joi, 17 octombrie 2013

Un festival cu tradiție îndelungată




Festivalul-concurs de interpretare: 

Mureș pe marginea ta


Casa de Cultură Ion Sângerean, Ocna Mureș


ediția a XXVI-a, 10 noiembrie 2013





  Consiliul Judetean Alba, Consiliul Local si Primaria Ocna Mures, Centrul Cultural Augustin Bena, Casa de Cultura Ion Sangerean si Asociatia Culturala Traditii Uiorene - Ocna Mures, organizeaza Festivalul-concurs de interpretare Mures pe marginea ta, editia a XXVI-a pe 10 noiembrie 2013 la Casa de Cultura Ion Sangerean, Ocna Mures.
  La aceasta editie a festivalului pot participa solisti vocali cu varsta cuprinsa intre 16 si 30 ani.
  Prin aceasta dorim sa dam o sansa celor necunoscuti dar cu perspective de progres asa cum s-a intamplat cu numerosi solisti care au concurat in editiile trecute.
  Concurentii vor interpreta cate doua piese din zona folclorica pe care o reprezinta dintre care una fara acompaniament orchestral.
  Inscrierile pentru concurs se pot face pana la data de 10 noiembrie 2013, la telefon 
 0258871217 - Primaria Ocna Mures, 0727876276 - Liana Stoica sau 0726184014 - Moga Virgil.
  Juriul festivalului format din personalitati ale muzicii si culturii romanesti va aprecia calitatile interpretative ale concurentilor, autenticitatea pieselor si a costumelor si va acorda urmatoarele premii: Marele premiu, Premiul I, II, III si trei Premii Speciale.
   Concurentii sunt asteptati la Casa de Cultura Ion Sangerean, Ocna Mures, pentru preselectie si repetitii cu orchestra incepand cu ora 9:00, duminica 10 noiembrie 2013.
   Organizatorii vor asigura masa concurentilor.
   In speranta ca veti raspunde favorabil solicitarii noastre, va multumim !
Primar: Silviu Vinteler

Cand poetii nu tac




Clubul de lectura Institutul Blecher


Cafeneaua Al 9-lea cer, Bucuresti


editia a 80-a, 19 octombrie 2013






  Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, sâmbătă 19 octombrie 2013, de la ora 19:00, în cafeneaua din Al 9-lea cer, adică în mansarda librăriei Bastilia (Piața Romană, nr. 5) la întâlnirea cu poetele Svetlana Cârstean și Tara Skurtu.
  În cadrul evenimentului va fi prezentată colecția de poezie 
Cercul poeților apăruți (Editura Pandora M)

  Svetlana Cârstean a debutat în volumul colectiv Tablou de familie (1995), alături de Sorin Gherguț, Răzvan Rădulescu, Cezar-Paul Bădescu, Mihai Ignat și T.O. Bobe. Pentru volumul Floarea de menghină (2008) a primit cele mai importante premii pentru debut din România, printre care Premiul Național Mihai Eminescu Opera prima și Premiul Uniunii Scriitorilor. Volumul a fost publicat în 2013 în limba suedeză, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. Coordonează colecția Cercul poeților apăruți a editurii Pandora M.
  Tara Skurtu este masterandă a Universității Boston, unde deține și o bursă de predare. Ea a mai câștigat o bursă Robert Pinsky Global și un premiu al Academy of American Poets în 2013. Poemele sale au apărut în numeroase reviste literare, printre care: Poetry Review, The Dalhousie Review, B O D Y, the minnesota review, The Los Angeles Review, The Southeast Review, Poet Lore, Salamander.

Un eveniment Institutul Blecher (ediția 80).
Organizator: Claudiu Komartin.

http://institutulblecher.blogspot.ro/

Expoziție-concurs de artă contemporană




Arta plastică contemporană româneascâ


Saloanele Moldovei


Bacău


ediția a XXIII-a, 17 octombrie 2013






  Cea de-a XXIII-a ediție a Expoziției Concurs de Artă Plastică Contemporană Saloanele Moldovei, proiect dezvoltat pe “ruta” Bacău – Chișinău, a ajuns la finele primei etape din acest an: desemnarea câștigătorilor și vernisajul expoziției cu lucrările participante, eveniment care a avut loc la începutul acestei luni, la Galeria Constantin Brâncuși din Capitala de peste Prut.
  Și în acest an, lucrările înscrise în concurs au fost în număr foarte mare, în jur de 300, juriul având de hotărât câștigătorii pe mai multe secțiuni, respectiv grafică, pictură, sculptură și artă decorativă.

