vineri, 13 decembrie 2013

Conferintele de la Sosea




Muzeul National al Taranului Roman


Moartea celui singur


Clubul Taranului, Bucuresti


18 decembrie 2013





   Muzeul Naţional al Ţăranului Român – cunoscut pe vremuri şi ca Muzeul de la Şosea – continuă ciclul său de conferinţe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradiţiilor în cultura română actuală. Conferinţele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialişti din domeniile umaniste şi se organizează, la Clubul Ţăranului.
   Muzeul Național al Țăranului Român vă invită miercuri, 18 decembrie 2013, ora 19.00, la Clubul Țăranului, la conferința Moartea celui singur, un nou eveniment din ciclul Conferințelor de la Șosea, susținut de etnologul Șerban Anghelescu.

Ansamblul Colindita - Zestrea




Gala colindelor traditionale: Pe la noi de sarbatori


Casa Municipala de Cultura, Gherla


15 decembrie 2013







***Gherla Info

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XXXI)


Colectii si Colectionari



   Un grup de admiratoare (masiv) si de admiratori (mai putini) m-au contactat, in timp, pentru a-mi propune o continuare sau o contra-tema la serialul La inceput de drum (dedicat fericitului eveniment din viata noastra, cel al unirii destinelor intr-un cuplu). 
   Mult timp m-am codit, c-o fi, c-o pati; azi, intrand in posesia unui document important, m-am hotarat sa va prezint si "finalul drumului" care poate surveni intr-o relatie; de-acum mai mult de-un secol. Mai precis de 104 ani, adica din 1909....


Romania
Tribunalul jud. Bacau
Sedinta No. 158 de divort
Sedinta din 14 noiembrie 1909.
Presedinte: D. D. Antonescu
Judecator: Octav G. Lecca

Vasile Olariu, comuna Basasti a intentat actiune de divort 
"in contra sotiei" Floarea V. Olariu.
Reclamantul a fost asistat de avocatul I. Sova.
Motivele actiunii: injurii si parasirea domiciliului conjugal.
Parasire (de "vre un an si jumatate") care a fost confirmata de martorul Const. Ghinetz
 in audienta secreta de la Tribunal, pe 24 septembrie 1909. 


Vasile consimte prin actiunea sa ca fiica lor (Aristita), in varsta de un an, sa ramana in ingrijirea mamei. Coroborand datele, rezulta ca Floarea si-a parasit barbatul pe cand era insarcinata in sase luni...
Parata nu s-a opus actiunii, "cerand numai sa fie dispensata de taxe 
pe baza actului de pauperitate ce prezinta".


In final, instanta a decis desfacerea casatoriei, ramanerea copilului in ingrijirea mamei si "dispensarea" ei de plata taxelor de judecata.
Din ultima parte a documentului, mai rezulta ca Floarea V. Olariu 
locuia la Bucsesti, judetul Bacau.

Intalnire cu autorul...




Dan Puric


Suflet romanesc


Sala Dalles, Bucuresti


18 decembrie 2013







Cartea Suflet Romanesc a iesit de sub tipar. 
Va asteptam pe data de 18 decembrie la Sala Dalles, ora 13.00, 
sa va intalniti cu autorul!

Eveniment de exceptie




Muzeul National de Arta al Romaniei


Podoabe din trecut


Bucuresti


18 decembrie 2013 - 27 aprilie 2014










Editura Marist




Memorii de razboi


Dumitru Teodorescu


Mandria Vanatorului de Munte


decembrie 2013





   Repartizat ca și sublocotenent în Batalionul 7 Ioan Buteanu din Brigada a 2-a Munte (ulterior Divizia 2 Munte) condusă de legendarul general Ion Dumitrache, sublocotenentul Dumitru Teodorescu va lua parte din plin la întreaga epopee a acesteia, descriind în amănunt drama retragerii din Ardealul cedat ungurilor în 1940, precum și zilele de înălțător eroism și vitejie începând cu vara lui 1941. 
   Herța, Vierhovovca – Savinți (între Nistru și Bug), Malaja Bielosjorka, apoi în 1942 în Caucaz, la râul Baksan, cota 910, apoi Nalcik și Alagir, episoade de lupte și jertfe în care vânătorii de munte s-au acoperit de glorie și au dat imense sacrificii pentru țară. 
  Cavaler al Ordinului Mihai Viteazu clasa a III-a prin Decretul Regal nr. 445 din 12 februarie 1942, Dumitru Teodorescu va lupta mai departe pentru țară, atât în Campania din Est, cât și Campania din Vest, până în Munții Tatra. 
  A fost de trei ori rănit în luptă, dar de fiecare dată a revenit alături de soldații săi, vânătorii de munte din Batalionul 7, pentru a-și face pe mai departe datoria față de țară.
***al saselea volum din Colectia Istoria Adevarata

