luni, 26 noiembrie 2012

Scoala pentru minte, inima si cultura


Diaspora romana


Junimea Romana - Montreal


Canada


noiembrie - decembrie 2012







  Va invitam sa luati cunostinta de urmatoarele activitati din sesiunea de toamna:

   -Concurs de desene Pe-al nostru steag e scris Unire, dedicat Zilei nationale a Romaniei, organizat in cadrul scolii Junimea Romana din Montreal. Cel mai reusit desen va fi premiat cu un cadou din sacul lui Mos Craciun la serbarea Craciunul Copiilor de pe 15 decembrie ! Data limita de prezentare a desenelor este 24 noiembrie.

   -Sambata 1 decembrie 2012, 10:30 Concurs Micul matematician pentru clasa a II-a.
 Concurs international de matematica AQJM (Championnat international des jeux mathématiques et logiques organizat de L'Association québécoise des jeux mathématiques), participa elevii din cls. a-III-a pana la nivel secondaire si adulti. Pregatire in fiecare sambata incepand cu ora 10:30. Va rugam sa va inscrieti din timp. Prof. coordonator ILDIKO PELCZER

   - Sambata 1 decembrie 2012, 14:15 Sarbatoarea Nationala a Romaniei: Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, cel mai important moment din istoria Romaniei.
   In cadrul cursului de muzica, lectie deschisa cu prezentarea a doua cantece emblematice si a autorilor lor: imnul Romaniei Desteapta-te, romane de Andrei Mureșanu (1816–1863) si Hora Unirii (Al. Flechtemacher / V. Alecsandri). Expozeu prezentat de Prof. Claudia Popescu. Profesor coordonator: EUGEN DRAGOS VOICU, bariton, solist al Operei Nationale Bucuresti, al TNO Ion Dacian si al Operei Comice pentru Copii.
   Concurs de texte (intitulat Mandru ca sunt roman !) privind impactul celor doua cantece pentru noi ca romani (despre autori, contextul in care au fost scrise si semnificatie, viziunea personala).

  -Sambata 1 decembrie 2012 – Aho, Aho, copii nu stati, la concurs de desene cu tematica de Craciun participati ! Cel mai reusit desen va fi imprimat pe diplomele acordate la serbarea de Craciun a scolii. Desenele trebuie prezentate administratiei scolii pana la data de 1 decembrie 2012.

  - Sambata 8 decembrie 2012, 12:00 - Concurs de stiinte Micul explorator. Participa elevi incepand cu clasa a II-a. Prof. coordonator CRISTINA TOCU

  -Sambata 15 decembrie 2012, 12:00 –Intalnire cu personalitate VANIA ATUDOREI, microbiolog si professor onorat cu cele mai inalte distinctii in Canada. Dl. Vania Atudorei reprezinta un exemplu de ambitie si de reusita profesionala. Dintr-un refugiat in lagarul de la Cointrin, Elvetia, in timpul regimului comunist din Romania, dl. Vania Atudorei a cunoscut dupa ce a emigrat in Canada si somajul si ajutorul social. Dar prin munca si perseverenta, ajunge sa detina functia de director general al unei companii farmceutice, este recunoscut oficial drept unul dintre cei mai buni profesori din Canada franceza si este premiat la cel mai inalt nivel. Dintre distinctiile primite amintim: Medalia Jubileului de Diamant a M.S. Regina Elisabeta a II-a a Angliei si a Canadei 2012 (Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal) pentru realizarile deosebite profesionale, stiintifice, sociale si culturale, pentru legaturile stabilite intre Canada si alte tari; in anul 2011 a primit Diploma si Medalia de onoare ca profesor emerit (distinctie acordata de Asociatia profesorilor din invatamintul superior colegial din Quebec-AQPC). A efectuat numeroase proiecte de cercetare medicala, ca de exemplu cea privind bacteriile implicate in ulcerul si cancerul gastro-duodenal. Fost director general al firmei de produse farmaceutice Sterigen, a fost nu numai primul roman ajuns in fruntea unei companii farmaceutice de mare prestigiu din Canada, dar si primul microbiolog care conduce o astfel de institutie. Prefera sa se intoarca la catedra si sa fie consultant al ACDI (Agence Canadienne de Developpement International). In prezent, ca profesor emerit titular la Colegiul Gérald-Godin preda cursuri in domeniul fabricatiei medicamentelor sterile (o premiera in domeniu), cursuri terminate de peste 400 de absolventi pana acum, dintre care vreo 60 de romani. Mai trebuie subliniat ca tot dumnealui a mai initiat cursurile gratuite de prim ajutor cu Certificatul CSST valabil pentru 3 ani, a creat Muzeul Industriei Farmaceutice, Orchestra Colegiului Gérald-Godin, cu care a organizat concerte. A infratit prestigiosul colegiu francofon privat André-Grasset si colegiul anglofon Vanier in Montreal cu licee din Romania, a format studentii pentru competitia SimONU, a infratit institutul de Tehnologii Farmaceutice si Cosmetice din orasul francez Tours cu Colegiul Gérald-Godin etc.

