luni, 12 noiembrie 2012

Curatenia de Toamna


Initiative de toata lauda


Asociatia Team Work


 Gradina Botanica, Bucuresti


10 - 18 noiembrie 2012




    În zilele de 10, 11, 17 și 18 noiembrie 2012 Asociația Team Work organizează o nouă ediție a evenimentului Curățenia de Toamnă în Grădina Botanică Dimitrie Brândză a Universității de la București. 
   Evenimentul reuneste tineri din centrul universitar București, dar și iubitori ai naturii și ai Grădinii Botanice dispuși să ofere din timpul şi efortul lor pentru pregătirea de iarnă a acesteia.
   Aproximativ 250 de voluntari sunt așteptați și în acest an la Curățenia de Toamnă în Grădina Botanică București, proiect pentru care Asociația Team Work a câștigat premiul I la secțiunea Protecția Mediului din cadrul Galei Societății Civile 2012. 
   Acţiunea va consta în:
- 4 zile de ecologizare (tăierea și cărarea lăstărișului, greblarea frunzelor moarte, adunarea ambalajelor, curățarea unui sector pe zi),
- program zilnic de lucru de la 09:00 la 14:00,
- activități desfășurate sub îndrumarea personalului Grădinii Botanice și a voluntarilor Team Work.
Participarea la eveniment se face pe bază de înscrieri, acestea desfășurându-se în perioada 27.10 – 15.11.2012 pe blogul Team Work http://blogteamwork.blogspot.com.
Curățenia de Toamnă este sprijinită de partenerii media: StartUB.unibuc.ro, UrbanKid.ro, CalendarEvenimente.ro, Decosieco.ro, Studentul.info, CentruldePresa.ro, InParc.ro, Onlinegallery.ro.
   Proiectul este derulat de Asociația Team Work din 2006, bucurându-se de participarea unui număr de peste 3.000 de studenţi şi elevi entuziaşti. Curăţenia de Toamnă face parte, alături de Curăţenia de Primăvară, Vânătoarea de Comori în Grădina Botanică, Grădina Copiilor și Grădina Bunicii (premiul și trofeul Spații Verzi MOL 2011), dintr-un proiect mai amplu, Grădina Botanică – Grădina oraşului meu, derulat în parteneriat cu Grădina Botanică Dimitrie Brândză a Universităţii din Bucureşti. 
   În perioada 2006-2010, proiectul a fost implementat și în Grădinile Botanice din Cluj-Napoca și Craiova. Proiectul îşi propune să aducă grădina botanică mai aproape de comunitate prin implicarea în activităţi care să creeze sau să întărească legătura dintre acestea, dezvăluind beneficiile pe care un spaţiu verde, dublat de latura educativă, le poate aduce dezvoltării personale şi comunitare.
   Asociaţia Team Work este o organizaţie nonguvernamentală care are misiunea de a facilita acumularea de către tineri, prin activităţi de voluntariat, a experienţei necesare încadrării eficiente pe piaţa muncii.