  De fapt, aceasta a constituit un element de noutate al evenimentului, până acum nefiind acordate premii pe secțiuni, un alt element, de asemenea, de noutate comparativ cu ultimele ediții, fiind și reintroducerea Marelului Premiu al Saloanelor.

  După două zile de dezbateri și analize ale lucrărilor, proces ce a avut loc la mijlocul lunii august, juriul, prezidat de Mariana Popa, directorul Complexului Muzeal Iulian Antonescu Bacău, a desemnat câștigătorii, marele premiu revenind artistului Felix Artene din Iași, premiul pentru pictură revenind lui Iurie Lupu din Chișinău, iar cel pentru artă decorativă fiind adjudecat de Svetlana Șugda, tot din Chișinău.
 Premiul pentru grafică a fost acordat Ninei Șibaev, din Chișinău, iar cel pentru sculptură artistului Mihai Damian, tot din Chișinău. Au mai fost acordate premii artișilor Sorin Otânjac, din Iași (Premiul Centrului Internațional de Cultură și Arte George Apostu Bacău), Nicolae Rurac, din Chișinău (Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România), Mihai Pamfil, din Iași (Premiul Mihai Grecu al Uniunii Artiștilor Plastici – U.A.P. – din Republica Moldova) și Bogdan Severin, din București (Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei).

  Pentru întreaga activitate, au fost acordate și trei diplome de excelență înmânate de către U.A.P. R. Moldova, artiștilor Vladimir Smirnov și Ion Croitoru, din Chișinău, respectiv maestrului Ilie Boca din Bacău.

  Festivitatea de premiere și vernisajul expoziției Saloanele Moldovei ediția a XXIII-a din cadrul primei etape a proiectului au avut loc pe 31 august, la Chișinău, la Galeria C-tin Brâncuși, de Ziua Limbii Române.

  Cea de-a doua etapă a ediției din acest an a proiectului va debuta la mijlocul lunii octombrie, respectiv pe 17, odată cu reluarea festivității de premiere și vernisajul expoziției și în Bacău.   Cele în jur de 300 de lucrări ale participanților la această ediție vor fi expuse, ca de fiecare dată, la Galeriile Frunzetti, Centrul de Artă George Apostu, respectiv la Galeriile Alfa Bacău, acolo unde va avea loc și deschiderea oficială a evenimentului.

***articol publicat in ziaruldebacau.ro (6 septembrie) de Madalina Rotaru.

Tezaur Românesc




MeșteșugArt


Centrul Vechi, București


prima ediție, 18-20 octombrie 2013






  Asociața Tezaur Românesc organizează expoziția cu vânzare de produse meșteșugăreși și de design vestimentar de inspirație tradițională, MeșteșugArt – ediția I, în perioada 18 - 20 octombrie 2013.
  Târgul MeșteșugArt I este deschis de vineri până duminică, între orele 12.00 și 20.00, iar sâmbătă, la orele 17:00, va avea loc lansarea oficială a evenimentului pe str. Covaci, nr. 19, la etajul I al magazinului Thomas Antiques.

 Cei prezenți la eveniment vor putea urmări demonstrațiile practice săvârșite de Vasilica Cojan, care ne va destăinui din secretele țesutului în gherghef, și de Angela Tiță, care ne va împărtăși din tainele confecționării zgărdanelor și lătițerelor.
  Târgul reunește obiecte a peste 20 de meșteri populari și designeri inspirați din artele populare românești, dintre care amintim doar câțiva: Vasile Ene, Marin Predușel, Florentin Cantaragiu, Alexandru Ilica, Cornelia Untilov, Carmen Cătană Tomea, Eugenia Tudor, Olimpia Dumitriu, Mihaela Pătru, Florin Mândru, Daciana Ungureanu, Nicolae Rotaru și o serie de tineri designeri foarte talentați.
  La MeșteșugArt I puteți găsi linguri din lemn, lăzi de zestre, pandantive, oglinzi, ploști, icoane, cruci, fluiere, piculine, tigve, cavale, ocarine, oale pentru sarmale, ulcioare din lut, podoabe din ceramică, zgărdane, lătițare, costume tradiționale, carpete oltenești, fețe de masă brodate, căciuli din astrahan, opinci, genți și curele din piele, măști populare, împletituri din răchită și din sfoară, diferite sortimente de miere, săpunuri și produse de înfrumusețare obținute pe căi naturale etc.
  Obiectele reprezintă o sinteză a principalelor meșteșuguri și ocupații tradiționale din România și a creațiilor unor tineri designeri vestimentari influențate de această tematică.
  Pentru că Asociația Tezaur Românesc susține atelierele de producție și de valorificare a creațiilor tradiționale, veți putea intra în contact cu produsele atelierelor-pilot: ii și țesături oferite de cele trei puncte de lucru ale Atelierului de meșteșuguri din Teleorman, Argeș și Prahova și mobilier țărănesc pus la dispoziția voastră de cele două puncte ale atelierului de produse din lemn Lemne cu semne, din Botoșani și Mureș.
  Acestora li se adaugă surprize ce țin de domeniul alimentației trad
iționale românești, însă, pentru a le putea savura, vă invităm să ne treceți pragul !