   Sambata 15 decembrie 2012, 14:15 – Gala de premiere a elevilor care au obtinut rezultate remarcabile la concursurile din sesiunea de toamna.
    Spectacolul Craciunul copiilor: Traditii si obiceiuri din strabuni, expozitie, colinde si poezii. Intampinarea lui Mos Craciun care va imparti daruri. Coordonatori : EUGEN DRAGOS VOICU, profesor de muzica si miscare scenica; CLAUDIA MANDL, profesor de arte plastice

Adresa:

Colegiul Brebeuf, Pavilion Lalemant, Sector D3
5625, rue Decelles, Montreal, H3T1W4
(Parcare gratuita, proximitate metrou Côte-des-Neiges)

Antique Market



Colectii si Colectionari


Romexpo, Bucuresti


29 noiembrie - 2 decembrie 2012




Pariu pe Prietenie



Cenaclul Bocancul Literar


Mojo Music Club, Bucuresti


2 decembrie 2012






Pariu pe Prietenie, duminică, 2 decembrie 2012, între orele 18:00 - 22:00,
Clubul Mojo

 segmentul literar 

lansarea volumului de versuri Open de dor (Ioan Mateiciuc), lectură: Alexandra Ghița

 segmentul muzical

 Adela Titescu, Ioan Mateiciuc și Eugen Tobos.

Intrarea liberă.

Targul Darurilor de Craciun



Biblioteca Judeteana Petre Dulfu


Baia Mare


17 - 22 decembrie 2012





Galatii atunci...si acum



Complexul Muzeal de Stiintele Naturii


Colectii si Colectionari


Galati


29  noiembrie - 14 decembrie 2012




Expoziţie de imagini valoroase: „Galaţii - atunci... şi acum”

Vernisaj: 29 noiembrie, ora 14:00.
intrare libera: 30 noiembrie - 2 decembrie 2012
Program: 9:00-19:00

    Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi Fundaţia Theo organizează expoziţia Galaţii - atunci... şi acum, la iniţiativa colecţionarilor: Bogdan-Radu Brânzan, Costel V. Gheorghiu, George Milea, Alexandra Munteanu, Ilie Negrea, Florenţiu Tanascov, Sorina Caloian, Fernandel Macri.

   Vernisajul are loc astăzi (29 noiembrie), la ora 14:00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii.      În cadrul expoziţiei, ce va rămâne deschisă până pe 14 decembrie, vor putea fi admirate imagini ale unor zone din oraşul nostru din perioada ante şi interbelică, precum şi transformările acestor zone în perioada 1955-1989 până în prezent. La o masă multitouch, vizitatorii vor putea accesa fotografiile expuse pentru a le vedea în detaliu, iar în Sala rotundă vor putea fi admirate imagini ale Pieţei Regale din Galaţiul de altădată. În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, între orele 9,00 şi 18,00, intrarea este liberă.
***viata-libera.ro

Povesti din Bucuresti



Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor Nationale


editia a II-a: Oameni si locuri din Bucurestiul evreiesc


Caru' cu Bere, Bucuresti


3 decembrie 2012





***sursa initiala: Targul Orasului

Credinta si simtire romaneasca



Diaspora romana


Biserica Sfantul Ioan Valahul


Buletin Parohial


New Jersey, S.U.A.


