miercuri, 30 septembrie 2015

Un nou lacas de cultura
Agentia de stiri bune


Muzeul Cezar Petrescu, Cotnari


2 octombrie 2015

    Vineri, 2 octombrie, începând cu ora 14 :00, la Centrul De Informare Informare Turistică Cotnari se va inaugura Muzeul Cezar Petrescu  care valorifică Fondul Cezar Petrescu donat Muzeului Literaturii Române Iași de Smaranda Chehata (sora scriitorului).
   Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași și reprezintă colaboarea dintre Muzeul Literaturii Române Iași și Primăria Comunei Cotnari.
   Expoziția permanentă reconstituie muzeografic viaţa şi activitatea scriitorului Cezar Petrescu, născut la Hodora, comuna Cotnari. Pe lângă obiecte care i-au aparținut lui Cezar Petrescu (masă de secol XIX, scaun de epocă, fotoliu, mașină de scris, aparat de radio, coupe-papier din lemn, suport pentru stilou, vas ceramic), expoziţia documentară însumează fotografii cunoscute și necunoscute, cu momente și oameni care au trecut prin viața sa, cărți în ediții prime și traduceri ale operei sale în limbile franceză, germană, italiană, maghiară, polonă, cehă, manuscrise, gazete și ziare, la care a colaborat sau pe care le-a condus, precum şi reprezentări grafice, Cezar Petrescu fiind și un talentat grafician, toate reconstituind imaginea unuia dintre cei mai fecunzi scriitori și gazetari români ai primei jumătăți a secolului al XX-lea.
    "Este o mare bucurie să deschidem un nou muzeu, nu se întâmplă în fiecare zi un asemenea eveniment. FILIT-ul reprezintă cel mai bun context pentru asta: exuberanța creativității contemporane face o reverență în fața valorilor trecutului”, a declarat domnul Dan Lungu, director al MLR Iași și manager al FILIT.
     "Înființarea punctului muzeal Cezar Petrescu reprezintă pentru Cotnari o onoare și totodată o obligație morală; onoare, pentru că putem astfel simți, prin obiectele scriitorului, spiritul epocii și idealurile sale, și obligație morală, pentru că era inadmisibil ca Cezar Petrescu, născut pe aceste meleaguri, să nu aibă niciun loc unde să ne aștepte, să-i trecem pragul pentru vizite. Vrem, prin acestă expoziție, să contrazicem astfel prejudecata că nimeni nu-i profet în țara lui și totodată să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest lucru”, a declarat domnul Vasile Băeanu, primarul comunei Cotnari.
    Muzeul Cezar Petrescu devine astfel cel de-al  13-lea obiectiv aflat în componența Muzeului Literaturii Române Iași, alături de Muzeul Ion Creangă (deschis în 1918, primul muzeu memorial-literar din ţară), Muzeul Vasile Alecsandri, Mirceşti (deschis în 1928), Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul (deschis în 1970), Muzeul Mihai Codreanu, (deschis în 1970),  Muzeul Vasile Pogor (deschis în 1972), Muzeul Otilia Cazimir (deschis în 1972),  Colecţia Istoria teatrului românesc (deschisă în 1976), Muzeul Mihail Sadoveanu ( deschis în 1980), Muzeul G. Topîrceanu (deschis în 1985),  Muzeul Mihai Eminescu (deschis în 1989), Muzeul Nicolae Gane (deschis în 1993), Muzeul C. Negruzzi, Trifeşti (deschis în 1995).
    Curatorii expoziției sunt reprezentanții MLR Iași: Oana Melinte, Corina Mocanu-Irimiță și Iulian Pruteanu. (comunicat Muzeul Literaturii Romane Iasi/ FOTO ziarulderoman.ro)
***http://radioiasi.ro