Pentru informații suplimentare:
contact@tezaur-românesc.ro
0743.423.761 – Irina Bazon, secretar general
021-315.64.42 – tel./fax – sediu Tezaur Românesc
Str. Covaci, nr. 10, et.1, sect.3, București
www.tezaur-romanesc.ro

***via Laszlo Kallai

La mare, la soare (IV)




România de-altădată


Litoral: Mangalia


Colecții și Colecționari


Cartofilie



Mangalia (1)




La Mangalia. Efect de soare pe mare. Foto I. Berman.
Almanahul Ziarelor Adeverul și Dimineața pe anul 1931.


Pe faleză. 1960.


Vedere din stațiunea Mangalia. 1962.


Vedere spre mare. Prima parte a anilor '60.
Mai exista o variantă, identică. 1967.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă".
Este trecut și autorul fotografiei: C. Solcanu.


Pe faleză. 1963.


Vile. Cod: 4391. 1961.


Vedere. 1961.
Alt tiraj, titulatură: Vedere din Mangalia. 1964.


Construcții noi la malul mării.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Pe faleză. 1965. Necirculată.
Mai există o variantă, identică. 1968.
Dispare inscripționare: "Republica Populară Română".
Este menționat și autorul fotografiei: D. Pretor.


Contemplație. Foto: Ion Miclea. Volum: Peisaje pontice. 1966.


Mangalia. Foto: Hedy Loffler. 1967.


Mangalia. Cod: 1908. A doua parte a anilor '60. Necirculată.
Mai există o variantă, identică. 
Este trecut și numele autorului fotografiei: Hedy Loffler. 1969. 


Mangalia. Cod: 1911. Foto: Hedy Loffler. 1969. Necirculată.


Mangalia. Foto: Al. Florescu. 1968.


Hotel Scala. Pliant: Mangalia. 1976.


Restaurantul hotelului Scala. Pliant: Mangalia. 1976.


Hotel Scala. Foto: Valentina Giurgianu. 1977. 


Hotel Scala. Cod: 3045. 1978. Necirculată.


Hotel Scala. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotel Scala. Foto: Al. Florescu. 1980.


Mangalia. Foto: Al. Florescu. 1969. 


Noaptea la Mangalia. Foto: Al. Mendrea. 1982. 
Cu aceeasi imagine a aparut o ilustrata sub titulatura Mangalia Sud (1974).


Pe faleza. 1961. 


Mangalia. "Dragă Valy decît deloc mai bine mai târziu. Cu mare greutate eri 16 XII am reușit să dăm o perdea pe aceia cu maci azi 17 XII îți trimit banii telegrafic. Să ști că demult le dădeam dar toți spun că sunt scumpe te rog să-mi scrii o mai lași pe cealaltă sau o aduc eu în Ianuarie când voi veni e posibil să dăm pâna atunci". 1971.


Pe faleză. Cod: 3583. 1960.


Vedere. 1960.


Vile. Cod: 3658. 1960. Necirculată.


Vedere nocturnă. Cod: 3600. 1960. Necirculată.
Mai există o variantă, identică. Cod: 3600.
Intitulată: Restaurantul Casino și clubul. Aceeași perioadă.


Mangalia în primul ceas al dimineții.
Revista Contemporanul, nr. 28. 14 iulie 1961. 


Plaja și faleza. 1962.