Croquis



Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Stefanescu, Vlad Stanescu


Readers Cafe, Bucuresti


9 noiembrie - 7 decembrie 2012





  Luni, 12 noiembrie, ora 20:00, la Readers Café, Tudor Ştefănescu şi Vlad Stănescu ne propun o istorie grafică a stilurilor arhitecturale, un dialog efervescent al culturilor şi formelor.  
  Ceoquis este o expoziţie “despre subtilitatea ideii ce stă la baza măreţiei, despre impactul emoţiei şi libertatea imaginaţiei. O diagramă a sursei clădirilor ce formează punctele de referinţă a arhitecturii din zilele noastre.”
   Gotic, Renascentist, Baroc, Neo- gotic, Neo-classic, Bizantin, Romantic. Stiluri distincte imortalizate în istorie. Viziuni inovatoare. Deşi atât de diferite, toate aceste stiluri arhitecturale au avut cel puţin două lucruri în comun: spiritul şi conştiinţa umană pornind de la esenţa primitivă, culori primare, creion şi hârtie. Fără automatisme, computere, reguli sau limite”.
   Aşa cum fiecare sentiment poate fi idealistic exprimat printr-o culoare, un stil are propria sa nuanţă. De la goticul intunecat, sobru, macabru şi gigant în proporţii, la renascentistul iluminat, inovator, fiecare cu exemplarele nemuritoare transpuse manual pe hârtie color cu un gramaj mare pentru a susţine măreţia lor.
   Studenţi la arhitectură, Tudor Ştefănescu şi Vlad Stănescu expun împreună, anul acesta cei doi susţinând expoziţii la Bucureşti şi Basel. Expozitia este deschisa pana pe 7 decembrie.
   Croquis continuă seria vernisajelor inedite la Readers Cafe. Bogdan Constantin, Roland Pangrati,  Cristina Frentiu Socolescu, Valentin Tanase, Alexandru Crisan,  Marian Simon, Wood Be Nice, Georgiana Chiţac sau Raluca Lechinţean  sunt cativa dintre artistii care au dat emotie si culoare serilor de artă Readers Café.

Readers Cafe.  

  Născut din pasiunea pentru gastronomie, arhitectura si carti, bistroul Readers Café propune un nou concept bucurestenilor. Un loc foarte prietenos ce te face sa uiti  de agenda de intalniri si in care iti regăsesti prietenii, micile plăceri culinare, muzica preferată, cărtile si care te indeamnă să revii. Arta in toate formele ei îşi regăseşte un spaţiu de exprimare la Readers Café, intrand in armonie perfectă cu atmosfera locului. Cu un meniu  creativ,  pregătit in house cu ingrediente proaspete si naturale, Readers Café este locul in care poţi lua un mic dejun energizant, un business lunch sau o cina relaxată in acordurile muzicii live.

Adresa: Metropolis Center, parter, Bdul Iancu de Hunedoara, nr. 56-60, Bucuresti

Un suflet generos



Initiative de toata lauda


Charlie McGettigan (Irlanda)


Cantec in favoarea copiilor defavorizati din Romania




   Artistul irlandez Charlie McGettigan a lansat un nou single - Who Will Take Care of the Children. Toate încasările din vânzarea acestui cântec vor fi donate pentru integrarea în societate a copiilor defavorizaţi care au crescut în orfelinatele din România.
   Căderea comunismului în Europa de Est de la începutul anilor
'90 a adus în atenţia lumii situaţia copiilor maltrataţi şi subnutriţi din orfelinatele din România şi din alte ţări est-europene. Mulţi dintre aceşti copii au murit în orfelinate, alţii au fost adoptaţi peste hotare, iar restul au rămas în instituţiile în care au fost abandonaţi.
   Mulţi dintre aceşti copii rămăşi în orfelinate nu au avut acces la educaţie şi terapie, fiind privaţi nu doar de cele esenţiale unui trai decent, dar şi de cele mai elementare drepturi umane.
   Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind persoanele cu handicap recunoaşte drepturile egale ale tuturor persoanelor cu dizabilităţi, dreptul de a face parte dintr-o comunitate şi de a fi parte din ea ca şi ceilalţi, însă toate aceste drepturi le sunt încă refuzate românilor aflaţi în această situaţie, alaturi de alti cetăţeni cu dizabilităţi din alte ţări membre ale Uniunii Europene.
   Piesa Who Will Take Care of the Children a fost compusă de Charlie McGettigan şi John Mulligan pentru a aduce în atenţia tuturor lipsa de progres în ceea ce priveşte această problemă în Europa. 

   Piesa poate fi descărcată de pe iTunes şi Amazon, urmând ca toate încasările din aceste vânzări să fie donate organizaţiilor care luptă pentru integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi din instituţiile româneşti.


