duminică, 24 februarie 2013

Culorile copilăriei...România de-altădată


Culorile Vultureștiului


Ion N. Mărgescu

In cea mai recenta "vizita" la Targul cu vechituri, am remarcat pe o taraba, printre alte carti, o brosura cu o coperta mai viu colorata. Rasfoind-o mi-am adus aminte de un adevarat fenomen, larg comentat in epoca, la cea comunista ma refer. Mi s-a parut interesant, intr-o anumita perspectiva, sa postez acest volum, inclusiv cu textul acestuia (partial).
Cuvinte pentru Vulturesti

"Vulturesti...un sat asezat pe raul Argesel, un sat vechi care dateaza din 1512, o scoala care pastreaza printre alte documente ale istoriei locului, si un pergament din 1634, pe piele de iepure, cu stampila originala a lui Matei Basarab...
Vulturesti...O intamplare ? un har al zeilor ? Un magnetism special al locului care provoaca talentul ? Un fenomen valabil oriunde, legat de specificul psihologiei infantile ? Care-i raspunsul ?" (Tribuna Romaniei)

"Satul e asezat intre dealuri, livezile coboara din munte, exista o moara de apa, un cazan de tuica, pe toate franghiile de rufe albiturile sunt cu flori si cu pasari, femeile poarta ie si fota, barbatii poarta suman" (Romania Literara)

"Asa cum Hobita, Ipotesti, Bintinti sau Carbunesti se leaga de istoria culturii noastre, tot asa satul Vulturesti al judetului Arges intra intr-un circuit de valori artistice printr-o expresie unica. Se ivesc uneori din locuri si imprejurari necunoscute, oameni si evenimente care depasesc timpul si intra direct in valtoarea sau constelatia unei epoci.
Scapara de la o vreme in spatiile artei contemporane o stea noua, daca nu un meteor tasnit vijelios ! Noua stea poarta un nume harazit inaltarii: Vulturesti". (Tribuna Scolii).

"Toate fantanile din Vulturesti se retrag din drum, cam cu un metru, semn de bunavointa". (Tribuna)

"Daca vreodata i s-ar ingadui soarelui sa-si aleaga resedinta permanenta cu siguranta el ar opta pentru plaiurile Muscelului. 
Si ar poposi mai intai pe crestele Pietrei Craiului, si-ar spala fata in apele de cristal ale Iezerului, ar cobori prin Posada si apoi s-ar lasa condus de Argesel prin frumoasele muscele.
In drumul sau va da binete celor din Hirtiesti si de aici va fi dus pe brate de copiii din Vulturesti.
In fiecare dimineata strabat codrul pe urmele cerbilor pana la fagul lui Radu Anghel si din poiana haiducilor in murmurul zorilor asteapta intalnirea cu soarele" (Flacara).

Cuvinte despre creatiile copiilor


"...si si-au zis copiii din Vulturesti, la indemnul dascalului lor, sa nu tina ascuns frumosul" (Marin Stoian - ziarist).

"Da, copiii de la Vulturesti picteaza razand, harjonindu-se intr-o trasatura de penel si alta..." (Gheorghe Tomozei - poet)


"...o incantatoare desfasurare de fantezie si talent. Nu este simplu farmec al stangaciei copilaresti, ci rodul unei foarte delicate actiuni de stimulare a darului ascuns" (Adrian Petringenaru - critic de arta) 

"Multa verva in evocarea oamenilor si peisajului, in modalitatile de compozitie, in vioiciunea coloritului...deci cu prospetimea, candoarea, aspiratia spre fabulos" (Petru Comarnescu - critic de arta).
"Ce sunt Vulturestii ? Intrebare la care se poate raspunde in mai multe feluri. Singurul care exprima ceva este raspunsul: o capitala a picturii" (Nicolae Prelipceanu - critic de arta) 

"Fiecare lucrare este o idee interesanta, un vis frumos, o aspiratie vie" (Corespondenta de presa din Washington)

"Exista acel arbore cu dulci nuante, profilat pe cer de furtuna ale carei frunze galbene, negre, rosii si albastre sunt fete de copii. Romanii regasesc tonurile de brun ale vechilor desene din folclor " (Le Figaro - Franta)Despre indrumatorul cercului

"A fost in cazul de fata un invatator exceptional. Exceptional prin ingenuitatea sa omeneasca. Contopit cu viata si bucuriile si necazurile copiilor ce-i sunt incredintati. Capabil sa se transpuna perfect si sincer in conditia lor. Gata pentru daruire si entuziasm" (Prof. dr. Paul Popescu-Neveanu - director al Institutului de cercetari pedagogice).

"Un harnic invatator si-a daruit sufletul, timpul si agoniseala pentru a le oferi culori, pentru a le cladi o ambianta, pentru a-i duce in lume: Ion Margescu. El e ca baciul mioritei: nu face decat sa dea duh fluierului care canta singur." (Satul Socialist)

"Ion Margescu a vazut nevazutul si l-a inteles, a stiut sa creeze acea emulatie in care talentul sa-si gaseasca suprema expresie" (M. Bodna - ziarist)"Invatatorul Ion Margescu, are deosebite merite ca insufletitor al tinerelor talente, stimulandu-le imaginatia, lasandu-le sa se exprime autentic si pe masura varstei..." (Petru Comarnescu - critic de arta)

"Predestinata poate intalnirea dintre copiii Vulturestiului si modestul lor invatator dezvaluie tuturor lumea misterioasa in care este mereu culoare si mereu lumina" (Cristina Angelescu - critic de arta)

"Munca pedagogica mareata, sincera care transmite inima curata a copiilor" (Delegatia de ziaristi din R.P. Ungara).