Vedere din Mangalia. Începutul anilor '60. Necirculată.


Idem. 1964.


Neinscripționată. Începutul anilor '60. Necirculată.


Mangalia - Faleza, de pe care noile cladiri, cu liniile lor originale 
si elegante, domina plaja si marea (pozitia 13).
Plic set fotografii : Sa ne cunoastem patria!
Inceputul anilor '60.


Faleza. Începutul anilor '60. Necirculată.


Pe faleză. 1964.
Imagine identică cu cea precedentă, cadru mai larg (în partea dreaptă).
Ilustrată cuu dimensiunile pe orizontală mărite.
Mai există o variantă, identică Titulatură: Mangalia.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă".
Este menționat și autorul fotografiei: Al. Florescu.


Restaurantul. Cod: 3606. 1962.
"...P.S. Ți-am timis această vedere pt. că sînt sigur că n-o ai".


Seara pe faleză. Începutul anilor '60. Necirculată.

Colaj. Imaginea din mijloc, jos. 1961.


Colaj. Imaginea din dreapta, sus. 1961.


Vedere din statiunea Mangalia. 1961.


Vedere din Mangalia. 1963.
Aceeași imagine ca cea precedentă.


Colaj. Imaginea din dreapta, jos. 1961.
Ilustrată cu dimensiunile (pe orizontală) mărite.


Colaj. Imaginea din dreapta (identică cu cea precedentă), jos. 1963. 
Ilustrată cu dimensiunile (pe orizontală) mărite.


Mangalia. Volum: De-a lungul șoselei Oradea-Mangalia. 1962.
Seria: Orașe și priveliști. Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)


Mangalia. Noua arhitectură pe ruinele cetății Callatis.
Album: Mica geografie a Republicii Populare Romîne. 1963.
Aceleași personaje ca în imaginea de mai sus.


Colaj. Imaginea (ădentica cu cea precedentă) din mijloc, jos. 1963.


Vile pe malul mării. 1962.
Aceleași personaje ca în imaginea de mai sus.


Restaurantul Cazinou. Cod: 3585. 1963.


Colaj, imaginea din stânga, jos. 1964.


Pe faleză. 1963.
Idem: Vile pe malul mării. Carnet cu fotografii de mici dimensiuni,
 la fila cu nr. 9. Anii '60.


Pe faleză. 1964.
Imagine identică cu cea precedentă. Titulatura trecută pe spatele ilustratei.
Alt tiraj, titulatură: Mangalia. 1970.
Imagine identică cu cea precedentă.
Este trecut și autorul fotografiei: Al. Florescu.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă".


Pe faleză. 1964.


Decorul luminos al modernei Mangalii.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Geometrie de beton și sticlă. Foto: Ion Miclea.
Volum: Peisaje pontice. 1966.


Faleza din Mangalia. 1965.
Ilustrata cu dimensiunile (pe verticală) marite.


Colaj. Litoralul romănesc. Anii '60-'70. Necirculată.
Imaginea din dreapta, prima de jos. Ilustrată cu dimensiunile (pe verticala) marite.


Restaurantul Cazino. Cod: 197. 1967. Necirculată.


Mangalia. Foto H. Loffler. 1967.


Vile la Mangalia. Foto: D. Pretor. 1968.


Faleza. Ilustrată Kruger (firmă germană cu care statul a încheiat un contract 
de colaborare). Cod: 1135/32. 1968. Necirculată.


Mangalia, reconstrucție modernă pe ruinele anuia dintre cele mai vechi orașe
de pe litoralul românesc al Mării Negre (Callatis), se remarcă astăzi printre 
cele mai moderne stațiuni balne--climaterice din România. Volum: Orașele României. 1970.


Mangalia. Cod: 313. 1972. Intre timp a apărut o noua terasă....

Aspect de pe faleză. 1964. 
Mai există o variantă, identică. Intitulată: Mangalia.
 Dispare inscripționarea: "Republica Populara Romînă". 1967.


Hoteluri pe faleza din Mangalia.
Volum: Arhitectura construcțiilor turistice moderne din România. 1972.


Înainte de lăsarea serii, o plimbare pe străzile Mangaliei.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Clubul și restaurantul complexului de odihnă. Cod: 6201. 1965.


Mangalia. Foto: Al. Mendrea. 1967.
Imagine aproape identică cu cea precedentă.


Mangalia. Cod: 4257. Foto: Al. Mendrea. 1970. Necirculată.