***Informatie provenita din Ziarul Romanesc

Festivalul Cultural pentru elevi si studenti NOSA



Centrul Multicultural - Sinagoga Bistrita


12 - 18 noiembrie 2012





Organizatori: Primăria municipiului Bistrița, Societatea de Concerte Bistrița

Program:

Luni 12 noiembrie

ora 17:00 – Vernisaj expoziție de fotografie
    Lansare album Ion Borborea – Caragialiana
ora 18:00 – Concert de muzică de cameră
ora 20:00 – Proiecție de film O noapte furtunoasă

Marți 13 noiembrie

ora 16:00 – Anul marilor scriitori – conferințe suținute de către 
    Vasile Gogea și Ovidiu Pecican OftalMoftologia sau ochelarii lui Nenea Iancu
ora 17:30 – Prezentarea Revistei Verso – număr dedicat integral scriitorului 
    Nicolae Steinhardt – prezintă Ion Mureșan, Luigi Bambulea –redactor șef revistă
ora 18:30 – Concert de muzică cultă
ora 20:00 – Proiecție de film – După dealuri – regia Cristian Mungiu


Miercuri 14 noiembrie

ora 17:00 – Tineri scriitori bistrițeni referențiali – Dan Coman,
    Alexandru Uiuiu, Marin Mălaicu Hondrari, Florin Partene, Ioana Bradea, 
   Ana Dragu
ora 18:00 –  Trio BarcarolaSlovenia
ora 20:00 – Proiecție de film Gobbel – regia Raluca David (Bistrița)

Joi 15 noiembrie

ora 16:00 – Spectacol de poezie și muzică Poezisele – recită actori
   de la Teatrul Metropolis din București – versuri din creația poeților
   contemporani Mariana Marin, Angela Marinescu, Nichita Stănescu, 
   Ion Mureșan, Ioan Es. Pop și alții
ora 18:00 – Transylvanian Saxophone Quartet
ora 20:00 – Proiecție de film Despre oameni și melci de Tudor Giurgiu

Vineri 16 noiembrie

ora 17:00 – Concert de muzică cultă – Richard Ireland (UK), Stephan Metz
   (Olanda), Frank van der Laar (Olanda)
ora 19:00 – Teatrul Național Cluj Napoca Drumul spre Indii de Alexandru
   Pecican și Ovidiu Pecican, regia Vadas Laszlo
ora 21:00 – Proiecție de film “O lună în Thailanda” de Paul Negoescu
(premieră națională)

Sâmbătă 17 noiembrie

ora 18:00 – Cvartetul Arcadia

Duminică 18 noiembrie

ora 17:00 – Teatrul Sala Mică: Delir în doi, în trei… în câțvrei de Eugen Ionescu, 
    regia Mihaela Panainte
ora 19:00 – Concert de muzică cultă – Cvartetul Tiberius.

3 spectacole - 3 personaje - 1 invitatie



Patrimoniu - o scena pentru tineri


Bucuresti


14 noiembrie 2012





  3 spectacole… 3 personaje… 1 invitaţie este numele unei piese de teatru muzeal care se prezintă în afara unui muzeu: la Dianei Patru (pe strada Dianei nr. 4, Bucureşti), miercuri, 14 noiembrie, la ora 21.30. Acest spectacol este cu totul neobişnuit prin conţinut, dar şi prin geneză. 
  Se vorbeşte într-o singură piesă de teatru despre 3 destine speciale, despre 3 personalităţi care nu s-au întâlnit niciodată datorită faptului că au trăit în perioade diferite dar și în localități diferite, dar care au în comun perseverenţa, dedicaţia,  dragostea pentru frumos şi faptul că activitatea lor este “obiect” de patrimoniu deţinut de muzee. Este vorba de Elena Mureşianu, Romulus Cioflec şi Vasile Grigore. 
  Elena Mureşianu a fost o persoană puternică, întreprinzătoare, artistă, luptătoare pentru drepturile femeilor şi ale românilor în general, care a preluat conducerea uneia dintre cele mai importante publicaţii din Ardeal - Gazeta Transilvaniei. 
  Romulus Cioflec a fost scriitor, jurnalist, activist pentru drepturile românilor, şi un pasionat călător prin alte culturi. 
   Vasile Grigore este unul dintre cei mai importanţi pictori ai sfârşitului de secol XX, despre care se poate spune că, dintre contemporanii săi, a reuşit cel mai mult să influenţeze pe tinerii artişti, prin stilul său inconfundabil.