Monumentul. Tradiţie şi Viitor
Restauratori romani: Arh. Ion D. Trajanescu


Muzeul Unirii, Iasi


1 - 4 octombrie 2015

     În perioada 1 - 4 octombrie 2015, Institutul Naţional al Patrimoniului va fi prezent la Simpozionul Internaţional Monumentul. Tradiţie şi Viitor cu referate ştiinţifice şi cu expoziţia privind activitatea de restaurator a arhitectului Ioan D. Trajanescu.
  Expoziţia Restauratori romani: Arhitectul Ion D. Trajanescu - 140 de ani de la nastere, este realizată în cadrul proiectului cultural cu acelaşi nume, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România din fondul Timbrul Arhitecturii în anul 2015.
   În anul 2015, prin proiectul cultural Restauratori romani: Arhitectul Ion D. Trajanescu - 140 de ani de la nastere, Institutul Naţional al Patrimoniului continuă ciclul de proiecte culturale, iniţiat în anul 2014, intitulat Restauratori romani, beneficiar al unei finanţări din partea Uniunii Arhitecţilor din România din Fondul Timbrul Arhitecturii, dedicat cercetării, reconsiderării, punerii în valoare şi difuzării operei înaintaşilor arhitecţi, reprezentanţi de seamă ai şcolii româneşti de restaurare, care au activat în cadrul Comisiunii Monumentelor Istorice. Ciclul a fost iniţiat prin proiectul cultural Restauratori romani: Arhitectul Horia Teodoru (1894-1976), desfăşurat în anul 2014. (http://horia-teodoru.ro)

Ion D. Trajanescu
(30 mai 1875, Bucureşti - 1964, Bucureşti)

    În perioada 1892-1897, Ion D. Trajanescu urmează cursurile Şcolii de Arhitectură a Arhitecţilor Români. În anul 1897 este admis la Şcoala de Belle Arte din Bucureşti, Secţia Arhitectură. Finalizează studiile în anul 1902.
    În perioada 1907-1924 este arhitect în cadrul proaspăt înfiinţatului Serviciu Tehnic al Comisiunii Monumentelor Istorice. În paralel activează ca arhitect consultant al Societăţii Comunale de Locuinţe Ieftine (1910-1915).
    În perioada 1913-1920 este profesor onorific, iar în perioada 1924-1940 este profesor universitar la Academia de Arhitectură din Bucureşti, titular al Catedrei de Construcţii şi Perspectivă.
    În anul 1912 devine membru al Comitetului Societăţii Arhitecţilor Români, ocupând funcţiile de secretar, casier, bibliotecar şi vicepreşedinte (1922-1926). Este membru al comitetului de redacţie al revistei Arhitectura.
    În anul 1922 devine director-proprietar al nou înfiinţatei reviste Artele Frumoase, alături de arhitectul Statie Ciortan.
   Printre principalele obiective restaurate de arhitectul Ion D. Trajanescu se pot enumera: mănăstirile Hurezi, Bistriţa, Govora, Dintr-un Lemn, Mamu, Stăneşti, Brâncoveni.
Promotor al unei arhitecturi inspirate din vechea artă românească, proiectează Palatul Ligii Culturale Române din Bucureşti, catedralele din Timişoara, Turda şi Tecuci, biserica Madona Dudu din Craiova (împreună cu arh. Sterie Becu), bisericile Sf. Spiridon - Spirea Veche, Sf. Dumitru - Colentina, Sf. Apostoli Petru şi Pavel - Belvedere C.A.M., Cărămidari, Sf. Ioan - Ferentari şi Crematoriul Uman, toate în Bucureşti.
   Realizează mai multe parcelări cu locuinţe individuale în cartierele Clucerului, Tei, Drumul Sării, Belvedere - C.A.M., Floreasca, Mihail Cornea, Rahova, Steaua C,F.R., Grant R.M.S. şi C.F.R., executate pentru Societatea Comunală de Locuinţe Ieftine.
   Desfăşoară o bogată activitate publicistă în Buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice, revistele Arhitectura, Artele Frumoase, Urbanismul. Este autorul unui curs universitar de perspectivă liniară şi al volumelor: Mitropolia din Bucureşti şi Arhitectura.

Targ la inceput de Brumarel
Muzeul National al Taranului Roman 


Bucuresti 


2 - 4 octombrie 2015

    La început de Brumărel, producători gospodari și meșteri iscusiți și-au dat întâlnire în curtea muzeului spre a ne încânta cu mâncăruri gustoase și obiecte tradiționale lucrate cu multă pricepere. Aici puteți găsi tot ce face cinste oricărei cămări boierești: zacuscă, murături, dulcețuri fel de fel, siropuri naturale, miere, vin și palincă. Pentru o masă îmbelșugată și sănătoasă sunt la târg fructe și legume proaspete, brânzeturi, pâine cu maia naturală, must, cozonaci moldovenești, plăcinte poale-n brâu, turtă dulce și prăjituri de casă.
    Expozanții aduc la târg și costume populare, icoane, ouă încondeiate, obiecte din ceramică și din sticlă pictate, vitralii, măști populare, țesături și podoabe tradiționale, haine din piele și blană naturală, vestimentație din lână împâslită și din mătase pictată manual, bijuterii din porțelan, săpunuri și creme din ingrediente naturale.
     Colecționarii de antichități îi așteaptă pe doritori cu blidare, lăzi de zestre, pristolnice, mobilier crestat și pictat, donițe, putineiuri, căuce, lingurare, furci sau roți de tors.
    Pentru toți cei prezenți vor fi preparate la ceaun ciorbă cu afumătură de porc, sărmăluțe cu mămăliguță, iar de pe grătar nu va lipsi pastrama care se însoțește perfect cu mustul proaspăt. Saramura de crap, dorada sau păstrăvul pe grătar sunt alte bunătăți ce vor fi pregătite la fața locului.
Info FB.com/events/417948651748948
Organizator eveniment: Fundația Kogaion 115
Director marketing – Ligia Marica
Mobil: 0722 274 803
e-mail: ligia_marica@yahoo.comMuzeul Poni - Cernatescu  


