joi, 12 octombrie 2017

Jocul cu fluturi
Arta plastică contemporană românească 


Camelia Pavlenco 


Cercul Militar Național, București 


9 - 22 octombrie 2017Teatrul american azi - O expoziție spectacol
Lumea și noi...


Salla Dalles, București 


octombrie 1984
Aspect din expoziție.


Scenă din Bile de sticlă de Jane Martin, respectiv din
Dans sentimental de John Pielmeier.Scenă din Cinsprezece minute de Jane Martin.


Scenă din Cățelul Bartok de Patrick Tovatt. Aspect din expoziție.


Scenă din Aniversarea lui Rupert de Ken Jenkins.
Articol publicat în Caiet nr. 69, Teatrul Național I. L. Caragiale, București.
Stagiunea 1984 - 1985.
Evanghelia după Matei
Expoziție de litografii 


Otto Dix 


Biserica Evanghelică C. A. Lutherană, București 


5 octombrie - 9 decembrie 2017

    Biserica Evanghelică C.A. București găzduiește în cadrul manifestărilor dedicate Jubileului de 500 de ani de la demararea Reformei (Martin Luther - 1517) o nouă expoziție cu temă religioasă.
    Evanghelia după Matei prezintă o colecție de 31 de litografii originale editate de Käthe Vogt Verlag la Berlin în anul 1960.
    Otto Dix, (1891 Gera – 1969 Singen) este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai expresionismului german. S-a făcut cunoscut în anii 20 ai secolului trecut datorită lucrărilor sale cu tentă critică la adresa societății – tema principală a acestora, bazată pe experiența frontului din cadrul Primului Război Mondial, fiind protestul față de răul pe care oamenii îl fac unii altora. Otto Dix a fost fondatorul și liderul mișcării artistice pseudo-expresionistă Neue Objektivität (Obiectivitatea nouă) în care se încadrează lucrări ce alătură motivelor realiste o critică socială cinică cu tentă caricaturală.
    Profesor la Academia de Artă din Dresda începând cu anul 1927 și membru al Academiei Prusace (1931), Otto Dix a fost un opozant al politicii național-socialiste germane. Sistemul nazist a catalogat lucrările sale drept ”degenerate”, motiv pentru care o mare parte dintre acestea au fost confiscate, iar artistului i-au fost retrase atât titlul academic, cât și cel de profesor universitar.
    În pofida statutului său de ateu auto-declarat, Otto Dix s-a aplecat intens asupra temelor biblice. A considerat Biblia ca fiind o ”carte de istorie minunantă” ce trebuie citită cuvânt cu cuvânt și tratată cu seriozitate. În pofida acestui fapt, din ilustrațiile Evangheliei după Matei reiese o profundă evlavie și o încredere absolută în Dumnezeu Salvatorul. Mesia cel așteptat a venit pentru a se sacrifica pentru toți oamenii. Nu întâmplător, seria lucrărilor începe cu Abraham și Isaac – ca simbol al încrederii absolute a fiului ce se ridică peste ascultarea oarbă a tatălui. Impresionantă este și descrierea brutalității uciderii pruncilor din Masacrul inocenților în care călăii lui Irod poartă uniforme naziste.
    Otto Dix descrie Evanghelia după Matei ca o relatare istorică pe care o așează în lumina unei aspre critici sociale.
     Expoziția este organizată în colaborare cu galeria de artă Merkur (colecționar Thomas Emmerling). Thomas Emmerling este inițiatorul Muzeului Mobil de Artă și în același timp, proprietarul lucrărilor prezentate. În colecția sa se află însemnate creații ale unor artiști importanți: Martin Schongauer, Matthias Grünewald, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pierre-Auguste Renoir, Henri Matisse, Salvador Dalí, Joan Miro ș.a.

