vineri, 5 februarie 2016

Firida Ruşinii




Lansare de carte


Ismail Kadare


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


10 februarie 2016





   Miercuri, 10 februarie, ora 19:00, vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o seară dedicată scriitorului Ismail Kadare şi romanului Firida Ruşinii recent apărut în colecţia Raftul Denisei, un volum care oferă prilejul unei meditaţii asupra opresiunii şi a terorii într-un stat totalitar.
    În prezenţa E.S. Dl. Ilir Tepelena, Ambasadorul Republicii Albania în România, vor lua cuvântul Sabina Fati, scriitoare şi jurnalistă, Vlad Zografi, scriitor şi senior-editor Humanitas şi Marius Dobrescu, traducătorul volumului. Seara va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
    Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de
4 februarie, ora 18:30.
***

Salonul de Minerale, Bijuterii, Geme si Fosile




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


26 - 28 februarie 2016





   Salonul de Minerale, Bijuterii, Geme si Fosile organizat de Muzeul de Arta din Cluj - Napoca, in colaborare cu binecunoscutul brand Mineral Expo, este mai mult decat o incursiune fabuloasa intr-o lume magnifica incarcata de stralucirea cristalelor. Organizat intre 26 si 28 februarie, intre orele 10:00 si 18:00, evenimentul este un prilej deosebit pentru a intampina luna martie, Sarbatoarea Martisorului si Ziua Femeii.
    Culoarea alba a varietatilor de cuart si rosul stralucitor al rubinelor, vor marca aceasta editie a expozitiei cu vanzare. Pe langa multitudinea de cristale se vor expune si martisoare cu totul altfel, martisoare pretioase si semipretioase, piese unicate, despre care exista certitudinea ca vor purta noroc, vor proteja si vor aduce multe bucurii.
Mai multe informatii pe:  www.mineralexpo.ro Telefon: 0728/495.349
***

De leac. De frumusețe...




Muzeul de Arta Ioan Sima


Zalau


9 februarie 2016






    În continuarea demersului inițiat în prima lună a anului 2016, prin expoziția Eros și sexualitate în Dacia romană, de a prezenta publicului vizitator aspecte de viață ale civilizațiilor trecute, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău anunță o nouă expoziție cu titlul De leac. De frumusețe... care-și propune să exploreze preocupările legate de sănătate și frumusețea corporală. Vor fi expuse obiecte care atestă grija pentru sănătate și aspectul fizic din preistorie până în vremurile mai recente. Este vorba despre instrumente medicale și recipiente farmaceutice, ustensile folosite pentru întreținerea pielii, bărbii sau părului. Nu vor lipsi nici obiectele care atestă activitatea vindecătorilor în preistorie (șamani, vraci, etc.) dar și practica descântatului cu caracter terapeutic. Vor fi expuse și obiecte care prezintă moda vremii în materie de coafuri în epoca romană, dar și inventarul unui mormânt celtic în care alături de armele războinicului se regăsesc și ustensile care dovedesc preocupare pentru aspectul fizic.
    Expoziția este și de această dată rodul unei colaborări cu muzee din nord-vestul României: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul de Istorie a Maramureșului, Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud. Vernisajul expoziției va avea loc marți 9 februarie, ora 13:00, în spațiul expozițional din cadrul Muzeului de Artă Ioan Sima. După vernisarea expoziției este programată o masă rotundă cu participarea unor specialiști de la muzeele implicate în organizarea expoziției. Scopul întâlnirii este de a identifica noi oportunități de colaborare, pe diverse planuri, între instituțiile muzeale menționate.

Bucuresti: aur si noroi




Ce mai faci, scriitorule?


Malgorzata Rezmer (Polonia)


Libraria Carturesti - Carusel, Bucuresti


10 februarie 2016





   Miercuri, 10 februarie, de la ora 19:00, ARCEN organizează la Cărturești – Carusel o întâlnire despre Bucureștiul de azi cu scriitoarea poloneză Małgorzata Rejmer.
   Małgorzata Rejmer este autoarea cărții București. Praf și sânge. Pentru a se documenta, a locuit vreme de doi an la București. S-a întors apoi în Polonia, și-a adunat notițele și a început să scrie despre experiența trăită în București cu o privire de reporter, obiectivă, dar și cu puțină complicitate și subiectivitate, căci deja se îndrăgostise de orașul de pe Dâmbovița.
    "Am petrecut la București doi ani cu întreruperi și nu o dată m-am întors în Polonia cu ușurare. Dar apoi a început să încolțească dorul, care a crescut atât de mult că nu-l mai puteam ignora.În curând voi pleca din nou.”


