sâmbătă, 10 martie 2018

Acum și în veac




Prezențe românești peste hotare 


Maxim Dumitraș, Mihai Perca 


Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău 


26 martie 2018




***

Din istoria...birocrației




România de-altădată 


Colecții și Colecționari 


Înscrisuri de toate felurile





Certificat emis de Primăria Capitalei (Sectorul I Galben) pe 27 august 1929.
Document necesar Constanței Angela Anghe, probabil, pentru înscrierea la școală.




Pe spatele înscrisului găsim dovada achitării unor alte taxe.
Una dintre ele, cea de 10 lei, pentru eliberarea mai rapidă a certificatului.
Adică în prima zi... 

Parlamentul în pribegie




Lansare de carte 


Grigore Procopiu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


13 martie 2018




   Editura Humanitas vă invită marți, 13 martie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului  Parlamentul în pribegie. 1916–1918. Amintiri, note și impresii de Grigore Procopiu, senator și avocat, membru în parlamentul care a votat, în vara lui 1917, pentru reformă agrară și vot universal. 
   "În anii 1917–1918, statalitatea României atârnă de un fir de păr. În plan militar, țara, atât cât a mai rămas din ea, este amenințată cu anihilarea în fața Puterilor Centrale. În plan social, bolșevismul adus de aliații ruși amenință să cuprindă o populație exasperată de lipsuri și să destrame ființa națiunii. În aceste momente cruciale, parlamentul rămâne un stâlp al statalității României. Dar cu ce preț? Aflăm din paginile lăsate de Grigore Procopiu, senator și avocat, liberal de modă veche, numărându-se printre cei care votează, în vara anului 1917, pentru reformă agrară și vot universal. La începutul anului 1918, în urma evacuării pe teritoriul unei Rusii în plină fierbere revoluționară, este arestat de către bolșevici la Odessa, împreună cu alte câteva zeci de parlamentari români, într-un context politic care avea să prevestească Teroarea Roșie, apoi lunga noapte totalitară. Marele merit al memoriilor lui Grigore Procopiu este că aduc lumină asupra unui episod prea puțin cunoscut, scoțând totodată la iveală detalii prețioase despre atmosfera politică a vremii și personajele-cheie care au scris istoria României din noiembrie 1916 până spre finalul anului 1918.“ (Daniel Cain)
    La eveniment vor vorbi Daniel Cain, editor, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Ioan Stanomir, politolog și publicist, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti și Cristian Pătrășconiu, jurnalist.

Glasul Pensionarilor




România de-altădată




Publicație a Uniunii Subofițerilor Pensionari din România.
Nr. 58 - 59, 1 - 15 septembrie 1933.
Răsfoindu-i paginile, dincolo de aspectele legislative,
putem afla lucruri destul de interesante din activitatea
unor sucursale...