joi, 29 ianuarie 2015

Expozitia DunareArt




Arta plastica contemporana


Simpozionul International de Pictura de la Mraconia


Galeria Helios, Timisoara


5 - 17 februarie 2015





***Remus Rotaru

Yiddische Welt in Rumenie. Intellectuals Contribution




Muzeul de Istoria a Evreilor din Romania


Bucuresti


2 februarie 2015




***FCER - Cultura Arta Stiinta

Aurul și argintul antic al României




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


4 februarie - 22 martie 2015






   61 de obiecte arheologice de o valoare deosebită, provenind din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, vor fi expuse la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, începând cu 4 februarie 2015, în cadrul expoziției-eveniment itinerante Aurul și argintul antic al României.



VĂ AȘTEPTĂM!

    Din bogatul patrimoniu al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei se va regăsi în expunere și o statuetă din argint reprezentând un captiv îngenunchiat, descoperită în retentura castrului roman de la Gherla, județul Cluj. Ca datare, piesa se încadrează în perioada romană (prima jumătate a secolului al II-lea p.Chr.).

Omagiu Ştefan Luchian




Muzeul Județean Botoșani


Galeriile de Artă Ștefan Luchian, Botoșani


ediția a VIII-a, 30 ianuarie - 18 februarie 2015






Comunicat de presă

    Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 30 ianuarie – 18 februarie 2015, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, expoziţia Omagiu Ştefan Luchian – ediţia a VIII-a, organizată de Liceul de Artă Ştefan Luchian Botoşani.
    Expoziţia face parte dintr-un proiect cultural-artistic, iniţiat în urmă cu şapte ani, la iniţiativa catedrei de arte plastice a liceului botoşănean, fiind expuse cele mai reuşite lucrări jurizate în concurs.
    Echipa de proiect este formată din profesorii din catedra de arte plastice : Dumitru Agavriloae, Gheorghe Stanciu, Alina Munteanu, Cuprian Andruşcă, Adina Cirimpei, Genoveva Gordaş-Dolhescu şi profesorii coordonatori Alexandru Cristian Ungureanu şi Ciprian Andruşcă.
    Preşedintele juriului, ca şi în ediţiile precedente, este prof. univ. Carmen Solomonea de la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.
   Adresat elevilor din clasele de gimnaziu şi liceu din şcoli şi licee de artă, filiera vocaţională, dar şi celor de pe filiera teoretică sau tehnologică, Concursul Naţional de Arte Plastice Omagiu Ştefan Luchian a reunit un număr de 740 de elevi din ţară şi 60 de elevi din cadrul Liceului de Artă Ştefan Luchian Botoşani şi un număr de 58 de cadre didactice îndrumătoare.
    Lucrările premianţilor, expuse la Galerii, vor fi premiate în cadrul vernisajului, care va avea loc vineri, 30 ianuarie 2015, ora 14:00, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197).
   Expoziţia este o invitaţie la întâlnirea cu talentul tinerii generaţii îndrăgostite de frumosul exprimat prin artă.

Program de vizitare: 
zilnic 9:00 – 17:00. Intrarea gratuită.

Întocmit,

Ana-Elisabeta Florescu, muzeograf Secţia de Artă şi Etnografie

Exponatul lunii




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 28 februarie 2015




    Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 2 februarie 2015, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII FEBRUARIE.
    Pentru perioada 1- 28 februarie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un document deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba Scrisoarea alexăndenilor adresată Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
    Scrisoarea datează din 9 februarie 1859 şi este scrisă în numele tuturor alexăndrenilor. Aceştia, în termeni elogioşi, îşi exprimă în scris bucuria şi entuziasmul lor pentru săvârşirea actului Unirii Principatelor Romăne de la 24 ianuarie 1859 şi pentru alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept Domnitorul Ţării Româneşti. Scrisoarea a fost înmânată Domnitorului Cuza de către o delegaţie formată din reprezentanţii oraşului în momentul venirii acestuia în Bucureşti.

