luni, 3 martie 2014

Stefan pentru prieteni




Arta plastica contemporana romaneasca


Calarasanu


Calpe Gallery,Timisoara


4 - 9 martie 2014





Seară Zelda Fitzgerald




Librăria Humanitas


Acordă-mi acest vals


Cișmigiu, București


6 martie 2014






 <"Fetele astea" vorbea lumea "îşi închipuie că-şi pot face de cap fără să nu păţească nimic.">

    In săptămâna dedicată femeii, vă aşteptăm joi, 6 martie, ora 19.00 la o seară dedicată Zeldei Fitzgerald şi romanului Acordă-mi acest vals cu Ioana Pavelescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu, Vlad Mixich si Denisa Comănescu la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38).

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Almanahul Soimii Patriei


1989



 

Azi am gasit un exemplar din Almanahul Soimilor Patriei '90 aparut, evident, in 1989.
Chiar am fost curios sa vad cam ce putea gasi un copilas (sa zicem cu varsta cuprinsa intre 5 - 7 ani) rasfoind aceasta carte...
Chiar inainte de "evenimentele" din decembrie '89.
Hai sa ne intoarcem, impreuna, in timp...In fond, si noi am fost copii !


Coperta II.


Prima pagina...


si a doua...
O "mana infama" a produs oarece modificari...
Probabil purtata de valul "schimbarilor revolutionare" 
care au avut loc in acea perioada...


Un consistent articol de fond (paginile 3 - 13), dedicat, 
nu mai spui cui, stiti si voi prea bine !


Pagini "asezonate"cu poezii, cantece si fotografii "tematice".




Un alt articol, la fel de "mobilizator" (paginile 14-19) intitulat: 
Un sfert de veac de infaptuiri romanesti.


Paginile 20 - 25 sunt rezervate Capitalei: Bucuresti columna de lumina.


Nu lipsesc poeziile referitoare la acest subiect...Am rezerve in ceea ce priveste unele "aspecte" reliefate, de exemplu, in aceste versuri. "eleganta de bibelou"..."coloane infinite de blocuri" - oare, asa "infinite", coloanele de blocuri nu depasau granitele ? Ma gandesc si eu...
Si mai sunt soselele "nazdravane"...


Urmeaza pagini despre actiunile si activitatile celor de la gradinita sau din primele clase. Relatari stranse sub titulaturi ca Talent si fantezie, Agenda artistica, Flori in Orasul Florilor...
Victor Tulbure, ca si alti poeti-corifei, nu se lasa si mai "produce"
 o capodopera cu rima...


Sub "genericul" Pagini de aur din literatura romana" (dupa mine, de salutat) sunt reproduse fragmente din operele lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Barbu Delavrancea, Ion Agirbiceanu, Emil Girleanu, Ionel Teodoreanu, Ion Creanga...
Chiar frumos ilustrate.


Sectiunea "nationalista" i-ar spune unii: Legende ale vitejiei romanesti;
compusa din istorisiri aranjate in ordine cronologica din punctul de vedere 
al perioadei la care se refera.


Usor hazliu numele ales pentru personajul principal: Ciocirlie !



In paginile rezervate "celor din clasa I" regasim "nume grele": 
Nichita Stanescu, Gheorghe Tomozei si Constanta Buzea...


Benzile desenate au constituit mereu o atractie pentru cei mici...si nu numai...



De data asta, Victor Tulbure are o "bila alba" de la mine...Pentru faptele lui bune !




O idee iarasi de salutat...
Sunt intocmite, in versuri, descrieri ale unor "personaje indragite de copii". 
Autoare: Elena Dragos. Mai sus sunt doar doua exemple...



Nu putea sa lipseasca Moda la copii...


...si nici o reclama. Chiar daca mai "mascata".


Almanahul mai cuprinde si articole despre muzee, filme si....multe, multe jocuri...


Si coperta IV. Ocazie cu care stim si pretul de vanzare: 
ehivalentul a aproape 4 franzele. 

La final ar trebui sa trag si o concluzie. Exceptand paginile, numeroase, obligatoriu de inclus in orice publicatie (referitoare la Conducator si politica partidului unic), eu nu prea am ce le reprosa autorilor acestei lucrari. S-au straduit, in conditiile date, sa ofere celor mici un sumar cat mai bogat si atractiv. Sper sa nu fiu privit drept un nostalgic pentru aceste afirmatii dar cine doreste poate sa o faca. Cu argumente insa !

Asa cum a fost




Colectii si Colectionari


Filatelie


Recent, am descoperit un articol referitor la o pasiune aflata in prezent, din pacate, intr-un puternic declin. Cauzele sunt multiple, pornind la cele de ordin economic, al atractivitatii produsului in sine sau al "priceperii" celor care au atributii in promovarea si sustinerea colectionarii micilor petice de hartie, mai mult sau mai putin colorate...





