luni, 21 ianuarie 2013

Expoziția de pictură și de caricatură: Pro-Boholț



Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Gheorghe Petrașcu, Tecuci


23 ianuarie 2013




   Miercuri, 23 ianuarie, ora 16:00, Galeriile de Artă Gheorghe Petrașcu găzduiesc vernisajul expoziției Pro-Boholț cu lucrări din colecția Vasile Joantă. Invitați vor fi Teodor Vișan, artist plastic gălățean, Vlad Vasiliu, director al Teatrului Dramatic Fani Tardini din Galați, Grupul folcloric al Casei de Cultură Tecuci.
   "Galeria de Arta Gheorghe Petrascu din Tecuci îşi încarcă şi îşi îmbracă pereţii interiori cu noi frumuseţi.  Avem de data aceasta caricatură şi pictură, dar si încântare şi veselie, sensibilitate şi amuzament.
   Este o expoziţie la care participă 15 artişti plastici: pictorii  Teodor Vişan, Marinela Măntescu Isac, Alexandru Măntescu Isac, Tudor Meiloiu, Lucian Bichigean, Moceanu Gavril, Dragoş Minculescu, Raul Popa,  apoi sculptorul Liviu Adrian Sandu şi caricaturiştii Florian Doru Crihana, Grzegorz Szumowski, Viorel Baciu, Romeo Răileanu, Valentin Chibrit şi Dan Silviu Turculeţ.
   Ion Iliescu, Teodor Stolojan, Adrian Nastase, Luciano Pavarotti,  Johnny Răducanu, Salvator Dali, intr-o extraordinară viziune caricatural, stau in centrul artistic tecucean alaturi de chipuri de tăranci mandre, gătite de sarbatoare, si plaiuri molcome făgărăşene. Sunt 45 de lucrări de artă care vă stau la dispozitie începand de miercuri, 23 ianuarie 2013, ora 16:00, vreme de trei săptămâni, de luni pâna vineri, intre orele 8:00-16:00", a subliniat muzeograful Lucia Gologan.
   Cităm ce s-a scris în vară despre Tabăra de creație de la Boholț: "Pictori şi sculptori din mai multe părţi ale ţării s-au reunit într-o tabără în satul Boholţ. Organizatorul acestei tabere este chiar un localnic care de fiecare dată când se întoarce în satul său o face cu plăcere. Cu această ocazie a dorit să păstreze tradiţiile şi specificul local.
    Dorinţa cu care se întoarce de fiecare dată în satul său natal l-a făcut să realizeze ceva semnificativ care să rămână în amintirea tuturor. Din acest motiv, Vasile Joantă, fiu al satului Boholţ, a organizat o tabără de pictură şi sculptură şi a invitat mulţi artişti din toate colţurile ţării să reînvie, prin pictură, tradiţiile zonei respective.
    Casele vechi, uliţele pustii care au mai rămas şi portul popular au fost pictate cu multă grijă şi dedicaţie de pictorii veniţi special în această tabără. Pentru o săptămână casa lui Vasile Joanta este gazda unui adevărat atelier de pictură şi sculptură. Din mâinele artiştilor au ieşit peisaje şi sculpturi de excepţie”.
***infotecuci.ro

Cand poetii nu tac



Lansare de carte


Paul Mihalache: Celalalt Pamant 

Florin Dan Prodan: On The Road


Club A, Bucuresti


23 ianuarie 2013



Lansări de volume de poezie în Club A: Paul Mihalache și Florin Dan Prodan

   Miercuri, 23 ianuarie, ora 18:00, în Club A, va avea loc lansarea cărților de poezie Celălalt Pământ de Paul Mihalache și On the Road de Florin Dan Prodan. Vor prezenta poetul Cosmin Perța - editor executiv la Editura TracusArte, scriitorul și criticul Felix Nicolau - profesor universitar de literatura engleză și poeta și regizoarea de film Alix Klein, fondatoarea Slam Poetry Bucharest. Paul Radu va fi maestru de ceremonii, ca întotdeauna în Club A. 