Decembrie 2012




Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoie!

Vineri 30 noiembrie - Sf Apostol Andrei cel intai chemat, ocrotitorul Romaniei
Sf Maslu - ora 6PM

Duminica 2 decembrie - Duminica a 31-a dupa Rusalii 
Vindecarea orbului din Ierihon


Si cand s-a apropiat
Iisus
d
e Ierihon, un orb sedea langa drum cersind.
Si auzind el multimea care trecea, intreba ce e aceasta. 
Si i-au spus ca trece Iisus Nazarineanul.
Si el a strigat zicand: Iisuse Fiul lui David, fie-ti mila de mine!
Si cei care mergeau inainte il certau sa taca, iar el mai mult striga: 
Fiule al lui David, fie-ti mila de mine.
Si oprindu-se Iisus a poruncit sa-l aduca la El si apropiindu-se, l-a intrebat:
Ce voiesti sa-ti fac? Iar el a zis: Doamne sa vad!
Si Iisus i-a zis: Vezi! Credinta ta te-a mantuit!
Si indata a vazut si mergea dupa El, slavind pe Dumnezeu. 
Si tot poporul care vazuse a dat slava lui Dumnezeu. 

Duminica 2 decembrie,
ora 2PM -
Spectacol Omagial de Ziua Romaniei
Organizat in sala comunitara a bisericii dupa Sfanta Liturghie.

Enoriasii parohiei sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei 
Spectacol omagial oferit de copii si membri ai parohiei, cu participarea 
artistelor Lia Lungu si Veronica Iovan.

Momente artistice cu Andrei Chindea la pian, Cosmina Badea la nai, Maria Moldovan, Stefana Apolzan, Iana Bertea, Liliana Badea si copiii de la scoala de duminica.

Joi 6 decembrie - Sf. Ierarh Nicolae 
Acatistul Sfantului - ora 6PM

Duminica 9 decembrie - Duminica 27-a dupa Rusalii
Tamaduirea femeii garbove. Ev. Luca XIII 10-17

Si invata Iisus intr-una din sinagogi sambata. Si iata o femeie care avea de optsprezece ani un duh de neputinta si care era garbova, de nu putea sa se ridice in sus nicidecum. 
Iar Iisus vazand-o, a chemat-o si i-a zis: Femeie, esti 
dezlegata de neputinta ta.
Si si-a pus mainile asupra ei, si ea indata s-a indreptat si slavea pe Dumnezeu.

Duminica 9 decembrie - dupa slujba
Vine, vine, vine Mos Nicolae !
Expozitie de globuri pictate de copiii scolii parohiale

Multumim pentru donatii dedicate pachetelor pentru copiii scolii parohiale:
Alina Lulea, Maria Moldovan, Aura Nicolae, Liliana Badea, Constantin Settenhofer.
Duminica 16 decembrie - Duminica 28-a dupa Rusalii
Pilda celor poftiti la cina. Luca XIV 16-24

Duminica 16 decembrie - dupa Sfanta Liturghie ora 2PM
Vine, vine Mos Craciun!
Concert de colinde.


Copiii scolii duminicale, indrumati de doamna profesoara Mariana Laza, o sa ne incante cu frumoase colinzi si poezii in cinstea Nasterii Domnului, iar Mosul o sa-i bucure pe cei mici si harnici cu binemeritate daruri de Craciun! 

In partea a doua a concertului, corul bisericii noastre va interpreta colinde traditionale.

