luni, 25 februarie 2013

Ceramica traditionala din Romania



Muzeul National al Taranului Roman


Lansare de carte


Georgeta Rosu


Bucuresti


28 februarie 2013




   Joi, 28 februarie 2013, ora 11:00, la librăria Cărtureşti din incinta Muzeului Țăranului, va avea loc lansarea cărţii Ceramica tradiţională din România, autor Georgeta Roşu.   Olarii, olăria şi zestrea patrimonială a Muzeului Naţional al Ţăranului Român sunt "personajele“ acestei lucrări care mărturisesc despre perseverenţa unei instituţii muzeale de elită şi a unui muzeograf consecvent în a face cunoscut tezaurul naţional.
   Cartea este tipărită de Editura Alcor şi este publicată în colecţia Comori de Artă.
   În această serie autoarea a mai publicat Ulcioare de nuntă (1997 şi 2000), Cahle (2001, în colaborare cu Ion Blăjan); Măşti, Masks, Masques (2002, în colaborare cu Irina Nicolau şi Magda Andreescu); Icoane (2009) şi Costumul tradiţional din România (2011).
  Bogăţia şi diversitatea patrimoniului ceramic din colecţia Muzeului Naţional al Ţăranului Român sunt pe deplin ilustrate în paginile lucrării (apărută în condiţii grafice de excepţie), în cele aproape 250 de imagini fiind evidenţiată o civilizaţie a lutului la comunităţile de pe teritoriul ţării noastre al cărei început datează din zorii istoriei şi continuă şi azi.

Trupa Arhaic


Recital, lansare album:


Sa taci


Centrul Cultural Eugen Ionescu, Slatina


2 martie 2013


 



O formatie care imi place in mod deosebit. Intrati pe adresa ei de facebook, daca nu aveti alta posibilitate si veti avea o surpriza deosebit de placuta. Va asigur !

Asociatia Prietenii Tramvaiului Iasi


Iasi - 15 ani de tramvai


Parada tramvaielor de epoca


Iasi


3 martie 2013







    Municipiul Iasi se poate lauda cu o istorie de 115 de ani de tramvai. 
    In anul 1898 regele Carol I a dat decretul de concesionare a tramvaiului electric din Iasi firmei AEG Berlin (Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft), urmand ca in data de 1 martie 1900 sa circule primul tramvai pe traseul Gara – Hala Centrala.
   Dorim sa marcam cei 115 ani cu o mica parada a tramvaielor, adica cele doua vagoane de epoca AEG 1 si ITB 100.
   Interval orar: 12:00 – 15:00
   Plecare la orele 12:00 din rond Targu Cucu, spre Podu Ros, urmand traseul tramvaiului 1.
   Organizatori: Asociatia Prietenii Tramvaiului Iasi.
   Partener: RATP Iasi
  Sponsor: Artis IT Univers

Cadou de suflet

Muzeul Municipal Mediaș


1 - 30 martie 2013





   Cadou de suflet este titlul expoziţiei de pictură şi desen, pe care Muzeul Municipal Mediaş, din cadrul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret o vernisează vineri, 1 martie 2013, de la ora 14.00. Autorii lucrărilor sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale C.I. Motaş din Mediaş, coordonaţi de profesor Sorin Pănăzan, care doresc să aducă un Cadou de suflet tuturor femeilor cu prilejul zilei de 1 martie.
   Si tot la capitolul Muzeul Municipal Medias, sa semnalez o veste buna: artistul plastic Ion Constantinescu a donat acestuia zece lucrari de xilogravura si linogravura intregindu-i astfel  patrimoniul cultural.


Un diplomat de altădată



Muzeul de Istorie Galați


 Costache Negri  


Muzeul Casa Cuza Vodă, Galați


27 februarie 2013




   Muzeul de Istorie Galaţi, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 16 Galaţi, vă invită miercuri, 27 februarie 2013, ora 13.00, să participaţi la expunerea ştiinţifică Un diplomat de altădată: Costache Negri.
   Evenimentul cultural îşi propune să releve aspecte importante referitoare la locul şi rolul lui Costache Negri în diplomaţia românească a secolului al XIX-lea, în special în recunoaşterea internaţională şi desăvârşirea Unirii Principatelor Române din anul 1859.

   Expunerea ştiinţifică va avea loc la Muzeul Casa Cuza Vodă, strada Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi.

