duminică, 4 iulie 2021

Amatorii în competiție

 


Festivalul Național Cîntarea României 




Sudori - linogravură de Alexandru Gego (Bistrița).








Articol publicat în Revista Cîntarea României, Nr. 6. Iunie 1989.

Ciocîrlia

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul C. I. Nottara




Liliana Tomescu (Ioana) și C. Brezeanu (Warwick).
Premieră: 5 ianuarie 1962.









Toni Zaharian (Carol) și Liliana Tomescu (Ioana).






Moment din spectacol.




George Constantin (Beaudricourt) și Liliana Tomescu (Ioana).



Cronică publicată în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1962.

Artă din condei

 


Inițiative de toată lauda 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare, Vaslui 


ediția a IV-a, 1 - 31 iulie 2021




   De joi, 1 iulie 2021, Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui găzduiește a patra ediție a Expoziției Naționale de Caligrafie pentru deținuți, Artă din condei. 

    Proiectul este unul național, inițiat de Penitenciarul Vaslui în anul 2017, primele trei ediții desfășurându-se cu o frecvență anuală. Pandemia generată de virusul Sars-CoV-2 a știrbit continuitatea activității, însă, după un an de pauză, proiectul a fost reluat.  Ediția din acest an este dedicată bicentenarului Vasile Alecsandri, iar interesul manifestat de unitățile penitenciare a fost mai mare decât la celelalte ediții. Unitatea organizatoare a primit 291 de lucrări provenite din 23 de penitenciare: Aiud, Arad, Baia Mare, Bistrița, București Jilava, București Rahova, Botoșani, Codlea, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Galați, Gherla, Iași, Oradea, Ploiești, Poarta Albă, Slobozia, Tulcea,  Timișoara, Târgu Mureș, Târgșorul Nou, Vaslui.

    Proiectul are drept scop promovarea spiritului de competiţie și performanță în deprinderea artei de a scrie frumos și corect, contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii de sine a persoanelor aflate în detenție, stimularea creativității, menținerea unei stări mentale optime prin ocuparea timpului liber într-un mod plăcut, stimularea competitivității, dar și sensibilizarea opiniei publice cu privire la importanța implicării în activități care vizează reintegrarea socială a persoanelor care execută sancțiuni privative de libertate. De asemenea, se urmărește, în egală măsură, promovarea scrisului de mână, a caligrafiei ca artă, precum și promovarea literaturii române.

    În proiect au fost incluse 153 de persoane private de libertate din unitățile amintite. Lucrările lor au fost evaluate de către o comisie formată dintr-un cadru didactic și doi specialiști ai Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui, 100 de lucrări fiind expuse.

    Vizitatorii Muzeului Județean Ștefan cel Mare din Vaslui vor putea admira expoziția până în data 31 iulie 2021.

Pe simezele craiovene

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Arta, Craiova 


1 - 14 iulie 2021



Festivalul Internațional Lucian Blaga

 


Sebeș, Alba Iulia 


9 - 11 iulie 2021




Detalii și programul complet îl aflați de aici:

Îndrăzneala

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul Regional București




Scenă din Îndrăzneala de Gheorghe Vlad. Premieră 10 martie 1962.





Lisandru către Zoica (Rodica Popescu): 
Uite niște mărgele...ce zici, îți plac, ai?







Constantin Florescu (Nate) și Mihai Pălădescu (Mitu).





Ciocîlteu împreună cu cei șase copii ai săi (în rolul lui Ciocîlteu: Ion Marinescu).


Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 4. Aprilie 1962.
Pe copertă Silviu Stănculescu și Ion Marinescu.

Exponatul lunii iulie

 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare 


Vaslui


iulie 2021




    În cadrul evoluției orașului Vaslui în perioada medievală, un rol important în dezvoltarea culturii materiale și spirituale l-a avut Curtea Domnească de aici. Cercetările arheologice sistematice făcute de-a lungul anilor au evidențiat importanța pe care Ștefan cel Mare i-a acordat-o acestei reședințe domnești, înzestrând-o cu ateliere meșteșugărești, locuințe domnești și ale curtenilor, dar și cu turnuri de apărare și un nou zid de incintă.

    În acest context se înscrie și descoperirea arheologică din anul 1978 a unui baltag mare cu gaură de înmănușare – care reprezintă exponatul lunii iulie 2021 al Muzeului Județean Ştefan cel Mare Vaslui. Întrucât la 2 iulie 1504, marele voievod Ștefan - care și-a legat destinul de evoluția actualului județ Vaslui - se stingea de moarte blândă în măreaţa sa Moldovă, într-o desăvârşită pace ce se boltea asupra întregii țări, pe stâlpii puternici ai biruinţei sale, am considerat că îi putem prețui epoca și prin expunerea în această lună a unui obiect de patrimoniu reprezentativ care datează din timpul său.

Astfel, acest baltag mare cu gaură de înmănușare face parte din categoria armelor albe de lovire, tăiere și izbire, folosite - de regulă - de pedestrimea moldavă. Însă, faptul că are vârful lat și lama tocită ne arată că a fost des folosit, chiar și la activități pașnice, fie ca secure, fie ca ciocan. Gaura sa de înmănușare de formă ovoidală ușor oxidată permitea prinderea de obiect a unei cozi din lemn sau din metal. Capul fațetat al baltagului indică folosirea sa ca ciocan sau pentru lovirea și izbirea armurilor grele.

    În altă ordine de idei, baltagul se află într-o stare de conservare bună, este din fier forjat, obținut prin topire, batere la cald și apoi călire, dar prezintă și urme de poansonare. El are o lungime de 15 cm. și o lățime de 10 cm., iar diametrul găurii sale de înmănușare este de 2 cm.

    După locul descoperirii și starea sa de conservare, acest obiect e posibil să fi făcut parte din dotarea oastei care păzea Curtea Domnească Vaslui, începând din a doua jumătate a secolului al XV-lea. E puțin probabil să fi fost folosit și în cadrul vestitei lupte de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475). În orice caz, acest baltag are o valoare deosebită și este un bun de patrimoniu reprezentativ pentru Vasluiul epocii ștefaniene.

Pe simezele Capitalei - Daruri

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria Romană, București 


8 iulie - 8 septembrie 2021




DARURI de la Dumnezeu prin har şi daruri de la pictori către semenii lor, prin harul primit.

Galeria Romană vă invită la o nouă expoziţie de pictură şi sculptură, ce se va deschide joi, 

8 iulie 2021, începând cu ora 19:00.

    Expoziţia Daruri aduce pe simeze artişti importanţi ai artei plastice româneşti contemporane: Grupul Prolog, Sorin DUMITRESCU, Vasile GORDUZ şi Silvia RADU, Mihai HOREA, Ruxandra GRIGORESCU, alături de mai tinerii membri ai grupului Noima, Bogdan VLĂDUŢĂ, George HRISTEA, Cristian DIŢOIU, Marin Mihai HOREA.

   Prin parcurs educativ-pedagogic, relaţiile profesor-elev s-au transformat în relaţii de prietenie, iar acum, împreună, dăruiesc publicului rodul harului lor, într-o expoziţie unitară şi specială. Pentru că ÎMPREUNĂ este o stare de spirit, este un manifest, este o CREDINŢĂ.

Expoziţia va rămâne deschisă în perioada 8 iulie – 8 septembrie 2021.

Program galerie:

Luni-vineri: 10:00 - 18:00

Sâmbătă: 10:00 - 15:00