   Celălalt Pământ, apărut la Editura TracusArte, este primul volum de poezie al lui Paul Mihalache. Poeziile sunt originale prin tehnica filmică a redării stărilor personajelor – care sunt vizualizate ca secvențele unui lung metraj sau ca scurt metraje independente.
   Paul Mihalache are un master în Literatură Universală şi Comparată (Facultatea de Litere București) și a terminat Facultatea de Filosofie (Universitatea Bucureşti), cu o licenta in Filosofia limbajului.
   A primit Premiul pentru cel mai bun tânăr prozator al anului 2011, acordat de Ministerul Culturii din România scriitorilor sub 35 de ani, pentru romanul Targ de arlechini (editura TracusArte, din Bucureşti). A debutat în 2008 cu volumul de proză scurtă Ceasuri târzii (editura Lumen, din Iaşi), pentru care a primit premiul revistei Scrisul Românesc, pentru cel mai bun volum de debut al anului 2008. A luat numeroase alte premii: Premiul internaţional Naji Naaman, pentru nuvela Charlie - 2009, premiul Radu Rosetti (Oneşti), Premiul Magda Isanos (Suceava), Premiul Agatha Grigorescu Bacovia (Mizil). Publică articole și recenzii în revistele literare Observatorul Cultural, Fereastra, Acolada, Nord Literar, Acum TV, Ziarul Financiar (suplimentul de duminica). 
   On the Road de Florin Dan Prodan este publicat de editura Shambhala Press Khadmandu din Nepal. Genul road poetry este cu atât mai inedit în România actuală, sufocată de propriile obsesii spațiale ale devenirii noastre europene. Tot în 2012 la editura Shambhala Press, Nepal a apărut Poeme de călătorie. 
   Florin Dan Prodan a terminat Facultatea de Litere și a debutat în 2005 cu volumul de versuri Pe scurt, publicat de editura T din Iaşi. Al doilea volum, Poem pentru Ulrike, a apărut în 2012 în colecţia cenaclului Zidul de Hârtie. Este prezent cu poeme în cîteva antologii de poezie din ţară şi străinătate. Publică poezie, eseu, interviuri, traduceri de poezie în Dilema veche, Suplimentul de cultură, Poesis, Timpul, Cronica, Calende, Transilvania, Bucovina literară, Oglinda literară, Colloquium, Studii eminesciene, Impact, Nordlitera, Feedback, Poesis International etc. În prezent este redactorul revistei Bucovina literară și fondator și coordonator al cenaclului sucevean Zidul de Hârtie www.ziduldahartie.wordpress.com.
   Vă așteptăm în Club A, noi, autorii, Cosmin Perța, Felix Nicolau, Alix Klein și Paul Radu să ne simțim bine, să re-descoperim poezia împreună și să ne cunoaștem! Vor fi cărți și atmosferă placută !

Unirea Principatelor Romane


Piata Unirii, Focsani


24 ianuarie 2013







Ca avanpremiera la aceasta manifestare....


   În foaier va fi organizată o expoziţie documentară “în oglindă”, ce va reflecta activitatea, pe de o parte, a Filarmonicii de Stat UNIREA, de la a cărei desfiinţare se împlinesc 50 de ani (ultimul concert a avut loc pe 12 ianuarie 1963) şi, de cealaltă parte, activitatea Orchestrei de Cameră UNIREA, ansamblu instrumental înfiinţat cu scopul de a relua activitatea concertistică profesionistă în municipiul Focşani.

Accessul publicului este gratuit !

Arta plastica contemporana romaneasca


Zamfira Barzu, Dana Constantin, Serbana Dragoescu, Suzana Fantanaru, Daniela Frumuseanu, Daniela Gaftea, Adriana Lucaciu, Liviu Nedelcu, Florica Prevenda, Marlena Preda Sanc, Dany Zarnescu


Expozitia de pictura: 10 + 1


Galeriile de Arta, Focsani


23 ianuarie 2013







***Evenimente Focsani

Iarna Cristalelor



Muzeul National de Geologie


Bucuresti


25 - 27 ianuarie 2013







   Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul National de Geologie expozitia cu vanzare de cristale si bijuterii din pietre pretioase si 
semipretioase Iarna Cristalelor.