Si locul publicarii....
Intre timp, a disparut si revista si almanahul...
Filatelia inca mai "respira"...

Comunicarea e...in carti




Lansare de carte


Facultatea de Stiinte Politice Administrative si ale Comunicarii Cluj-Napoca


5 martie 2014





Fantezii de primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Marinei Romane, Constanta


5 - 23 martie 2014




***Ina Tablouri

Atelier de psihlogie crestin-ortodoxa



Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Cum putem preveni adulterul ?


Libraria Predania, Bucuresti


6 martie 2014





Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa
Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan
va invita joi, 6 martie 2014, ora 19:30,
(Libraria Predania, Str. Vulturilor nr.8, Bucuresti )
la editia cu numarul 21 si va propune o discutie ampla pe
TEMA: CUM PUTEM EVITA ADULTERUL?
-Lupta cu patima desfranarii
-Arma postului
-Normal si patologic in relatiile de iubire.

Invitat permanent: Ciprian Voicila
Gazda eveniment: Nicoleta Vascan

Nota editiei:
Dragele mele si dragii mei,

   a sosit vremea intalnirii dedicate unui subiect de dialog pe cat de cunoscut, urmarit, experiat personal, blamat, barfit, pe atat de neinteles si abandonat unui ,"si ce daca” trist al consumismului hedonist in petrecerea sa cotidiana. Povestim despre adulter (infidelitate conjugala).
   In termini statistici, subiectul nu reclama o cauzalitate determinanta. Pare-se ca se intampla "pur si simplu”. "56% dintre bărbați și 34% dintre femeile care și-au înșelat cel puțin o dată partenerul au raportat că au căsnicii fericite și foarte fericite” (Glass and Wright, 1985)
   In termeni personali, adulterul este o alegere "justificata” de nestiinta sufleteasca ce apare mai mult din ratacire sau dintr-o prea mare iubire de sine si motivata de anumite dependente, conflicte conjugale, dezbinari; are indici temporali variati de la ore pana la ani de zile si incidenta dinamica de la intamplare /accident pana la un mod de viata consimtit de persoanele in cauza.
   Ce este evident dincolo de orice alt punct de vedere personal si umanist stiintific este ca “adulterul pare sa fie la fel de universal, si in unele cazuri, la fel de raspandit ca si casatoria” (Noua Enciclopedie Britanica)
    Acestea fiind spuse, consider necesar sa va reamintesc -in vederea intalnirii de joi seara si nu numai - coordonatele abordarii psihologiei ortodoxe pe care o sustin si o propun publicului larg cu nadejde la Bunul Dumnezeu Cel in Treime ca se vor mai gasi oameni care sa aiba taria intru cunoastere si indreptare catre dreapta credinta a propriei vieti.
   Daca psihologia moderna il paseaza pe om in determinarea evolutionista a lui homo sapiens si-l trateaza ca atare, tributar instinctelor, afectelor, pulsiunilor si a relatiilor de obiect, psihologia ortodoxa il afla pe om in realitatea sa fiintiala/ontologica fireasca, de ruda in Duh a Domnului, creat ,"dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” (cf. Fac. 1,26 ) si-l trateaza cu intelegerea ca "omul este o taina”-(Pr. D. Staniloae), ca omul are o inteligenta intuitiva (nous), o inteligenta rationala (logos), are o vointa (thelesis), are puterea de a alege si are si puterea de a iubi independent de constrangerile sale psiho somatice.
    Literatura de specialitate din domeniul psihologiei abunda in explicatii si argumentari in privinta adulterului. Ba scuza , ba acuza in afara vreunei rezolvari. Vedeti dumneavoastra, pentru intelegerea realitatii adulterului e nevoie de o privire mai in esenta fiintei umane decat o poate permite psihologia.
   Sa trecem dar, asa cum frumos spune si Parintele Rafail Noica "dincolo de morala, in fiintialitate, in ontologie” pentru a intelegemai multe despre viata si propria noastra libertate!
   Va propun acum un exercitiu al ascultarii: lasati gandul adulterului deoparte ! Preluati ca tema de reflectie: desfranarea ca patima a curviei (relatii trupesti complete ce au loc intre personae necasatorite) si a preacurviei (relatii trupesti complete ce au loc intre persoane dintre care cel putin una este casatorita). E posibil sa nu va identificati cu aceasta stare, desi ati mai fi "calcat stramb” de-a lungul vietii dumneavoastra de cuplu sau ati suferit, victime fiind ale tradarii in viata de cuplu. Dar daca va identificati?! Atunci va rog frumos sa va ganditi la propria dumneavoastra casnicie si la durerea ce v-ar incerca in cazul in care ati constata ca sotul/sotia v-ar insela cu altcineva. Ce-ar mai fi de spus si ce-ar mai fi de facut?!
    Cuvantul Scripturistic ne- a anuntat si ne anunta in toata vremea : "Fugiti de defranare! Orice pacat pe care-l va savarsi omul este in afara de trup. Cine se deda desfranarii pacatuieste in insusi trupul sau. Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant, care este in voi, pe care il aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu pret! Slaviti , dar, pre Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu”- (I Corinteni 6,14-20). "Caci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfintirea voastra. Sa va feriti de desfranare . Ca sa stie fiecare dintre voi sa-si stapaneasca vasul in sfintenie si cinste” –(I Tes. 4, 3-5).
    "Dumnezeu, condamnand pacatul preacurviei , incearca sa pazeasca legea dragostei. Porunca << sa nu fii desfranat>> (Ies. 20,14) constituie in realitate o prelungire a poruncii:<<Sa iubesti pe aproapele ca pe tine insuti>>(Mc. 12, 31)”- Arhimandrit Vasilios Papadaki
   Si va mai aduc in atentie un sens mai filozofic- existentialist al desfranarii (curvie si preacurvie) enuntat de un un scriitor, filozof si teolog lituanian pe nume Anastas Mateina in cartea sa Taina faradelegii: "Curvia, in esenta ei, este minciuna: minciuna nu prin cuvant , ci prin trup , iar prin intermediul acestuia, al intregii personalitati. Aceasta este minciuna in cel mai mare grad si in cea mai autentica manifestare, caci in oricare alt pacat participa numai sufletul nostru , dar in curvie participa si trupul , prin urmare, intreaga noastra personalitate.”
   Si ar mai fi de adaugat ca desfranatul /a "nu are iubire si nici macar nu se gandeste la ea; el/ea face semnul iubirii fara iubire”( A. Mateina)
   Si multe altele mai sunt de povestit dar pentru asta, va dau intalnire joi-6 martie 2014, ora 19:30 la Atelierul de psihologie crestin ortodoxa si am nadejde ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite si in prima parte si in cea de a doua parte a seratei; dam slava Prea Sfintei Treimi si Maicii Domnului ,, Ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii “si Sfantului Efrem Sirul!
   In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
   Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)