Arta plastica contemporana romaneasca


Andreea-Mara Mancas


Expozitia: Fragmente iesene


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 29 martie 2013








  Între 1- 29 martie, Galeria de Artă Grand Hotel Traian găzduieşte expoziţia de grafică 
Fragmente ieşene a artistului plastic Andreea- Mara Mancaş.
  Andreea- Mara Mancaş locuieşte şi lucrează in Iaşi. A absolvit Universitatea de Arte G. Enescu din Iaşi, la specializarea Pictură, în anul 2003 şi este membră a UAPR din octombrie 2007.    
  Activitatea profesională include şapte expoziţii personale, participări constante la expoziţii colective, proiecte de design şi experienţă didactică în învăţământul de artă.
  Expoziţia Fragmente ieşene este prima manifestare personală în care domină desenul. Discursul plastic se construieşte în jurul unei serii de schiţe realizate pe străzile din centrul vechi al oraşului Iaşi. Notaţia este spontană, dinamică, linia urmăreşte impresia. Expresia grafică mediază între naraţie şi semn, iar prelucrările ulterioare testează dialogul dintre linie şi câmpurile de culoare. Nostalgia subiectului se cumpăneşte cu abordarea contemporană.
   Vernisajul va avea loc vineri, 1 martie, ora 18.00, în foyerul Grand Hotel Traian Iași.

Pe simezele constănțene



Arta plastică contemporană românească


Hotel Ibis, Constanța


1 -22 martie 2013








La hotarele Romei - daci, celți, vandali



Muzeul Județean Satu Mare


Satu Mare


28 februarie - 24 martie 2013





   Va invitam la o expozitie de exceptie. Expoziţia va prezenta descoperiri arheologice din Transilvania, descoperiri care au ilustrat, timp de o jumătate de an, civilizaţiile antice de la hotarele Daciei şi Romei într-o expunere la Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching (Germania).
  Pe parcursul a peste şase secole, între sfârşitul sec. IV î.Hr. şi începutul sec. IV d.Hr., aşadar înainte şi după evenimentul central constituit de războaiele daco-romane din 101-102 şi 105-106 d. Hr., scrierile antice au lăsat mărturii ale unor brave populaţii: daci, celţi şi germanici vandali
  Dacii sunt reprezentaţi prin piese de artă emblematice, cum ar fi scutul de paradă de la Piatra Roşie din Munţii Orăştiei (in foto), plăcile cu reprezentări divine de la Lupu (jud. Alba) sau artefactele davelor nordice de pe Măgura Moigradului şi Măgura Şimleului.
  Obiecte spectaculoase provin şi din mormintele războinicilor celţi şi germanici, remarcându-se coiful cu pasăre de la Ciumeşti şi spectaculoasele descoperiri recente din Zalău. La acestea se adaugă piese de port şi bijuterii ce ilustrează gustul pentru frumos al femeilor "barbare”. Într-un context al Antichităţii văzută la scară continentală, expoziţia aduce în faţa publicului de azi farmecul unor civilizaţii de mult apuse, de la marginea lumii romane.
   Expoziţia este rodul colaborării între specialiştii unor instituţii din România şi Germania: Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, Muzeul de Istorie Aiud şi Muzeul Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching
   Expoziţia va fi deschisă de expunerile susţinute de dr. Liviu Marta - director general al Muzeului Judeţean Satu Mare şi de către dr. Wolfgang David - director al Muzeului Civilizaţiei Celtice şi Romane din Manching


Ziua Martisorului - Ziua Down



Biblioteca Judeteana Gh. Sincai


Oradea


editia a VI-a, 27 februarie 2013



Expoziție de bijuterie contemporană



Galeria de Artă Grand Hotel Traian


Iuliana Asoltanei, Cornelia Brustureanu


Iași


1 - 29 martie 2013





   Intre 1 si 29 martie, Galeria de Arta a Grand Hotel Traian din Iasi gazduieste o expozitie de bijuterie contemporana. Expozitia reuneste o selectie de creatii realizate de designerii ieseni 
Iuliana Asoltanei si Cornelia Brustureanu .