Asa cum a fost




Lumea si noi (IX)


Colectii si Colectionari





Azi va supun atentiei un document putin mai special. 
In rezumat, este o traducere din limba germana, a unui certificat emis, 
la 23 iunie 1988, de catre Autoritatea pentru straini din Republica Federala Germania.
Acest inscris era necesar Mariei Toma (nascuta Faur, la 26 februarie 1932, Risculita Brad), domiciliata din 1972 la Biled, nr. 896, judetul Timis, de profesie muncitoare, sa-si viziteze fiica, Elena Kinder. Elena, nascuta la 23 decembrie 1958 la Biled, era de profesie casnica si isi avea domiciliul la Ingolstadt, str. Liebig nr. 5.


Dupa cum se vede, Mariei i s-a acordat permisul de sedere, sub forma unei vize, pentru trei luni. Erau si doua aspecte de respectat de catre vizitator, la urma urmei de bun simt, valabile in multe cazuri, sub o forma sau alta, si in alte state


Documentul este intocmit in mai multe exemplare, cu taxare diferentiata. 
Semnatura traducatorului este deosebita si trebuie apreciata ca atare...

   Nu stiu daca Maria a mai plecat si daca s-a mai si intors...Era o oportunitate de care multi ar fi profitat sa scape de sufocantul regim Ceausescu. Oricum, mult n-a mai durat, peste mai putin de un an si jumatate, in toata tarile fost comuniste s-au produs schimbari radicale. Inclusiv la noi... 

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi




Arta plastica contemporana romaneasca


Dana Stefania Apostol


Expozitia: Pe un pamant cu cerul mic


Galeria de Arta Octavian Ioan Penda, Bucuresti


18 decembrie 2013 - 18 ianuarie 2014



   Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi si asociatia A.P.I.R va invita miercuri, 18 decembrie 2013, ora 19.00, la vernisajul expozitiei de pictura PE UN PAMANT CU CERUL MIC a artistului plastic DANA STEFANIA APOSTOL, ce se va desfasura la Galeria de Arta Octavian Ioan Penda din cadrul muzeului (str. Londra nr. 39, sect. 1).

Curator - Radu Calin Georgescu.

Expozitia va fi deschisa in perioada 18 decembrie 2013 – 18 ianuarie 2014, 
de miercuri pana duminica, intre orele 10 – 18.

Sunteti asteptati cu mult drag!

Bios Art




Muzeul Olteniei - Sectia de Stiintele Naturii


Expozitie cu podoabe de Craciun


Craiova


14 decembrie 2013






Concert de Muzica si poezie




Centrul Judetean de Conservare 

si Promovare a Culturii Traditionale


Camerata Cantoria


Alexandria


17 decembrie 2013






Seara japoneza




Libraria Humanitas


Lesley Downer: Curtezana si samuraiul


Cismigiu, Bucuresti


18 decembrie 2013




Fulgi de speranta




Initiative de toata lauda


Speranta pentru ingerasi


Palas Mall, Iasi


15 decembrie 2013




Pe simezele Timisoarei




Arta plastica contemporana romaneasca


Ciprian Homorodean


Move Along, Nothing to See Here


Galeria Calina, Timisoara


13 decembrie 2013 - 31 ianuarie 2014






   "Pentru a aprecia mai bine universul artistic a lui Ciprian Homorodean, trebuie să abandonezi asteptările tradiționale. Nu neaparat legate de artă dar, cu siguranță de convențiile sociale. Nu a abandonat considerațiile formale și estetice, dar de multe ori alunecă în domenii adiacente profesiei sale, se apropie de granitele care separa viața reală de arta. Subiectele lui provin din experiența personală și dintr-o viziune "out-of-the-box" fata de stereotipuri. Lucrările lui combină dircursul ironic, aserțiunile sociale și un "bluff" umoristic. Consideră că arta este doar un alt limbaj, o modalitate de a înregistra, a întelege și transmite incoerența frumoasa și poetica a societății umane din viața de zi cu zi. Dar, Homorodean nu contemplează, el indică un mod de acțiune. Este așteptarea ca acțiune, regresul societal, indiferența individuală. Trecerea de la contemplarea situației, de la reprezentarea ei, la construcția de situații. El ne arată că lipsa acțiunii ne reduce la o societate condamnată." (Fragment din Move Along, Nothing to See Here de Rose Marie Barientos & Răzvan Ion).


   Ciprian Homorodean (1982, Timișoara) este unul dintre cei mai importanți artiști români ai generației sale. A fost expus la Fundació Antoni Tàpies, Bucharest Biennale, Dublin Contemporary, CAC Riga, Artissima 18 Torino, Art Brussels, González y González Gallery Santiago de Chile, BPS22 Charleroi, Pavilion București și multe alte spații și galerii. Trăiește și lucrează la Barcelona.

www.ciprianhomorodean.eu

Cu sprijinul conceptual al lui Rose Marie Barrientos & Răzvan Ion.
Organizată de Alina Cristescu.
O expoziție recomandată de Pavilion & Bucharest Biennale.

