joi, 22 noiembrie 2012

De Ziua Nationala a Romaniei



Lansare de carte


Constantin Chiper: Cronica militara a judetului Prahova,

Gherasim Rusu Togan: Tineretea, Catania, Razboiul


Biblioteca Municipala C. I. Istrati, Campina


27 noiembrie 2012




Targ de Handmade



Targ de Handmade


Biblioteca Municipala Radu Rosetti, Onesti


prima editie, 20 - 21 decembrie 2012




Suflete generoase



Agentia de Stiri Bune


Shoebox Appeal


Donatii de Craciun pentru copiii orfani romani


Ledbury, Marea Britanie





   Copiii şi părinţii de la Şcoala Primară Ledbury (Ledbury, Herefordshire) au participat şi anul acesta la evenimentul Shoebox appeal, derulat de asociaţia Hope Carriers Trust şi iniţiat în 2004 de Arthur Etherige.
   Iniţiativa constă în ajutorarea copiilor orfani din România cu ocazia sărbătoririi Crăciunului. Pentru aceşti copii, se umplu câteva sute de cutii (shoebox) cu jucării, articole de îmbrăcăminte şi obiecte de papetărie. 
   Anul acesta s-au strâns, numai în Ledbury, mai mult de 100 de cutii pline cu surprize care vor ajunge la copiii români mai puţin norocoşi. Cutiile sunt etichetate pe grupe de vârsta şi sunt pregătite separat pentru fetiţe şi pentru băieţi, astfel încât fiecare cutie să ajungă în mânuţele potrivite.
    Directorul şcolii spune că elevii săi au făcut un efort deosebit şi că este foarte mândru de aceştia. Ei aşteaptă acum să primească fotografii în care să vadă cum au fost împărţite cadourile lor şi la cine au ajuns, pentru a putea fi pe deplin satisfăcuţi de munca lor.
ziarulromanesc.net
Sursa foto: ledburyreporter.co.uk

Integrala Manuscriselor lui Dimitrie Cantemir



Agentia de Stiri Bune


22 noiembrie 2012






    Ambasada Federaţiei Ruse în România a donat Bibliotecii Academiei Române primele 25 de volume din Integrala Manuscriselor Dimitrie Cantemir, în cadrul unui eveniment special organizat joi (22 noiembrie 2012, la Bucureşti.
    Potrivit Agerpres, Manuscrisele Cantemir sunt facsimilate pe hârtie de lux, legate în piele, şi închise în cutii de lemn. Seturi similare le-au fost oferite preşedintelui rus Vladimir Putin şi lui Dmitri Medvedev, premierul Federaţiei Ruse.
    "Prin cultură strângem mâna unei ţări, care întinde, la rândul ei, mâna, prin cultură", a declarat preşedintele Academiei Române, academicianul Ionel Haiduc.
     De asemenea, profesorul Constantin Barbu, coordonatorul facsimilării manuscriselor, a anunţat că Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir doreşte să scaneze încă 10 cutii cu manuscrise dintre cele 56 aparţinând marelui cărturar. În prezent, cea mai mare parte a manuscriselor lui Cantemir se află în arhivele ruseşti din Moscova şi Sankt Petersburg.
    Dimitrie Cantemir a fost domnitorul Moldovei (martie - aprilie 1693 şi 1710 - 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor şi scriitor moldovean. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin, în 1714, şi este considerat unul dintre marii umanişti ai Europei.


Profesorul Constantin Barbu



***Imagini de pe ziaristionline.ro

Conferinta de istorie comparata



Diaspora romana


Federatia Asociatiilor de Romani (FEDROM)


 Romania si Spania


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


25 noiembrie 2012




    FEDROM te invita la Conferinta de istorie comparata: Romania si Spania, doua tari asemanatoare in cultura si diferite in circumstante istorice. 
Moderator Gelu Vlasin, scriitor. 
Conferentiari: Miguel Fonda Stefanescu - presedinte al Federatiei Asociatiilor de Romani din Spania si Marius Vili Sarbu - avocat. 
Invitati speciali: Ioana Zlotescu Simatu - ex directoare a Institutului Cervantes din Bucuresti si Adrian Mac Liman, scriitor si jurnalist. 
Organizator: FEDROM prin intermediul proyectului CONVERGENCIAS finantat de catre Ministerul Educatiei si Culturii din Spania. 
Locul desfasurarii: Sala de lectura a Bibliotecii Lucian Blaga - Fedrom din Madrid.

Licitatia nr. 13



Casa de Licitatii Ara Art Collection


Casa Capsa, Bucuresti


5 decembrie 2012




077_Camil_Ressu_Nud

   Casa de Licitatii Ara Art Collection are placerea de a va invita la Licitatia cu nr. 13, care va avea loc miercuri, 5 decembrie 2012, incepand cu ora 19:00, la Casa Capsa –Sala de Marmura (intrarea dinspre Calea Victoriei).
 


