marți, 15 martie 2022

Poftiți la târg!

 


Muzeul Național al Țăranului Român 


București 


18 - 20 martie 2022





    Meșteri populari și artizani din toate colțurile țării vor fi prezenți cu icoane, obiecte din lemn, țăsături, ii, decorațiuni, ceramică tradițională, costume tradiționale gorjenești cu găitane de la Gornovița, bijuterii din lemn, sticlă de Murano, pietre semiprețioase, mărgele, hainuțe și jucării pentru copii, sapunuri și cosmetice naturale, lumânări, pictură, artă sacră și multe altele.

    Anticarii aduc costume populare din toate zonele țării și mobiler țărănesc, țesături, covoare, ceramică veche, porțelan, cărți, monede, mobilă, bijuterii, patefoane și diverse obiecte de colecție.

    Vă așteptăm cu cele mai gustoase preparate tradiționale de post și de dulce– miere și zacuști fel de fel, dulcețuri și siropuri, suc de fructe natural și plante aromatice, murături, nucă, prune uscate, fructe, turtă dulce, țuică și pălinci, dulciuri de post, cozonaci și baclavale, ciocolată de casă și doboș, griliaj, albiniță, preparate tradiționale, plăcinte poale-n brâu, brânzeturi, cașuri și cașcavele.

   Nu lipsesc preparatele gustoase pregătite la fața locului de bucătari pricepuți: sărmăluțe cu mămăliguță de post și de dulce, fasole la ceaun cu salată de ceapă roșie, ciuperci cu brânză de burduf, bulz ciobănesc, borș de pește, saramură de crap, păstrăv la grătar, lipii și fel de fel de bunătăți.

Picto Avangarda

 


Lansare de carte,


Cătălin Davidescu


Muzeul de Artă Craiova 


17 martie 2022



ARTiștii din Valea Jiului

 


Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă Iosif Tellmann, Lupeni 


17 martie 2022



Șezătoare - Datină și voie bună

 


Muzeul Județean Olt 


Slatina 


17 martie 2022




    În mijlocul participanților la șezătoarea noastră se va afla creatoarea populară - Tezaur Uman Viu, Alexandrina (Olga) Filip. Vom coase, croșeta sau tricota, vom croi cămăși, vom curăța chiar și porumbi. Atmosfera va fi una de voie bună, cu povești, ghicitori și cântece.

    Vă așteptăm cu drag alături de noi să petrecem momente de relaxare și bucurie sufletească reactualizând deprinderi şi obiceiuri pe cale să fie uitate.

Nicolae Titulescu – personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti şi europene

 


Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova 


Ploiești 


16 martie 2022



Pe simezele craiovene - Clarobscur

 


Arta plastică contemporană românească 


Petru Lucaci 


Muzeul de Artă Craiova 


17 martie - 28 aprilie 2022



Genica Athanasiou - parteneră și muză a lui Antonin Artaud

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


15 martie - 2 aprile 2022






    În contextul Zilei Internaționale a Francofoniei, Muzeul Național al Literaturii Române reia un proiect important dedicat artistei Génica Athanasiou de la a cărei naștere s-au împlinit, anul acesta, 125 de ani. De origine română, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei și a filmului francez, parteneră și muză a lui Antonin Artaud și, mai târziu, a cineastului Jean Grémillon, Génica frecventează aceleași cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator pentru o amplă mișcare ce leagă cultural România de Franța atât în planul creației literare, cât și în cel al artei scenice.

    Expoziția Génica Athanasiou – parteneră și muză a lui Antonin Artaud, curatoriată de Laurence Meiffret, medievist, istoric de artă și cercetător francez, a fost organizată pentru prima dată de MNLR,  în 2019, în cadrul Sezonului România-Franța, iar din 15 martie până în 2 aprilie 2022 va putea fi admirată la sediul muzeului din Calea Griviței 64-66, de marți până duminică, în intervalul 10:00 – 18:00.