   Cei doi designeri expozanti : Iuliana Asoltanei si Cornelia Brustureanu ne propun o incursiune in lumea bijuteriei contemporane, o lume unde accentul se pune pe unicitate, autenticitate si frumusete.
   Veti gasi coliere, brose, inele si cercei realizate din materiale neconventionale insufletite de idei originale si incarcate de emotia celui care le-a gandit, desenat, lucrat si finisat. Demersul vine in intimpinarea necesitatii unor piese deosebite in contextul unei societati care incepe incet-incet sa-si afirme individualitatea.
   Expozitia se adreseaza iubitoarelor de moda si de frumos cu o invitatie catre primavara, anotimpul in care vestimentatia groasa de iarna este lasata de o parte si ne evidentiem atuurile naturale cu ajutorul bijuteriei de autor.
  Vizitatorii vor regasi la parterul Grand Hotel Traian, in Galeria de Arta, peste 30 de piese unicat, disponibile spre achizitionare.
  Vernisajul expozitiei va avea loc pe data de 1 martie de la ora 18.00.

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de arta contemporana: Edge 2013


Galeria de Arta, Baia Mare


26 februarie 2013






Expun artistii:

Nicolae Fleissig, Laura Teodora Ghinea, Gyori Csaba, 
Gyori Kinga, Fabio Cito, Dan Visovan

***modernism.ro


Ghiocei pe portativ



Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul


Vaslui


28 februarie 2013




Asociatia Culturala Lanto Arte


Serate Muzicale


Biserica Lutherana, Bucuresti


1 martie 2013





Deschiderea stagiunii „Serate Muzicale în Biserica Lutherană”


Comunicat de presă

    Asociația Culturală Lanto Arte vă invită pe data de 1 martie 2013, ora 19:00, la concertul de deschidere a stagiunii Serate Muzicale în Biserica Lutherană. Până pe 28 iunie vă dăm întâlnire la concertele Lanto Arte în care vor performa tineri instrumentiști alături de dirijori și soliști de renume.
   În debutul stagiunii vom asculta Camerata Lanto Arte aflată sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare avându-l ca invitat pe violoncelistul Răzvan Suma.
   Ansamblul este format din tineri muzicieni care s-au reunit din proprie inițiativă într-o formulă denumită Camerata Isedici. Cu o dorință admirabilă de a se perfecţiona şi de a face muzică la cel mai înalt nivel profesional, aceştia şi-au dovedit foarte repede capacitatea de a cânta şi a se pregăti într-un ansamblu aflat sub egida Lanto Arte.
   Repertoriul a fost atent selecționat, în dorința de a îndeplini unul dintre obiectivele principale al Asociației Culturale Lanto Arte, acela de a atrage un public cât mai numeros la concerte de muzică clasică.
   În primul concert al stagiunii vom audia lucrări din perioada barocă până la cea a secolului XX. Serata muzicală va debuta cu partea a IV-a din Simple Symphony op.4, de B. Britten.
   Violoncelistul Răzvan Suma, unul dintre cei mai indragiti si activi tineri muzicieni români, va fi acompaniat de Camerata Lanto Arte în lucrări precum Concertul pentru violoncel și orchestră în Re Major, RV 398 de A. Vivaldi, Elegie pentru violoncel și orchestră op. 24 de G. Fauré și Rondo pentru violoncel și orchestră op. 94 de A. Dvořák. Programul va fi completat de Tempo di valse din Serenada pentru coarde op. 48 de P.I. Ceaikovski.
   Tiberiu Soare face parte din tânăra generație de dirijori și este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din România. Din 2005 este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, iar din vara anului 2012 ocupă aceeași poziție la Orchestra Naţională Radio. Tiberiu Soare susține o bogată activitate și pe plan internațional colaborând cu artiști români de renume precum soprana Angela Gheorghiu sau aflându-se la pupitrul London Philharmonic Orchestra.
   Lanto Arte îşi dorește ca prin intermediul concertelor organizate să reprezinte o apariţie valoroasă în peisajul muzical românesc, iar dedicaţia şi entuziasmul muzicienilor sa atragă un număr cât mai mare de oameni către muzica clasică şi către sălile de concert.
   Cu promisiunea unui concert de excepție, Camerata Lanto Arte vă așteaptă cu drag !
   Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro și la Casa de Bilete a Sălii Radio.
   Asociaţia Culturală Lanto Arte: s
tr. Benjamin Franklin nr. 7 et. 1 - Sector 1 – Bucuresti