Iasi


octombrie 2015

    În luna octombrie, la Muzeul Poni - Cernătescu din Iaşi, publicul poate admira ponitul, un mineral a cărui titulatură este o reverenţă lexicală adresată numelui prestigiosului om de ştiinţă Petru Poni. 
    Încă de la începutul carierei sale didactice, Poni şi-a îndreptat atenţia asupra valorificării bogățiilor naturale ale țării, domeniu căruia îi dedică peste 28 de ani de cercetări (1872 - 1900), ale căror concluzii sunt publicate cu titlul Studii asupra Mineralelor din România (1900). Ca o recunoaştere a importantei contribuţii adusă de savantul ieşean la studiul geochimic şi petrografic al mineralelor din arealul românesc, geologul Vasile C. Buţureanu, a numit ponit (carbonat de mangan cu conţinut redus de fier), un mineral pe care l-a descoperit şi apoi l-a făcut cunoscut în literatura mondială de specialitate.
    Ponitul este valorificat muzeografic la demisolul Muzeului Poni-Cernătescu, într-un un spaţiu special reconstituit de specialiştii muzeului nostru, sub forma unei mine de secol XIX, unde vizitatorii pot admira frumuseţile adâncului - flori de mină şi minerale ce provin din donaţii şi achiziţii primite din partea pasionatului colecţionar, tehnicianul miner Constantin Gruescu - grupate alături de o interesantă colecţie de mostre mineralogice.
    Invităm publicul pe această cale la Muzeul Poni - Cernătescu din str. Mihail Kogălniceanu Nr. 7 B, Iași, pentru a afla mai multe detalii despre exponatul lunii octombrie dar și despre celelalte piese valoroase din patrimoniul acestui muzeu.

Mame şi pui în lumea animală
Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta 


Galati 


7 octombrie 2015 - 31 martie 2016

    Miercuri, 7 octombrie 2015, de la ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare Mame şi pui în lumea animală, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului o prezentare detaliată a relaţiei dintre mamele şi puii de animale şi păsări. 
   Durata petrecută de pui cu părinţii lor variază in funcţie de specie. Astfel, unii pui sunt pregătiţi în câteva luni să părăsească siguranţa adăpostului părintesc (la păsări de exemplu), pe când alţii petrec ani buni alături de mama lor de la care învaţă să vâneze, să se orienteze în spaţiu, să se apere, să găsească cele mai bune resurse de apă şi hrană. În general, instinctul matern, asigură supravieţuirea puilor până când aceştia devin capabili să-şi poarte singuri de grijă: să-şi procure hrana, să recunoască pericolele şi să se apere de ele. 
   Expoziţia cuprinde informaţii despre creşterea puilor şi comportamentul mamelor de urs, vulpe, arici, bursuc, căprioară, lup, prepeliţă precum şi al altor specii. Care este cea mai bună mamă din lumea animală sau ce relaţii se pot stabili între mame şi pui din specii diferite, puteţi afla doar vizitând expoziţia Mame şi pui în lumea animală, deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 31 martie 2016.

Simpozionul National Vasile Parvan
Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacau 


7 - 9 octombrie 2015Istoria si cultura aromanilor
Biblioteca Centrala Universitara Carol I 


Bucuresti 


7 octombrie 2015

Continuăm călătoria noastră în Romania in timpul Monarhiei 
cu 
Istoria si cultura aromanilor.

    În Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, veritabil centru de educație, cultură și spiritualitate românească, așa cum l-a visat și l-a edificat Măritul Rege Carol I, vă invităm să participați la un eveniment de excepție, realizat împreună cu

Prof.dr. Nicolae Șerban Tanașoca
Viorel Stănilă, ambasador
Emil Țîrcomnicu, etnolog
Iulia Wisoșenschi, etnolog
Eliza Nirlu, artistă
Gică Coadă, rapsod

Moderator: Marilena Rotaru.