Restaurantul Cazinou. Cod: 475. OSEDT. 1973.
Alt tiraj. Titulatură: Restaurantul Cazino. OSETCM. 1975.


Pliant: Mangalia. Coperta I. 1976.


Faleza. Foto: Florin Șuler (CPCPS).


Colaj. Imaginea din stânga, sus: Cazinoul. Cod: 2678. OSETCM. 1976. Necirculată.


Faleza. Foto: C.P.C.S. 1976.


Cazinoul și faleza. Cod: 2177. Foto: D. F. Dumitru. 1977. Necirculată.


Panorma stațiunii. Pliant. Litoralul românesc. 1979.


Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Restaurant Cazino. Cod: EST 4538. Foto: Al. Pikalski. Anii '70. Necirculată.


Restaurant Cazino. Foto: A. Iancu (C.P.C.S.). 1979.


Restaurantul Cazino. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Restaurantul Cazino. Foto: Mariana și Al. Mendrea. 1984.


Pe faleză. ONT Carpați - Publiturism.
Alt tiraj, aceeași editare.
Faleza (explicație doar în engleză). Cod: 2661. 1990. Necirculată. 


Plaja. Foto Publiturism.
"Vremea este frumoasă dar litoralul este pustiu din cauza prețurilor.
Sînt însă destui țigani și turci - autohtoni și de import. Magazine destul de pline,
mărfuri cam proaste (turcești) și la prețuri mari. Viața mai bună ca în București."
8 septembrie 1991. 


Vile pe malul mării. Cod: 4837. 1961.


Vile pe malul mării. 1962.


La plaja. 1962.



Vechiul Callatis - Mangalia de astăzi. Almanah Turistic 1964. Decembrie 1963.


Plaja, dimineața. Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.



Vedere din Mangalia. 1964.



Pe plajă. Ilustrată cu dimensiunile, pe orizontală, mărite. 1964.


Pe plajă. Foto: Al. Mendrea. 1970.


Colaj. Litoral. Imaginea din dreapta, jos. Cod: 543. 1971. 


Colaj. Imaginea din stânga, jos. 1978.


Vedere de pe plaje. Cod: 133. 1970. Necirculată.
Alt tiraj, intitulat: Vedere de pe plajă. Cod: 122. 1981.


Colaj. Litoral.  Imaginea din dreapta, jos. 1970.
Identică cu cea precedentă, cadru mai îndepărtat.
Alt tiraj, cod: 302. 1978. Necirculată.


Alt tiraj, același cod, editor: OSETCM. 1982. Necirculată.
Exemplar anulat prin ștampilare.


Plaja. Foto: Al. Mendrea. 1970.


Vedere asupra Mangaliei dinspre mare. Pliant: Mangalia. 1976.


Plaja. Foto: M. Andreescu. 1980.


Vedere de pe plajă.  Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Vedere. Foto: C.P.C.S. Mini-carnet: Romania. Publiturism. Anii '80.


Hotel Zenit. Pliant: Mangalia. 1976.


Hotel Zenit. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotel Astra.  Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotel Orion.  Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotel Zefir. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Șantierul arheologic Callatis. 1961.


Ruinele cetății Callatis (sec VI i.e.n. - VII e.n.). 1965 (încă R.P.R.)


Ruinele cetății Callatis (sec VI i.e.n. - VII e.n.). 1965 (încă R.P.R.)
Mai există o variantă, identică. Este indicat și autorul fotografiei: Al. Comănescu. 1968.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă".


Complexul arheologic. Pliant: Mangalia. 1976.



Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Colaj. Litoral. Imaginea din dreapta, sus: Hotel Mangalia. 
Cod: 2467. 1976. Necirculată.


Imagine identică cu cea precedentă. Fond general și al titulaturii schimbat.
Hotelul Mangalia.
Același cod: 1982. Editor: OSETCM. Necirculată.


Exemplar anulat prin ștampilare.


Hotelul de cură Mangalia. Pliant: Mangalia. 1976.


Vedere de pe mare. Cod: 2176. Foto: D. F. Dumitru. 1976.


Piscina la hotelul Mangalia. Pliant: Mangalia. 1976.


Mangalia Sud. Hotelul de cură Mangalia.
Volum: Factorii naturali de cură din principalele stațiuni
balneoclimaterice din România. 1976.