Duminica 23 decembrie - Duminica inaintea Nasterii Domnului
A Sf. Parinti dupa trup ai Domnului
Ev. Matei I 1-25

Asadar toate neamurile de la Avraam pana la David sunt paisprezece; si de la David pana la stramutarea in Babilon pana la Hristos sunt paisprezece.

Marti 25 Decembrie - Nasterea Domnului
Craciunul

Hristos se naste mariti-L
Hristos din ceruri intampinati-l
Hristos pe pamant inaltati-va
Cantati Domnului tot pamantul
Si cu bucurie laudati-l popoare
Ca S-a preaslavit!

Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost:
Maria mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost ei inainte impreuna,
s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant.
Iosif logodnicul ei, drept fiind si nevoind s-o vadeasca, a voit sa o lase in ascuns. 
Si cugetand el aceasta iata ingerul Domnului i s-a arata in vis graind:
Iosife fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta ca ce s-a zamislit intr-ansa este de la Duhul Sfant.
Ea va naste Fiu si vei chema numele lui: Iisus, caci el va mantui poporul sau de pacate. 

Miercuri 26 decembrie - A doua zi de Craciun
Soborul Maicii Domnului

Joi 27 decembrie - Apostol, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Duminica 30 decembrie - Duminica dupa Nasterea Domnului
Fuga in Egipt. Ev. Matei II 13-23

Dupa plecarea magilor iata ingerul Domnului se arata in vis lui Iosif zicand:
Scoala-te ia Pruncul si pe mama Lui si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune,
fiindca Irod are sa caute Pruncul ca sa-l ucida.

Luni 31 decembrie - Revelionul

Multi dintre credinciosii parohiei noastre vor trece impreuna pragul dintre ani la restaurantul Clinton Inn din Tenafly, New Jersey. Revelion organizat de Biserica Sf. Ioan Valahul.




Sa oprim macelul din muntii nostri !



Initiative de toata lauda


Alianta pentru Diversitatea Naturii


Cluj-Napoca, Timisoara, Bucuresti


28 noiembrie 2012




Semneaza petitia impotriva:
-defrisarilor
-macelului faunei mari si mici
-microhidrocentralelor pe raurile de munte
-proiectelor aberante ce impacteaza natura
http://www.petitieonline.ro/petitie/28130144

Bucuresti - fantana de la Universitate
Timisoara - Piata Operei, langa catedrala
Cluj-Napoca - Piata Unirii

Mandria de a fi roman



Prezente romanesti peste hotare


Angela Gheorghiu


San Francisco Opera, S.U.A.


25 noiembrie 2012


 







Valori culturale bibliofile



Muzeul de Istorie


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


28 noiembrie 2012




    Muzeul de Istorie Galaţi vă invită miercuri, 28 noiembrie 2012, ora 12.00, la vernisarea microexpoziţiei Valori culturale bibliofile, prilej de a călători în timpul şi spaţiul cultural-istoric al lumii cărţii, la distanţa aniversară a 500 de ani de tipar naţional.
    Vernisajul expoziţiei va fi urmat de lansarea lucrării apărută sub egida Editurii Muzeului de Istorie Galaţi: Catalogul colecţiilor de carte veche. Manuscrise. Publicaţii şi cartografie din Muzeul de Istorie Galaţi, autor prof. univ. dr. Dan Râpă-Buicliu.
    Acest catalog "colectiv al unor colecţii de bunuri patrimoniale-culturale şi piese istorice din instituţia muzeală gălăţeană oferă documentariştilor şi vizitatorilor un volum informaţional divers, sistematizat pe secţiuni (Tipărituri româneşti vechi (1643-1828), Tipărituri străine vechi şi moderne (1545-1938), Cărţi şi publicaţii româneşti moderne şi contemporane (1832-1928), Partituri muzicale, Manuscrise româneşti: religioase, didactice şi literare (sec. XVIII - XXI), Hărţi), alături de o selectivă şi sugestivă ilustraţie”.


