vineri, 26 octombrie 2018

Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune




Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț 


26 octombrie 2018 - 13 ianuarie 2019






Comunicat de presă

    În anul Centenarului, Complexul Muzeal Județean Neamț celebrează 40 de ani de la înființarea sa (Decizia nr. 100/1978 a Consiliului Popular al Judeţului Neamţ) și 140 de ani de la nașterea preotului Constantin Matasă, fondatorul Muzeului Arheologic Regional din Piatra Neamț, (actualmente Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, unitatea de bază a acestei organizații culturale).
    Cu acest prilej ne-am propus omagierea uneia dintre personalitățile extrem de influente în ceea ce privește evoluția muzeografiei și arheologiei nemțene. Este vorba despre domnul Virgil Mihailescu-Bîrliba, specialist în domneniul arheologiei și numismaticii românești. Parcursul său profesional este strâns legat de Muzeul Arheologic din Piatra Neamț, unde vreme de 16 ani (1964-1980) a îndeplinit de rând funcțiile de muzeograf principal, director adjunct, director și șef de secție, și a desfășurat o bogată activitate publicistică (inițiator al revistei Memoria Antiquitatis) și de teren, fiind omniprezent pe șantierele arheologice din județul Neamț.
    Momentul va fi marcat prin lansarea volumului intitulat Studia Numismatica et Archaeologica. In honorem magistri Virgilii Mihailescu-Bîrliba oblata, apărut sub egida Editurii Constantin Matasă și a Editurii Academiei Române. Pentru prezentarea volumului se va afla alături de noi dr. Lucian Munteanu de la Institutul de Arheologie Iași; activitatea profesională a domnului Virgil Mihailescu-Bîrliba va fi evocată de către dr. Emanuel Petac, președinte al Societății Numismatice Române.
    În încheierea evenimentului va avea loc deschiderea expoziției temporare – Tezaure monetare romane. Arheologie, detecție, pasiune. Expoziția prezintă descoperirile monetare realizate de către inginerul silvic Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, în perioada 2013-2017. Sunt valorificate la nivel expozițional, pentru prima dată, tezaurele de denari romani imperiali descoperite la Tazlău, Dragomirești, Ruginoasa, Hârtop, Gârcina (jud. Neamț) respectiv Măgirești (jud. Bacău), tezaure însumând peste 600 de denari romani de argint.
Expoziția va fi deschisă în perioada 26 octombrie 2018 - 13 ianuarie 2019.
Vă aşteptăm!

Pe simezele ploieștene




Arta plastică contemporană românească 


Parc Vest, Ploiești 


octombrie 2018





Patrusprezece decenii...




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Național Vasile Alecsandri




Ilustrată din colecția personală.




Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1957.


Păcate și sfinți




Lansare de carte 


Emil Almășan 


Galeria UAP Sibiu 


27 octombrie 2018






Portretul colecționarului




Opera sub clar de lupă! 


Muzeul Colecțiilor de Artă, București 


3 noiembrie 2018





    Sâmbătă, 3 noiembrie, ora 11:30, vă invităm la Muzeul Colecțiilor de Artă, în expoziția Portretul Colecționarului, pentru a privi "sub clar de… lupă“ o operă care face parte din Colecția Dona: Tingirea de alamă de Gheorghe Petrașcu. Vă propunem o analiză a acestei naturi statice al cărei motiv principal, tingirea, a fost abordat de artist într-o serie de lucrări realizate în anii ’30, în contextul creației lui Petrașcu și al picturii românești din prima jumătate a secolului XX, invitându-vă astfel să (re)descoperiți și alte tablouri de Petrașcu din patrimoniul Muzeului Colecțiilor de Artă.
   Prezentarea durează aproximativ o oră și face parte din programul aniversar al Muzeului Colecțiilor de Artă, elaborat în cadrul expoziției Potretul Colecționarului.