Cleștarul cupei picură amurg




Patrimoniu - o scenă pentru tineri


Cleștarul cupei picură amurg


Muzeul de Artă Vasile Grigore


București


12 noiembrie 2012





  Luni, 12 noiembrie, la ora 15.00, Muzeul de artă Vasile Grigore se animează într-un mod neobişnuit: este propus publicului un spectacol de teatru cu totul original: Cleştarul cupei picură amurg. Tineri interesaţi de frumos vor urmări cum artiştii dau viaţă creaţiilor artistice din anii 1960-1980 în mai multe săli ale muzeului. Se va înţelege astfel mai bine care erau frământările interioare ale artiştilor acelor timpuri, precum şi ce a rezultat din acestea.
   Spectacolul, coordonat de către regizoarea Mihaela Săsărman, porneşte de la obiectele de patrimoniu din muzeu, atât creaţii ale artistului Vasile Grigore, cât şi opere de artă din colecţia personală a pictorului, colecţie donată statului român. 
   Este al treilea proiect de teatru muzeal realizat de către regizoare, în doar 2 luni. Scenariul şi regia spectacolului îî aparţin Mihaelei Săsărman. Din distribuţie fac parte Anamaria Pâslaru, Sorin Dinculescu, Alina Crăiţă şi Cristi Neacşu. Instalaţia este realizată de Simona Săsărman.
   Spectacolul este jucat si pe 13 noiembrie, ora 14:00, la Licul C.A. Rossetti, Bucuresti.

Festivalul Temps d'Images


Cluj-Napoca


ediția a V-a, 9 - 16 noiembrie 2012





  Dacă în ediția trecută am încercat să prezentăm o imagine a societății contemporane prin intermediul proiectelor invitate în festival, în acest an vom provoca publicul la un efort de imaginație pentru a contura posibile scenarii ale viitorului într-un moment în care prezentul ne acaparează aproape total.

Programul detaliat pe: www.colectiva.ro.

Program

Vineri, 9 noiembrie

18:00 - Where the Wild Things Are (expo video), Curator: Anca Mihuleţ, Fabrica de Pensule
20:00 - Solo for Lu (performance), Regie: Jana Svobodová, Fabrica de Pensule, Sala Studio

Sâmbătă, 10 noiembrie

12:00 – 20:00 - Home 1. & Institutul de Practică Empatică (performance), concept: Alexandra Pirici. Locaţia urmează a fi anunţată.
17:00 - Preoteasa”/ “A papnő: teatru și educație (dezbatere) cu membrii Companiei Krétakör
19:00 - 4FAUST & The Brainwashing Machines (teatru), Companie: Pasaj, Regie: Adriana Chiruță, Fabrica de Pensule, Sala Studio.
21:00 - Refuz să cresc. Dacă puteți face o mică donație (teatru), Concept: Vera Ion și Bogdan Marcu, Fabrica de Pensule, Sala Mică.
22:30 - Alternativ Quartet – lansare album Când nu cânt/ When I`m Not Singing (concert), Fabrica de Pensule, Sala Studio.

Duminică, 11 noiembrie

12:00 – 20:00 - Home 1. & Institutul de Practică Empatică (performance), concept: Alexandra Pirici. Locaţia urmează a fi anunţată.
14:00 - Cine, ce, cum, unde. Scurt circuit de proiecte independente (dezbatere), Fabrica de Pensule, Bar
19:00 - Preoteasa (teatru), Companie: Krétakör, Regie, Casa Radio.
21:00 – KAIJU (dans), Companie: Shonen , Teatrul Maghiar de Stat, Studio.

Luni, 12 noiembrie

12:00 – 20:00 - Home 1. & Institutul de Practică Empatică (performance), concept: Alexandra Pirici. Locaţia urmează a fi anunţată.
12:00 - Surplus de oameni sau surplus de idei. Pionierii mișcării independente în teatrul românesc post-1989 (lansare de carte), Theodor-Cristian Popescu, Facultatea de Teatru și Televiziune, Sala Cinema.
16:00 - Arhiva Performativă (spectacol lectură), Regie & Dramaturgie: Gianina Cărbunariu, Casa TIFF.
19:00 - FTW - For The Win (teatru) Artist/Concept/Regie/Scenariu: Bogdan Georgescu, Fabrica de Pensule, Studio.