Parcul arheologic și hotelul Mangalia. Foto: D.F. Dumitru. 1977.
Mai există o variantă identică (cadrul puțin deplasat în dreapta).
Cod: 12404. Intitulată: Hotel Mangalia. Anii '80. Necirculată.


Hotelul Mangalia. 
Cod: 2141.  Foto: D. F. Dumitru. 1977. Necirculată.
Alt tiraj: 1980. 


Hotel Mangalia. Foto: D. Bădescu. Publiturism. 1977.


Hotelul pentru tratament Mangalia.
Pliant. Litoralul românesc. 1979.


Hotel Mangalia. Foto: A. Iancu. 1980.


Hotelul de cură Mangalia. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotelul de cură Mangalia. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Hotel Mangalia. Publiturism. 1981.


Hotelul Mangalia. Cod: 2179. Foto: D. F. Dumitru. 1982.


Cod: 2802. Hotel Mangalia. 1990. Necirculată.
Set, cărți poștale detașabile: Mangalia.


Plaja. Cod: 4222. Foto: A. Iancu. 1994.


Ilustrată cu dimensiunile mărite (pe orizontală). 2017. Necirculată.


Ruinele cetății Callatis. 
Carnet cu fotografii de mici dimensiuni, la fila cu nr. 10. Anii '60.


Ruinele vechii cetati Callatis datind din secolul al VI-lea i.e.n.
Volum: De-a lungul soselei Oradea-Mangalia. 1962.
Seria: Orase si privelisti. Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)


Un colt din vechiul Callatis. 
Probabil aceeasi imagine ca cea precedenta, altfel decupata.
Volum: Orase si privelisti - Litoralul rominesc. 1964.


Șantierul arheologic Callatis. 1965 (încă R.P.R.)


Ruinele orasului antic Callatis. Pliant. Litoralul românesc. 1979.


Ruinele cetății Callatis (sec. VI i.e.n. - VII e.n.).
Cod: 19514. Foto: Mariana și Al. Mendrea. Anii '80. Necirculată.


Amfore. Muzeul Arheologic din Mangalia. Foto: Ion Miclea. 
Mini carnet: Romania. Publiturism. Anii '80.


Vedere. 1960. Alta posibila titulatura: Tatal si fiul...


Vedere spre largul marii. 1962.


La plaja. 1961. 


Pe plaja. 1962.


Vile pe malul marii. 1963.


Pe plaja. 1964.
Ilustrata cu dimensiunile marite.


Mangalia. Cod: 6197. 1966.


Vile pe malul mării. Foto: Al. Mendrea. 1967.
Aceleași personaje și același cadru ca mai sus.


Vile pe malul mării. Foto Al. Mendrea. 1967.


Mangalia. Cod: 2817. Foto: H. Loffler. Anii '60-'70.


Vedere. Foto: Fl. Șuler. 1979.


Plaja. Foto: D. F. Dumitru. 1983.


Pe plajă. Librăria Noastră. Cod: 491. 1954. Necirculată.


Pe plajă. Librăria Noastră. Cod: 492. Anii '50. Necirculată.


Pe plajă. Librăria Noastră. Cod: 1027. Anii '50.


Mangalia. Mini-carnet (cât o marcă poștală) imagini, tip armonică.
Anii '50 - '60.


Plaja. 1960.


Plaja și faleza. 1961.
"Țți trimit încă o vedere din acest oraș și așa cum mi-am propus vreau
să-ți complectez colecția...Cu mult drag <Bluze albe...gulere cu dungi>"


Pe plaja. 1961.


Vedere. Foto: C.P.C.S. 1976.
Fata de imaginea precedenta au trecut peste 15 ani. 
Se observa lesne modificarile aduse digului, prezentat
in partea dreapta, sus.


Plaja. Inceputul anilor '60. Necirculata.


Vedere spre largul marii. 1964.


Vedere de pe terasa clubului. 1965.
Mai există o variantă, identică. Intitulată: Vedere spre plajă. 
Dispare inscriptționarea: "Republica Populară Romînă".
Apare și autorul fotografiei: C. Solcanu. 1967.


Pe plaja. Foto: E.P.T. 1975. Necirculata.


Plaja. 1973.


Pe plajă. Pliant: Mangalia. 1976.


Plaja. Foto: G. Gaciu. Anii '80. Necirculată.


Plaja. Foto D. F. Dumitru. 1984.