Targ de Sfantul Nicolae



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


30 noiembrie - 2 decembrie 2012




Târgul de Sfântul Nicolae

   La târgul de la oraş meşteresc, vând şi se tocmesc cei mai pricepuți și faimoși meșteri din țară: olari, fierari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, ţesătoare, cusătorese, împletitoare, pielari, rudari, iconari...
   Meşterii aduc:
sorcove, linguri, ţuică, vin, turtă dulce, cozonaci, miere, plăcinte, cofeturi, suc de mere, kürtős kalács, măşti, fluiere, ocarine, împletituri din pănuşe, oale, scăunaşe, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarţe, coşuri de nuiele, căuce, străchini, oale de sarmale, jucării, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, mobilier pictat, carafe, chimire, curele, genţi, alambicuri, blidare, copăiţe, sărăriţe, furci, piperniţe, găvane, lingurare, cavale, păretare, lăicere, ştergare, lăzi de zestre, catrinţe, cămăşi, fote, cahle, clopoţei, zurgălăi şi câte şi mai câte.

Preţ bilet: 6 lei, 3 lei (elevi, studenţi, pensionari).

Sfântul Nicolae (Sânicoară) e prăznuit pe 6 decembrie.

  "Se zice că Nicolae ar fi al doilea sfânt pe care l-a făcut Dumnezeu. Sfântul Mihail stă de-a dreapta Domnului şi Sfântul Nicolae de-a stânga. El ţine paza Soarelui. Cineva trebuie să-l păzească pentru că, sătul de atâta mers pe sus pe acelaşi drum şi scârbit de ce vede, Soarele încearcă mereu să fugă. Ba se abate la miazăzi, ba la miazănoape, doar, doar va ajunge la sfârşitul pământului să se odihnească. Dumnezeu a pus de strajă doi sfinţi, pe Sfântul Toader şi pe Sfântul Nicoară. Primăvara Soarele încearcă să fugă, dar Sfântul Toader îl prinde cu caii săi cei nărăvaşi şi-l aduce înapoi. Soarele însă nu se astâmpără. Atunci este rândul lui Sânicoară să-l prindă. Aşa e în fiecare an. Nădejdea Soarelui este că va scăpa într-o zi. Sânicoară e bătrân şi n-are nici cai…
Iarna începe după unii în această zi. Când îşi scutură barba sfântul, începe să ningă.
   Mai important decât toate este faptul că Sfântul Nicolae reprezintă o geană de nădejde. Poate că nu se sfârşeşte lumea, poate că vine primăvara iar… De Sânicoară cică se întoarce noaptea la zi cu cât se suceşte puiul în găoace.
  Sfântul Nicolae ajută fetele sărace. Obiceiul de a dărui copiilor dulciuri şi o nuieluşă este o inovaţie a oraşului, o prefigurare a lui Moş Crăciun cel atoatedăruitor.” (Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, Humanitas, 1998).


Parteneri: Liderprint, Clubul Țăranului

Poetă, traducătoare, compozitoare



Nina Cassian


1924 - 2014











Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 39. 22 septembrie 1973.



Articol (Fără prejudecăți) publicat în Gong '85. Decembrie 1985.


Cu prilejul implinirii varstei de 88 de ani, 
redau un interviu cu distinsa doamna realizator Ion Jianu 
si publicat in Gazeta de Sud (26 11 2012)

   Povestea interviului de mai jos: în vara acestui an i-am trimis poetei Nina Cassian un e-mail (ea locuieşte la New York) cuprinzând câteva întrebări, dar nu mi-a răspuns toată vara. Poeta Carmen Firan, care şi ea este stabilită la New York, prietenă cu Nina Cassian, a contacta-o şi a rugat-o să-mi răspundă, dar Nina i-a comunicat că ar vrea întrebări mai "provocatoare“. I-am trimis alte 25 de întrebări şi, într-un final, mi-a răspuns la 13 dintre acestea, dar mi le-a trimis zilele trecute prin poştă, deoarece, fiind bolnavă, nu mai foloseşte computerul. Marţi (27 noiembrie), Nina Cassian împlineşte 88 de ani, ea stabilindu-se în SUA în 1985, când a călătorit în Statele Unite ca profesor invitat, cu o bursă Soros, şi a decis să nu mai revină în România.


