luni, 31 mai 2021

Exponatul lunii iunie

 


Muzeul Județean Teleorman 


Alexandria


1 - 30 iunie 2021





   Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită miercuri, 3 iunie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Iunie.

   Pentru perioada 1 – 30 iunie 2021, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce aduce la lumină o pagină din istoria noastră recentă. Este vorba de o tablă zincată cu dimensiunile de 59 cm lungime și 43 lățime, pe care este scris cu apă tare un manifest anticomunist inedit, datat 16 iunie 1957, a cărui transcriere o regăsiți mai jos.

    Această tablă a fost folosită la învelirea casei familiei Filip și Șerbana Negrilă din satul Talpa Ogrăzile, comuna Talpa, județul Teleorman.

    Manifestul este interesant, în primul rând, prin ingeniozitatea de care a dat dovadă meșterul tâmplar Văjoaica R. Petre, semnatarul lui, de a-l ascunde direct în învelișul casei nou ridicate de privirile celor care puteau să-l denunțe Securității. Modul de a scrie pe o tablă arată faptul că frica de a nu fi prins era foarte mare, știind că risca arestarea.

    Prin faptul că l-a datat (16 iunie 1957) și l-a semnat, documentul capătă o mare valoare istorică. Se deduce din aceasta că meșterul considera că o viitoare reparare a acoperișului, necesară după mai mulți ani, va scoate la iveală documentul într-un moment în care, spera el, că regimul comunist nu va mai exista. Într-adevăr, dezvelirea casei pentru schimbarea acoperișului, făcută după 62 de ani (2019), tot în luna iunie, de către fiul familiei, Ion Negrilă, a condus la readucerea la lumină a documentului, donat ulterior Muzeului Județean Teleorman.

    Datorită brutalității cu care erau reprimate luările de poziție la adresa regimului comunist, puțini români îndrăzneau acest să facă acest lucru. Cele consemnate de meșterul Văjoaica R. Petre împreună cu proprietarul casei Filip Negrilă pentru urmași, cu dorința de a nu se uita, reprezintă o filă de istorie adevărată.

 

"În Spre Amintire

De cei ce va trăi și va strica această

casă să-și aducă aminte de timpul în care am

lucrat și cum am trăit cu comuniști că vacile lau

lat, oile lau lat. Perceptorii umblau pe câmp după

grâu că în sat nu mai au ce lua că pături și haine

leau terminat. Noi trebuia să ne ducem la București cu

trenu și cumpărăm Pâine cu 2,50 lei și ne-o

confiscă Milițieni. Scrisă azi 16 Iunie 1957

Meșter Tâmplar

 

Văjoaica R.

Petre

Talpa Ogrăziile"

Tabăra de creație de la Jebucu - 20 de ediții

 


Prezențe românești peste hotare 


Galeria Bartok 1, Budapesta, Ungaria 


28 mai - 16 iunie 2021




Expoziţia artiştilor ardeleni este deschisă la Galeria Bartók 1 din Budapesta 

din data de 28 mai 2021 la ora 18:00.

Proiectul este organizat de Asociaţia Artistică SENSARIA în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, expoziţia putând fi vizitată până în 16 iunie a.c.

Bravo, ai stil medieval

 


Muzeul Județean de Istorie și Artă 


Zalău


3 iunie 2021




    Expoziția Bravo, ai stil medieval! Bijuterii și accesorii vestimentare de pe teritoriul Sălajului își propune să facă o scurtă incursiune în lumea modei, a vestimentației medievale pentru a arăta ce și cum se purta, ce fel de croiuri aveau hainele, care erau podoabele și accesoriile utilizate.           

    Expoziția are în componență două categorii de obiecte: artefacte medievale (podoabe și accesorii vestimentare) și câteva replici ale unor costume medievale. Artefactele expuse provin din diverse obiective arheologice Sălăjene. Datorită caracteristicilor formale și stilistice susțin fără echivoc ideea ca și această zonă a fost conectată (în trend) cu regulile vestimentare transilvănene și implicit cele europene. Pe tot parcursul Evului Mediu, la fel ca toată Transilvania, implicit și zona Sălajului, a fost racordată la ceea ce a însemnat look-ul medieval, în primul rând, elita locală fiind cea care a rezonat la toate schimbările look-ului medieval.

Modul de expunere ales îmbină elementele de muzeografie clasică cu cele moderne, digitale.

    Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Ordinul Cavalerilor de Mediaș, cărora le mulțumim și pe această cale pentru punerea la dispoziție a replicilor după costume medievale expuse.

Lăcaș de simțire și credință românească

 


Prezențe românești peste hotare 


Abano Terme, Veneto, Italia








Biserică ortodoxă zugrăvită de Valentina Acasandrei,
pictor iconar din Iași, Asociația Art - Meșteșugurile Prutului

Bulevardul Copilăriei

 


Sinaia 


1 iunie 2021



Cele mai frumoase miracole

 


Lansare de carte 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


6 iunie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române găzduiește duminică, 6 iunie 2021, ora 11:00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, evenimentul de lansare a antologiei Cele mai frumoase miracole, Editura Cărțile Tango, realizată de Alice Năstase Buciuta. Moderator: Loreta Popa.

