joi, 15 mai 2014

Braila sub semnul independentei nationale




Muzeul Brailei


Braila


16 mai 2014




   Vineri, 16 mai 2014, ora 16.00, la sediul Muzeului Brăilei (Piaţa Traian nr. 3), va avea loc un concurs de proiecţii în Power Point cu tema Brăila sub semnul independenţei naţionale.

   Organizatori: 

Muzeul Brăilei şi Şcoala Gimnazială Fănuş Neagu Brăila.

   Parteneri: 

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Brăila şi 
Biblioteca Judeţeană Brăila.

Participă:

1. Colegiul Naţional
Nicolae Bălcescu Brăila
2. Şcoala Gimnazială Fănuş Neagu Brăila
3. Liceul Teoretic Nicolae Iorga Brăila
4. Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius Brăila
5. Şcoala Gimnazială Vlaicu Vodă Brăila
6. Şcoala Gimnazială Mihu Dragomir Brăila
7. Şcoala Gimnazială Ion Băncilă Brăila
8. Şcoala Gimnazială Scorţaru Nou, jud. Brăila
9. Liceul Tehnologic Anghel Saligny Brăila
10. Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu Brăila.

Activitatea face parte din proiectul judeţean 
Sub semnul conflagraţiilor mondiale.

Spectacol de pozie, muzica si dans




Muzeul Poni - Cernatescu


Iasi


17 mai 2014



Noaptea Muzeelor




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures


Baia Mare


17 mai 2014




  În 2014 Noaptea Europeană a Muzeelor se află la cea de a 10-a ediţie, fiind pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai). Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO şi Comitetul Internaţional al Muzeelor (ICOM).
  Cu ocazia acestui eveniment, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie, Baia Mare, str. Monetăriei, nr. 1-3, îşi deschide porţile în intervalul orar 18.00 – 24.00 şi propune publicului următoarele:
- vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare de arheologie şi istorie;
- ateliere de lucru demonstrative şi interactive cu publicul: 
olărit, ţesut, confecţionat cămăşă de zale, prezentare costume militare şi civile antice 
(dacice, celtice, romane şi de gladiator);
- vizionarea unor filme documentare pe teme istorice.

Parteneri: 

Asociaţia Culturală Omnis Barbaria Satu Mare
Asociaţia Histarch Baia Mare

Bastionul Măcelarilor

Piaţa Izvoarelor, nr.1, 
în acelaşi interval orar 18.00 – 24.00, invită publicul la:
- vizitarea spaţiului expoziţional Bastionul Măcelarilor 
şi a celor zece ateliere de meşteşuguri populare tradiţionale;
- vizionarea, între orele 21.00 – 22.00, a spectacolului Paracliserul de Marin Sorescu
 – parabolă pe tema destinului – în regia şi interpretarea lui Liviu Topuzu.
Partener: Asociaţia Ianus Tg. Mures

Intrarea este gratuită în intervalul orar menţionat.

Chipuri




Arta plastica contemporana romaneasca


Daniel Fericean


Centrul Cultural Reduta, Brasov


23 mai - 20 iunie 2014




   Centrul Cultural Reduta Braşov, vă invită vineri, 23 mai 2014, ora 17:00, la vernisajul expoziţiei de pictură Chipuri a artistului plastic Fericean Daniel. 
   Absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale din Timişoara, secţia Pictură de şevalet, picturile sale propun un limbaj propriu al artistului adresându-se exclusiv lumii formelor şi culorilor, o parte dintre lucrări aflându-se în colecţii din Franţa. 
  Expoziţia ce va fi organizată la Braşov se concentrează asupraportretului şi câteva nuduri feminine ce-i susţin ideea prin definirea lor ca portrete compoziţionale.
  Lucrările transpun chipuri şi siluete, urmăresc trecerea graduală de la redare naturalistă la semn abstract, stilizare sau gestualizare deopotrivă. Particularitatea acestor lucrări este dată de reprezentarea detaliată uneori sau secvenţială alteori, prin intervenţiile în pete sau tuşe de culoare păstoasă în relief, prin tonuri ruginii sau accente cromatice intense de roşu sau albastru.
Expoziţia poate fi vizitată în perioada 23 mai - 20 iunie 
în foaierul Centrului Cultural Reduta.

