sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Revenire în circuitul muzeal




Agenția de Știri Bune 


Muzeul Victor Babeș, București 


23 noiembrie 2018




   Muzeul Victor Babeș, din componența Muzeului Municipiului București, reintră în circuitul muzeal pe data de 23 noiembrie 2018, refăcut după o perioadă în care a fost închis pentru reamenajare, începând cu luna august 2017. Este al doilea muzeu, după Vila Dr. Nicolae Minovici, care se redeschide în acest an, pentru a fi redat comunității.
   Muzeul va fi deschis în două etape, prima vizează restituirea valorii memoriale - mobilier, cărți și artă decorativă precum și o restituire a atmosferei de lucru și de familie. Piesele de artă decorativă - lustrele și mobilierul - au fost restaurate în ultimul an. În afară de reprezentarea clasică a unui muzeu memorial, patrimoniul va fi pus în valoare și prin intermediul unei logistici de expunere muzeală la standard european, iar cu sprijinul realității augmentate vor fi oferite publicului detalii vizuale din cel dintâi tratat de bacteorologie din lume, redactat de Victor Babeș.
    Ca o noutate, expunerea permanentă va fi completată de o expoziție temporară care va veni în sprijinul unui muzeu de istorie a medicinei, prezentând relevanța acestui domeniu în ultimii 100 de ani. Piesele de aici vor valorifica activitatea specifică lui Victor Babeș integrată în timpul generației sale. Expoziția temporară va fi realizată în parteneriat cu instituții medicale precum Facultatea de Farmacie a UMF Carol Davila, Institutul Național Victor Babeș și va include piese oferite din colecția personală a medicului cardiolog Radu Ciudin. Se vor adăuga exponate specifice Muzeului Municipiului București din mai multe Colecții precum: Documente, Știință și Tehnică, Diverse și Gheorghe Marinescu.
    A doua etapă se va finaliza anul viitor, inaugurarea fiind planificată pentru luna iulie 2019 și se va focaliza pe recuperarea muzeală a activității științifice a lui Victor Babeș.
    Cu patrimoniul mult mai bine pus în valoare, cu exponate importante ce exemplifică viața, creația și descoperirile acestui ilustru reprezentant al științei românești, unul dintre medicii români care au reușit să se impună pe plan mondial încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, există marea speranță că Muzeul Victor Babeș – Muzeul Municipiului București se va impune rapid în preferințele vizitatorilor care vor ști, trecând pragul acestei instituții, că astfel demonstrează respect față de o viață de muncă dedicată nu numai românilor, ci umanității întregi.

Salonul Republican de Desen și Gravură




Arta plastică contemporană românească 


Sala Dalles, București 


martie - aprilie 1972




Broșură-catalog, din arhiva artistului plastic Constantin Mistorică.












Constantin Baciu - Vizită la gospodărie.


Sonia Petrașcu Barcianu - Intervale.


Clara Cantemir - Satul Ipotești.


Theodor Bogoi - Miorița.


Victor Feodorov - Eroii.


Valentin Ionescu - Înaltă tensiune.


Wanda Mihuleac - Brazdă.


Natalia Theodorescu Matei - Soarele verii.


Emilia Dumitrescu - Bărăganul.


Ileana Micodin - Pămînt.


Marcel Chirnoagă - Victorie.


Hortensia Masichievici - Încolțire.


Teodora Stendl Moisescu - Vară fierbinte.


Val Munteanu - Ilustrație la 
Isprăvile și faptele de pomină ale năzdrăvanului Till Buhoglindă.


Elena Chinschi - Ilustrație la Moș Goriot de H. Balzac.


Fred Micoș - Victoria recoltei.


Mircea Bălău - Casa omului VII.


Gheorghe Ivancenco - Mihai Viteazul.


Rasu Șteflea - Pentru a nu mai fi teroare!


Gheorghe Rusu - Cinstim memoria eroilor Uniunii Tineretului Comunist.

Pe simezele Capitalei - Trei prieteni...