   Expozitia poate fi vizitata in perioada 25-27 ianuarie 2013, 
in intervalul orar 10.00-18.00. 
Biletul de intrare este de 8 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii si pensionari.








Unirea Principatelor Romane


Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul Crai Nou


Spectacol folcloric extraordinar: Noi suntem romani


Palas Mall, Iasi


24 ianuarie 2013






Remember



Arta plastică contemporană romanească


Doina Iovănel Spineanu


Biblioteca Metropolitană, București


22 ianuarie - 9 februarie 2013







Ipostaze sentimentale



Arta plastica contemporana romaneasca


Anca Movila


Expozitie de grafica


Casa Memoriala Nicu Enea, Bacau


23 ianuarie - 17 februarie 2013





Centrul de Cultura Arcus


Ziua Culturii Maghiare


Istvan Beke


Castelul Szentkereszty, Arcus


22 ianaurie 2013





Ziua Culturii Maghiare / Magyar Kultúra Napja

   Ziua de 22 ianuarie a fost statuată drept Ziua Culturii Maghiare. Omagiind acest eveniment, Centrul de Cultura Arcuş organizează anual un ciclu de evenimente în cadrul căruia sunt prezentaţi artişti din regiunea noastră.
   În acest an am optat pentru István Beke, un chitarist talentat, totodată și un profesor devotat din Odorheiu Secuiesc – Cluj Napoca. Concertul va avea loc la castelul Szentkereszty din Arcuș, marți, 22 ianuarie 2013, de la ora 19.

În program:

Astor Piazzolla: Milonga de Angel
Astor Piazzolla: Verano Porteno
Astor Piazzolla: La muerte del angel
Johann Sebastian Bach: Chaconne BWV 1004
William Walton: Bagatelle No. 3
Agustin Barrios Mangoré: La Catedral (Preludio Saudade, Andante Religioso, Allegro Solemne)
Francisco Tarrega: Jota
Alberto Ginastera: Sonata Op. 47 (Partea III- Canto, Partea IV- Finale)

  Organizatorii pun la dispoziţia publicului un autobuz cu plecarea la ora 18.30 din faţa teatrului din Sf. Gheorghe. Intrarea este liberă.

Enigme ale trecutului îndepărtat...



Lansare de carte


Diana-Liana Gavrilă


... în Munții Buzăului


Biblioteca Județeană Buzău, Buzău


31 ianuarie 2013



Imagini pentru Enigme ale trecutului indepartat... Lansare de carte Diana-Liana Gavrila ... in Muntii Buzaului Biblioteca Judeteana Buzau, Buzau 31 ianuarie 2013

Lansare: 31 ianuarie, ora 16:00.

   Enigme ale trecutului indepartat in Muntii Buzaului, o lucrare ce va propune o calatorie in timp si spatiu prin miraculosul tinut al Muntilor Buzaului. Totul a fost descris intr-o limba plina de poezie si metafore, invitandu-va la o incursiune, chiar daca numai imaginara, intr-un taram de vis.
                                      Pentru informatii, tel: 0749 911 898 sau 0749 680 580

Programe de educatie muzeala



Muzeul de Istorie


Sighisoara


1 februarie - 15 martie 2013




   Muzeul de Istorie Sighisoara organizeaza in perioada 1 februarie-15 martie 2013 urmatoarele programe de educatie muzeala:
FEMEIA SI COMUNITATEA 
- program interdisciplinar adresat elevilor claselor a IX-a - a XII-a
 SIGHISOARA SUNTEM NOI. 
Istoria locala pentru minte si suflet - program adresat claselor a IV-a - a VIII-a

Inscrierile se fac in limita locurilor disponibile, in perioada 7 ianuarie-28 ianuarie 2013, la telefon 0744426171, persoana de contact Ina Hentz

Arta plastica contemporana romaneasca


Ioan Vinau


Galeriile de Arta Dana, Iasi


22 ianuarie 2013