Noaptea Muzeelor




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


17 mai 2014




   Ca în fiecare an, secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă la cele două evenimente culturale dedicate muzeelor: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. 
Programul activităților cultural-educative se regăsește în afișul prezentat mai sus.

Eveniment cultural craiovean




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


16 mai 2014





Tripla lansare (12:30 - 15:30):

Imperiul Foamei. Foametea Artificială din U.R.S.S. și Impactul Asupra Spațiului Românesc,
 1921-1922, 1931-1933, 1948-1947,  
Vadim Guzun, 
Prietenul de la Belgrad. Întâlnirile Ceaușescu-Tito (1964-1970). Documente, 
editor: Cezar Stanciu
Pecetea lui Stalin. Cazul Vasile Luca
Gheorghe Onișoru.

   În cadrul evenimentului vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor – rector Universitatea din Craiova, prof. univ. dr. Sevastian Cercel – decan Facultatea de Drept și Științe Sociale din Craiova, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – director Centrul de Studii ale Relațiilor Internaționale, Universitatea din Craiova, lect. univ. dr. Mihai Ghițulescu – Universitatea din Craiova, asist. univ. dr. Cezar Stanciu – Universitatea din Craiova.

Pictori evrei




Muzeul Național Brukenthal


Sibiu


18 - 25 mai 2014




   Prima jumătate a secolului al XX-lea, în special perioada interbelică, a reprezentat una dintre cele mai efervescente etape ale vieţii artistice din România. Numărul artiştilor a crescut spectaculos, contactele acestora cu viaţa artistică a marilor centre culturale ale Europei au adus influenţele curentelor celor mai în vogă, iar diversitatea stilistică a devenit ameţitoare. S-a realizat, cu acest prilej, mult dorita sincronicitate cu evoluţia fenomenului artistic european.
  În acest cadru, artiştii evrei din România s-au dovedit a fi purtători ai câtorva dintre cele mai inovatoare tendinţe exprimate în arta europeană a momentului. Încercând redefinirea conceptului de artă, elaborând, programatic "un altfel de artă”, atât la nivelul creaţiei, cât şi la nivel teoretic, artiştii de origine evreiască au probat capacitatea de desprindere de aspectele apăsătoare ale unei arte tradiţionaliste, de receptare a influenţelor lansate dinspre occidentul Europei, şi de prelucrarea acestora în formule originale.
   Prin operele aflate pe simeza expoziţiei Pictori evrei în colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal ne propunem să probăm calitatea artistică şi spiritul novator al creaţiilor câtorva dintre reprezentanţii cei mai însemnaţi ai avangardei şi modernismului din România: Marcel Iancu, Max Hermann Maxy, Margareta Sterian, Lola Schmierer-Roth, Alexandru Ziffer, Jules Perahim, Iosif Iser, Samuel Mützner, Viorel Huşi, Max Arnold. 
   Influenţele care pot fi identificate în operele lor, conectează mişcarea artistică din România cu cele mai penetrante curente ale perioadei: fovismul, postinpresionismul, respectiv, cubismul, suprarealismul, dadaismul.
   Lucrărilor acestor artişti activi în România primei jumătăţi a veacului al XX-lea, se alătură câteva tablouri recent intrate în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal ca urmare a unor expoziţii personale organizate în anul 2007, ale artiştilor din Israel, Saia Hary şi Hindes Wartenberg Zamira.
Text oferit de curatorii expoziţiei:
Dr. Iulia Mesea, Dr. Robert Strebeli

