miercuri, 24 martie 2021

Pe simezele ieșene - Înălțimi și Abisuri

 


Arta plastică contemporană românească


Marinela Rusu 


Galeria Theodor Pallady, Iași


1 - 10 aprilie 2021



"O editură pentru inocență"

 


Editura Ion Creangă





Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 12. 16 martie 1974.







Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 41. 18 octombrie 1975.

Spectacole, spectacole...la Teatrul de Vest




De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul de Stat Reșița




Gabriela Cuc, Coca Mihalache și Cristian Drăgulănescu
în Pescărușul în regia lui Aureliu Manea.


Consemnare publicată în Revista Flacăra, Nr. 42. 25 octombrie 1975.


Liana Fulga și George Drăgulănescu în Pădurea împietrită
în regia lui Emil Reus. Premieră: 21 iunie 1987.


George Drăgulescu, Grigore Alexandrescu, Gheorghe Vîlceanu în Balconul.
Premieră: 3 iunie 1982.

Lumea franceză la Universitatea din Iași (1960-1989)

 


Muzeul Universității Alexandru Ioan Cuza 


Iași


25 martie - 30 aprilie 2021




    În luna dedicată Francofoniei, Muzeul Universității vă invită să vizitați expoziția Lumea franceză la Universitatea din Iași (1960-1989). Perioada comunistă a fost pentru Universitatea ieșeană una dificilă, acest lucru resimțindu-se și asupra activităților educaționale și culturale desfășurate la Catedra de Limbă și Literatură Franceză. Cu toate acestea, au existat schimburi academice cu lumea franceză, chiar dacă nu au fost la fel de fructuoase și dinamice comparativ cu cele din perioada anterioară.

   Expoziția prezintă tematic câteva colaborări și inițiative de proiecte cu Universități din spațiul francez (Montpellier, Lille, Nantes etc.), aspecte din viața culturală desfășurată la Universitatea ieșeană (expoziții de carte franceză, seri de film francez etc.), precum și documente personale ale unor figuri reprezentative pentru Catedra de Limbă și Literatură Franceză.

   Documentele au fost selectate din Arhiva Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, Arhiva Muzeului și arhivele personale ale profesorilor universitari Marina Mureșanu-Ionescu și Nicolae Crețu.

    În condițiile restricțiilor actuale anunțate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași, vernisajul expoziției va fi realizat în format online, joi, 25 martie 2021, de la ora 12:00, pe platforma Webex.

Invitați: prof. univ. dr. Marina Mureșanu-Ionescu, prof. univ. dr. Nicolae Crețu.

Curatorii expoziției: muzeograf Iana Balan, muzeograf Petronela Buruiană.

Moderator: conf. dr. Neculai Bolohan.

    Expoziția poate fi vizitată în Sala centrală a Muzeului Academic, din cadrul Muzeului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, în perioada 25 martie - 30 aprilie 2021.

 

Basarabia - Anotimpul Unirii

 

Muzeul Memorial Constantin și Ion Stere 


Bucov


26 martie 2021



Citadela naivilor

 


Arta naivă, 


Calistrat Robu, 


Muzeul Etnografic al Moldovei, Iași


25 martie - 11 aprilie 2021




     Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național Moldova Iași organizează la Palatul Culturii din Iași, în perioada 25 martie - 11 aprilie 2021, expoziția temporară Citadela naivilor. Calistrat.

    Seria evenimentelor Citadela naivilor, inițiată de Muzeul Etnografic al Moldovei cu scopul de a pune în valoare lucrările de artă naivă și pe creatorii acestora, continuă cu o expoziție care îl readuce în atenția publicului pe Calistrat Robu. Născut în 1952, artistul a început să picteze încă de când era elev. După o primă participare la o expoziție de grup (1976), Calistrat Robu este prezent pe simeze, în numeroase expoziții personale și de grup, la Iași, București, Bacău, Pitești, Chișinău, dar și în străinătate, la Madrid, New York, Viena, Paris. De asemenea, lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România, Statele Unite ale Americii, Thailanda, Germania, Italia, Franța.

    Expoziția Citadela naivilor. Calistrat cuprinde aproximativ 40 de lucrări concepute de artist în ultimii 35 de ani, majoritatea de dimensiuni mari și realizate în tehnica ulei pe pânză, înfățișând, prin imaginile-cheie, cu implicații străvechi și prin cromatica rafinată, teme atât din lumea rurală, cât și din cea urbană.

    Vernisajul va avea loc joi, 25 martie 2021, ora 13:00 și va putea fi urmărit live, pe pagina: www.facebook.com/PalatulCulturiiIasi.

    Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultima intrare), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.

 

Think Global, Build Social!

 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca


20 martie 2021




    Ce soluții poate oferi astăzi arhitectura pentru acele categorii ale populației globale care nu au posibilitatea de a contracta specialiști pentru construirea propriilor clădiri?

    Think Global, Build Social! analizează tema responsabilității sociale în arhitectura contemporană. Expoziția prezintă exemple actuale care, prin metode de construcție alternative și angajament social, încearcă să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor din zone mai puțin privilegiate ale lumii, cu eforturi financiare minime, optând în schimb pentru inițiativă și creativitate.