Marti, 13 noiembrie

16:00 -Arta ca și proces al transformării: lupta este un limbaj. Cazul Macao (dezbatere), Fabrica de Pensule, Bar.
17:00 - Arta ca politică/ Politica artei - O dezbatere CriticAtac, Fabrica de Pensule, Bar.
19:00 - Realia (București-Beirut) work in progress (performance), Concept: Farid Fairuz, Fabrica de Pensule, Studio.
21:00 - Tigrul Sibian (teatru), Regie&dramaturgie: Gianina Cărbunariu, Fabrica de Pensule, Sala Mică.

Miercuri, 14 noiembrie

11:00 - Masă Rotundă - Cum performăm socialul ? (dezbatere). Moderator Norbert Petrovici. Fabrica de Pensule, Bar.

19:00 - Alexis. O tragedie greacă (performance), Companie: Motus, Regie: Enrico Casagrande si Daniela Nicolò, Casa Radio.
21:00 - The Blue Boy (teatru-dans), Companie: Brokentalkers, concept & regie: Feidlim Cannon, Gary Keegan. Teatrul Maghiar de Stat, Sala Mare

Joi, 15 noiembrie

19:00 - SubPământ – Valea Jiului după 1989 (teatru), Concept: Mihaela Michailov și David Schwartz, Fabrica de Pensule, Sala Studio.
21:00 - mânia.Ro (performance), proiect inițiat de: Paul Socol, Regie: Simina Maria Zan, Fabrica de Pensule, Sala Mică.
23:00 - Concert Norzeatic - lansare a albumului Exerciţii pe ritm de pace, Gambrinus Pub.

Vineri, 16 noiembrie

17:00 - mariachi 17 (film), Regie, Coregrafie, Scenografie: La Ribot, Casa TIFF.
19:00 - Jailbreak Mind (dans), Companie: Fabien Prioville Dance Company, Concept, Scenografie, Coregrafie & Interpretare : Fabien Prioville, Teatrul Maghiar de Stat, Sala Studio.
21:00 - Saxophone Jazz Night cu Alexandra Lehmler Quintett & Invitat special – Iordache, Casa Tranzit.

Broșura cu programul detaliat: http://www.colectiva.ro/wp-content/resurse/brosura_temps_2012_.pdf


   Festivalul TEMPS D'IMAGES este produs de Colectiv A şi iniţiat de Canalul de Televiziune Arte.
   Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional.
   Proiect finanţat de: Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național.
   Proiect susținut de : Erste Stiftung, La Ferme du Buisson.
   Proiect realizat cu sprijinul: Primăria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Visit Cluj.
   Parteneri: Fabrica de Pensule, Institutul Francez Cluj, Ambasada Franţei, Centrul Cultural German Cluj, Centrul Ceh, Culture Ireland – The Arts Council, Fundația Gabriela Tudor, E-Motional Bodies - Proiectul European Cultura 2007-2013, Teatrul Maghiar de Stat, Casa Tranzit, Casa TIFF, Teatrul Naţional Târgu Mureş, UBB Facultatea de Teatru şi Televiziune, Omnipass, Baraca Film Production, Benq, L'Atelier Cafe, The Shelter Agency, Gambrinus Pub.
Parteneri Media: Transilvania Live, Transilvania Reporter, CityNews, TVR Cluj, Zile şi Nopţi, Observator Cultural, Dilema Veche, Think Outside the Box, CriticAtac, Scena.ro, Modernism, ArtAct Magazine, Veioza Arte, Liternet.ro, BeWhere!, Monitorul de Cluj, Transindex, Hamlet, Ziarul Studențesc şi Slicker.ro. Recomandat de Radio Guerrilla. 
   Biletele sunt puse în vânzare la Librăria Cărturești. Pentru spectacolele de la Fabrica de Pensule şi alte locaţii vă rugăm să ne scrieţi la adresa rezervari@colectiva.ro. Pentru spectacolele de la Teatrul Maghiar biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete.