Porti deschise




Muzeul Maramuresan


Sighetu Marmatiei


17 mai 2014



Premiera cinematografica




Casa De Pariuri Literare


Aici Nora Iuga


Cinemateca Union, Bucuresti


18 mai 2014



Afis Nora bun

   Vineri, 22 februarie 2013, în Club A, CDPL FEST 8 avea o ediţie specială Nora Iuga. A fost primul FEST dedicat exclusiv unui singur scriitor, prilej pentru avanpremiera documentarului Aici Nora Iuga.
   Aici Nora Iuga este “mesajul” care deschidea telefonic fiecare apariție a autoarei pe blogul personal, dar și o formă de a spune că, și la 80 și de ani, un scriitor rămâne accesibil literaturii și publicului.
   Cum varianta de 53 de minute proiectată în Club A nu ni s-a părut conformă cu realitatea (vorba Norei, visam un documentar care să stârnească, incite, să pună răbdarea și curiozitatea la încercare), am ales să schimbăm radical forma inițială – cei care au văzut-o vor constata cu siguranță. În varianta finala, Aici Nora Iuga are 75 min.
   “Sincer, nu am deloc convingerea că sunt o scriitoare extraordinară, că și când eram mică, când eram adolescentă, eu nu mi-am dorit să devin poet sau scriitor. Eu mi-am dorit mult mai mult să devin actriță. Pe mine scena m-a atras mai mult.”
   Acesta este punctul de pornire al micilor confesii. De-aici pleacă povestea și se tastează la o mașină de scris din 1931.
   Documentarul a fost realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, și a fost realizat cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România. De menționat că întregul buget al documentarului a fost unul independent.
   Cum am promis, cu CDPL.DOC aducem scriitorii români în cinema, și nu doar ca spectatori.

Aici Nora Iuga
regia Vlad Rotaru
cu: Nora Iuga, Bianca Burța-Cernat, Corina Sabău, 
Octavian Soviany, Constantin Abăluță
imaginea: Nicu Rotaru, Petre Apostol, Vlad Rotaru, 
Cezar Gheorghe, un cristian
muzica: Grodek
un film de un cristian
75 min, CDPL.DOC

Pret bilet: 10 lei
Ora inceperii proiectiei: 18:00

***blog.cdpl.ro

Noaptea Muzeelor




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Bucuresti


17 mai 2014



   Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I participă la proiectul Noaptea Muzeelor 2014. Acceaşi noapte, scenarii diferite, ediţia a X-a, coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
   Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.
   Activitatea se va desfăşura la instituţia noastră, în ziua de sâmbătă, 17 mai 2014, în intervalul orar 18:00-22:00.
   Vom prezenta publicului o interesantă expoziţie intitulată 100 de ani de la declanşarea Primului Război Mondial, în care vor fi prezentate ţări participante la această conflagraţie, cu obiecte din colecţiile muzeului. 


   De asemenea, va fi prezentată şi o expoziţie temporară de artă plastică - Culori Marine.

Targul National de Carte Axis Libri




Galati


editia a VI-a, 20 - 24 mai 2014




***Serviciul Referinte

Drumul colectiilor Muzeului de Istorie Naturala




Muzeul National Brukenthal


Muzeul de Istorie Naturala, Sibiu


16 mai - 31 octombrie 2014





   Expoziţia este parte din proiectul cu acelaşi titlu, inclus în Agenda Culturală 2014 a oraşului Sibiu; o acţiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

