marți, 8 noiembrie 2016

Noaptea bibliotecii
Biblioteca Județeană Ion N. Roman


Constanța


12 noiembrie 2016


Anna Christie
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Nostru


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile 
Caiet-program, Compania teatrala Teatrul Nostru, București.
Stagiunea 1944 - 1945.Compania teatrala a fost înființată de Dina Cocea căreia i-a fost și director.
La fel și Studioului Teatrul Nostru.
Teatrul Nostru a funcționat între anii 1941 - 1949.Caietul reproduce textul integral al piesei jucate. Dem. Savu...cu mult înainte de Căpitanul Val Vârtej...

La debut
Arta plastică contemporană românească


George Sandu Costea


Asociația Artiștilor Plastici, București


10 - 24 noiembrie 2016


14 noiembrie – Ziua Dobrogei
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie


Constanța


11 noiembrie 2016

 
    În cadrul programului de manifestări dedicate Zilei Dobrogei, coordonat de Consiliul Județean Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează simpozionul 14 noiembrie – Ziua Dobrogei, pe 11 noiembrie 2016, ora 11:00, în Aula Adrian Rădulescu”.
    Despre importanța revenirii Dobrogei la Țară, pentru România și, implicit, pentru ținutul dintre Dunăre și Mare, vor vorbi dr. Lavinia Gheorghe – muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Corina Apostoleanu – director al Bibliotecii Județene I. N. Roman Constanța, precum și elevi ai școlilor din oraș și județ: Patricia Antici - Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanța; Anamaria Pescaru - Liceul Teoretic Decebal Constanța și Luana Bebu - Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian.
    De asemenea, Ansamblul folcloric Ulmetum junior al Școlii gimnazială nr. 1 Pantelimon, elevii de la Şcoala generală nr. 22 I. C. Brătianu și Maria Ozana Stoicoci de la Liceul Teoretic George Călinescu vor susține un program artistic.
    Participă elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu, Liceul Teoretic George Călinescu, Liceul Teoretic Traian, Liceul Teoretic Decebal, Şcoala generală nr. 22 
I. C. Brătianu, Şcoala generală nr. 1 Valu lui Traian, Şcoala gimnazială nr. 1 Pantelimon.

Toamna in poemele haiku ale haijinilor romani
Cenaclu literar de haiku


Casa de Cultură Friedrich Schiller, București


17 noiembrie 2016

Cenaclul literar de haiku, în colaborare cu Societatea Româna de Haiku.
Tema intalnirii: toamna in poemele haiku ale haijinilor romani.
Program 13:00 - 19:00.
Intrarea este libera.
Informaţii suplimentare: telefon 0723773870, e-mail:valentin.nicolitov@yahoo.fr

Regina Maria - Regele Mihai
România de-altădată


Casa Regală a României


Colecții și Colecționari


Cartofilie
Regina Maria. 


Reproducere după fotografia care a servit drept model ilustratei de mai sus.
Bulgaria. Anii 2010. Necirculată.


Regina Maria.


Regina Maria.


Regina Maria.


Regina Maria.


Regina Maria.
Bulgaria. Anii 2010. Necirculată.


Și spatele ilustratei.


Regina Maria cu Principesa Mignon.


Regele Mihai.

Cărțile poștale reproduc lucrări (ulei pe pânză) realizate de
Claudia Frînculescu.
Set editat de către Asociația Filateliștilor din Teleorman 
- Cercul Filatelic Alexandria - 
căreia i se cuvin sincere felicitări.
La fel dlui Romeo Furtună (și grafică)
dar și dlui Chircu Gheorghe cel care mi-a înlesnit procurarea
acestui set.


Spatele cărților poștale este același pentru intreg setul.