Arta plastică contemporană românească 


Rareș Kerekes, Ammar Alnahhas, Alexandros Karciucas 


Librăria Cărturești Verona, București 


1 - 20 noiembrie 2018





China azi și după 2018




Casa de Cultură Friedrich Schiller 


București 


8 noiembrie 2018





Patrimonium Banaticum




Lansare de carte 


Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, Timișoara 


7 noiembrie 2018





   32 de specialiști și peste 20 de articole grupate în aproximativ 350 de pagini. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș lansează cel de-al șaptelea volum al publicației Patrimonium Banaticum. Evenimentul va avea loc la sediul DJC Timiș în 7 noiembrie, de la ora 18:00

Literatura detenției și a împotrivirii




Dezbatere 6 - Hans Bergel 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


3 noiembrie 2018




   Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, ora 17:00, Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Action Art vă invită la cea de-a șasea întâlnire din seria Literatura detenției și a împotrivirii, consacrată scriitorului Hans Bergel. În cadrul evenimentului va fi proiectat filmul documentar Demonul simplificării, realizat de Lucia Hossu-Longin și Dan Necușulea iar proiecția va fi urmată de o discuție la care vor participa Lucia Hossu-Longin, Manuela Cernat și Răzvan Oprea, moderată de coordonatoarea proiectului Ada Vertan.
Amfitrion: Ioan Cristescu
   Filmul Demonul simplificării, din seria Reconstituiri, abordează un moment dramatic din biografia lui Hans Bergel, scriitor de limbă germană din România care a trecut de mai multe ori prin închisoare şi a suferit pentru ceea ce a scris. Parabola folosită în nuvela sa Principele şi bardul critica cenzura din sistemul comunist. Bergel a fost judecat în 1959, împreună cu patru scriitori germani, de Tribunalul Militar din Braşov şi condamnat la 15 ani de detenţie. Unul dintre prietenii lui studenţi l-a trădat şi la proces a devenit martor al acuzării. Filmul pune faţă în faţă două mărturii: ale victimei şi ale prietenului trădător. Subiectul atinge astfel o temă substanţială a existenţei umane: nevoia de adevăr, reconstituit chiar şi după 70 de ani. (Lucia Hossu-Longin)
    Hans Bergel avea 19 ani în 1944, când România a fost ocupată de trupele sovietice. Locuia în Sibiu, unde existau o mulţime de şcoli germane. Fiind sportiv, schior de performanţă, avea prieteni buni nu numai din minoritatea germană, ci şi din cluburile sportive româneşti ale oraşului. În decurs de trei ani, tânărul Hans Bergel a dus acte, provizii, informaţii luptătorilor din munţii Sebeşului, ofiţerilor din Armata Regală Română, care refuzaseră să lupte de partea Armatei Roşii şi stăteau ascunşi în păduri. Fiind un căţărător şi un schior pasionat, se numără printre cunoscătorii Carpaţilor Meridionali. În toată iarna '45 – '46 a îndeplinit misiuni grele, riscante, luând legătura cu "nesupuşii” din văile Munţilor Făgăraş. Iată ce declara Hans Bergel în legătură cu această experienţă: "Pentru mine a fost decisiv în această perioadă, faptul că am cunoscut oameni dispuşi să plătească cel mai mare preţ pentru libertate; niciodată până în acel moment nu întâlnisem asemenea oameni. Problema lor nu era de natură militară, ci morală. Atât timp cât existăm – spuneau ei – şi oamenii din ţară ştiu acest lucru, ei şi naţiunea mai au demnitate. Ceea ce facem nu este lipsit de sens: transmitem tuturor un semnal în sensul păstrării curajului şi speranţei într-o ţară tiranizată.” (Hans Bergel, Literatură şi rezistenţă)
    Scriitorul Hans Bergel s-a născut în perioada interbelică, mai exact în 1925, în Râşnov. O parte din copilărie şi-a petrecut-o în Râşnov, iar din 1939 familia sa se mută în Braşov, unde el va urma Liceul Honterus. Doi ani mai târziu pleacă la Sibiu, unde, până în 1944 urmează seminarul pedagogic din Sibiu. Contextul istoric însă îi schimbă cursul vieţii. După ce România întoarce armele împotriva Germaniei naziste, în 1944, Hans Bergel este nevoit să-şi întrerupă studiile. La începutul anului următor este doar la un pas de a fi deportat în Uniunea Sovietică, dar reuşeşte să fugă în ultimul moment din lagăr şi se ascunde luni bune în Munţii Cibinului. Se întoarce la Sibiu, îşi continuă studiile şi în 1946 îşi ia bacalaureatul, după care este angajat ca profesor. În 1947 părăseşte clandestin România, dar este prins în Ungaria, extrădat şi condamnat la 14 luni de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei. Reuşeşte să evadeze după 10 luni. Ajuns acasă după mai multe peripeţii, este recrutat şi îşi satisface serviciul militar în 1948-1949. Până în 1956 este şi sportiv de performanţă, însă asta nu-l va scoate de sub urmărirea autorităţilor din regimul de tristă amintire. Între timp se înscrie la cursuri de istoria artei şi filosofie, la Bucureşti, cursuri pe care le urmează la fără frecvenţă. Şi aceste studii le va întrerupe, deoarece în 1954 a fost arestat la Cluj pentru "incitare la rebeliune” şi condamnat la un an închisoare. Deşi a fost eliberat mai devreme, nu i s-a permis să-şi reia studiile. În 1951 se căsătoreşte cu Susanne Schunn, cu care are o fiică şi doi fii. Îşi câştigă existenţa cu activităţi literare şi publicistice. Însă, de la o publicaţie în limba germană la care lucra este concediat pe motive politice. O vreme a fost angajat ca violoncelist la teatrul muzical din Braşov. În aprilie 1959, Hans Bergel a fost arestat pentru a treia oară. Unele manuscrise confiscate s-au pierdut, altele se află în dosarul penal. Tribunalul militar, care l-a judecat în cadrul procesului "grupului de scriitori germani”, încheiat la 15 septembrie 1959 la Braşov, l-a condamnat la 15 ani de muncă silnică şi la 5 ani de pierdere a drepturilor cetăţeneşti. Din cei 15 ani la care fusese condamnat, a executat aproape 3 ani de detenţie, timp în care a trecut prin 18 temniţe: minele de plumb de la Baia Sprie, fortul Făgăraş, închisoarea de tranzit Codlea, "malmezonul” din Bucureşti, închisoarea militară din Timişoara, închisorile Securităţii de la Arad, Curtici şi Braşov, lagărele de muncă forţată Răchitoasa şi de pe insula dunăreană Strâmba, fortul subteran nr. 13 Jilava. etc. Din 1962 până-n în 1964 a avut domiciliu forţat în Bărăgan, unde l-a cunoscut şi pe Corneliu Coposu. Abia în 1968 este reabilitat. În acelaşi an a depus cerere de emigrare în Republica Federală Germania, pentru a cărei aprobare a fost sprijinit de scriitorul Günter Grass, care a intervenit pe lângă Willy Brandt, pe vremea aceea ministrul de externe al Germaniei. A reuşit să emigreze în Republica Federală Germană pe vremea aceea, unde şi-a reluat cu succes activitatea literară şi publicistică, obţinând numeroase premii. În 1996 este declarat cetăţean de onoare al Braşovului, în anul 2000 Universitatea Bucureşti îi acordă titlul Doctor Honoris Causa, iar în 2009 preşedintele României, Traian Băsescu îi acordă Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer, categoria A - Literatură, pentru "contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal”. În 2012, Hans Bergel a primit şi titlul de Scriitor al oraşului, primul de acest gen, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Braşov. Este, din acelaşi an, şi cetăţean de onoare al Oraşului Râşnov. În 2014 a primit premiul Opera omnia al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.