    Muzeul Naţional Brukenthal desfăşoară în perioada mai-octombrie 2014 proiectul cultural Drumul colecţiilor Muzeului de Istorie Naturală. Proiectul este premergător aniversării în anul 2015 a 120 de ani de la deschiderea către public a muzeului care a devenit promotorul naturalismului transilvănean. În cadrul proiectului se vor organiza evenimente culturale care au drept scop redescoperirea oraşului prin intermediul muzeului şi realizarea unei hărţi a traseului urmat de colecţii până când acestea au ajuns în clădirea care găzduieşte astăzi Muzeul de Istorie Naturală. De asemenea proiectul include realizarea unei expoziţii temporare, ghidaje pe traseul cultural al colecţiilor, publicarea unei catalog, marcarea obiectivelor culturale de pe traseu prin amplasarea de plăcuţe cu coduri QR pe clădiri.
   Primul eveniment din cadrul proiectului va avea loc în data de 16 mai 2014, ora 12.00, când se va vernisa expoziţia temporară Drumul colecţiilor la Muzeul de Istorie Naturală. 
   Vizitatorul expoziţiei va participa la o excursie desfăşurată, imaginar, de-a lungul a 46 de ani, timp în care s-au constituit şi mutat colecţiile Societăţii Ardelene de Ştiinţele Naturii (Siebenbürgischen Vereins für Naturwiessenschaften zu Hermannstadt) în Sibiu, care neavând un sediu propriu au folosit drept sediu/locaţie diferite clădiri din Sibiu. Vernisajul este o invitaţie nu numai la informare privind patrimoniul muzeal ci şi la cunoaşterea patrimoniul urbanistic, cultural al Sibiului vechi.
  Vernisajul va fi precedat de prezentarea obiectivelor culturale ale traseului prin susţinerea unui ghidaj începând din muzeu şi continuând în centrul vechi al oraşului, prezentat şi din perspectiva dezvoltării naturalismului sibian. Expoziţia va fi deschisă spre vizitare pe perioada 16 mai – 31 octombrie 2014.
Text oferit de curatorul expoziţiei: Dr. Rodica Ciobanu 

De Noaptea Muzeelor




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Galati


17 mai 2014



Poem în lanț




Lansare de carte


Anca-Elena Șerpe


Bookfest, București


31 mai 2014




***Pusca Gabriel Ion Lupisor

Pe simezele gălățene: In Memoriam




Arta plastică contemporană românească


Muzeul de Artă Vizuală, Galați


16 mai 2014




Muzeul de Artă Vizuală Galaţi
are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziţiei In memoriam, 
vineri 16 mai, ora 18.00.

Expoziția prezintă lucrări de pictură, sculptură și grafică, aflate în patrimoniul muzeului 
și purtând semnătura unor artiști născuți la Galați 
sau care au avut conexiuni cu orașul dunărean.

Cei 26 de artiști cărora le aducem un omagiu prin intermediul acestei expoziții sunt: 
Georgeta Arămescu, Constantin Arămescu, George Apostu, Lucia Cosmescu, 
Brăduț Covaliu, Mihai Dăscălescu, Constantin Dimofte, Emilia Dumitrescu,
Ion Dumitriu, Mihai Gavrilov, Marcel Grosu, Emilia Iacob, Idel Ianchelevici, 
Nicolae Mantu, Ioan Simion Mărculescu, Mihail Meiu, Gheorghe Naum, Vasile Onuț, 
Grigore Patrichi-Smulți, Gheorghe Petrașcu, Camil Ressu, 
Dorothea (Lola) Schmierer Roth, Paraschiva (Pașa) Smirnov, Nicolae Spirescu, 
Vasile Vedeș și Antonio Zumino.

Cenaclul literar Floare de Colt




Biblioteca Oraseneasca Borsa


21 mai 2014



Photo: MIERCURI, 21 MAI, 2011, ora 14!
Vă așteptăm cu drag!

Si primele materiale personalizate...

Photo: Primele materiale personalizate pentru cenaclul nostru sunt gata!
Așteaptă doar gândurile și trăirile voastre transpuse în versuri sau proză...

Noaptea Muzeelor




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


17 mai 2014



Photo: Sambata 17 mai, va asteptam la evenimentul Noaptea Muzeelor. detalii, in imaginea urmatoare!

Interferente culturale romano-bulgare la Dunarea de Jos




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


17 mai 2014





   Cu prilejul celei de a X-a ediții a Nopții Europene a Muzeelor, Secția Istorie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează sâmbătă, 17 mai 2014, ora 18.00, la sediul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, expoziția temporară Interferențe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos.
   La acest eveniment vor participa membri ai comunității bulgare din satul Băleni-Sârbi, jud. Dâmbovița și Ansamblul folcloric al Primăriei Băleni.
  Vizitatorii vor fi uimiți de bogăția de culoare și somptuozitate a costumelor tradiționale și a podoabelor ceremoniale bulgărești. Obiectele datează din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și provin de la bulgarii stabiliți acum aproape 2 secole în Câmpia Română.