***Ulterior, după cum se vede, am mai adăugat și alte editări. 


India, ţara contrastelor
Expoziție de fotografie


Oana Mirela Chachula


Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță Galați 


10 noiembrie - 31 decembrie 2016


    Joi, 10 noiembrie 2016, cu începere de la ora 12:00, în Sala Auditorium de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, va fi vernisată fotoexpoziţia India, ţara contrastelor realizată de Oana Mirela Chachula, un biolog pasionat de lumea peşterilor şi de frumuseţea locurilor pe care le-a văzut în expediţiile ştiinţifice la care a luat parte în ultimii ani.    Vernisajul va fi urmat de o conferinţă ce va aborda tematica prezentată în expoziţia fotografică.
   India, ţara contrastelor cuprinde 74 de fotografii din câteva state indiene, de la Vest la Est, precum Himachal Pradesh, Rhajastan şi până la graniţa cu Nepalul, Assam şi Meghalaya, lângă Bangladesh. Fotografiile au fost realizate în şase expediţii documentare ale autoarei, Oana Mirela Chachula, cu ocazia implicării în proiectul de explorare speologică Caving in the Abode of the Clouds (Speologie în lăcaşul norilor). Cu această ocazie, Oana a susprins prin obiectivul aparatului de fotografiat mai multe aspecte culturale ale Indiei. Pentru biologul Oana Mirela Cachula, speolog, specialist în grupul liliecilor, acest tărâm a devenit o provocare din toate punctele de vedere, urmărind nu doar descoperirea ţinutului lui Hades, dar şi parcuri naturale naţionale precum Kaziranga – ultimul refugiu al rinocerilor cu corn, Sundarbans în Delta Gangelui şi Ranthambore – ultimul ţinut al tigrilor. Viaţa localnicilor din inima junglei, sau a bogaţilor din oraşe, a celor fără adăpost de pe străzile Calcutei, New Delhi, ceremoniile religioase din templul liliecilor şi al şobolanilor din Bikaner, toate sunt surprinse de obiectivul aparatului, alături de Munţii Himalaya şi maiestuosul Taj Mahal. 
     Oana Mirela Chachula este biolog de profesie şi s-a născut la 23 august 1978 la Rădăuţi în judeţul Suceava. În anul 1999, studentă fiind la Facultatea de Biologie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, se îndrăgostește iremediabil de lumea peşterilor şi implicit de vieţuitoarele de aici, dorind să meargă pe urmele lui cercetătorului Emil Racoviţă. Astfel, apare şi pasiunea pentru studiul liliecilor care se materializează în mai multe lucrări de specialitate. A început speologia mai întâi la Club Speo Bucovina din Suceava, continuând apoi la Bucureşti, acum fiind membra Clubului Sporturilor Montane Hunedoara. În anul 2011 a fost cooptată de o echipă internaţională în proiectul Caving in the abode of the clouds (Speologie în lăcaşul norilor), care se desfăşoară de 25 de ani în Meghalaya, NE Indiei. În 2016 a fost a şasea participare consecutivă la această expediţie de explorare şi cercetare speologică. Cu această ocazie a participat alături de colegii ei la descoperirea în premieră a peste 200 de peşteri din continentul subindian, însumând peste 70 de km de galerii noi subterane cartate. Aici, ea face parte şi din echipa de specialişti biologi care au găsit până în prezent două specii noi pentru ştiinţă de lilieci, dar şi alte specii noi pentru India sau Meghalaya. Pentru Oana, India este o ţară fascinantă care oferă o complexitate ce merită descoperită pe îndelete din toate punctele de vedere cu fiecare vizită. În prezent Oana îşi desfăşoară activitatea în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României ca investigator ştiinţific în domeniul patrimoniului cultural.      
    Fotoexpoziţia India, ţara contrastelor, de Oana Mirela Chachula, va putea fi vizitată la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe 31 decembrie 2016.