Serile Facultatii de Litere




Lansare de carte


Dan Taranu: Toposul marginalitatii in romanul romanesc


Libraria Okian, Brasov


30 ianuarie 2015






Prezinta: Caius Dobrescu, Adrian Lacatus si Dan Botezatu
   Dan Taranu, nascut la 9 mai 1981, a studiat la Universitatea Transilvania Brasov, Facultatea de Litere (romana-engleza). Activitate literara: Premiul I la Concursul de poezie Pavel Dan, Casa de Cultura a Studentilor Timisoara; debut cu poezie in volumul colectiv Ultima expresivitate voluntara, Ed. Marineasa, 2001; participare la Beliner Festspiele 2001 – festivalul tinerilor scriitori din Germania, Berlin; prezent cu poeme in volumul colectiv Conexiuni 2002, Casa de Cultura a Studentilor, Sibiu, 2002; prezenta cu fragment din romanul Al patrulea element in antologia Junii 03 (2004), coord. Andrei Bodiu, Caius Dobrescu, Alexandru Musina. Intre 2001 si 2003: recenzii, eseuri si poeme in revista Vatra.

Recital de Poezie




Zidul de Hartie


Galeria Meru, Iasi


30 ianuarie 2015





   Vă așteptăm la Recital de Poezie într-un ambient fotografic pentru că evenimentul va avea loc în Galeria Meru unde este în desfășurare expoziția de fotografie FiN14 a tânărului artist Vlaicu Bunduchi.

#Fondat în noiembrie 2008 în Suceava, sub titulatura de Cenaclu de literatură și artă tînără,
Zidul de Hârtie a devenit, la momentul actual, un grup literar care include mai mulți scriitori din zona de nord și de est a României .
#Organizează diverse evenimente literare, artistice precum și o rezidență de creație și festival la Borsec. Editează volume de poezie și proză. Potrivit opiniei poetului Matei Hutopilă, Zidul este o organizație a Zonei și a Marginii. Vineri, 30 ianuarie, în Meru, va ave loc o primă lectură pe 2015 a unor membri ai Zidului și invitaților lor.

### Matei Hutopilă (n.1987, Câmpulung Moldovenesc) a publicat volumele copci (Casa de editură Max Blecher, – nominalizare la Opera Prima în cadrul premiilor Eminescu, premiul pentru debut al revistei Hyperion, premiul pentru debut al Societății Scriitorilor Bucovineni), în prezența lucrurilor. căldura soarelui în iarnă (Zidul de Hârtie, Suceava, 2013) și Bukowina uber alles (Zidul de Hârtie, Suceava, 2014).

### Ștefan Ivas (n.1983, Leorda, Botoșani) a primit premiul de debut al Casei de editură Max Blecher, publicînd volumul Mila schimbă gustul cărnii în 2014, pentru care a primit premiul Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opus Primum, pe 15 ianuarie 2015.

### Paul Mihalache (n.1982, Iași) este absolvent de Filosofie. În 2011 a publicat romanul Târg de arlechini, Editura Tracus Arte, distins cu premiul „Tânărul prozator al anului 2011”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia a doua. La aceeași editură au urmat Celălalt pământ, poezii, 2013 și Igor Iosif Faustulus, nobilul ţăran psihiatru, mâncătorul de suflete, 2014 (semnat împreună cu Helena Corogoda).

### Florin Dan Prodan (n. 1979, Suceava) a publicat On the Road. Poeme de călătorie, Shambhala Press, Kathmandu, 2012, Poem pentru Ulrike, Vinea, 2013 și Poeme și note informative despre eroi și morminte, Zidul de Hârtie, 2014.

### George Serediuc (n.1987, Suceava) a debutat după cîștigarea Concursului de manuscrise Max Blecher/Herg Benet 2011, cu volumul de poezii Soarele mecanic la editura Herg Bennet. A publicat şi în antologiile: Iubirea e pe 14 februarie (Ed. Vinea, Bucureşti, 2010), Ana Basis (Ed. Arania, Braşov, 2008), Identităţi (Ed. Lumen, Iaşi 2007), Turnătorii (Suceava, 2007), Antologia Zidul de Hârtie, Suceava, 2011.

Scrisoare penru Semira




Lansare de carte


Gheorghe I. Anghel


Librăria Cărturești, Muzeul Național al Țăranului Român, București


29 ianuarie 2015




   Editura Semne și Gheorghe I. ANGHEL vă invită joi, 29 ianuarie 2015, ora 18:00, la lansarea cărții SCRISOARE PENTRU SEMIRA care va avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român - Librăria Cărturești.

Participă violonistul Răzvan Suma
Prezintă criticul literar prof. univ. dr. Ion Bogdan Lefter.