"Daca dragostei pentru copii se alatura dragostea pentru culorile vietii trebuie fara indoiala sa existe un mister la omul profesor si poet..." (E. Guibert - publicist francez)


60 profesori universitari americani la Vulturesti.


Cuvant de bun sosit la Vulturesti.


Instantaneu in expozitia permanenta.


In atelier.


Tiparul executat la Intreprinderea Poligrafică Sibiu. 
Coperta I: Ilinescu Elisabeta (11 ani): Surorile; Ghețău Georgeta (12 ani): Frații.
Din păcate, acestea sunt toate informațiile referitoare la editarea acestui volum bilingv.


Editura Ion Creangă.


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 12. 16 martie 1974.

La final, am să reproduc un pasaj, semnificativ spun eu, 
din prezentarea făcută comunei pe site-ul acesteia:

  "Renumele localităţii este legat de existenţa Centrului Experimental de Pictură Vultureşti. Începând cu anul 1965 şi până în anul 1990, la Vultureşti şi-a desfăşurat activitatea, pe lângă Şcoala Nr. 1 Vultureşti, Centrul Experimental de Pictură Vultureşti. Iniţial, au funcţionat cinci cercuri: pictură, franceză, engleză, instructor-animator şi laborant pictură. Prin remarcabila activitate a învăţătorului Ion N. Mărgescu s-a depus mult suflet în descoperirea şi cultivarea talentului artistic în rândul copiilor. Expoziţiile de pictură naivă ale copiilor de la Vultureşti s-au bucurat de recunoaştere pe plan naţional şi internaţional. 
   Actualmente se desfăşoară un proiect de reînfiinţare a Centrului Experimental de Pictură Vultureşti."


Colaj. Anii '70. Necirculată.
Picturi executate de cercul de copii din Vulturești - județul Argeș.
În Cosmos - Puita Arsenescu la 11 ani.
Dansatoare - Geta Moraru la 9 ani.
Pe izlaz - Vasilica Bologa la 15 ani.
Fratele meu - Gica Florea la 13 ani.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Geta Ghețău, la 14 ani - Șarpele copiilor. Cod: 0100. 1977.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Elisabeta Ilinescu, la 11 ani - Mireasa ciobanului. Cod: 0105. 1977.


Vulturești - Argeș. Deceniul culorilor (1967 - 1977).
Dorina Florea, la 15 ani - Surorile. Cod: 0107. 1977.Magazin special Cinema. 1978.

Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia: Anotimpul semnelor noastre


Galeriile Municipale de Arta, Targu Jiu


1 - 20 martie 2013COMUNICAT DE PRESĂ

   Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Asociatia Gorj a Artistilor Plastici Profesionisti in Domeniul Artelor Vizuale, Primaria si Consiliul Local Targu Jiu, Centrul Municipal de Cultura Constantin Brancusi si TRUICART EVENTS au plăcerea să vă anunţe deschiderea expoziţiei de pictură şi grafică ANOTIMPUL SEMNELOR NOASTRE. 
   Manifestarea reuneste pe simeze 25 de artisti plastici profesionisti, membrii ai U.A.P.R., care prezinta publicului iubitor de arta 40 de lucrari, creatii ale ultimilor ani.
   Evenimentul va fi vernisat vineri, 01 martie 2013, ora 17.00, la Galeriile Municipale de Arta din Targu Jiu, str. Traian nr. 27. 
   Expoziţia este deschisă iubitorilor de artă din Targu Jiu în perioada 01 – 20 martie 2013.
   Proiect conceput şi susţinut de TRUICART EVENTS.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator.
tel.: 0766.790.094 / 0729.641.197
e-mail: tudorro7000@yahoo.com

Ceai et caetera


Alexandra Dumitriu & Shanti


Expozitia: Crochiuri de moda


Brasov


25 februarie - 15 martie 2013
   Sensibilitatea noastră la culoare, la formă, la modele și la lumină poate fi un lucru căruia nu îi acordăm în mod conștient o atenție aparte, însă ne place într-adevar să acordăm o atenție deosebită modului în care ne aranjăm vestimentația fie cea de fiecare zi sau pentru ocaziile speciale.
   Vă invităm să observați prin ochii noștri cum anume ia ființă o ținută vestimentară. Conceptul de armonizare a formei prin linie, punct și pată de culoare vă poate transpune într-o lume magică plină de idei și forme estetice uimitoare. 
Adresa: strada Latina, nr. 15, Brasov

Arta plastica contemporana romaneasca


Fundatia Ianza-Art Inter-Cultural


Expozitie internationala de arte vizuale: Inceput


Galeria de Arta Orizont, Bucuresti 


26 februarie 2013Dublu eveniment editorialFundatia Europeana Titulescu


Lansare de carte


Florian Banu: Amorsarea Revolutiei, 

Liviu Taranu: Romanii in Epoca de Aur


Bucuresti


26 februarie 2013   Fundatia Europeana Titulescu impreuna cu Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989

organizeaza lansarea volumelor:
   AMORSAREA’ REVOLUTIEI. Romania anilor '80 văzuta prin ochii Securitatii (autor Florian Banu) si ROMANII IN ,"EPOCA DE AUR’’. Corespondenta din anii '80 (autor Liviu Taranu)


Invitati speciali:


Ion Iliescu, presedinte al Colegiului National al IRRD
Dinu Zamfirescu, membru al Colegiului CNSAS
Prof. univ. dr. Ion Calafeteanu, director stiintific al IRRD
Liviu Taranu, cercetător al CNSAS
Florian Banu, cercetător al CNSAS
   Va asteptam la acest eveniment organizat în ziua de 26 februarie 2013, ora 14.00, la sediul Fundatiei Titulescu, Soseaua Kiseleff 47, Bucuresti.
   Pentru confirmare puteti trimite un mail la Liliana Filip, evenimente@titulescu.eu