România din inima mea!
Ziua veteranilor din teatrele de operații


Cercul Militar Național, București


10 noiembrie 2016

    Joi, 10 noiembrie 2016, începând cu ora 18:00, va avea loc la sala de festivităţi a Palatului Cercului Militar Naţional spectacolul intitulat România din inima mea! Evenimentul, organizat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în colaborare cu Asociaţia Neamunit, se înscrie în seria manifestărilor dedicate împlinirii a o sută de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial.
    Programul artistic realizat cu sprijinul Asociaţiei Neamunit va fi susţinut de artişti români consacraţi dar şi de tineri talentaţi care studiază în cadrul Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti. Spectatorii se vor bucura de prezenţa tenorului Vlad Miriţă şi a artistului Sebastian Stan, precum şi de prestaţiile artistice ale violoniştilor Ioana Maria Tudor, Ştefan Aprodu şi Dragoş Rusanu. Elevul Robert Petre va recita poezia Nu plânge Maică Românie- creaţia unui soldat român necunoscut care a murit în toamna anului 1918, pe muntele Sorica din Carpaţii de Curbură.
    Cu acest prilej, micii artişti ai Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Capitală au fost invitaţi să îşi expună în sala de spectacol tablourile având ca temă Castelul Ţepeş prin ochi de copil. Elevii bucureşteni au realizat aceste picturi în cadrul activităţii Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş care, anul acesta a avut loc în data de 28 mai.EVOLUȚIE: povestea ilustrată a Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, 1834-2016
Muzeul Național Brukenthal


Sibiu


9 noiembrie - 4 decembrie 2016
Curatori: 
Dr. Alexandru Nicolaescu (MN Brukenthal) și Oana Paula Popa (MN Grigore Antipa)
Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, București
Grafic design: Vasi Alb (MN Grigore Antipa)
Machetare: Felix Vâjâiac (MN Grigore Antipa)
Contribuții: Luis Ovidiu Popa, Iorgu Petrescu, Modest Guțu, Mariana Simcea, 
Angela Petrescu, Ileana Negoescu, Ioana Matache, Melanya Stan, Costică Adam, 
Dumitru Murariu, Mihai Stănescu, Elena Iulia Iorgu, 
Ana-Maria Krapal (MN Grigore Antipa).


Expoziţia este parte din proiectul: Colecții private și muzee din România
    A patra expoziție dedicată aniversării a 200 de ani de la deschiderea publică a Muzeului Brukenthal prezintă evoluția celui mai reprezentativ muzeu de istorie naturală din România.
    Cele 35 de panouri foto-documentare descriu istoria Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, pornind de la Ordinul Princiar din 3 noiembrie 1834, ce stipula înființarea unui Muzeu Național de Istorie Naturală și Antichități în București. Nu lipsesc informațiile legate de constituirea colecțiilor, a celor mai importante publicații, expedițiile documentare realizate în diverse zone ale globului, precum Oceanul Pacific (zona Peru-Chile), Oceanul Indian, Marea Caraibilor, Brazilia etc. Sunt prezentați cei mai de seamă colecționari ce și-au donat materialele adunate, precum și construirea dioramelor, realizarea celor mai importante expoziții temporare și organizarea congreselor internaționale de specialitate.

Lumina din întuneric
Muzeul Național al Literaturii Române Iași


Vila Sonet


8 noiembrie - 15 decembrie 2016Doctor fără voie/Căsătoria silită
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Teatrul Național I. L. Caragiale


Colecții și Colecționari


Înscrisuri de toate felurile
Program, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1955 - 1956.
Premiera: 31 decembrie 1955.


Pentru mărire, click pe imagine.


***
Programul i-a aparținut regizorului N. G. Kirilov care a văzut spectacolul,
cu Nina, pe 31 decembrie 1955.


Program, Sala Studio.
Stagiunea 1956 - 1957.


Programul mai conține reproducerea, integrală, a textului:
Despre Moliere și opera sa (vezi mai sus), într-o altă paginare
dar și fotografiile prezentate în continuare.


Scenă din Doctor fără voie.


Scenă din Doctor fără voie.


Scenă din Doctor fără voie.


Scenă din Doctor fără voie.
Scenă din Doctor fără voie.


Scenă din Doctor fără voie.


Scenă din Căsătoria silită.


Scenă din Căsătoria silită.


Scenă din Căsătoria silită.


Scenă din Căsătoria silită.