În holul Aulei veți putea viziona expoziția de fotografii
 Lecturi vizuale etnologice la aromânii din Albania.

Vă așteptăm miercuri, 7 octombrie a.c., ora 18:00, Calea Victoriei nr. 88.
Intrarea este liberă.

Ţinutele Ministerului de Interne, de ieri si de azi
Muzeul de Istorie Paul Paltanea  


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati 


7 octombrie 2015

    Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Galaţi, oraşul meu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române - Muzeul Jandarmeriei Române, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa - Muzeul Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă - Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi General de divizie Alexandru Cernat, Penitenciarul Galați, Şcoala Națională pentru Pregătirea Agenților de Penitenciare Tîrgu Ocna, Centrul Cultural M.A.I., Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei Române, Asociaţia Tradiţia Militară, Poliţia Locală Galaţi și colecţionar Ştefan Marius Diaconu vă invită miercuri, 7 octombrie 2015, ora 12.30, la vernisajul expoziţiei temporare Ţinutele Ministerului de Interne, de ieri si de azi. Cu această ocazie, vor fi etalate uniformele a patru arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Poliţia Naţională, Poliţia de Frontieră, Jandarmeria şi Pompieri.
    Evenimentul se va desfășura la Muzeul Casa Cuza Vodă (str. Al. I. Cuza, nr. 80), secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.
Vă așteptăm la vernisaj!

Vechea stemă a orașului Dej și exploatarea sării
Muzeul Municipal Dej


1 - 30 octombrie 2015

    În perioada 1-30 octombrie 2015, Muzeul Municipal Dej organizează pentru public Exponatul lunii octombrie: Vechea stemă a orașului Dej și exploatarea sării.
   Stema oraşului era reprezentată într-un scut heraldic din care se ridica un turn şi o capelă flancată în partea dreaptă de o stea, iar în partea stângă de un miner cu un ciocan sau un târnăcop în mână. Stema oraşului era asemănătoare cu reprezentările sigilografice din zona Rinului de Jos, probabil că, primii colonişti germani aşezaţi la Dej au venit cu sigiliul propriu.       O asemenea stemă a oraşului era aşezată pe bastionul dreptunghiular al zidului de incintă al bisericii reformate, aflat în partea dinspre piaţa oraşului. Acest turn şi zidul din partea de nord a bisericii au fost dărâmate în anul 1882 pentru a fi lărgită strada. În Muzeul Municipal Dej se mai păstrează două asemenea steme vechi ale orașului, una din metal iar alta din lemn, datate la sfârțitul secolului al XIX-lea.


   Apariția minerului pe stema veche a orașului nu este întâmplătoare, ea arată importanța exploatării sării atât pentru dezvoltarea orașului cât și pentru veniturile provinciei și ale regalității. Primul mare val de colonişti (hospites) a fost adus în Transilvania, de către regele Geza al II-lea, pe la jumătatea secolului al XII-lea, iar al doilea mare val a fost adus de regele Bela al IV-lea după marea invazie mongolă din 1241. Istoricul Kádár József consemnează primii hospites la Dej în anii 1141-1143, ca locuitori ai Olandei şi Flandrei care au pătruns dinspre Satu-Mare spre Dej, Bistrița, Cluj şi Reghin. Aceşti colonişti plecaţi din cauza revărsării mării, au fost și întemeietorii Dejului. Odată așezați pe aceste locuri au practicat exploatarea sării și comerţul cu sare.
   Așadar, expoziția lunii octombrie 2015 aduce în fața publicului elemente și simboluri heraldice regăsite în realitățile vieții medievale de pe aceste meleaguri. Expoziția cuprinde pe lîngă stema veche a orașului Dej numeroase obiecte care au aparținut minerilor, dintre acestea amintim: ciocane de cioplit sarea, dălți și pene pentru despicat sarea, balanță pentru cântărit sarea, opaițe și lămpi pentru iluminatul subteran, un scripete pentru ridicat sarea la suprafață, o roabă pentru carat sarea, flori de mină, copii după documente medievale prin care minerii au primit diferite privilegii, imagini din Salina Ocna Dej. O categorie aparte sunt obiectele contemporane: machete ale unor instalații de perforare de tip Rada, echipament modern de miner și un perforator electric.
Prezentarea exponatului şi deschiderea expoziţiei va avea loc joi, 1 octombrie 2015 la ora 10:00.