sâmbătă, 22 iunie 2019

Principesa Ileana a României. O viață între două lumi
Comori din Arhivele Naționale 


Narcis Dorin Ion 


Arhivele Naționale ale României, București


26 iunie 2019


   La data de 26 iunie 2019, începând cu ora 18:00, Arhivele Naționale organizează o nouă întâlnire din seria Comori din Arhivele Naționale în cadrul căreia istoricul Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș, va susține prelegerea cu titlul: Principesa Ileana a României. O viață între două lumi.
    Invitatul lunii iunie, Narcis Dorin Ion este doctor în istorie din 2006, cu tema Elitele și arhitectura rezidențială în Țările Române (sec. XIX-XX), lucrare distinsă cu Premiul George Oprescu al Academiei Române (2013).
    Totodată, dr. Narcis Dorin Ion este autor al unor cărți tratând temele corelate regalitate – aristocrație - cultură - patrimoniu în România, iar recent al unor volume de interviuri cu personalități ale lumii academice.
    Pentru lucrările sale istorice i-au fost acordate Premiile I. C. Filitti și Nicolae Iorga ale Fundației Culturale Magazin Istoric (2018, 2019) și Premiul Constantin Brâncoveanu al Fundației Alexandrion (2018).
    În cadrul conferinței ne vom bucura de prezența domnului  ing. dipl. Vlad Andreas Grunau, din Germania, fiul Alicei Grunau și al ing. Cașin Popescu, prietenii principesei Ileana. De asemenea, domnul ing. dipl. Vlad Andreas Grunau este finul de botez al principesei și cel care a însoțit-o în 1990, în vizita din România.
    Principesa Ileana a României (1909-1991), fiica cea mică a regelui Ferdinand I și a reginei Maria a României, rămâne și astăzi, la aproape trei decenii de la trecerea sa în eternitate, una dintre cele mai iubite figuri ale Familiei regale române. "Copila cu ochi albaștri” – cum o numea, inspirat, mama sa – a fost o româncă desăvârșită, moștenind de la regina Maria nu numai dragostea pentru tot ce era frumos și autentic în România, dar și talentul pentru scris, pictură și sculptură. A fost nu numai fiica favorită a celei supranumite "ultima romantică”, dar și prietena sa apropiată, imaginea reginei Maria însoțind-o ca o icoană scumpă pe tot parcursul vieții.
   Cu ocazia evenimentului, publicul participant va putea viziona și o micro-expoziție cu documente originale referitoare la principesa Ileana (acte de stare civilă, școlare, fotografii), din patrimoniul Arhivelor Naţionale.
   Amfitrionul seriei de prelegeri  Comori din Arhivele Naționale este dr. Georgeta Filitti, istoric
   Evenimentul va avea loc în holul central al Arhivelor Naționale din Bd. Regina Elisabeta, nr. 49, intrarea fiind liberă în limita locurilor disponibile.
               Vă aşteptăm cu drag!

Pe simezele Capitalei - Orice lucru îşi are vremea lui
Arta plastică contemporană românească 


Andreea Rus 


Palatul Parlamentului, București 


2 - 30 iulie 2019

Împărăția oglinzilor strâmbe
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Tineretului

Articol publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 3. Februarie 1957.I. Ilie Ion - Broc (corb) și D. Sireteanu - Împăratul.


Mariana Demetriu - Olea - I. Tifor - Neteirp și Gina Nagiu - Aleo.


Grupaj foto publicat în Revista Scena și Ecranul, Nr. 6. Martie 1957.Ortodoxia un mod de a trăi, poate singurul!
Cornel Constantin Ciomâzgă 


Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul, București 


23 iunie 2019
În Bucureștiul de-odinioară
De pe scenele CapitaleiNe oprim la activitatea corespunzătoare anului 1957
avînd drept ghid
Revista Scena și Ecranul 
din acea perioadă.

***Culese din nr. 3 (februarie).***Culese din nr. 4 (februarie).
***Culese din nr. 6 (martie).

***Culese din nr. 7 (aprilie).

***Culese din nr. 9 (mai).


***Culese din nr. 10 (mai).***Culese din nr. 19 (octombrie).


...româno - sovietice...


***Culese din nr. 20 (octombrie).

***Culese din nr. 22 (noiembrie).