Va asteptăm cu drag !

Mincu - Un secol inainte



Ordinul Arhitectilor din Romania


Victor Velculescu


Expozitie de fotografie


Casa Mincu, Bucuresti


14 noiembrie 2012





Stimate colege,
Stimaţi colegi,

Ordinul Arhitecţilor din România vă invită să participaţi la vernisajul
expoziţiei Mincu - Un secol înainte care va avea loc miercuri 
14 noiembrie 2012 ora 18:00 la Casa Mincu - Str. Pictor Verona nr.19,
Bucureşti.

Cu stimă,
Secretar Executiv
arh. Cornelia Burcuş

Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România
str. Academiei nr. 18 - 20, sector 1
010014, Bucureşti, România
tel/fax: 021-3039226, 021-3077163
e-mail: oarbuc@rdsmail.ro
www.oar-bucuresti.ro
www.anuala.ro

Gasiti in invitatia atasata detaliile necesare participarii. Ne vom
bucura de prezenta oaspetilor si de confirmarea de participare la

Tel: 021 317 26 34, 0728 872 150
rlk.stefan@gmail.com, office.oar@gmail.com

Cu deosebita consideratie,

Raluca Stefan, consilier pentru comunicare
--
Ordinul Arhitecților din România
str. Arthur Verona, Pictor nr.19
010312, București, România
tel/fax: 021 317 26 34, 0728 872 150
www.oar.org.ro

Expozitia: Inchinare



Arta plastica contemporana


Vassy Erzsebet


Galeria de Arte Vizuale, Oradea


15 noiembrie 2012




EXPOZITIE PERSONALA "INCHINARE"

   Galeria de Arte Vizuale Oradea din cadrul UAP Filiala Oradea si D-na Vassy Erzsebet, au placerea sa va invite impreuna cu familia si prietenii la vernisajul expozitiei de pasteluri Inchinare.

  Vernisajul va avea loc: Joi, 15 noiembrie, ora 18:00. 
In deschidere va vorbi Domnul Deak Arpad.

  Va asteptam cu drag in numar mare!

Cenaclul Bocancul Literar



Pariu pe prietenie


Mojo Music Club, Bucuresti


18 noiembrie 2012






Segment literar: Vanda Florea si Victor Marinescu. 
Segment muzical: Nicu Zota, Rapsotree si Nicu Nicusor. 
Intrarea libera

Greutăți inerente



Arta plastică contemporană românească


Ciprian Mureșan


Muzeul de Artă, Cluj-Napoca


14 noiembrie 2012 - 13 ianuarie 2012





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 14 noiembrie 2012 – 13 ianuarie 2013 expoziţia Greutăţi inerte a artistului Ciprian Mureşan, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în spaţiul internaţional, cu participări în expoziţii la Bienala de la Veneţia, MOMA San Francisco, Tate Modern Londra, Műcsarnok Budapesta, Bienala tinerilor artişti de la Moscova, Paris, Milano etc. (Fişă de artist la http://www.plan-b.ro/galeria_files/cv_muresan.pdf )
    Proiectul, special realizat de Ciprian Mureşan pentru prima sa expoziţie la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, propune într-o manieră conceptuală noi modalităţi de relaţionare cu o colecţie muzeală (colecţia de sculpură). Conţinând piese din diverse perioade ale istoriei artei româneşti, această expoziţie vorbeşte despre relativitatea valorilor, fragilitatea convingerilor şi poziţionarea noilor generaţii de artişti în raport cu teme şi abordări artistice consacrate.
   Aparent, selecţia sculpturilor s-a făcut nu pe baze estetice sau tematice, ci din raţiuni ce ţin mai degrabă de legile fizicii, greutatea lor fiind necesară pentru a presa o serie de gravuri realizate de Ciprian Mureşan. Acestea descriu transformarea unui monument sculptural "belicos” într-unul "civil”, fiind inspirate de un fragment din povestea Funcţionarul invizibil, de Ilf şi Petrov. Alegerea artistului de a refuza accesul publicului la lucrările proprii, lucrări care stau la uscat sub presiunea unei părţi din colecţia de sculptură a muzeului, deschide publicului multiple interpretări contradictorii. O fi vorba oare de umilinţa şi recunoaşterea propriei neputinţe sau a lipsei de importanţă în faţa colecţiei construite în ani de zile, de conştientizarea fragilităţii propriilor producţii artistice sub presiunea "Istoriei artei”, ori de ignorarea funcţiei lor artistice şi folosirea altor calităţi, cele fizice, în detrimentul conţinutului lor cultural ?
   O altă intervenţie propusă de artist, sub acelaşi semn al relativizării şi interogării canoanelor tradiţionale, se va realiza prin introducerea unor cărţi între sculpturile şi soclurile lor din expoziţia permanentă a muzeului.
   Una dintre secţiunile expoziţiei va fi dedicată prezentării unor producţii video realizate de Ciprian Mureşan în perioada 2006-2011, unele urmând a fi proiectate în premieră la Cluj-Napoca.
   Expoziţia va avea o continuare la Galeria Wilkinson de la Londra unde gravurile, ascunse acum privirii, vor fi expuse.