Muza
Lansare de carte 


Jessie Burton 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


18 octombrie 2017

    Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă miercuri, 18 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr. 38) la lansarea romanului Muza de Jessie Burton, bestseller New York Times, tradus în peste 30 de țări, recent apărut în colecția Raftul Denisei, în traducerea excelentă a Veronicăi D. Niculescu.
    Seducător, captivant, cu o bogată paletă de personaje, locuri, idei și emoții, degajând un suspans bine dozat, Muza e un roman despre aspirație și identitate, dragoste și obsesie, autenticitate și decepție. O poveste despre două tinere femei —o pictorița debutantă din anii ’30 în Spania și o imigrantă din Caraibe, dornică să ajungă scriitoare în Londra anilor ’60 —legate prin misterul din jurul unui tablou regăsit.
    La eveniment vor participa Dana Pîrvan, critic literar, Nona Rapotan, editor-șef Bookhub.ro și Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei. Actrița Marcela Motoc va citi câteva fragmente din roman. Seara va fi moderată de Denisa Comanescu, director general al editurii Humanitas Fiction.
    Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Fundatia Calea Victoriei. Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

Prințesa Turandot
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de păpuși Galați***Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 5. Mai 2017.


Culorile toamnei
Arta plastică contemporană românească 


Gabrila Cucinschi, Calistrat Robu 


Clubul CFR Iași 


17 - 31 octombrie 2017

Ortodoxia ca stil de viaţă
Lansare de carte 


Pavel Chirilă, Dalia Faur 


Librăria Sophia, București 


16 octombrie 2017


    Vă aşteptăm luni, 16 octombrie 2017, ora 18:00, la o dezbatere privind modul în care (supra)vieţuim astăzi cu invitaţii noştri:

pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu
prof. dr. Pavel Chirilă
dr. Dragoş Matei

   Sociologic şi psihologic vorbind, în societatea contemporană s-a ajuns la o minimizare a existenţei umane, la o diminuare şi o uitare a potenţialului pe care fiecare persoană îl poate utiliza pentru dezvoltarea sa armonioasă, slujind cu dragoste şi înţelepciune lui Dumnezeu şi aproapelui. Dependenţa de confort, de tehnologie şi de consumul exagerat (al celor materiale, dar şi al informaţiei, de cele mai multe ori chiar inutile şi dăunătoare) a dus la slăbirea puterilor trupeşti şi sufleteşti. Vedem astăzi tot mai des oameni suferinzi atât fizic, cât şi psihic, aflaţi într-o derivă duhovnicească şi care de multe ori nu îşi găsesc alinarea şi scăparea din acestea. Desfăşurarea vieţii în acest carusel al vitezei, precum şi adoptarea unui stil de viaţă gregar, plin de automatisme mentale deformate şi false, au dus la înmulţirea nemăsurată a stresului şi poverii zilnice, a bolilor psihice, oamenii ajungând la un nefiresc al vieţii de unde se chinuie să scape, să caute, să audă şi să înţeleagă cum se pot schimba. Abordarea acestei probleme nu poate fi decât una complexă, care să includă metode medicale, psihologice şi spirituale, îmbinate şi aplicate potrivit situaţiei personale a fiecărui om.

Târgul de Antichități Țărănești
Muzeul Național al Tăranului Român 


București 


27 - 29 octombrie 2017

    Pentru că e prilej de tocmeli de Sânmedru, precum și praznic mare de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureștilor, la Târgul de Antichități Țărănești de la Muzeul Țăranului îți dau întâlnire 50 de colecționari din toată țara.
   De vineri, 27 octombrie până duminică, 29 octombrie 2017, de la orele 10:00 dimineața până la 6:00 seara, vă așteptăm cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite odinioară din gospodăria țărănească:
mobilier crestat, pictat - lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri,
ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce,
țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă, fețe de masă etc.),
piese de costum țărănesc,
icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe,
furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe,
felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și
publicații socio-etnografice din perioada interbelică,
bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice.

Bunătăți de-ale gurii puteți târgui: prăjituri, cozonaci, miere, turtă dulce, 
plante medicinale, cafea, dar și țuică și vin.

Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român
Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

***
   Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el.
  Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă.
   Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă.
Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, București, Humanitas, 1998.

În amintirea verii..
Arta plastică contemporană românească 


Alida Pop 


Librăria Diverta - Hubertus, Cluj - Napoca 


12 octombrie 2017 

Identități ieșene
Arta plastică contemporană românească 


Iași 


ediția a VI-a, 11 octombrie - 15 noiembrie 2017

Târgul Colecționarilor
Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria 


ediția a V-a, 14 octombrie 2017