Pe simezele ieșene - Calea luminii




Arta plastică contemporană românească 


Carmen-Silvia Bighiu 


Galeria de Artă Theodor Pallady, Iași 


1 - 10 noiembrie 2018





140 de ani de la recunoașterea independenței României




Centrul de Studii Turce 


Facultatea de Istorie, Universitatea din București 


7 noiembrie 2018





Exponatul lunii




Muzeul Civilizației Dacice și Romane 


Deva 


1 - 30 noiembrie 2018




   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 
1 noiembrie 2018, un nou exponat în cadrul proiectului intitulat Exponatul lunii ce poate fi admirat în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Este vorba de un document original din comuna Ludești (actualmente satul Ludești, comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara), prin care se exprimă dorința unirii cu Regatul României, la data de 16/29 noiembrie 1918, și face parte din patrimoniul MCDR, aflându-se în colecțiile Secției de Istorie și Artă ale instituției.
Vă așteptăm!
Secţia de Marketing și Relații cu Publicul

Pe simezele Capitalei - Tapiserii V




Arta plastică contemporană românească 


Radu Avram, Gabriela Beja, Vasile Dobre,

Mihai Moldovanu, Cela Neamțu


Galeria Orizont, București 


octombrie 1990




Catalog - afiș pliabil.
A făcut parte din arhiva artistului plastic Constantin Nistorică.