vineri, 26 iulie 2013

Mandria de a fi roman




Oameni de isprava


Gheorghe Capusan


Muzeul Gheorghe si Ion


Cluj-Napoca


2013





  Undeva, la una dintre marginile Clujului, Gheorghe Căpușan, de meserie tinichigiu, își urmează visul de a înființa un muzeu etnografic. Este pasionat de când se știe de obiectele vechi și frumoase, legate de tradițiile și obiceiurile din bătrâni.


  A adunat peste 2000 de piese, iar prin 2006-2007 colecția a început să prindă contur. Un fost atelier de tinichigerie adăpostește acum, pe trei niveluri, un mic muzeu strălucind de curățenie, cu obiecte minunate, îngrijite și bine întreținute. Fiecare obiect are povestea lui, iar Gheorghe Căpușan abia așteaptă să ne-o spună. 


   "M-am gândit la un moment dat să îl numesc Muzeul Gheorghe și Ion. Pentru că astăzi toți își botează copiii cu tot felul de nume, dar au uitat de numele pe care le purtau bătrânii noștri. Și nu e bine, pentru că numele din bătrâni sunt frumoase.”


  Țigla care acoperă o parte a construcției o are de la Florin Piersic, care i-a făcut cadou și o firmă de giuvaergiu din Cluj, veche de o sută de ani. Un război de țesut, datat 1950, a fost recuperat din podul Băncii Naționale. "Era acolo, demontat, nu mai știau ce să facă cu el. L-am luat, l-am completat, l-am pus în funcțiune”. Plăcintarul, cel mai mare din câte s-au văzut vreodată, îl are de la preotul din Apahida. Plasa de pescuit a adus-o din Deltă. Îi plac muzeele, îi plac mănăstirile, și crede că învățarea tradițiilor ar trebui introdusă în programa școlară.


  "Vreau să aduc oamenii cu câteva secole în urmă. Vreau să țin o pereche de boi, și să plimb oamenii cu carul cu boi. Astăzi toată lumea vrea viteză. Eu vreau să le arăt că nu putem trăi doar în viteză, că trebuie să ne amintim de unde venim și cine suntem.”


  Doamna Căpușan ne face vărzare, în cuptorul pe care Gheorghe Căpușan l-a refăcut cu mâna lui. În grădină, în așteptarea boilor, se află deocamdată câteva zeci de iepuri. Undeva, sub un deal, este și o căprioară cu doi pui. 


  "Vreau să organizez aici șezători. Să aduc oameni bătrâni, în special femei, care să facă șezători, așa cum erau pe vremuri, și să-i învețe pe tineri mecanismul. Șezătorile din bătrâni erau extraordinare, acolo veneau bătrâni și tineri, se învățau lucruri frumoase. Aș vrea să fac șezătorile să reînvie”.


Va putea oare Gheorghe Căpușan să facă șezătorile să reînvie ? 


Un lucru este sigur: noi vom fi acolo !







Text si imagini: Muzeul Etnografic al Transilvaniei via Tudor Salagean

Asa cum a fost




Romania de-altadata


In bancnote (I)


Colectii si Colectionari











Aversul si reversul biletelor de 50, 25 si 10 bani emise de Ministerul de Finante in timpul primului razboi mondial.





Aversul si reversul biletului de 1 leu al Bancii Nationale care a circulat in perioada 
10 august 1916 - 1 octombrie 1925.



Aversul si reversul biletului de 2 lei al Bancii Nationale care a circulat in perioada 
10 august 1916 - 1 octombrie 1925.



Aversul si reversul biletului de 50 bani al Bancii Generale Romane care a circulat in perioada 
18 ianuarie 1917 - 1 octombrie 1920.



Aversul si reversul biletului de 1 leu al Bancii Generale Romane care a circulat in perioada 
18 ianuarie 1917 - 1 octombrie 1920.



Aversul si reversul biletului de 5 lei al Bancii Generale Romane care a circulat in perioada 
18 ianuarie 1917 - 1 octombrie 1920.



Aversul si reversul biletului de 100 lei al Bancii Generale Romane care a circulat in perioada 
18 ianuarie 1917 - 1 octombrie 1920.


Aversul biletului de 20 lei al Bancii Generale Romane care a circulat in perioada 
18 ianuarie 1917 - 1 octombrie 1920.



Aversul si reversul biletului de 5 lei al Bancii Nationale a Romaniei care a circulat in perioada 
4 august 1914 - 1 ianuarie 1931.





Aversul si reversul biletelor de 100 si 20 lei ale Ministerului Finantelor, 1945.



Aversul si reversul biletului de 20 lei al Bancii Nationale a Romaniei, 19 septembrie 1929.



Aversul si reversul biletului de 20 lei al Bancii Nationale a Romaniei, 1 februarie 1907.