Vernisaj: miercuri, 14 noiembrie 2012, ora 18:00.

Scriitori la ei acasa



Uniunea Scriitorilor din Romania


Scriitori pe Calea Victoriei


Bucuresti


14 - 29 noiembrie 2012






  În perioada 14-29 noiembrie 2012, la sediul Uniunii Scriitorilor din România (Sala Oglinzilor, Calea Victoriei nr. 115, Bucureşti), vor avea loc două programe dedicate literaturii din România, dar şi traducerilor din autori de prestigiu ai literaturii universale contemporane. 
  Selecţia scriitoriilor, traducătorilor şi reprezentanţilor editurilor invitate cu aceste ocazii este asumată de criticul literar Nicolae Manolescu, directorul revistei România literară şi preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. 
   Astfel, în zilele de 15, 22 şi 29 noiembrie 2012, de la ora 18:00, în Sala Oglinzilor de la USR, va avea loc programul Serile literaturii străine pe Calea Vitoriei, iar în zilele de 14, 21, 23 şi 28 noiembrie 2012, de la ora 18.00, va avea loc programul Scriitorii la ei acasă / Scriitori pe Calea Victoriei. Moderatorul evenimentelor: scriitorul şi jurnalistul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, secţia Poezie. 
   Întâlnirile cu aceşti scriitori se vor constitui într-un document de patrimoniul cultural naţional prin înregistrarea lor în Fonoteca Societăţii Române de Radiodifuziune (prin Radio România Cultural), prin fotografiile, reportajele şi interviurile realizate cu acest prilej. 
   Evenimentul este realizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Guvernului României.   
  Coproducător: Radio România Cultural. 
  Partenerii media: România literară, AgenţiadeCarte.ro, Observator cultural, Luceafărul de dimineaţă, Viaţa Româneasc”. 
  Art director: Mihai Zgondoiu. 
  Coordonator PR: Andra Rotaru.

Programul detaliat al evenimentelor:

Scriitorii la ei acasă / Scriitori pe Calea Victoriei


Miercuri, 14 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
Seara Poeziei – invitaţi: 
   Magda Cârneci, Gabriel Chifu, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Adrian Popescu, 
   Nicolae Prelipceanu. Introducere: Dan Cristea.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
Scriitori din ţară la Bucureşti: 
   Aurel Pantea – Alba Iulia, Nichita Danilov – Iaşi, Gabriel Coşoveanu – Craiova, 
   Ion Pop – Cluj, Ioan Moldovan – Oradea, Vasile Dan – Arad, 
   Nicolae Oprea – Piteşti. Introducere: Mircea Mihăieş.

Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
Seara Prozei – invitaţi: 
   Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Petru Cimpoeşu, Varujan Vosganian, 
   Alexandru Vlad. Introducere: Eugen Negrici.