Expoziția, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrala Universitara Carol I, Institutul Francez din România și Mutuelle National des Artists (Paris), va fi vernisată în data de 17 martie 2022, de la ora 17.00, în prezența doamnei Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, și a domnului Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

   Personalitate uitată în Franța și încă mai puțin cunoscută în România, țara ei de origine, Génica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supraviețuiește astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922-1927, celebrele Lettres à Génica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut și în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray și Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viața, Génica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Grémillon.

Între Montreal și București...

 


Alexander Hausvater
















Cîteva tăieturi din presă privitoare la spectacolele lui Alexander Hausvater.








Interviu publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1984.

***Mai multe despre Alexander puteți afla și de aici: Wikipedia

CRem de la crEM

 


Arta plastică contemporană românească 


Constantin Răducan, Erik Meijer 


28 Galeria, Timișoara 


15 martie - 8 aprilie 2022




Evenimente culturale clujene

 


Centrul de Cultură Urbană 


Cluj - Napoca 


14 - 20 martie 2022



Pe simezele călărășene - Salonul de primăvară

 


Arta plastică contemporană românească 


Muzeul Dunării de Jos, Călărași 


15 martie 2022



Apreciat pentru "lucrul tăcut și roditor"

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Carol Kron




    Fotografie din timpul înregistrărilor pentru dramatizarea semnată de George Voinescu după romanul Cocoșatul de la Notre Dame (1956) de Victor Hugo. În foto: Pompilia Vasiu, Carol Kron (Un cerșetor), Mihai Stoenescu, George Andreescu (Un cetățean), Mircea Cojan, Nicolae Enache (Grefierul), Alexandru Giovani (în rolul Călăului), Alexandru Critico (Claude Frollo), Radu Beligan (Gringoire).



În rolul plasatorului biletelor de loterie. 1957.


Face parte din distribuție și acestui film. 1968.



Consemnare publicată în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1984.

Projcts

 


Expoziție de fotografie 


Centrul de Cultură Urbană Casino, Cluj - Napoca 


15 - 31 martie 2022




Istorie pe două roți, de la benzină la electric

 


Colecții și Colecționari 


Promenada Mall, București 


14 martie 2022




    Ultima, Zündapp, NSU, IFA, Cezeta, Simson, Carpați, Mobra, Jawa, Honda, Kawasaki, BMW și Energica. 17 exemplare în total, produse între 1920 și 2022. De la far cu carbid, aprindere cu magnetou și ungere gravitațională, până la sisteme avansate de asistență, dotări revoluționare și propulsie electrică.



De notat, aveți la dispoziție să le admirați doar trei săptămâni...

Microstagiune ieșeană...

 


De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul pentru Copii și Tineret Iași




Cristina Anca Ciubotariu cîntă și dansează în Mary Poppins.



Mary Poppins, un spectacol de fantezie și bun-gust...




Articol publicat în Revista Teatrul, Nr. 2. Februarie 1984.

Despre începuturile vieţii urbane în Ţara Românească

 


Muzeul Municipal Câmpulung 


16 martie 2022




    Miercuri, 16 martie 2022, între orele  16:00 - 17:30, Secția de Istorie și Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung găzduiește seminarul de istorie medievală românească, cu tema Despre începuturile vieţii urbane în Ţara Românească (secolele XIII-XIV).

    Evenimentul este organizat de Facultatea de Teologie, Litere, Istorie şi Arte, din cadrul Universităţii din Piteşti,  reprezentată de conf. univ. dr. habil. Claudiu-Ion Neagoe şi de asist. univ. drd. Ovidiu  Vasile Udrescu.

    La seminar vor participa studenţii şi masteranzii de la anul I, specializarea Istorie, din cadrul Facultăţii de Teologie, Litere, Istorie şi Arte, Universitatea din Piteşti, precum şi: elevi, profesori de istorie din municipiul Câmpulung, membri ai Societăţii de Ştiinţe Istorice din România - Filiala Muscel, membri ai Cercului de Istorie Gheorghe I. Brătianu din Câmpulung, alţi  pasionaţi de istorie, fiind un eveniment accesibil și publicului larg.

Vă așteptăm cu mult drag!