      Dialogul ARCEN cu scriitoarea din Polonia va fi moderat de către Andreea Apostu și Edmond Niculușcă, cu traducere asigurată de Alexandra Adam. Vom porni de la cartea București. Praf și sânge și vom explora mai multe puncte de fascinație ale Bucureștiului.
    "Stăteam în Piaţa Sfântul Gheorghe, într-­un loc care, pe urmă, pe harta mea personală, avea să devină inima Bucureştiului, şi mă uitam la vertebrele succesive ale bulevardelor Magheru şi Bălcescu, coloana vertebrală a oraşului. Nu înţelegeam nimic din asta. Şiruri de clădiri avariate ca nişte dinţi smulşi şi rupţi în maxilar, cu aţa dentară a cablurilor care scânteiau în soare, îmbrăţişând străzile ca un păienjeniş sau o panglică. Clădirile arătau de parcă tocmai şi-­ar fi smuls pielea, ca şi cum întregul oraş s-­ar fi despuiat şi ar fi devenit o pupă, şi doar pe alocuri, de sub păstaia veche răsărea una nouă şi netedă"

Evenimentul face parte din seria de întâlniri ARCEN - Cărturești: Ce mai faci, scriitorule?.

Cine suntem?




Initiative de toata lauda


Oameni in arta


Galeria Romana, Bucuresti


8 - 13 februarie 2016





   Samusocial din România organizează prima expoziție de pictură și grafică a persoanelor adulte fără adăpost din București, în cadrul căreia vor fi expuse lucrări produse de beneficiarii proiectului Oameni prin artă. Expoziția Cine suntem? se desfășoară la Galeria Romană între 8-13 februarie 2016.
   "Expoziţia Cine suntem? reprezintă o provocare atât pentru expozanţi – persoanele adulte fără adăpost care au participat la orele de atelier, cât şi pentru public. Ea ne provoacă să-i cunoaştem pe ceilalţi, să-i descoperim din perspectiva calităţii lor de creatori de frumos. Dincolo de haine sunt oamenii. Ceea ce cautăm în noi şi în ceilalţi, ceea ce ne face unici şi valoroşi este interiorul, felul cum vedem viaţa şi cum îi privim pe cei din jurul nostru, felul cum alegem să exprimăm ceea ce trăim. Privind aceste lucrări nu putem să nu ne întrebăm: cine suntem noi şi ce calităţi ascunse adăpostim în interior?”
Anca Florea, coordonatorul proiectului Oameni prin artă
Voluntar al Samusocial din România

   Expoziția Cine suntem? este deschisă între 8-13 februarie la Galeria Romană din Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, luni-vineri între orele 10:00-18:00 și sâmbăta între orele 10:00-14:00.
***

Avangarda fotografilor din Bucureşti




Lansare de carte


Ana Iacob


Grand Hotel Continental, Bucuresti


11 februarie 2016





   Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită să participaţi la lansarea publicaţiei Avangarda fotografilor din Bucureşti. Repertoriul fotografiilor din patrimoniul Muzeului Municipiului Bucureşti - secolul XIX, autor Ana Iacob.
   Manifestarea va avea loc în ziua de joi, 11 februarie 2016, ora 17:00, la Grand Hotel Continental, sala Tonitza.
    Evenimentul editorial îl va avea drept invitat pe Prof. dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei George Oprescu.
   Repertoriul fotografiilor din patrimoniul Muzeului Municipiului București este dedicat cartografierii științifice a primilor fotografi, care au activat în capitala Valahiei, devenită mai târziu a României - Bucureşti. Volumul de față oferă cititorilor informații despre viața și opera a 10 fotografi a căror activitate se desfășoară în perioada anilor 1850-1919. Proiectul prezintă piese de patrimoniu aflate în colecția de fotografie a Muzeului Municipiului București. Această colecție cuprinde 63.500 de obiecte, respectiv: fotografii (aproximativ 46.500), cărţi poştale (aproximativ 6.000) şi clişee pe sticlă şi celuloid (aproximativ 11.000), fiind una din cele mai mari colecţii de fotografie.
    Repertorierea s-a efectuat prin gruparea imaginilor atribuite fotografilor într-o cronologie a desfăşurării activităţii lor în Bucureşti, după cum urmează: Carol Popp de Szathmari – 75 fotografii, Ludwig Angerer – 10 fotografii, Moritz Benedict Baer – 10 fotografii, Franz Duschek – 187 fotografii, Andreas D. Reiser – 12 fotografii, Franz Mandy – 191 fotografii, Eduard Pesky – 13 fotografii, Spirescu – 41 fotografii, Franz Duschek-fiul – 7 fotografii, Gustav Waber – 31 fotografii.
    Importanța realizării unui repertoriu dedicat celor mai vechi mărturii în domeniul fotografic este justificată de necesitatea cunoașterii, atât de către cei avizați, cât și de publicul larg, a creațiilor celor care au reprezentat avangarda fotografilor din București.