Pe simezele sucevene: Omul - Semn și Expresie




Arta plastică contemporană românească 


Zamfira Bîrzu 


Muzeul Bucovinei, Suceava 


1 - 30 noiembrie 2018





1918 – Anul Întregirii Națiunii




Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


31 octombrie 2018 - 22 februarie 2019





   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale, Muzeul Naţional de Istorie a României şi cu participarea PS Galaction, Episcopul Alexandrie și Teleormanului, expoziţia 1918 – Anul Întregirii Națiunii.
   Expoziţia face parte din ciclul expoziţional România şi Războiul de Întregire şi va fi deschisă miercuri, 31 octombrie 2018, ora 11:00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
   Expoziţia 1918 – Anul Întregirii Națiunii urmăreşte să evidenţieze evenimentele militare şi social-politice desfăşurate în acel an precum și marele moment istoric al Întregirii Naționale de la 1 decembrie 1918, prin documente și fotografii. Partea documentară a expoziţiei va fi completată de arme şi uniforme militare din Primul Război Mondial.
   Tot în cadrul acestei manifestări va avea loc, începând cu ora 11:30, prezentarea volumelor Armata 2 Română. Mărășești, iulie 1917, vol. I-II și Grupul operativ de acoperire Rucăr-Bran, autori Cornel Popescu și Cornel Țucă.
Evenimentele sunt dedicate Zilei Arhivelor Naţionale.

Mumiile egiptene: o poveste europeană




Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder 


Sibiu 


24 octombrie 2018 - 2 iunie 2019






   "Expoziția valorifică unitar bunuri culturale provenind din Egipt care au intrat de-a lungul timpului în patrimoniul muzeal din Sibiu, majoritatea fiind donaţii ale membrilor Societăţii Transilvănene pentru Ştiinţele Naturii care au călătorit în diferite colţuri ale lumii, preponderent în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. 
    În premieră este prezentat ansamblul reprezentat de mumia cu sarcofag în varianta digitalizată 3D şi este reconstituit digital modul în care sarcofagul a fost închis, acum peste 2000 de ani. Crearea de modele tridimensionale face ca și alte obiecte din colecţia muzeului să devină accesibile vizual publicului într-un mod care, din motive de conservare preventivă, nu este altfel posibil. De asemenea, este expusă cea mai veche piesă din patrimoniul muzeului – giulgiul de peste 4000 de ani vechime, datat după inscripția pe materialul textil. 
   Mumiile egiptene: o poveste europeană aduce în discuție modul în care imaginea noastră despre Egiptul Antic este formată și deformată prin prisma valorificării pseudoștiințifice și a culturii pop,  precum și problemele etice ridicate de expunerea de rămășițe umane în muzee”, a declarat Adriana Avram, șef secție Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder
    Alături de mumie se regăsesc și alte piese provenind din morminte egiptene, părți umane mumificate sau mumii de păsări. Expoziția va fi deschisă până în data de 2 iunie 2019. 
    În seara de 31 octombrie muzeul este deschis până la ora 23:00. 

În pragul unei noi stagiuni (1957 - 1958)




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară








Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 7. Iulie 1957.















Articol publicat în Revista Teatrul, nr. 9. Septembrie 1957.