    Antologia cuprinde experiențe personale ale autorilor legate de întâlnirea cu divinitatea sub diverse forme ale sale, de episoade de trezire spirituală, întâlniri miraculoase, revelații, epifanii sau întâmplări aparent inexplicabile, dar cu sensuri și rosturi profunde. Cei 30 de autori ai capitolelor cărții sunt: Dorin Roman, Petra, Georgiana Spătaru, Michelle Pacheco, Roxana Gabor-Iliescu, Daniela Floroiu, Alexandru Răducanu, Ramona Popescu, Lavinia Pintea Tatomir, Ana Maria Ducuţă, Simona Preda, Angelica Lambru, Doina Lavric-Parghel, Manu Pencea, Gabriela Bodea, Janeta Pop, Loreta Popa, Luiza Cala, Cristi Banu, Adriana Bogatu, Dana Gheorghe, Marilena Dumitrescu, Monica Andrei, Dana Călinescu, Iulia Miclea, Dan V. Dumitriu, Dara Codescu, Simona Catrina (printr-un text inedit scris cândva pentru blogul personal), Alice Năstase Buciuta, Constantin Preda.

În această antologie cititorii vor descoperi povestiri adevărate ce dau la o parte, măcar cu o fluturare, vălul dintre lumi.

Intrarea este liberă, iar accesul la eveniment se va face în limita locurilor permise de situația pandemică.


Explicații...

 


Colecții și Colecționari 


Cartofilie




"Aflându-mă la Sf. Mânăstire Putna îți transmit cele mai cordiale salutări
în speranța apropiatei revederi! Azi voi fi și la Rădăuți."
3 aprilie 1956.

***
Poate vă-ntrebați ce legătură are Putna cu Bd. N. Bălcescu din Capitală.
De-a lungul timpului, pentru situații similare, datorită colecției cartofilice, 
am găsit mai multe variante de răspuns.
- deficiențe în aprovizionarea localității respective cu ilustrate sau cărți poștale.
- încurcături, confuzii, zăpăcel[ din partea expeditorului

În cazul nostru, răspunsul este însă mult mai simplu:
în acea perioadă, din rațiuni politice evidente, nici nu se editau astfel de efecte poștale
cu tematică...religioasă.
Concret, în cazul nostru, primele ilustrate cu Mânăstirea Putna pe care le am în colecție
datează de la începutul anilor '60. 

La redeschidere...

 


Agenția de Știri Bune 


Muzeul Mineritului, Petroșani 


1 iunie 2021




   Muzeul Mineritului din Petroșani se redeschide publicului, din 1 iunie, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. Și, pentru ca oricine dorește să poată vedea completa transformare a instituției muzeale, accesul pentru public va fi gratuit.

    Dincolo de spațiul expozițional, Muzeul Mineritului spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate.

    "Muzeul este și de citit. Dincolo de exponate, care în proporție de 98% sunt originale, noi avem și povești. (…) Nu suntem doar un muzeu tehnic. Suntem un muzeu tehnic și de povești. Am cronometrat și, pentru ca un vizitator să îl poată parcurge în întregime, este nevoie de circa o oră și jumătate – două ore", a explicat muzeograful Marian Boboc.


   Alături de colecțiile care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, au fost alocate spații expoziționale separate pentru Muzeul Muntelui și o expoziție etnografică, găzduite la mansarda clădirii.

    "Din data de 1 iunie deschidem oficial Muzeul Mineritului, odată cu Ziua Copilului, iar intrarea va fi liberă pentru toți cei vizitatorii. De asemenea, voi propune miercuri Consiliului Local ca, până în data de 15 iunie, accesul să fie liber la muzeu, pentru ca toată lumea care dorește să poată să vină, să vadă ce s-a făcut la Muzeul Mineritului, cum a fost transformat, în urma programului implementat pe fonduri europene. Veți vedea o nouă concepție, punerea în valoare a exponatelor, dar și punerea în valoare a subsolului și a mansardei, care au devenit spații expoziționale foarte generoase”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.


    Lucrările de reabilitare și amenajarea muzeistică au fost finalizate în august 2020, dar muzeul a fost închis până acum din cauza pandemiei. Valoarea totală a investiției de la Muzeul Mineritului a fost de 4,94 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 4,84 milioane lei. Iar acum, muzeul complet reabilitat se redeschide pentru publicul larg, intrarea fiind pentru început gratuită.

***Go Hunedoara

Bistrița - Poarta Transilvaniei

 


Lansare de carte 


Lucian Mureșan, Laurențiu Grec, Corneliu Gaiu 


Casa Argintarului, Bistrița 


3 iunie 2021




    Albumul Bistriţa - Poarta Transilvaniei, realizat de către Lucian Mureşan, Laurenţiu Grec și  Corneliu Gaiu, îndrăgostiţi de acest minunat burg, propune, pe baza ilustratelor de epocă, un itinerar prin oraşul Bistrița pentru a-i descoperi valorile, a-i cunoaște istoria, monumentele și oamenii care i-au marcat evoluția. 

     Lansarea volumului, la care vă invităm cu căldură, să luaţi parte se va desfășura joi, 3 iunie la Casa Argintarului, secţie a Complexului Muzeal Bistriţa din strada Dornei nr. 5 începând cu ora 17:00.

Invitați:

Dr. Vasile Duda, Inspectoratul Școlar Județean

Dr. Alexandru Gavrilaş, managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud

Vă  aşteptăm cu drag!

Pe simezele timișorene - Expoziție aniversară

 


Arta plastică contemporană românească 


Galeria de Artă Helios, Timișoara


2 - 18 iunie 2021




Manifestare organizată la 70 de ani de la înființarea Filialei Timișoara a 

Uniunii Artiștilor Plastici din România (1951-2021)

Muzeul Bibliei

 


Biserica Harvest 


Arad 


29 mai - 29 iunie 2021




Eveniment organizat de Asociația Renașterea Familiei în parteneriat cu: Biblioteca Județeană A.D. Xenopol Arad , Biserica Harvest Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad, Instituția Prefectului Arad, Societatea Biblică Română, Via Carmina.