File din jurnalul lui Tetelu




Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


Dragos Musat


31 ianuarie 2015





   Editura Humanitas vă invită sâmbătă, 31 ianuarie, ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere provocată de cartea File din Jurnalul lui Tetelu, o selecție a textelor din rubrica pe care Dragoș Mușat a publicat-o timp de zece ani în Academia Cațavencu și Kamikaze.     Pornind de la tema A fost Tetelu blasfemiator? Până unde poți “vorbi” cu Dumnezeu?, vor intra în dialog Dragoș Mușat, Alexandru Hâncu, Cristian Neagoe și Radu Paraschivescu, iar actorul Stelian Nistor va citi câteva dintre incredibilele rugăciuni ale lui Tetelu.
La eveniment vor fi lansate și noile colecții de tricouri și sacoșe de citit inspirate de Tetelu.

Poezie la prima...vedere




Expozitie de fotografie


Andrei Baciu


Libraria Okian, Brasov


30 ianuarie 2015






   Photolife si Libraria Okian din Brasov va invita la un nou eveniment din cadrul proiectului Intilnire cu Fotografia. Am avut ocazia pina acum sa ii vedem pe Tatiana Volontir, Luiza Boldeanu, Dorin Bofan, Zoltan Nagy si Vlad Eftenie asa ca o sa continuam lista de tineri fotografi care se remarca prin creativitate si proiecte interesante, cu Andrei Baciu. Lucrarile lui sint in mare parte minimaliste si nu vorbesc neaparat prin ansamblul lor, ci mai ales prin forta detaliilor gasite.     
   Pentru Andrei fotografia este ca o poezie, tine de lirism, iar in abordarile lui fotografice, cele doua se intIlnesc si se combina intr-o poezie vizuala.
    Aceasta este cea de a saptea intilnire si trecem astfel de jumatatea proiectului nostru pe care ni l-am propus pentru un an de zile. Prin aceste intilniri o sa aveti ocazia sa cunoasteti diversi fotografi, o sa puteti sa discutati despre anumite genuri fotografice sau despre anumite tematici interesante, o sa puteti face schimburi de idei, initia proiecte si, nu in ultimul rind, o sa va puteti face prieteni noi care impart aceeasi pasiune cu voi. Gazda fiecarei intilniri fotografice va fi Dan Dinu, care va modera discutiile cu invitatii, va va prezenta idei noi si va va lansa provocari.
    Inscrierile la aceste intilniri se fac in baza unei confirmari,
 locurile in sala fiind limitate. 
Pentru inscriere si alte informatii puteti folosi 
florin.ifrim@okian.ro sau numarul de telefon 0728 728 315. 
Intrarea este libera.

Exponatul lunii




Muzeul Municipal Dej


2 februarie 2015




   Cazania sau Carte românească de învățătura la duminicile de peste an, la praznice împărătești și la sfinți mari, a fost prima carte româneasca tipărita în Moldova, în tipografia Trei Ierarhi (Trisvetitele) de la Iaşi. Cazania sau Paucenia (cum mai era numită în epocă) a fost răspândită în toate provinciile românești, dar mai ales în Transilvania, numărându-se până astăzi printre cele mai de seama scrieri din istoria culturii românești. Monumentalitatea și importanța lucrării se reflectă prin circulația sa neîntreruptă de-a lungul timpului.

Arhitectura interbelică in Bucureşti




Muzeul Municipiului Bucuresti


15 ianuarie - 31 martie 2015





    Fotografii din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti şi a Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziţia este deschisă în perioada 15 ianuarie – 31 martie

    1918 - 1944 a fost perioada cu cea mai mare varietate de orientări și căutări stilistice, Bucureştiul cunoscând o intensă activitate în ce priveşte construcţiile. Odată cu răspândirea stilului internaţional modernist în ţările europene acesta a fost adoptat pe scara largă şi în Bucureşti. Au apărut blocurile moderniste alături de casele cu arhitectură în stil neoromânesc. În acest context se trece prin diferite faze: de la arheologia decorativă spre semnificațiile profunde ale arhitecturii populare, creându-se străzi sau zone întregi unde aceasta nouă arhitectura domina.
    Expoziţia Arhitectura interbelică in Bucureşti este o călătorie în imagini, o întâlnire cu cele mai importante creaţii ale arhitecţilor Ion Mincu, Marcel Iancu, Horia Creangă, Duiliu Marcu, Petre Antonescu, George Matei Cantacuzino, Octav Doicescu.