marți, 14 septembrie 2021

Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor

 


Muzeul Țării Crișurilor 


Oradea 


17 septembrie - 17 octombrie 2021




   După toată munca depusă, în sfârșit avem bucuria de a vă invita să vizitați o expoziție specială la care puteți vedea în realitate și în detaliu mare parte din descoperirile membrilor Asociației Dacia Crisius. Despre unele am scris și noi, dar veți putea pune întrebări despre toate, specialiștilor de la Muzeul Ţării Crişurilor care se ocupă de cercetarea descoperirilor noastre.

   Printre altele vor fi expuse tezaure monetare din argint, podoabe rare din aur și argint, arme și unelte dacice precum cuțite, vârfuri de lance, săgeți, piese din morminte sau depuneri funerare ale marilor războinici care au trăit și au luptat pe locul satelor și orașelor noastre de acum, in urmă cu mai bine de 2000 de ani.

    Este prima expoziție din țară în care majoritatea obiectelor prezentate sunt descoperite întâmplător prin detecția de metale autorizată, ceea ce confirmă avantajul oferit de practicarea responsabilă a acestei activități în colaborarea cu specialiștii. Scopul comun este cercetarea, expunerea si publicarea descoperirilor astfel încât tabloul istoriei naționale să fie întregit sau chiar corectat, iar toți locuitorii din apropierea descoperirilor să fie mândri de comunitatea puternică și bogată care a trăit în aceste locuri în veacurile anterioare și din care își au rădăcinile!

   Totodată dorim să ne delimităm de acei practicanți ai acestui hobby care în urma ultimelor evenimente (tăierea armelor și uneltelor dacice cu flexul) au dovedit că nu au același scop nobil, care nu văd dincolo de interese, care din meschinitate produc distrugeri permanente și iremediabile ale patrimoniului si sperăm ca prin acest eveniment să creăm un precedent de bune practici, să oferim un exemplu pozitiv, să inspirăm si să ajungem la multe alte rezultate frumoase, împreună cu cei de un crez cu noi!

    Vă invităm cu drag să vă cunoașteți strămoșii, elitele care au dăinuit peste meleagurile noastre, bogăția culturală a locurilor natale, și istoria adevărată, neștiută si ascunsă până acum!

 

Program:

17 Septembrie - 17 Octombrie

Marți- Duminică

Orele 10:00-18:00

Muzeul Țării Crișurilor

Oradea, Str. Armatei Române nr. 1/A

Pe simezele Capitalei - Fascinații europene

 


Arta plastică contemporană românească 


Titi Gheorghiu 


Artoteca, București 


13 - 22 septembrie 2021




   Iubitorii de artă pot vizita expoziția de pictură Fascinații europene semnată Titi Gheorghiu, în perioada 13 – 22 septembrie a.c., de luni până vineri, între orele 9:00-17:00, la Artoteca - Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Șoseaua Mihai Bravu, Nr. 4.

 „Nota distinctă nu este aceea a fascinațiilor, ci a sensibilității cu care artistul Titi Gheorghiu a receptat aceste peisaje, portrete”- Radu George Serafim, critic de artă

    Expoziţia face parte din cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică Temeiuri și este curatoriată de reputatul critic de artă Radu George Serafim și de Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice.

Din os și corn

 


Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj 


Zalău


16 septembrie 15 octombrie 2021




    Osul și cornul au fost printre cele dintâi materiale folosite de oamenii preistorici pentru a confecționa unelte, arme sau podoabe. Tehnicile de prelucrare s-au perfecționat în decursul timpului și în multe cazuri avem de-a face cu realizări de mare finețe și migală.

    Expoziția își propune să-l introducă pe vizitator în atmosfera acestei străvechi îndeletniciri, meșteșug și artă deopotrivă prin intermediul unor piese reprezentative confecționate din materii dure animale descoperite în decursul ultimelor două decenii în cercetări arheologice derulate la trei situri din zona Sălajului.


Festivalul de plăcinte și merinde românești

 


Parcul IOR, București 


16 - 19 septembrie 2021



Bienala de acuarelă

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria Simeza, București


17 - 30 septembrie 2021



Scoarțe

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


Maria Mihalachi, Iulian Mihalachi


21 - 26 septembrie 2021



Passacaglia

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Municipal, Teatrul de Stat Timișoara





Ileana Predescu (Ada) și Lazăr Vrabie (Mihai) în Passacaglia de Titus Popovici,
Teatrul Municipal. Coperta Revistei Teatrul, Nr. 5. Mai 1960.
Premieră: 4 decembrie 1960.










Scenă din spectacol (Teatrul Municipal).
Fory Eterle (Locotenent Knapp), Mihai Mereuță (Legionarul),
Vasile Boghiță (Cavalerul crucii de fier) și Gh. Ghițulescu (Andrei).