Imagine: Ciprian Homorodean, Quiero Trabajar, afișe, dimensiuni variabile, 2013.

Te uita cum ninge, decembre !




Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti


editia a II-a, 9 - 20 decembrie 2013







   Consiliul Judeţean Argeş şi Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii - Goleşti organizează, în perioada 9 – 20 decembrie 2013, ediţia a II-a a programului educaţional pentru grădiniţe şi şcoli Te uită cum ninge, decembre ! 

   În cadrul acestuia, s-au desfăşurat, în zilele de 10, respectiv 11 decembrie a.c, două ateliere de meşteşuguri tradiţionale: Masca populară şi Decoraţiuni pentru bradul de Crăciun, coordonate de restauratoarea Malvine Mocenco. 





   Pe 17 decembrie, Muzeul Goleşti va deschide expoziţia temporară care cuprinde cele mai valoroase creaţii realizate de copii în cadrul celor două ateliere, confecţionate exclusiv din materiale naturale: lână, bumbac, plante, lemn etc.

   Joi, 19 decembrie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Goleşti are loc manifestarea Deschide uşa, creştine! în cadrul căreia vor veni să colinde sute de copii argeşeni, aşteptaţi după datină, cu bradul împodobit, sub crengile căruia se vor afla coşurile încărcate de covrigi, fructe şi dulciuri pentru urători; la ora 16,00, va avea loc decernarea Premiilor Muzeului Goleşti, eveniment prin care instituţia îi răsplăteşte cu plachete, diplome şi publicaţii pe cei 72 de colaboratori statornici ai programelor culturale şi educative.

   Vineri, 20 decembrie, la ora 14.00, Corala Ars Nova a Teatrului Al. Davila – Piteşti, dirijori Gheorghe Gomoiu și Codruţ Scurtu, sub genericul Noi umblăm si colindăm, va susţine un concert extraordinar de colinde.

Galeria de Arte Vizuale




Targul de Craciun: 

cadouri de arta si produse handmade


Oradea


editia a VIII-a, 13 - 22 decembrie 2013






Poezii pentru cei mici




Libraria Bastilia


Lansare de carte


Aurora Georgescu


Bucuresti


14 decembrie 2013







Si un alt eveniment, ceva mai devreme...


Pe simezele mediesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de iarna


Muzeul Municipal Medias


13 decembrie 2013




Povestea maidanezului Leutu




Muzeul National al Taranului Roman


Lansare de carte


Vintila Mihailescu


Clubul Taranului, Bucuresti


13 decembrie 2013





   "…ne ferim de ei, dar îi apărăm de hingheri, îi considerăm un pericol, dar îi hrănim dacă sînt prin preajmă, îi iubim, dar le abandonăm, la o adică, puii, îi considerăm „persoane”, dar ne adormim conștiinţa dacă sînt eutanasiaţi cum trebuie… S-ar putea vorbi astfel de o stare de disonanţă socială, care vizează o stare de contradicţie ce nu mai este doar între membrii societăţii, ci traversează (aproape) fiecare individ în parte.” (Vintilă Mihăilescu)
   Vintilă MIHĂILESCU (n. 1951) este licenţiat și doctor în psihologie al Universităţii din București.
  A fondat, în 1990, Societatea de Antropologie Culturală din România, a fost profesor invitat la numeroase universităţi din Europa, iar în prezent este profesor de antropologie și director al Școlii Doctorale de pe lîngă Școala Naţională de Studii Politice și Administrative din București. Colaborator permanent al revistei Dilema veche. A fost, între 2005 și 2010, director general al Muzeului Ţăranului Român. Specializat în comunităţi rurale, a publicat în 1999, la Editura Paideia, Fascinaţia diferenţei, în care rezumă și comentează douăzeci de ani de teren în nordul Gorjului. Au urmat Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (Paideia, 2000), Vecini și Vecinătăţi în Transilvania (Paideia, 2002), Socio-hai-hui prin arhipelagul România (Polirom, 2006), Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007),Cotidianul văzut de aproape. Etnografii urbane(Polirom, 2010), Sfîrșitul jocului (Curtea Veche, 2012) și Scutecele naţiunii și hainele împăratului (Polirom, 2013). A editat, de asemenea, volume de specialitate în Belgia, Franţa, Canada și Germania, o selecţie din articolele sale apărute în Dilema veche fiind publicată și în Serbia. În ultima vreme, interesele sale de cercetare se îndreaptă spre antropologia urbană și cultura materială.