joi, 12 iunie 2014

Zilele muzeului. Viorile lui Enescu la Palat




Muzeul National George Enescu


Bucuresti


15 iunie 2014





   Te invităm la Muzeul National George Enescu să asculţi viorile care au aparţinut lui George Enescu. Iţi spunem că vei asculta, pentru prima oară după moartea compozitorului, 3 viori fabricate în Franţa, 2 realizate special pentru marele violonist român de către lutierul Paul Kaul, una purtând semnătura atelierului ce a aparţinut fraţilor Silvestre. Piesa de rezistenţă a serii va fi vioara Guarnieri, al cărui sunet este cunoscut deja publicului din 2008, de când violonistul Gabriel Croitoru a primit dreptul de a cânta pe această vioară excepţională. Despre sunetul acesteia, Enescu spunea că este asemeni unei mezzosoprane, corespunzând foarte bine stărilor sale sufleteşti.

Te invităm la concert să ne împărtăşeşti părerile tale 
despre sunetul celorlalte 3 viori.

Mai multe detalii aici:

Amintiri din copilarie




Teatrul Ion Creangă


Muzeul Național al Țăranului Român, București


prima ediție, 13 - 15 iunie 2014





   Teatrul Ion Creangă vă scoate la joacă. Între 13 şi 15 iunie Teatrul Ion Creangă vă invită la prima ediţie a Festivalului interactiv pentru întreaga familie Amintiri din copilărie, pentru un sfârşit de săptămână plin la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi o spectaculoasă Paradă a teatrelor pentru copii.

Demonul amiezii




Libraria Humanitas


Intalnire cu Andrew Solomon


Cismigiu, Bucuresti


13 iunie 2014




Maiestrie mestesugareasca, traditie si cultura...




Asociatia Autentic Romanesc


Parcul Central, Baile Govora


14 iunie 2014



ZooMonetar




Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Fauna lumii pe bancnote si monede


Bucuresti


13 iunie - 31 octombrie 2014





   Expoziţia ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote și monede, realizată în colaborare cu Banca Națională a României, este găzduită în Sala Multimedia a Muzeului Antipa și va fi deschisă publicului în perioada 13 iunie – 31 octombrie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 20.00 (accesul este permis până la ora 19.00).

  Detalii despre expoziție și programele educaționale ce se vor desfășura în jurul ei, 
puteți găsi accesând link-ul:

Eminescu - identitatea noastra nationala




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Parcul Municipal Mihai Eminescu, Galati


15 iunie 2014



Photo: Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galați în parteneriat cu Primăria Municipiului Galaţi, cu sprijinul Consiliului Judeţului şi Consiliului Local şi în colaborare cu instituţiile de cultură: Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Şcolar, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani  Tardini” organizează manifestarea: Eminescu – identitatea noastră națională, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu 
Evenimentul se va desfășura duminică, 15 iunie 2014, ora 11:00, în Parcul Eminescu, la Statuia Poetului.

   Biblioteca Judeţeană V. A. Urechia Galați în parteneriat cu Primăria Municipiului Galaţi, cu sprijinul Consiliului Judeţului şi Consiliului Local şi în colaborare cu instituţiile de cultură: Centrul Cultural Dunărea de Jos, Inspectoratul Şcolar, Teatrul Muzical Nae Leonard, Teatrul Dramatic Fani Tardini organizează manifestarea: Eminescu – identitatea noastră națională, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. 
   Evenimentul se va desfășura duminică, 15 iunie 2014, ora 11:00, în Parcul Eminescu, la Statuia Poetului.

Si un alt eveniment de consemnat:

Photo: Biblioteca „V.A. Urechia” vă invită duminică, 15 iunie 2014, ora 11:00 în Parcul Municipal „Mihai Eminescu” unde va avea loc deschiderea oficială a BIBLIOTECII ESTIVALE. Aceasta va avea următorul program de funcționare: Luni - Vineri  9:00 - 21:00; Duminică  8:00 - 13:00.

   Biblioteca V. A. Urechia vă invită duminică, 15 iunie 2014, ora 11:00, în Parcul Municipal Mihai Eminescu unde va avea loc deschiderea oficială a BIBLIOTECII ESTIVALE. 

  Aceasta va avea următorul program de funcționare: 
Luni - Vineri 9:00 - 21:00; Duminică 8:00 - 13:00.

Arta plastica nemteana 2014




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Lascar Vorel, Piatra Neamt


15 - 30 iunie 2014






Poftiti la targ !




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


13 - 15 iunie 2014





   De vineri pana duminica va asteptam la o noua editie  
Piata Taraneasca si MesterEsti MesterEsti in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman, de pe soseaua Kiseleff nr. 3. Programul este intre orele 10,00 si 19,00 si intrarea este libera.
   Vor fi prezenti producatori din toate zonele tarii, mesteri si artizani, nagustori si anticari.
   De prin targ: dulciuri si cofeturi, siropuri si dulceturi, miere si cafea la nisip, fructe de sezon, cozonaci, turta dulce si placinte. 
   Vor mesteri, vor coase, vor tese, vor picta ceramica si icoane , vor impleti, incondeia, olari, vor confectiona diveste obiecte mesteri populari si tineri creatori din zone cu traditie, iar copii sunt asteptati la ateliere de creativitate. 
  Va asteapta sa targuiti negustori cu lucruri vechi (ii, stergare, tesaturi, oale si portelanuri, zazi de zestre, roti, mobilier taranesc, patefoane si multe alte obiecte) in curtea din spate. 