Expozitia va fi deschisa marti, 4 decembrie, si  miercuri, 5 decembrie, intre orele 11-19.
    De data aceasta, nu va putem numi cele doua, trei vedete, deoarece Padurea lui Max Arnold, Natura statica a lui Constantin Stahi, florile si citadina lui Jean Cheller, Pisica Neagra si Petrica si lupul ale lui Marcel Iancu, scenele de razboi ale lui Nicolae Grigorescu si Ion Marinescu Valsan, Toamna si Rochia alba ale lui Nicolae Vermont, Palaria Roz a lui Ipolit Strambulescu, Tarancuta cu putinei, Trandafirii salbateci si Padurea Hertei toate ale lui Artur Verona, Balcicurile lui Gheorghe Zariphopol, Cecilia Cutescu Stork, Constantin Artachino, Marcel Iancu, Lucian Grigorescu, Iosif Iser  si  Gheorghe Doru Ionescu, Venetiile lui Nicolae Vermont, Merica Ramniceanu, Constion, Nicolae Darascu, si Nudul lui Camil Ressu, toate sunt vedete.
   Pe langa acestea, Ara Art Collection va aduce o sectiune noua dedicata Sarbatorilor de Iarna, 
sub sloganul Daruieste arta de la Ara Art.

001_Stergator_de_picioare

002_Portvizit

003_Portvizit

004_Cos_decorativ

005_Suport_pentru_sticla

009_Bol

013_Fructiera

017_Vas_decorativ

018_Vas_pentru_flori

019_Lampa_de_masa

026_Masuta

027_Set_masute

002_Marcel_Guguianu_Victorie

032_Jean_Constantin_Buiuk_Nud_in_atelier

038_Artur_Verona_Tarancuta_cu_putinei
058_Nicolae_Darascu_Pod_Venetian
066_Nicolae_Darascu_Cetatea_Brasovului
073_Nicolae_Vermont_Rochia_alba
 
Intre timp, va invitam sa vizualizati expozitia la www.araart.ro.

Sa ne cinstim valorile nationale


Silvestru Rafiroiu


Comemorarea a 50 de ani de la trecerea in nefiinta


Parcul Eminescu, Arad


23 noiembrie 2012


Pe cand era student (primul din stanga)

   O placă comemorativă, dedicată arhitectului Silvestru Rafiroiu, de la a cărui moarte 
s-au împlinit 50 de ani, va fi dezvelita (ora 13:00) pe una dintre lucrările sale – Crucea Martirilor, amplasată în Parcul Eminescu, Arad .
   Arhitectul Silvestru Rafiroiu, personalitate marcantă a arhitecturii interbelice arădene, este autorul unor clădiri de cult sau monumente de for public din municipiul Arad. Printre acestea se numără și Crucea Marti­rilor din Parcul Eminescu, acesta fiind una dintre operele arhitectului Silvestru Rafiroiu, care ilustrează o troiţă românească închinată preoţilor martiri din perioada noiembrie 1918 – primăvara 1919.
   Placa comemorativă este realizată din fontă, cu dimensiunile 25×35 cm, și are inscripţionat următorul text: SILVESTRU RAFIROIU/arhitect/1903-1961/la cincizeci de ani de la trecerea la cele veşnice/10 noiembrie 2011.
   "Locul propus pentru montarea plăcii comemorative pe acest mo­nument nu a fost ales întâmplător, întrucât acesta reprezintă o lucrare de artă monumentală sub forma unei troiţe, fiind concepţia arhitectului Silvestru Rafiroiu", se mențio­nează în proiectul de hotărâre care a fost supus votului în şe­dinţa Consiliului Local Municipal de la sfârşitul lunii august.
   Amplasarea plăcii comemorative se face la inițiativa Ordinului Arhi­tecţiilor din România – Filiala Arad, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea arhitectului Silvestru Rafiroiu.     
  Crucea Martirilor a fost realizată în anul 1936. Inițial, monumentul a fost ridicat în Piața Podgoria, dar a fost înlăturat de autoritățile comuniste în anul 1960. Timp de 30 de ani, Crucea Martirilor a fost păstrată în mănăstirea din Gai și a fost reinstaurată în anii ’90.
***Informatie preluata si de la Glasul Aradului (glsa.ro)

Salonul Anual UAD



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Contemporana, Turnul Fierarilor, 

Sighisoara


editia a III-a, 16 - 30 noiembrie 2012





   Expozitie de grup a cadrelor didactice-artiști ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca de la Facultatea de Arte Plastice, Pictură; la invitația Asociației Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex-Sighișoara 
   Coordonatori: 

Andor Komives (UAD), Dorel Moise (Asociația Artiștilor Plastici Alma Mater 
Castrum Sex-Sighișoara)

Parteneri: 

Primaria Municipiului Sighisoara, Asociația Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex-Sighișoara, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Participanți: 

Aurel Cucu, Andor Komives, Tibor Kolozsi, Duka István Kudor, Nicolae Man, Florin Marin, Ioan Aurel Muresan, Radu Moraru, Ioana Olahut, Alexandru Pasat, Daniel Pop, Ioana Alexandra Popa, Ioan Sbarciu, Florin Ștefan, Ionel Tanase

   Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și-a pus o amprentă importantă în burgul Sighișoarei prin generațiile de absolvenți care dau culoare vieții cultural-artistice din localitate. Salonul UAD Cluj-Napoca are deja o tradiție ce reflectă o relație specială, privilegiată cu acest spațiu transilvan.
    Salonul din acest an prezintă publicului iubitor de artă o secțiune sugestivă din creația artiștilor universitari de la Facultatea de Arte Plastice, Pictură și Sculptură, într-o mare diversitate de stiluri și atitudini artistice. Expoziția plină de forță și poezie de pe simezele Galeriei de Artă Contemporană Turnul Fierarilor Sighișoara poartă aura de prestigiu a școlii de artă de la Cluj.