   P.S. – La fiecare editie a Atelierului vor fi extrasi DOI CASTIGATORI la ,Tombola de prim ajutor; acestia vor beneficia de o sedinta de psihoterapie gratuita cu Nicoleta Vascan, psiholog ortodox!

RSVP: Ceainaria Predania
strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti
Telefon: 0734.131.377

Proprietati in paradis




Sara Banatana


Lansare de carte: Gheorghe Zincescu


Bierhaus, Timisoara


editia a XXXIX-a, 5 martie 2014





   Miercuri, 5 martie, de la ora 19.30 are loc cea de-a XXXIX-a ediţie a Serii Bănăţene. Vom începe cu lansarea romanului Proprietăţi în paradis al scriitorului reşiţean Gheorghe Zincescu, despre care vom afla mai multe de la scriitorul Viorel Marineasa şi de la criticul literar Cornel Ungureanu. 
   În partea a doua a serii, celor enumeraţi mai devreme li se va alătura şi directorul Bibliotecii Judeţene Timiş, poetul Tudor Creţu. Profitând de prezenţa lor vă propunem o discuţie despre valorile culturale bănăţene.

Ce mai face Penelopa ?




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


6 martie - 6 aprilie 2014






Comunicat de presa

   Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, organizează cea de-a treia ediție a trienalei de tapiserie, sculptură și artele focului, manifestare artistică desfășurată sub titlul generic Ce mai face Penelopa?
   Vernisajul expoziției va avea loc joi, 6 martie 2014, la ora 17:00, în SălileTemporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca (P-ța Unirii nr. 30), cuvântul de deschidere fiind susținut de reputații critici de artă Livius George Ilea și Mircea Oliv.
   Proiectul expoziţional Ce mai face Penelopa? are drept punct de plecare ideea valorizării forţei creative feminine, ascunse sub o aparentă fragilitate. El este gândit ca o expoziţie trienală de arte textile şi sculptură în metal (cu extindere şi pentru alte zone de creaţie tridimensională), lucrările expuse potențându-se reciproc prin inspiratele contraste născute pe fondul dialogului dintre materialele specifice acestor genuri de expresie artistică, ele impresionând atât prin originalitatea concepției, cât și prin delicatețea și finețea transpunerii plastice. 
   Ediția din acest an reunește un număr de 25 de expozante, în calitate de studente sau absolvente ale specializărilor Design textil şi Sculptură din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, alături de care figurează și tinere artiste formate în alte medii academice universitare din țară: 

Iulia Bele, Berekmeri Denise, Bocskai Gyopar, Mihaela Constantinescu, 
Csibi Hajnal, Dana Cuşlea, Mihaela Diaconu, Andreea Iancu, Elena Ilaş, 
Larisa Jucan, Kovacs Eniko, Kuron Bekesi Wilhelmina, Anadora Lupo, 
Magyari Annamaria, Maria Neag, Alexandra Mureşan, Măriuca Pătârniche, 
Livia Petrescu, Anca Pintilie, Emese Pop, Axenia Roşca, Sandor Zsuzsanna, 
Maria Sicoie, Ioana Stanciu Sas, Tofan Andrea.

