, 23 ianuarie, ciclul Conferințelor ICR.

Unirea Principatelor Romane



Asociatia Centrul de Promovare Turistica Iasi


Expozitia: Iasii in epoca Unirii


Turnul Golia, Iasi


22 - 30 ianuarie 2013







   Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi omagiază 154 de ani de la evenimentul Unirii Principatelor Române prin organizarea unei expoziții intitulată Iașii în epoca Unirii.
   Expoziția se va desfășura în perioada 22-30 ianuarie 2013 în Turnul Golia (et. I si II) și va cuprinde un grupaj de fotocopii reprezentând personalități cunoscute și mai puțin cunoscute care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, precum și clădiri din Iași în epoca Unirii, fotografii care surprind imagini ale Iașului vremii.
   Vizitarea expoziției (et. I si II ale Turnului Golia) va fi gratuită.
   Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 10:00-17:00 (luni-vineri) și 10:00-14:00 sâmbăta.

Generatia Unirii



Unirea Principatelor Romane


Muzeul de Istorie, Botosani


24 ianuarie 2013



   
   Joi, 24 ianuarie 2013, la ora 13.00, in Sala Mare a Muzeului de Istorie Botosani se vor desfasura manifestarile prilejuite de sarbatorirea Unirii Principatelor Romane.    Evenimentul va fi evocat in cadrul unui simpozion, urmat de vernisajul expozitiei Generatia Unirii, in constiinta posteritatii si lansarea anuarului Acta Moldaviae Septentrionalis, nr. XI/2012.
   Activitatile sunt organizate de catre Consiliul Judetean Botosani si Muzeul Judetean Botosani, in colaborare cu Cercul Militar Botosani, Asociatia Nationala Cultul Eroilor - Filiala Botosani, Uniunea Nationala Vatra Romaneasca - Filiala Botosani si Palatul Copiilor Botosani.
***stiribotosani.ro

Cafeneaua critica


Magda Carneci


Club A, Bucuresti


editia a 84-a, 24 ianuarie 2013





Cafeneaua critică - ediția a 84-a. Invitată Magda Cârneci

   Poetă, prozatoare, eseistă, critic de artă, una dintre cele mai importante şi mai active personalităţi intelectuale româneşti de azi, Magda Cârneci este invitata Cafenelei critice pentru o discuţie despre poetica sa culturală şi de viaţă. Punct de pornire – recenta apariţie a unei noi cărţi semnate Magda Cârneci: Poeme trans (Editura Tracus Arte, 2012).
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

    Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti. De la reluarea sa în noiembrie 2008, Cafeneaua critică a fost găzduită de cluburile bucureştene The Silver Church, Club A şi Club Control. De la debutul "stagiunii” 2011-2012, Cafeneaua critică a revenit la Club A şi se desfăşoară joia seara.