Florin Stefan: Vremuri frumoase


Ioan Aurel Muresan: Calatoria magica a Ducelui D'Ivry





Aurel Cucu: Peisaj imposibil


Radu Moraru: Floare



Andor Komives: Un lup romantic




***Imaginile sunt preluate din albumul Dlui Daniel Romeo Todea

Zilele Columbofiliei Romane



Expozitie Nationala


Complexul President, Sala Garden, Targu Mures


30 noiembrie - 2 decembrie 2012






   Asociaţia crescătorilor de Porumbei Voiajori Mureş împreună cu Federaţia Crescătorilor de Porumbei din România, membră a Federaţiei Columbofile Internaţionale, organizează în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2012 la Tîrgu-Mureş, pentru prima oară în 34 de ani, cea mai importantă manifestare columbofilă din România: Expoziţia Naţională 2012 – Zilele Columbofiliei Române. 
   Evenimentul se va bucura şi de prezenţa unor prestigioşi crescători de porumbei voiajori din Europa care vor susţine diferite workshopuri pe teme columbofile, precum şi a unor preşedinţi ai federaţiilor columbofile omonime din ţările învecinate. 
   Expoziţia se va desfăşura la Complexul President – Sala Garden din Tîrgu-Mureş, str. Gh. Doja nr. 23; programul de vizitare al Expoziţiei va fi: vineri – 30 noiembrie; 10.00-17.00, sâmbătă 1 decembrie; 10.00-16.00. (tirgumerseanul.ro)

Cautari



Arta plastica contemporana romaneasca


Vasile Muresan


Galeria Uniunii Artistilor Plastici, Targu Mures


22 noiembrie 2012



In memoriam Basil Munteanu



Casa Memoriala D. P. Perpessicius


Braila


noiembrie 2012 - ianuarie 2013






   Basil Munteanu (n. Vasile Munteanu, 9 noiembrie 1897, Brăila - d. 1 iulie 1972, Paris) a fost un istoric literar român, critic literar și filolog, membru al Academiei Române. A fost de asemenea profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere din București. A fost timp de câteva decenii secretar de redacție al Revistei de literatură comparată. A fost un autor bilingv care a scris cu egală ușurință în limba română și în limba franceză. După ce s-a refugiat în Franța în 1946 (cu ocazia plecării în Franța ca membru al delegației României la Conferința de Pace din Paris) s-a semnat cu numele Basil Munteano.
   Este autorul unei Panorame a literaturii române contemporane care a fost scrisă, inițial, în limba franceză (titlul in original era Panorama de la littérature roumaine contemporaine) și care a fost publicată în 1938. Această lucrare a fost ulterior tradusă în mai multe limbi europene. Acest volum constituie, de fapt, cea mai cunoscută istorie literară a literaturii române în străinătate, din care majoritatea cercetătorilor străini își extrag cunoștințele despre literatura română. (Wikipedia.org)

Dunarea si teritorii romanesti in cartografia veche



Muzeul Brailei


Braila


23 noiembrie 2012





Muzeul Brăilei vă invită vineri, 23 noiembrie 2012, ora 12.00, sediul din Piaţa Traian nr. 3, la vernisajul expoziţiei Dunărea şi teritorii româneşti în cartografia veche, organizată de catre
Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi (Bucureşti).

Clubul de lectura Diverbium



Diaspora romana


Federatia Asociatiilor de Romani (FEDROM)


Biblioteca Lucian Blaga, Madrid, Spania


editia a III-a, 24 noiembrie 2012






  Cea de-a 3ª ediție a Clubului de lectură DIVERBIUM din Madrid va avea loc sâmbătă 
24 noiembrie 2012 începând cu ora 18:30. 
Coordonator: Gelu Vlașin, scriitor. 
Clubul o va avea invitată specială pe Raquel Viejobueno Rodriguez, scriitoare, editoare și directoare a spațiului cultural Un Cafe con Literatos. 
Te așteptăm în Clubul de lectură DIVERBIUM din C/ Wad-Ras 19, Bajo, Madrid (sediul FEDROM, metro Estrecho, salida Navarra), Tel. : +34 691 538 369, email: diverbium.club@gmail.com. 
Organizator: FEDROM 
în baza proiectului cultural CONVERGENCIAS - finanțat de către 
Ministerul Educatiei si Culturii din Spania. 
Locul desfasurarii: Sala de lectura de la Biblioteca Lucian Blaga - Fedrom