marți, 16 februarie 2021

Mihai Ursachi '80

 


Casa de Cultură Mihai Ursachi 


Iași 


17 februarie 2021
    Pe data de 17 februarie, poetul Mihai Ursachi ar fi împlinit vârsta de 80 de ani ocazie cu care Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași va organiza o serie de evenimente omagiale. Acestea vor debuta miercuri, 17 februarie 2021, în Sala Diotima, începând cu ora 14:00, cu un program cultural moderat de către Adi Cristi, directorul Casei de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași.

    La manifestare vor participa scriitorii Radu Andriescu, Daniel Corbu, Nichita Danilov, Valeriu Stancu, Valentin Talpalaru, Cassian Maria Spiridon și Horia Zilieru.  Actorii Laura Bilic și Florin Gorgos vor recita din poeziile scriitorului, iar momentele muzicale vor fi asigurate de cantautorul Cezar Popescu.

    Personalitate marcantă și complexă, Mihai Ursachi a fost și este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru artiștii plastici care i-au transpus în culori poemele. Astfel, Casa de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași a reunit o parte din aceste lucrări care vor fi expuse în Galeria Labirint. Mare parte dintre ele sunt realizate în acord cu temele poeziilor lui Mihai Ursachi de către artiștii Luminița Afloarei, Andreea, Delia Buzilă, Andreea Budaș, Laura Candet, Ștefania Ciobanu, Valeriu Gorgan, Ana Maria Hanganu, Diana Mînzat, Georgiana Macovei, Karol Mihai, Cristian Mihăilă, Ana Maria Moldovan, Rica Nemțanu, Antonia Prichici, Maxim Romaniuc, Alina Sărăcuțu, Andreea Suceveanu, studenți ai specializărilor Pictură și Pedagogia Artei, Facultatea de Arte Vizuale și Design, din cadrul UNAGE Iași. Picturile fac parte dintr-un proiect intitulat Ambasadorii melancoliei și a fost realizat sub coordonarea profesorilor: lect. dr. Ioana Palamar și lect. dr. Smaranda Bostan.

    Pentru a pune în valoare opera poetului, artista Alexandra Floarea a realizat în anul 2020, pe stâlpul din spatele Casei de Cultură a Municipiului Iași, o lucrare murală intitulată Visul lui Ursachi.

    "Făcând o paralelă cu opera Magistrului, lucrarea a fost elaborată cu gestualitatea ritualică a alchimistului, amestecând elemente precum labirintul, lumea acvatică, prezența feminină, ochiul și cordul alături de alte elemente abstracte care plutesc în jurul portretului său rigid, circular și ascendent. Totul se descoperă treaptă cu treaptă ca un tărâm al magiei și visului", spune artista Alexandra Florea.

     De asemenea, cei interesați, pot vizita o expoziție cu caracter permanent în incinta Casei de Cultură Mihai Ursachi a Municipiului Iași. Aici se regăsesc obiecte personale ale poetului, manuscrise, cărți, o mașină de scris, o parte din premiile obținute pe parcursul întregii sale cariere și o cutie cu scoici pe care sunt scrise diferite cuvinte din temele de interes din poezia lui Mihai Ursachi.

 

Cula de pe Digul Jiului

 


Lansare de carte


Adina Andrițoiu 


Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare 

Constantin Brâncuși, Târgu Jiu 


18 februarie 2021În același loc, de la ora 17:00, va avea șoc și lansarea revistelor
Confesiuni, nr. 59-60 și Brâncuși, nr. 5.
 

Pe simezele buzoiene- Salonul de Primăvară

 


Arta plastică contemporană românească


Galeriile de Artă Ion Andreescu, Buzău


19 februarie 2021Din Țara Cantoanelor
De prin lume adunate...


Elveția 


Colecții și Colecționari 


CartofilieBasel. Felicitare. 


Basel. Podul Centrakâl de pe Rin și Catedrala. 1981.


Basel. Colaj. 1962.


Basel. Colaj. Anii 2000. Necirculată.


Berna la 1750. Anii '70. Necirculată.


Berna. Colaj. Circulată în 1996.


Geneva. Jetul de apă la asfințitul soarelui. 1972.


Geneva. Colaj. Rada portului; Palatul Națiunilor; Jetul de apă.
Anii '70. Necirculată.


Lausanne. Vedere generală. Anii '70. Necirculată.


Lausanne. Catedrala și Podul Bessieres. 1972.


Ilustrată Kruger, nefrancată corespunzător, de unde și ștampila penalizatoare.


Lucerna. 1961.


Lugano. Muntele S. Salvatore, noaptea. 1987.


Lugano. Via Pessina.1980.


Lugano. Anii '70. Necirculată.


Lugano. Anii '70. Necirculată.


Stein am Rhein. 1995.


St. Morice. Colaj. 1969.


Valais. Muntele Cervin (4482). 1978.


Zurich. 1989.


Fără explicații. Interbelică. Necirculată.


Axensstrasse - Lacul celor Patru Cantoane. Elveția. 1973.


Ilustrată nefrancată de unde și ștampila penalizatoare.