Scenă din spectacol (Teatrul de Stat Timișoara).
Laurențiu Azimioară (Andrei) și Gilda Marinescu (Ada).








Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.


Scenă din actul I, Teatrul Municipal.
În cadrul Decadei Dramaturgiei Originale Contemporane (11 - 21 mai 1961)
obține Premiul II pentru spectacol. Ileana Predescu (Ada), Premiul II
pentru interpretare și Jules Cazaban (Profesorul), laureat.


Idem, Gheorghe Ghițulescu (Andrei), Premiul II pentru interpretare.


Consemnări publicate în Revista Teatrul, Nr. 6. Iunie 1961.


Jules Cazaban (Profesorul), Teatrul Municipal.


Liviu Ciulei, Jules Cazaban și Ileana Predescu repetînd (Teatrul Municipal, 1960).


Jules Cazaban (Profesorul) și Ileana Predescu (Ada). 

I-auzi corbii!

 


Expoziție de fotografie 


Ovidiu Ungureanu 


Muzeul de Artă Bacău 


17 septembrie - 17 octombrie 2021




    Avem deosebita plăcere de a anunța că vineri, 17 septembrie, ora 13:00, la Muzeul de Artă din Bacău va avea loc deschiderea expoziției I-auzi corbii! semnată Ovidiu Ungureanu. Expoziția, curatoriată de Maria Pașc, reunește un fond de 20 de fotografii dedicate celebrării personalității poetului George Bacovia. Expoziția face parte din seria de evenimente organizate de Complexul Muzeal Iulian Antonescu cu prilejul celebrării a 140 de ani de la nașterea poetului simbolist. În deschiderea expoziției, vor lua cuvântul: Tincuța Horonceanu Bernevic (membru al Uniunii Scriitorilor din România), Viorel Cojan (fotograf, membru UAP), Mariana Popa (manager al Complexului Muzeal Iulian Antonescu), Dionis Pușcuță (șeful Secției de artă a Complexului Muzeal Iulian Antonescu).

    „Un grand écrivain c'est un grand vivant”, spune Albert Camus. Constatarea scriitorului francez, universal valabilă, se potrivește cu asupra de măsură pe tărâmul artelor vizuale. Orice îndeletnicire ai avea, contează cu ce vii pe deasupra specializării tale. Parcursul profesional al lui Ovidiu Ungureanu stă mărturie pentru aceasta.

    Artistul fotograf a fost navigator de profesie. Meserie riguroasă, potrivită unui om cu îndeletniciri practice. Domeniu cu totul străin de cel în care excelează în prezent. S-a mișcat între extremitățile acestui Pământ. Ani de-a lungul, s-a aflat departe de orice punct fix în spațiu. A început să-i fie drag să surprindă, în imagini, farmecul locurilor. Apoi, i s-a făcut dor de liman. La întoarcerea în țară, s-a hotărât să se dedice întru totul fotografiei – gând pe care îl nutrea încă din copilărie. A căutat să se perfecționeze în obiectul adorației sale, a absolvit cursurile Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași, specializarea Foto-video. Ovidiu Ungureanu, artistul, a pus marinăria la temelia artei sale.

    Expoziția dedicată lui George Bacovia a fost privită de Ovidiu Ungureanu ca o provocare. Artistul fotograf a intrat în temă cu uriaș avânt, a tras cortinele grele, melancolice și a adus pe simeze cerurile bacoviene, vânzolite și plumburii. Un accent pregnant găsim în fotografia lui Ovidiu Ungureanu, o aspirație vie de a interpreta tema, răscolind înțelesul ei cel mai revelator.

    Fotografia lui Ovidiu Ungureanu are forța persuasiunii, are elocvență, are putere magnetică. Sunt idei măcinate, sentimente care, împletite într-o compoziție, capătă un alt înțeles, un alt conținut. Protocolul stilistic este respectat. Pirueta fotografului este galantă, de un cinetism enorm. (Maria Pașc, istoric de artă)

    Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 septembrie - 17 octombrie 2021, la Muzeul de Artă din Bacău, în orele de program ale instituției.

Tabăra de creație Coloseul Bragadiru

 


Arta plastică contemporană românească 


Iași 


13 - 19 septembrie 2021


Doctorul de povești

 


Lansare de carte 


Laura Poantă 


USR Filala Cluj, 


16 septembrie 2021



Un strugure în soare

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Municipal




Scenă din Un strugure în soare de Lorraine Hansberry. 
Beate Fredanov (Mama) și Victor Rebengiuc (Walter).
Premieră: 18 ianuarie 1961.
Consemnare publicată  în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1961.






Anca Verești (Beneatha) și Victor Rebenciuc (Walter).




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 3. Martie 1961.


Mircea Albulescu (Walter) și Nastasia Șova (Mama).



Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 11. Noiembrie 1961.
Între timp, denumirea instituției a devenit Teatrul Lucia Sturdza Bulandra.