Deșertul fluturilor albi




Lansare de carte 


Lucian Ciuchiță 


Librăria Diverta Hubertus, Cluj - Napoca 


1 noiembrie 2018






Confesiuni. 1944-1965




Arta plastică contemporană românească 


Corneliu Baba 


Muzeul Național de Artă al României, București 


2 noiembrie 2018 - 28 februarie 2019





   Muzeul Național de Artă al României vă invită, în perioada 2 noiembrie 2018- 28 februarie 2019, la expoziția Confesiuni. 1944-1965 dedicată lui Corneliu Baba, unul din marii maeștri ai școlii românești de pictură. Deschisă la parterul Galeriei Naționale, expoziția este prilejuită de apariția volumului cu același titlu publicat prin grija doamnei Maria Albani, executorul testamentar al pictorului.
   Expoziția Confesiuni, prima deschisă la MNAR după marea retrospectivă din 1997, reunește peste 70 de lucrări din patrimoniul MNAR și din colecția artistului, unele dintre ele inedite, precum și câteva fotografii din arhiva de familie. Selecția urmărește firul evocărilor și mențiunilor din volumul cu iz de jurnal personal privitoare la preocupările artistice ale pictorului într-o perioadă care corespunde primelor decenii ale regimului comunist din România.
    Deși artistul începe să scrie aceste mărturii în 1944, referirile acoperă și amintiri din copilăria sa. Este de altfel prima dată când lucrări din copilărie și din anii de școală sunt incluse într-o expoziție de asemenea anvergură, alături de picturi și desene din perioada de deplină maturitate a artistului.
   Volumul Corneliu Baba - Confesiuni și Jurnale 1944 - 1965 va putea fi achiziționat de la magazinul MNAR.

Curatori: Monica Enache, Maria Muscalu Albani

Galeria Națională - parter
Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10:00 -18:00
Prețul biletului de acces: 10 lei
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

12 fotografi de arhitectură din România




Expoziție de fotografie


ARCUB Gabroveni, București 


1 - 11 noiembrie 2018





Ce înseamnă fotografie de arhitectură?
Hai să o descoperi prin lucrările și viziunea a 12 fotografi români.

    Igloo media te invită la expoziția 12 fotografi de arhitectură din România, în perioada 
1-11 noiembrie la ARCUB Gabroveni (Lipscani 84-90).

    Expoziția propune o incursiune generoasă în dimensiunea fotografiei arhitecturale, un domeniu emergent în spațiul românesc. Motivul acestui demers de deschidere către public a fotografiei de arhitectură e întru totul justificat: trăim astăzi, mai mult decât oricând, într-o lume a imaginii și a hedonismului vizual. Clădirile și spațiile proiectate de arhitecți trăiesc la rândul lor prin imagini, iar felul în care ne raportăm la spațiul construit spune ceva și despre propria noastră identitate.

   Nu întâmplător, majoritatea fotografilor selectați sunt și arhitecți: Alexandru Crisan
Cosmin Dragomir, Vlad Eftenie, Laurian Ghinitoiu (inclus anul acesta în lista scurtă de la Architectural Photography Awards), Dacian Groza, Radu Malasincu, Andrei Margulescu,
Ovidiu Micsa, Vlad Pătru, Stefan Tuchila, Arthur Zinz / Țințu, Șerban Bonciocat

   Expoziția va prilejui și apariția albumului 12 Fotografi de Arhitectură din România în colecția igloobooks, care va cuprinde un decupaj relevant din creația fotografilor amintiți, precum și interviuri care întregesc profilul inconfundabil al fiecărui fotograf în parte. Albumul conține, de asemenea, texte teoretice semnate de Augustin Ioan, Iosif Király și Dorin Ștefan iar prefața îi aparține lui Françoise Pamfil.

Te invităm la 2 super conferințe*:

- vineri, 2 noiembrie, ora 18:00, Vlad Eftenie, lect. dr. arh. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, va susține o conferință despre fotografia de arhitectură (https://www.facebook.com/events/195983531315328/).

- luni, 5 noiembrie, ora 18:00, Andrei Mărgulescu, asist. dr. arh. la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, susține conferința Povești de oraș (https://www.facebook.com/events/2258853517682310/).

    Pe parcursul expoziției, vizitatorii vor putea vota fotograful preferat, iar igloo va oferi, prin tragere la sorți, 12 albume 12 Fotografi de arhitectură din România și 17 reviste igloo (cel mai recent număr, #186, dedicat kitsch-ului în arhitectură și care marchează aniversarea igloo 17 ani).