Perpetuarea artei populare romanesti prin forma si culoare




Arta plastica contemporana romaneasca


Monica D. Carp


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacau


13 iunie 2014





Vernisaj: 13 iunie 2014, ora: 14:00.
Adresa: sediul din strada 9 Mai, nr. 7, Galeria Hol
***Mihaela Babusanu Amalanci

Saptamana Eminescu




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


11 - 22 iunie 2014






   Manifestările prilejuite de comemorarea poetului nepereche, au debutat pe data de 11 iunie, la Sala de Lectură a secţiei de Împrumut carte pentru Copii, odată cu Invitaţie la teatru, acţiune în care la loc de cinste au stat arta teatrală şi colecţia de cărţi a bibliotecii. 
   În cadrul aceleiaşi secţii, vineri, 13 iunie, de la ora 10:00, va avea loc Festivitatea de premiere a concursului de creaţie literară şi artă plastică Nicoară, ediţia a XVII-a, 2014, urmată sâmbătă, 14 iunie, de Festivitatea de premiere şi de înmânare a medaliilor Teiul de aur şi Teiul de argint ale Fundaţiei Culturale Gea. 
   Activitaţi în cadrul Săptămânii Eminescu au fost pregătite şi la Filiala 2 Griviţa. Pe data de 13 iunie, în incinta secţiei, începând cu ora 11:00, se va derula manifestarea Nemuritor şi rece, o dramatizare şi punere în scenă a poemului Luceafărul, realizată de elevii de la Şcoala Gimnazială Elena Rareş şi Liceul Grigore Antipa. 
   Secţia de Limbi Străine va fi pe data de 12 iunie gazda activităţii Eminescu şi copiii, organizată în colaborare cu Grădiniţa nr. 5 Botoşani.
   În perioada 12 iunie – 22 iunie, la Sala de Lectură a instituţiei, va fi vernisată expoziţia de carte Flori de tei deasupra noastră, Or să cadă rânduri-rânduri. Vor fi expuse volume de versuri şi proză din creaţia eminesciană, precum şi cele 16 volume ale Studiilor eminescologice…. 
   Punctul culminant al evenimentelor propuse de Biblioteca Botoşani în această perioadă va fi reprezentat de Simpozionul Internaţional Eminescu: Carte-Cultură-Civilizaţie. În cadrul manifestării organizate sâmbătă, 14 iunie, începând cu ora 10:00, la Sala de Lectură a instituţiei, vor sustine comunicari profesori universitari si eminescologi de la cele mai importante instituţii de învăţământ din România, dar şi de peste hotare. Cu această ocazie va fi lansat volumul 16 al publicatiei anuale a Bibliotecii Judetene, Studii eminescologice….
Va asteptam cu drag!

Inspiratia Anotimpului - Reintalniri




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Arte, Cluj-Napoca


editia a II-a, 16 iunie 2014





   Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj şi Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj, vă invită în data de 16 iunie 2014, de la ora 17:00, să participaţi la vernisajul expoziţiei Inspiraţia Anotimpului – Reîntâlniri – ediţia a II-a, la Galeria Arte de pe strada Vasile Alecsandri nr.1.
   Expoziţia Inspiraţia Anotimpului face parte din programul cultural pe anul 2014 al Asociaţiei Artiştilor Plastici Cluj intitulat Reîntâlniri care cuprinde mai multe expoziţii de artă plastică organizate în municipiul Cluj-Napoca, două tabere de creaţie în comunele Râşca şi Mărişel, schimburi de expoziţii între Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj şi asociaţiile prietene din judeţele Mureş şi Satu-Mare, precum şi activităţi culturale cu sprijinul primăriilor Cluj-Napoca, Mărişel şi Râşca, dar şi activităţi organizate la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj.
   Şi în cadrul Şcolii de Arte există un program cultural denumit tot Reîntâlniri - program aflat la a II-a ediţie în acest an - şi care şi-a propus să păstreze legătura cu absolvenţii şcolii care au terminat cursurile de-a lungul anilor, organizându-se în acest sens spectacole cu Clubul absolvenţilor.
   Preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Cluj, domnul Octavian Popescu, a declarat că este mulţumit de colaborarea cu Şcoala de Arte Cluj şi că reînoieşte invitaţia adresată elevilor secţiilor de arte plastice - vizuale care absolvă să intre în asociaţie, unde au posibilitatea să se afirme în domeniul în care s-au pregătit, prin continuarea activităţii artistice.
   Asociaţia Artiştilor Plastici Cluj cât şi Şcoala de Arte Cluj, prin întreaga lor activitate, sprijină acţiunea municipiului Cluj-Napoca de a deveni Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Pascal Bruckner la Bucuresti




Bucuresti


12 - 14 iunie 2014





Lansarea romanului său Un bon fils
Joi, 12 iunie 2014, ora 18.30
Librăria Cărtureşti-Verona (Str. Pictor Arthur Verona, 13-15)

Proiecţia filmului Luna amară, adaptare după romanul său 
Vineri, 13 iunie 2014, ora 22.00
Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, 77)

Zi Pascal Bruckner
Sâmbătă, 14 iunie 2014, de la ora 16.00
Institutul Francez-Atrium (Bd. Dacia, 77)
Conferinţă pe tema familiei, între 16.00-17.30
Prezentare a operei şi şedinţă de autografe, între 18.00-19.30

***Institutul Francez

Pe simezele Mogosoaiei




Arta plastica contemporana romaneasca


Anca Boeriu, Florin Stoiciu


Casa Artelor, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


14 iunie - 14 iulie 2014