    Expoziția de arhitectură poate fi vizitată începând de sâmbătă, 𝟮𝟬 𝗺𝗮𝗿𝘁𝗶𝗲, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.


La Moghioroș, e bine...

 


România de-altădată




În zilele noastre.







Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 42. 25 octombrie 1975.

Nichita Stănescu - Frumos ca umbra unei idei

 


Plaza România 


București 


24 martie - 4 aprilie 2021




    Până pe 4 aprilie, te așteptăm să descoperi o expoziție inedită, creată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, dedicată lui Nichita Stănescu, un poet extrem de popular și adorat necondiționat de public, care a redefinit poezia jucându-se cu cuvintele și simplificându-i tehnicile "Ce bine că eşti, ce mirare că sunt!/ Două cântece diferite, lovindu-se, amestecându-se,/ Două culori ce nu s-au văzut niciodată". Vino să îi redescoperi povestea în Plaza România, în zona atrium, etaj 1.


Icoane pe sticlă - Între cer şi pământ

 


Muzeul Grăniceresc Năsăudean 


Năsăud 


25 martie - 15 aprilie 2021




    Sărbătoarea Bunei Vestiri (25 martie) prilejuieşte la Muzeul Grăniceresc Năsăudean deschiderea Expoziţiei de icoane pe sticlă Între cer şi pământ. Cu această ocazie sunt aduse în faţa publicului vizitator 25 de picturi pe sticlă provenite din două surse, respectiv icoane vechi aflate în colecţia muzeului din Năsăud, dar şi o serie de lucrări recente, realizate în manieră tradiţională, semnate de Cercet. Dr. Ruxandra Bucur din Cluj-Napoca.


Bodegă cu vad...Central-express

 


România de-altădată










Articol publicat în Revista Flacăra, Nr. 42. 25 octombrie 1975.

Din lada de zestre a românilor - fota

 


Muzeul Municipal Câmpulung 


martie - mai 2021





    Muzeul Municipal Câmpulung, în colaborare cu Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, organizează la Secția de Etnografie și Artă Populară expoziția temporară: Din lada de zestre a românilor - fota.

    Timp de zece săptămâni, în perioada martie - mai 2021, publicul vizitator este așteptat să admire 73 piese de port popular feminin din mai multe regiuni etnografice ale țării, precum: Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, Moldova și Bucovina. Frumusețea portului popular românesc este evidențiată și de șase costume tradiționale femeiești.

    Odată deschisă, lada de zestre a românilor scoate la iveală minuni vestimentare, tesuțe cu migală și multă măiestrie. Reale opere de artă purtate cu mândrie de femeile tuturor timpurilor.

    Ca un concludent exemplu, fotele din colecția de port popular a muzeelor organizatoare sunt foarte valoroase atât din punct de vedere artistic, cât și al vechimii, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. O parte din piesele textile au fost achiziționate din localități care au aparținut vechiului județ Muscel: Rucăr, Stoenești, Albești, Valea Mare, Lerești, Schitu Golești, Poienarii de Muscel, Câmpulung Muscel etc. O altă parte au fost donate Muzeului Municipal Câmpulung și din alte părți ale țării.

Vă așteptăm cu mult drag să descoperiți povestea fotei!

Conu' Mihalache și moda pariziană

 


Muzeul de Istorie a Moldovei 


Iași


25 martie - 24 iunie 2021




     Complexul Muzeal Național Moldova Iași continuă seria micro-expozițiilor Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu o temă ce îl aduce în prim plan pe marele om politic Mihail Kogălniceanu, în contextul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în Eternitate a marelui om politic.

    Astfel, în perioada 25 martie - 24 iunie 2021, la Palatul Culturii din Iași, sub genericul Conu' Mihalache și moda pariziană, publicul va putea admira un cufăr pentru joben, o piesă ce a aparținut lui Mihail Kogălniceanu, și care acum face parte din colecțiile Muzeului Memorial Mihail Kogălniceanu.

      Această cutie pentru pălării, tip "portbagaj pentru călătorie", este confecționată din lemn îmbrăcat în piele de crocodil. Capacul său este prevăzut cu un mâner din piele pe care este ștanțat numele producătorului și adresa atelierului: A. DELION, PARIS, 21*23 PASSAGE JOUFFROY. De altfel, acest "port-bagaj" este într-o bună stare, păstrând și ornamentele din alamă, originale, lipsindu-i doar cheia pentru încuietoare. Interiorul cutiei este capitonat cu o pânză pe care se află inscripționat, pe unul dintre pereți, BREVETÉ S.G.D.G. Expresia înseamnă Breveté Sans Garantie Du Gouvernement, legea din Franța anului 1844 stipulând că brevetele trebuie emise "fără garanție guvernamentală".

    Pălărierul Delion și asociatul său, Caron, deschiseseră un magazin de pălării și accesorii pentru acestea în 1847, odată cu inaugurarea celebrului Passage Jouffroy. După cum ne indică inscripționarea inițialelor sale, MK, pe capacul cutiei, diplomatul român făcea parte din clientela loială a acestui atelier faimos pentru eleganța pălăriei de mătase numită joben.

     Micro-expoziția va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, fiind accesibilă între orele 10:00-17:00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16:30), cu respectarea normelor sanitare impuse în această perioadă.