Inceput de drum




Arta plastica contemporana romaneasca


Simpozionul National de Sculptura Drumuri Brancusiene


Parcul Nicolae Romanescu, Craiova


prima editie, 1 - 31 august 2013




centru

  Casa de Cultură Traian Demetrescu şi Primaria Municipiului Craiova organizează, în perioada 01- 31 august 2013, Simpozionul Naţional de Sculptură Drumuri Brâncuşiene ediţia I.   Evenimentul se va desfăşura pe Velodromul din Parcul Nicolae Romanescu. Lucrările prezentate în cadrul simpozionului vor fi realizate din marmură de Ruşchiţa. 
  Participanţii primei ediţii sunt şapte sculptori din Craiova, Târgu-Jiu, Timişoara şi Bucureşti. Este vorba despre: - Marcel Voinea - Emilian Popescu ( Curator Simpozion) - Alin Totescu - Paul Popescu ( Coordonator Simpozion) - Valentin Duicu - Soponariu Vasile - Eugen Barzu.
  Parteneri în acest proiect sunt Direcţia Judeteană pentru Sport şi Tineret Dolj, R.A.T Craiova, R.A.A.D.P.F.L Craiova, SC Salubritate Craiova SRL, Compania de Apă Oltenia, Uniunea Artiştilor Plastici Romani-filiala Dolj şi RECON SA ( sponsor oficial).
  Simpozionul Naţional de Sculptură Drumuri Brâncuşiene se adresează sculptorilor profesionişti (licenţiaţi în sculptură), din România, membri ai U.A.P.R., cu activitate recunoscută în sculptura monumentală de for public şi cu experienţă de minimum trei simpozioane naţionle şi/sau internaţionale de sculptură în piatră. 
  Tema primei ediţii este la libera alegere a participanţilor, în funcţie de dimensiunea şi forma blocurilor de marmură, puse la dispoziţie de organizator. 
  Lucrările de sculptură monumentală rezultate au menirea de a îmbogăţi spaţiile publice şi de agrement din Municipiul Craiova.
***http://www.craiovaforum.ro

Fascinatia corpului uman




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Human


Art Boutique Gallery, Constanta


26 iulie 2013





  Perfecţiunea corpului uman a fost întotdeauna sursă de inspiraţie inepuizabilă şi fascinantă pentru artiştii lumii, mărturie peste timp fiind faimosul "om vitruvian” al lui Leonardo da Vinci.       Atraşi de această temă generoasă, cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Arte a Universităţii Ovidius, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative, au gândit şi organizat expoziţia Human. Cei care doresc să vadă rezultatul demersului lor creativ sunt aşteptaţi de astăzi (26 iulie), la Art Boutique Gallery din centrul Constanţei.
  "Este tot mai dificil să îţi imaginezi - sau să speri - că mai poate fi făcut ceva nou în artele vizuale, cu atât mai mult în arta figurativă. De la Venus din Willendorf la sculptura greacă sau arta modernă, corpul a fost înfăţişat în toate ipostazele posibile. Şi totuşi, expoziţia de faţă îşi propune să prezinte figura umană în 11 variante proprii”, spune lect. univ. dr. Lelia Rus Pîrvan, care a coordonat expoziţia, alături de asist. univ. drd. Sânziana Romanescu Cuciuc.
  "Human se prezintă a fi o expoziţie eclectică, însumând artişti din generaţii diferite şi cu preocupări dintre cele mai diverse, cadre didactice şi studenţi ai Facultăţii de Arte din Constanţa. Lucrările au, astfel, amprenta personală a autorilor, dar pentru ochiul avizat, se pot face lesne trimiteri la artiştii preferaţi, curente sau stiluri”, mai spune lect. univ. dr. Lelia Rus Pîrva.
   Cei 11 artişti expozanţi sunt: Tudor Tiţoiu, Eugen Albu, Iustin Baltă, Anca Filip, Livia Manciu, Victor Rădulescu, Ramona Stoica, Maria Teodorescu, Sabina Voinea, asist. univ. drd. Sânziana Romanescu Cuciuc şi lect. univ. dr. Lelia Rus Pîrvan.
***telegrafonline.ro


Editie aniversara Anonimul



Festivalul InternaȚional de Film Independent


Sfântu-Gheorghe, Delta Dunării


ediția a X-a, 9 - 18 august 2013




  Ediţia aniversară a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL se va desfășura în perioada 9-18 august 2013 la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Cea de-a X-a ediție a Festivalului este organizată de Fundația Anonimul, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Consiliului Județean Tulcea, Institutului Cultural Român și Televiziunii Române. 

ICR va oferi Premiul publicului pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune.

  Festivalul va fi deschis de cel mai recent film în regia lui Wong Kar-wai, Marele Maestru/ The Grandmaster, vineri, 9 august. Pe fundalul tumultuos al Chinei anilor 1930, The Grandmaster urmăreşte viaţa legendarului Ip Man, mentorul lui Bruce Lee şi maestru al școlii Wing Chun Kung Fu. Din distribuție fac parte actorii Tony Leung, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul său din In the Mood for Love şi Ziyi Zhang, nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul său din Memoirs of a Geisha şi de trei ori nominalizată la Premiile BAFTA. Proiectat în deschiderea Berlinale 2013, The Grandmaster este prezentat în avanpremieră la ANONIMUL, prin amabilitatea Independenţa Film.

Alaturi de Ivan Patzaichin




Descopera Romania


Romania naturala vazuta din barca


Targu Mures


27 iulie 2013







   @Rowmania si Ivan Patzaichin invita amatorii sportului cu vasle sa formeze echipaje de 11 campioni la vaslit si sa ia parte la competitia Descopera Rowmania – concurs de vaslit in canotci de 10+1 locuri, care va avea loc la Targu-Mureş, sambata asta, incepand cu ora 09.00 (startul inscrierilor). 
  Competitia se va desfasura pe Mures – zona Go Kart, in apropierea complexului Weekend si poate participa oricine, indiferent de varsta, constitutie sportiva si experienta. Participantii (echipe de 11) se vor intrece intr-o competitie de vaslit – viteza (200-300 m) in cele 3 canotci de 10+1 (care poarta numele celor 3 braţe ale Dunarii – Sulina, Sfantu Gheorghe si Chilia). 

  Daca vreti sa prindeti un loc in concurs, e musai sa va inscrieti pana la 11.30. Mai bine ajungeti pana in 11, cand Ivan Patzaichin va face o demonstratie pentru public.

detalii: http://www.rowmania.ro/?id2=0002&lng

***Fundatia Adept Transilvania