Miercuri, 28 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
Seara Toate artele cuvântului – invitaţi: 
    Gabriel Dimisianu (critică, memorialistică), Ioana Nicolaie (poezie), 
    Irina Horea (traduceri), Horia Gârbea (dramaturgie), Marian Drăghici (poezie), 
    Radu Aldulescu (proză). Introducere: Mihai Zamfir.


Program Serile literaturii străine pe Calea Victoriei


Joi, 15 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
   Seara Herta Müller. Invitaţi: 
        Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction, şi Alexandru Şahighian, 
        care va citi o traducere din volumul de povestiri Ţinuturile joase de Herta Müller, 
        carte în curs de apariţie la Humanitas Fiction, în seria de autor Herta Müller. 
        Herta Müller a debutat editorial cu acest volum, în anul 1982.

Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
    Seara Vladimir Nabokov. Invitaţi: 
       Bogdan-Alexandru Stănescu, director editorial Polirom, şi traducătoarea 
       Veronica D. Niculescu, care va citi o traducere din romanul “Disperare” 
       de Vladimir Nabokov, colecţia “Biblioteca Polirom. Seria de autor 
       “Vladimir Nabokov”, Editura Polirom, 2009.


Joi, 29 noiembrie 2012, ora 18.00

USR, Sala Oglinzilor, Calea Victoriei 115, Bucureşti
   Seara revistei Lettre Internationale. Invitat: 
      Irina Horea, redactor-şef Lettre Internationale, şi 
      Simona Brînzaru, care va citi o traducere din Emmanuel Carrere, “Limonov”, 
            apărut în Lettre nr. 80-81.

Intrarea este liberă ! Puteţi face o rezervare pe adresa de email: cipariu@yahoo.com .

Mai multe informatii la pagina web: http://www.agentiadecarte.ro/2012/11/uniunea-scriitorilor-din-romania-lanseaza-programele-literare-%E2%80%9Escriitorii-la-ei-acasa-scriitori-pe-calea-victoriei%E2%80%9D-si-%E2%80%9Cserile-literaturii-straine-pe-calea-vitoriei%E2%80%9D/

Salonul Tinerilor Artisti



Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Pygmalion, Timisoara


editia a II-a, 13-30 noiembrie 2012




Pe simezele clujene



Arta plastica contemporana romaneasca


Plugor Sandor


Galeria de Arta Quadro, Cluj-Napoca


14 - 30 noiembrie 2012






Prezintă Szücs György, istoric de artă, directorul general adjunct al Galeriei Naționale Ungare (Budapesta).

Program: 
luni–vineri, 11:00–14:00 ; 15:00–19:00
   Expoziția retrospectivă Plugor Sándor (1940–1999) își propune să prezinte amploarea și diversitatea operei artistului.
  Selecția cuprinde picturile și desenele timpurii (1959–1964) realizate în clasa lui Miklóssy Gábor, la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj. Apoi, desenele din ciclurile Cartea bătrânilor și Nuduri, precum și monotipii jucăușe, gravurile dramatice pe fond negru și ilustrații de carte, care arată preocupările artistului în anii '60 și '70 și cristalizarea stilului său. Aici pot fi amintite copiile realizate cu disciplină și abnegație în 1961, după seria Șaizeci de desene, semnată de Szalay Lajos, unul dintre cei mai importanți graficieni maghiari ai secolului XX. Acestea, expuse acum pentru prima dată, atestă extraordinarul talent de desenator al lui Plugor.
   Vârful creației artistului, curmată din păcate de moartea sa vremelnică, este reprezentat de acele lucrări grafice, de mari dimensiuni, care constituie, prin limbajul artistic și conținut, răspunsuri date întrebărilor esențiale ale vieții. Sunt imagini aproape iconice, de un dramatism amărui, care îl plasează pe Plugor între cei mai importanți graficieni din Transilvania. Tot aici se integrează și lucrările târzii, când artistul revine la pictură, fiind preocupat de sinteza desenului și a culorii.

 Galeriei Quadro:
Telefon: 0264-431-105, 0745-341-380, 0743-122-886.
E-mail:office@galeriaquadro.ro, georgiana@galeriaquadro.ro
Cluj-Napoca 400009, str. Napoca nr. 2–4, etaj I., 64.