Vedere spre Aurora. Cod: 17407. Foto: Al. Pikalski. A doua parte a anilor '80. Necirculată.


Vedere. Cod: EST 3048. Foto: Fl. Suler. 1983. Necirculată.


Vedere. Foto M. Andreescu (C.P.C.S.). 1989.


Faleza. Foto: M. Andreescu. 1990.
 Ilustrată pusă în circulatție deși imaginea este mișcată...


Mangalia. 2.000.


Sanatoriul balnear. Volum: Cura si odihna la mare. 1963.


Vedere din Mangalia. Foto: Hedy Loffler. 1970.


Pliant: Les Stations Balneaires de Roumanie. 1972.


Bazinul acoperit al sanatoriului din Mangalia.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Băile Mangalia.
Pliant: Statiunile balneare din Romania surse de sănătate. Anii '60 - '70.
Oficiul Național de Turism.


Pliant: Les Stations Balneaires de Roumanie. 1972.


Sanatoriul Mangalia. Volumul: Constanta. Ghid turistic al judetului. 1980.


Idem.



Sanatoriul balnear. Foto: Al. Florescu. 1986.



Colonie de copii.
Cod: 336. Editura de Stat. 1954.


Dispensarul de copii. Volum: Cura si odihna la mare. 1963.


Policlinica balneara T. B. C. Volum: Cura si odihna la mare. 1963.


Snatoriul maritim T. B. C. Volum: Curs și odihna la mare. 1963.



Mangalia. 2001. Necirculată.
Cod: MG 06 CT. Foto: Cornel Hlupina. Agnus Design s.r.l. 


Geamia Esma-Han (monument istoric sec. XVII). 1965.


Geamia Esmanah (titulatura eronata, in loc de Esmahan, n.a.) Sultan.
Cod: 275. 1967. Necirculata.
Ilustrata poarta sigla Anului International al Turismului 1967.
Pe alt exemplar: 
"Trecut excelent toate vicisitudinile drumului. Ajunsi intregi sau aproape. Mangalia frumoasa, briza racoroasa, marea splendida, noi gata bronzati dupa numai o zi. Atentiune ! Daca va asezati sub vedere, in unghi obtuz cu evidenta primara si cu decada, garantez bronzarea loco, fara cheltuiala, de la prima sedinta."


Geamia Esma-Han Sultan (sec. XVII). Foto: C. Savulescu. 1970.


Geamia Esma-Han Sultan (sec. XVII).
Cod: 5570. Foto: Al. Florescu. Anii '70. Necirculată. 


Geamia Esmahan Sultan. Pliant: Mangalia. 1976.


Geamia din Mangalia. Volum: Constanța. Ghid turistic al județului. 1980.


Mangalia. Cod 382. Librăria Noastră. 1954.


Complexul Neptun. Cod: 9. 1968.
Alt tiraj, cod: 222. 1969. Necirculată.
Are aplicată o ștampilă dreptunghiulară cu textul: "ANULAT".


Casa de cultură. 1964.


Casa de cultură din noua Mangalie.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Mangalia. 1966.
Alt tiraj. Este indicat și autorul fotografiei D. Pretor. 1970.


Indicarea prețului de vânzare (în cel din urmă caz).


Casa de cultură. 1967. Necirculată.
Mai exista o variantă, identică. 1968.
Apare și autorul fotografiei: Hedy Loffler.


Casa de Cultură. Cod: 3. 1968.
Alt tiraj, cod: 219. 1969.


Colaj. Cod: 377. 1968.
Imaginea (identică cu cea precedentă) din stânga, jos: Casa de cultură.


Colaj. Constanța - Litoralul. Imaginea din dreapta, mijloc (Casa de cultură); 
identica cu cea din ilustrata precedentă. Cod: 292. 1978. Necirculată.


Casa de Cultura. Pliant: Mangalia. 1976.


Casa de cultur[. Cod: 2144. Foto: D. F. Dumitru. 1977.



Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Casa de cultură. Foto: A. Iancu. Cod: 13795. 1986. Necirculată.


În centrul orașului. Pliant: Mangalia. 1976.
Idem. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Mangalia. Cod: 16567. Foto: M. Andreescu. Anii '80. Necirculată. 


Complex Siemens. Foto: Focus Ltd. 1994.


Satul de vacanta Dunarea. Pliant: Mangalia. 1976.