I.J..: Doamnă Nina Cassian, după o viaţă de experienţă în ceea ce priveşte degustarea frumosului, ca om de cultură, ce vă consideraţi a fi: poet sau poetesă a iubirii?
N.C.: Desigur, te naşti poet. Dar devii cu adevărat poet când îţi recunoşti şi îţi onorezi vocaţia.


I.J.: Dacă vă amintiţi, spuneţi-ne, vă rugăm, când aţi avut primele emoţii, primii „fluturi în stomac“, cum se spune, în faţa iubirii, acest tulburător sentiment care face din noi toţi, la un moment dat, poeţi autentici?
N.C.: Nu pot marca o dată anume pentru că, de când mă ştiu, adică de la aproximativ şase ani, am fost mereu îndrăgostită, ba de băiatul de la parter, ba de un actor de cinema. Lucrurile s-au "agravat“, bineînţeles, odată cu vârsta.
I.J.: Ştiu – din propria dumneavoastră mărturisire - că prima iubire se leagă de Craiova, pe când aveaţi 15 ani şi astfel Bănia a devenit decorul iubirii dumneavoastră. De atunci, mai păstraţi Craiova, Oltenia, în suflet?
N.C.: La 15 ani, am "contractat“ o iubire de adolescenţă la Craiova, iubire platonică devenită obsesie pe parcursul a 20 de ani (între timp, măritându-mă din dragoste de vreo două ori !).
Ce mai ţin minte din Craiova? O vizită la Elena Farago, o cârciumă La Oţet, Calea Bucureşti, strada Madona Dudu, Parcul Bibescu, un spectacol cu Suflete tari la Teatrul Naţional, o gară luminoasă ziua, alta – sumbră şi pustie – noaptea, de la care am luat trenul spre Bucureşti. Cam atât.
(Într-un fel de P.S. la răspunsurile din acest interviu, Nina Cassian a scris: "Sper că nu v-au dezamăgit din cale afară răspunsurile mele - mai ales cel legat de Craiova, oraşele mele de inimă fiind Braşovul - oraşul copilăriei - şi Constanţa - care m-a împrietenit cu marea).


I.J.: Care au fost lucrurile, stările de spirit, evenimentele care v-au inspirat cel mai des şi s-au şi văzut reflectate în poezia dumneavoastră?
N.C.: Mai ales dragostea, cu toate feţele ei, trădări, părăsiri, extazuri. Dintre stihii, mai ales marea. Dar mă solicitau, aproape fără discriminare, şi detalii cotidiene, experienţe de viaţă, plante, animale, sentimente, idei – ceea ce îi indispunea pe critici, care mă numeau, pe rând, poetă a iubirii, cerebrală, poeta faptului zilnic, ludică etc., referindu-se, evident, la diversitatea producţiilor mele poetice. Care nu suportau o singură caracterizare !


I.J.: Se spune că un poet, ca să poată scrie, trebuie să fie întotdeauna îndrăgostit. Cum scrieţi dumneavoastră? Cu alte cuvinte, cum, de ce şi de cine mai sunteţi azi îndrăgostită?
N.C..: Scriu numai când îmi vine şi oriunde mă aflu, într-o sală de aşteptare, într-o cafenea, la Sinaia, la 2 Mai, în singurătate sau în prezenţa altora.


I.J.: Dacă la Emil Cioran se poate vorbi de desăvârşire prin suferinţă, greşim dacă la dumneavoastră şi la alţi poeţi mari ai limbii române descoperim mântuire prin poezie?
N.C.: Poezia este adevărul.


I.J.: Parafrazându-l pe filosoful, scriitorul şi teologul danez Soren Kierkegaard, dacă Dumnezeu v-ar întinde din nou, astăzi, într-o mână poezia şi într-alta adevărul, ce aţi alege?
N.C.: Poezia, ca şi muzica, s-a ivit ca o emanaţie naturală şi ca o necesitate a speciei. Deci, poezia va dispărea odată cu dispariţia speciei.


