sâmbătă, 23 aprilie 2016

Icoana între bizantin și gotic




Arta plastica contemporana romaneasca


Lucian Oprea


Muzeul Judetean de Arta Prahova Ion Ionescu-Quintus, Ploiesti


26 aprilie 2016






COMUNICAT DE PRESĂ

    Marți, 26 aprilie 2016, la ora 17:00, va avea loc la Muzeul Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus, din Ploieşti, B-dul Independenţei nr.1, vernisajul expoziţiei Icoana între bizantin și gotic a artistului Lucian Oprea.
    "Expoziția artistului plastic ploieștean Lucian Oprea, găzduită de Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus este rodul unei îndelungate experiențe în domeniul iconografiei ortodoxe. Așa cum spunea poetul Mihail Eminescu <credința zugrăvește icoane-n biserici>, credința artistului aduce în fața iubitorilor de frumos, chipuri de sfinți, realizate în tehnica marilor iconografi ai acestui neam. Arta sa răspândită în țară și străinătate, apreciată de foarte mulți oameni, este o dovadă a faptului că, la începutul unui secol în care știința este atotputernică, există artiști care ne amintesc de o lume spirituală de care nu putem să ne desprindem." (Victor Adam, Colecționar de artă)
    Lucian Oprea, născut în 1963 la Ploiești, face studii libere artistice de desen, pictură și sculptură, iar în 2004 devine membru colaborator al UNAP Ploiești.
   Participă la lucrări de restaurare de pictură murală la importante monumente prahovene, cum ar fi: Biserica Sf. Trei Ierarhi Filipeștii de Pădure, Biserica Adormirea Maicii Domnului Mărgineni, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Sinaia, Biserica Sf. Ioan Botezătorul, schitul Prodromu din Sf. Munte Athos, Grecia; are lucrări de restaurare și realizare de elemente decorative arhitecturale din ipsos și fațade clădiri, cum ar fi: Casa cu grifoni Câmpina, Prahova.
Participă la Tabăra Internațională de creație plastică Vasile Grigore Hârsa, comuna Plopu, Prahova, în 2015.
   Are lucrări iconografice în colecții particulare în: România, Italia, Spania, Grecia, Canada, SUA, Ungaria
   Pentru detalii, vă stă la dispoziţie Departamentul de Servicii educative, Relaţii Publice şi Documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus
Tel.: 0244 52 22 64, fax: 0244 511375, e-mail: office@artmuseum.ro
***

Falsificarea monedei în decursul diferitelor perioade istorice




Muzeul Municipiului Bucuresti


Dan Pirvulescu


28 aprilie 2016






   Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. Dan Pîrvulescu,pentru a afla despre Falsificarea monedei în decursul diferitelor perioade istorice, în data de 28 aprilie 2016, ora 19:00.
   În decursul istoriei, fenomenul falsificării emisiunilor monetare are o pondere variabilă în structura circulaţiei monetare, în funcție de epocă, în cadrul fiecărui stat, regiune sau oraş. Falsurile monetare se disting în principal de emisiunile oficiale, stilistic şi prin diferenţe ponderale sau de titlu. Valoarea unei monede era dată de cantitatea de metal preţios pe care o conţinea. De obicei modul de realizare a unui fals a fost reprezentat de aplicarea unui strat subțire de metal prețios, aur sau argint peste o bucată de metal comun, cupru, plumb, fier sau staniu.
   Joi, 28 aprilie 2016, vom aprofunda problema falsurilor monetare, o realitate socială şi economică indiferent de perioada istorică.
   Conferinţa este strâns legată de expoziţia Falsuri Monetare. O scurtă istorie a falsificării monedei organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici, care poate fi vizitată la Palatul Suţu până la data de 29 mai 2016. În mod excepţional, după finalizarea conferinţei, va putea fi vizitată această expoziţie ce a constituit baza conferinţei de joi, 28 aprilie.
    Dan Pîrvulescu este şeful Secţiei Istorie din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti precum şi coordonatorul Muzeului Dr. George Severeanu în cadrul căruia funcţionează Cabinetul Numismatic şi Medalistic. A obţinut titlul ştiinţific de Doctor în Istorie în cadrul Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române, în urma susţinerii unei teze dedicată genezei monetăriei Ţării Româneşti, pe baza cercetării fondului medieval al emisiunilor monetare aparţinând colecţiei Maria şi dr. George Severeanu.
   Din anul 2015 este redactorul şef al Revistei de Cercetări Arheologice şi Numismatice, publicaţie ştiinţifică periodică a Muzeului Municipiului Bucureşti.
    Membru al Societăţii Numismatice Române şi arheolog înscris în Registrul Arheologilor atestaţi din România (Ministerul Culturii). A participat la numeroase programe naţionale şi internaţionale de cercetări arheologice sistematice, dar şi la cercetări arheologice preventive, supravegheri arheologice şi cercetări de suprafaţă pe teritoriul Municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.
    Este coordonatorul mai multor expoziţii dedicate valorificării patrimoniului arheologic şi numismatic şi autor al mai multor contribuţii publicate în prestigioase reviste ştiinţifice.

Următoarele conferinţe de joi:
5 mai 2016 - Fotograful Iosif Berman cu Emanuel Bădescu
12 mai 2016 - Ritualuri pascale urbane cu Cătălin D. Constantin
19 mai 2016 - De la Sfântul Gheorghe la Sfântul Dumitru – 10 parcelări de locuinţe tip
 cu Andrei Răzvan Voinea

Intrarea este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu. 
În ultima zi de joi, programul se va prelungi până la ora 21:00.
***