  Curatorii expoziției: conf. univ. dr. Liliana Moraru, responsabil al programului de studii Arte textile - Design textil, nivel licență, și prof. univ. dr. Radu Moraru, prorector al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.
   Prin intermediul acestui proiect, Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca vizează oferirea unei oportunităţi de vizibilitate pentru studenţii performanţi şi tinerii artişti în vederea promovării pe plan local, naţional şi internaţional a activităţii de creaţie artistică a acestora.
   Expoziția este deschisă publicului în perioada 6 martie - 6 aprilie 2014, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.
***Mircea Maximilian Tivadar

Dor de ghiocei




Diaspora romana


Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare


Clubul romanesc Bamboo, Atena, Grecia


9 martie 2014




   Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare, va invita pe data de 9 martie 2014, intre orele 12.00 -15.00, la spectacolul intitulat Dor de ghiocei cu ocazia zilei de 1 martie -Simbolul primaverii si 8 martie- Ziua Internationala a Femeii.
   Protagonistii spectacolului sunt elevii Scolii Romanesti din Atena Cursuri de weekend organizate in cadrul Comunitatii romane (din 2008), cu spriinul financiar al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP)- Ministerul Afacerilor Externe, care va vor incanta cu poezii si cantece dedicate acestor zile.

Va asteptam cu drag!
Intrare libera!

Iatagan cu teaca




Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Exponatul lunii martie


Galati


5 - 30 martie 2014




   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în acest an, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei.
   În luna martie, vizitatorii pot admira la secţia Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi din Str. Domnească, nr. 25, exponatul lunii IATAGAN CU TEACĂ.
   Piesa este din timpul sultanului Mahmud al II-lea (28 iulie 1808 – 3 noiembrie 1839) şi a fost executată într-un atelier otoman de la începutul secolului al XIX-lea, de meşterul Osman Mehmed, probabil la comanda specială a vestitului Mare-Vizir Mustafa Aga Bayraktar.
  "Iataganul are lama curbă de 67 cm lungime, din oţel de Damasc, cu mâner din argint, fără gardă. În partea dreaptă are ornament vegetal, iar în partea stângă are o inscripţie în turco-osmană, aşezată într-o casetă stilizată liniar, frumos ornamentată, care oferă informaţii în legătură cu meşterul executant al comenzii, datarea şi proprietarul sau utilizatorul piesei.”    
   Considerat o "armă albă de lux”, iataganul cu teacă constituie un bun de patrimoniu cultural-istoric de valoare naţională.
   Micro-expoziţia poate fi vizitată în perioada 5-30 martie 2014, de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Organizator Exponatul lunii: Iatagan cu teacă: 
muzeograf Maria Magdalena Tuluş.

Salbe din zona etnografica Alba




Muzeul National al Unirii


Exponatul lunii martie


Alba Iulia


4 - 31 martie 2014





   Marți, 4 martie 2014, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii martie. Cu această ocazie vor fi expuse trei salbe provenite din zona etnografică a județului Alba. Astfel, una dintre ele, așa numita “salbă de bani” este alcătuită din monede exclusiv din argint de valori diferite, provenite din Imperiul Austro-Ungar, emise în timpul împăratului Franz Iosif. Monedele au fost bătute între anii 1860-1915, la monetăriile din Austria şi Ungaria, dar şi la Kremnitz în Slovacia.
   De remarcat că salbele din monede care circulau în perioada respectivă erau extreme de valoroase, fiind parte importantă din zestrea unei fete de măritat. Nu rareori valoarea unei astfel de salbe cântărea greu în înţelegerea dintre părinţii tinerilor care urmau să se căsătorească.
  Celelalte două salbă ce vor fi expuse la muzeul albaiulian fac parte din categoria aşa numitelor “salbe cu boabe” (globurele), apărute din necesitatea suplinirii salbei cu bani. Ele sunt confecţionate din bronz argintat, compuse din patru rânduri de lănţişoare.
   Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***alba24.ro

Ipostaze feminine




Arhivele Nationale ale Romaniei


Bucuresti


3 martie - 1 aprilie 2014