I.J.: Consideraţi că poetul român îşi poate exprima sentimentul poetic numai în limba română?
N.C.: Nu. Depinde, evident, de capacităţile lui lingvistice. Se vor ivi, probabil, diferenţe stilistice, dar talentul va rămâne vizibil.


I.J.: Interviul acesta va fi publicat într-un ziar (Gazeta de Sud Craiova) din Oltenia, zonă care a dat naştere multor personalităţi care au depăşit graniţele României, printre care şi inegalabilul poet Marin Sorescu. În ce "imagine“ îl vedeţi pe marele Marin Sorescu ? Într-o ierarhie a valorilor poeziei româneşti, unde l-aţi situa?
N.C.: Trebuie să mărturisesc că epitetul "mare“ sau "mari“ l-aş aplica mai degrabă pieselor lui Marin Sorescu decât poeziilor lui. În ierarhia mea personală, ea (poezia lui Marin Sorescu) vine după poezia lui Nichita Stănescu, dar şi după cea a Ilenei Mălăncioiu. Deci, piesele şi spiritul lui îl fac "mare“ pe Marin Sorescu.


I.J.: Sunteţi destul de des publicată în revista Scrisul Românesc... Care-i părerea dumneavoastră despre această revistă?
N.C.: Nu sunt la curent cu toate revistele literare care apar astăzi în România, dar Scrisul Românesc mi se pare o extraordinară revistă de cultură, atât prin largul ei orizont, cât şi prin impecabila redactare.
I.J.: Trecutul dumneavoastră de poet "socialist“ v-a pus vreodată probleme de conştiinţă ?!
N.C.: S-ar putea zice că e o întrebare incomodă. Deloc. Am răspuns de curând la o întrebare similară. După punerea la zid a cărţii mele de debut, fantezista La scara 1/1, am publicat trei volume şi un volumaş, din 1949 până în 1953, când am amuţit poetic pentru doi ani, "refugiindu-mă“ în muzică şi literatura pentru copii. De atunci încoace, am publicat peste 20 de cărţi în care, treptat, mi-am regăsit vocea.
Dar cele incriminate în întrebarea dumneavoastră nu le-am scris nici din oportunism, nici de frică, ci crezând cu naivitate că asta însemna "a scrie pentru popor“. Am pierdut astfel sânge estetic, dar nu etic. Conştiinţa mea e curată.


I.J.: Ce vă supără mai mult în acest moment al existenţei? Mărturisiţi-mi un regret al vieţii dumneavoastră de până acum.
N.C.: Regret profund că am părăsit compoziţia muzicală, pe care am practicat-o intermitent, consemnând, după părerea mea, câteva reuşite, ca Vivarium, Fascinaţii tonale sau Variatio perpetua.


Lucrare de Cristiana Radu.

I.J.: În ciuda vârstei pe care o aveţi, ne-aţi putea vorbi şi despre proiectele dumneavoastră literare?
N.C.: Cu puţina energie care mi-a rămas la vârsta mea (Nina Cassian este născută pe 27 noiembrie 1924 - n.r.) e cam greu să am proiecte. De altfel, nu am "proiectat“ nici altădată, fiind mai degrabă o natură spontană…
Revenind la proiecte: poate doar unul. O listă, în ordine alfabetică, Morţii mei, nu neapărat cei mai importanţi. Dar am ajuns de abia la litera G.

Umor cu...Ștef



Arta plastică contemporană românească


Dumitru Ștefănescu Stef


Biblioteca Județeană Panait Istrati, Brăila


29 noiembrie 2012




Vernisaj: 29 noiembrie 2012, ora: 17.00
 Expoziţia va fi prezentată de artistul plastic Hugo Mărăcineanu şi de scriitorul 
Gheorghe Lupaşcu. 
Moderator: dr. Claudiu Brăileanu.
***sursa: obiectivbr.ro