duminică, 1 octombrie 2017

Rinocerii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Comedie
Radu Beligan (Berenger).
Aprilie: 10 aprilie 1964.

"Un rinocer! - Un rinocer! - Un rinocer!" - scenă din actul I cu
Mircea E. Balaban (Logicianul), Iarina Demian (Chelnărița), Ion Lucian (Jean),
N. Turcu (Băcanul), Tilda Radovici (Gospodina), V. Plătăreanu (Cafegiul),
Ion Don (Băcăneasa), Mircea Constantinescu (Domnul bătrîn) și Radu Beligan (Berenger).Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 5. Mai 1964.

***
Cu doar câțiva ani în urmă, altfel se vorbea despre teatrul lui Ionescu.
Vă puteți convinge de aici:

Imagini ale Apocalipsei
Conferințele de Istoria Artei 


Pavel Șușară 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


3 octombrie 2017

    Vă invităm marți, 3 octombrie, la prima conferință de Istoria Artei din această toamnă!
Conferința Imagini ale Apocalipsei, ce va fi susținută de Pavel Șușară, critic, istoric de artă și scriitor, va stabili direcțiile mari ale temei conferințelor viitoare, de la perspectivele spirituale ale unui Sfârșit absolut al Lumii, până la ideea de sfârșituri multiple, ciclice, ale unor etape culturale sau spirituale din istoria umanității.
Accesul este liber.

Zilele Revistei Familia
Oradea 


ediția a XXVIII-a, 5 - 7 octombrie 2017


Cocotele - o problemă mereu actuală...
România de-altădată
Articol publicat în Ziarul Adeverul, de joi, 3 aprilie 1903.
Imi cer scuze pentru cele câteva rânduri care se pot parcurge mai greu.
Au trecut totuși mai mult de 114 ani peste paginile acestei publicații...

Pe simezele gălățene
Arta plastică contemporană românească 


Jana Andreescu 


Muzeul de Artă Vizuală Galați 


4 octombrie 2017
    Muzeul de Artă Vizuală Galați are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de pictură și acuarelă semnată Jana Andreescu, miercuri, 4 octombrie, ora 18:00.
    Nãscutã pe 6 iunie 1951, la Brăila, a absolvit Academia de Arte Nicolae Grigorescu din București în 1980. Este profesor la Liceul de Artă Dimitrie Cuclin, Galați și membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția grafică.
    Începând din 1974, a avut numeroase expoziții personale sau participări la expoziții de grup și tabere de creație, atât în țară, cât și în străinătate. Are lucrări în colecții de stat la Muzeul de Artă Vizuală Galați, Muzeul de Artă Tulcea, Muzeul de Artă Călărași, Palatul Parlamentului București și în colecții particulare din Franța, Germania, SUA, Grecia, Israel, Italia. Printre premiile obținute, menționăm: Premiul Patriarhiei Române (2000), Premiul Organizației Naționale a Femeilor din România (2000), Premiul Municipiului Galați (2004), Medalia Meritul Cultural clasa a II-a prin ordin prezidențial (2004), Profesor de performanțã (2008), Premiul Revistei Porto Franco (2010), Diploma guvernatorului orașului Varna (2012), Diploma Art Club Bulgarica (2013), Medalia CNNB Braila (2013), Diplomă de excelență la Festivalul Artei Iași (2016), Premiu de excelență – Grafică, acordat de Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Galați (2016).

Dansatoarea, Gangsterul și Necunoscuta
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Timișoara
Premieră: 17 iunie 1958.
Cronică publicată în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1958.

O istorie intimă a omenirii
Lansare de carte 


Theodore Zeldin 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


2 octombrie 2017
    Editura Nemira are plăcerea să vă invite luni, 2 octombrie, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la evenimentul de lansare a volumului O istorie intimă a omenirii, de Theodore Zeldin, o carte monumentală despre evoluția emoțiilor în istorie și cultură.
    Invitați: Cristina Bogdan, Iuliana Alexa, Eugen Ciurtin, Vintilă Mihăilescu
    În paginile acestei cărți nu se află istoria ordonată ca în muzee, cu fiecare imperiu și perioadă atent delimitate, ci o istorie a sentimentelor și emoțiilor oamenilor din trecutul și prezentul nostru. În cele 25 de capitole, Theodore Zeldin pornește de la dilemele vieții de azi și privește spre speranțele pierdute și redobândite ale ființei umane, spre singurătate și imunitatea la ea, spre arta conversației și spre apariția unor noi forme de iubire și dorință. Cum s-a schimbat în timp dorința pe care bărbații o simt față de femei sau față de alți bărbați? Cum au scăpat oamenii de frică inventând frici noi? De ce sunt așa de fragile prieteniile dintre bărbați și femei?
    "Autorul explorează sugestiv și captivant labirinturi fascinante din istoria omenirii și a experienței umane.“ Financial Times
    "Atotcuprinzătoarea istorie a sentimentelor scrisă de Theodore Zeldin este sclipitor de originală și tulburătoare. Iar teritoriul pe care-l cercetează este imens. O carte seducatoare, extraordinar de stimulantă.“ Sunday Telegraph
Despre autor:
    Theodore Zeldin (n. 1933), de origine palestiniană, este filosof, istoric, sociolog și scriitor. S-a consacrat ca istoric printr-o serie de cărți dedicate istoriei Franței și culturii franceze: Conflicts in French society (1970), History of French Passions (5 volume apărute între 1973 și 1977), The French(1982). A devenit cunoscut pe plan internațional după publicarea cărții O istorie intimă a omenirii în 1994. Printre alte cărți publicate se numără: Happiness (1988, roman), Conversation (2000), The Hidden Pleasures of Life: A New Way of Remembering the Past and Imagining the Future (2015).
    Este membru al Academiei Britanice și al Royal Society of Literature, a primit Ordinul Imperiului Britanic, Legiunea de Onoare și Ordinul Artelor si Literelor din Franța, toate cu rang de comandant. A câștigat Premiul Wolfson, cea mai importantă distincție pentru istorici din Marea Britanie.

Paul Gottereau, regal în arhitectură
Lansare de carte 


Oana Marinache 


Librăria Mihai Eminescu, București 


3 octombrie 2017

Editura Istoria Artei și Librăria Mihai Eminescu
au plăcerea să vă invite la evenimentul de lansare al monografiei
Paul Gottereau, regal în arhitectură
autor: istoric de artă dr. Oana Marinache
Editura Istoria Artei, Colecția Arhitecți de neuitat, 2017
Marți, 3 octombrie, începând cu ora 18:30
Librăria Mihai Eminescu
Bd. Regina Elisabeta nr.16, sector 3
Parteneri: Arhivele Naționale ale României, Institutul de Istoria Artei G. Oprescu
Finanțatorii proiectului editorial: Imobiliara Chrissoveloni, TPA Romania, 
New Europe Capital
www.eia.ro edituraistoriaartei@gmail.com
Date tehnice:
Format A5, landscape, 254 pagini, duotone și color
Design grafic și fotografii: Cristian Gache
Preț de achiziție la eveniment: 45 lei
Accesul în sala de conferință se face prin două rânduri de scări, la subsol.
Locuri pe scaune: 55
Locuri în picioare: 10-15