Colaj. Litoralul romanesc. Anii '60-'70. Necirculata.
Imaginea din stanga, primade jos. De pe malul lacului Neptun - Mangalia Nord 
si mai tarziu statiunea Neptun. Ilustrata cu dimensiunea (pe verticala) marita.


De ziua marinei la Mangalia. Foto: H. Loffler. 1967.


Mangalia. 1982. Cred că imaginea este luată cu prilejul Zilei Marinei. 
Mulțumiri Mariei Dobrescu pentru generozitate.



Farul. Foto: Aurel Iancu. Anii '80. Necirculată.


Farul. Foto: I. Oprea. 1986. 


Mangalia. 2.000.


Echitație. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.


Echitatie la Mangalia. Anii '80. Necirculată.
Cod: EST 3330. Foto: Mircea Ieremia (Publiturism).
Imagine identică cu cea precedentă, cadru mai larg.


Herghelia. Pliant: Mangalia. 1976.


Herghelia. Pliant. Litoralul romanesc. 1979.


Pe strada A. S. Pușkin din Mangalia.
Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. 1964.


Magazin cu articole de plajă. Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. 1980.




Consemnare publicată în Almanahul Flacăra 1970. Decembrie 1969.


Colaj. 1962.
Alt tiraj" 1966.
Dispare inscripționarea: "Republica Populară Romînă"



Colaj. Cod: 7381. 1966.
Ilustrată cu dimensiunile, pe orizontală, mărite.


Colaj. Imaginile de pe rândul 2, a doua din dreapta, rândul 3, prima și a treia, rândul 4,
 poziția a doua din stânga. 1968. Ilustrată de dimensiuni mărite.


Mangalia. Colaj. Cod: 6239. Anii '70. Necirculată.


Colaj. Cod: 2580. 1976.
Cazinoul și faleza; Faleza și marea; Hotel Mangalia.


Colaj. Foto: C.P.C.S. 1977. 
Muzeul arheologic; Plaja; Faleza; Vedere spre Saturn. 
"Soare, sare, apă, nisip și mai ales sărutări din Mangalia."
Alt tiraj. Vederi din stațiune. Cod: EST 8520. Anii '70 - '80. Necirculată.
Alt tiraj, fără explicații pentru imagini. 1985.


Colaj. Editor: I.H.R. Mangalia. Anii '70 - '80. Necirculată.


Colaj. Cod: 3030. OSETCM. 1978. Necirculată.
Cazinoul; Plaja; Farul; Mormîntul scitic; Muzeul de istorie. 
Alt tiraj: 1980.


Colaj. Cod: 14913. Foto: A. Iancu și Al. Florescu. 1979. Necirculată.


Colaj. Cod: 0376. Foto: Publiturism. 1981. Necirculată.
Hotelurile Orion, Astra și Zenit.


Colaj. 1998.
Hotel Mangalia; Ruinele orașului Callatis.
Foto: Paul Buciuta. S.C.P. Visuals s.r.l., București. 


Colaj. Cod: XS 197. Telmond. Anii 90 - 2000. Necirculată.


Colaj. Hotel President, Ruinele cetății Callatis. 2.000.


Colaj. 2.000.


   Probabil din motive administrative, pentru cativa ani, au fost editate și ilustrate sub titulatura generică de Mangalia Nord, respectiv Sud. Le-am grupat separat deși, evident, puteam să le adaug stațiunilor respective. Cred că s-a mers pe ideea separării gen Eforie Nord - Eforie Sud. 
  În acest caz, Mangalia Sud reprezintă, cel puțin ca imagini, propriu-zis orașul Mangalia. 
Și asta ține de istorie...


Mangalia Nord




Stațiunea maritimă Mangalia Nord. Cod: 1135/31. 1968.
Ilustrată Kruger (firmă germană cu care statul roman a încheiat un contract 
de colaborare). 


Mangalia Nord. Foto: Fl. Petheu. 1970.


Mangalia Nord. Foto: Gh. Vințilă. A doua parte a anilor '60. Necirculată. 


Restaurantul de pe insulă. 1968.


Mangalia Nord. Foto: I. Hannanel. 1969.


Mangalia Nord. Foto: Hedy Loffler. 1961.


Mangalia Nord. Foto: Sorin Dan. 1968.


Mangalia Nord. Foto: M. Volbură. 1969.


Restaurant la Mangalia Nord.
Revista România Literară, Nr. 41, de joi, 8 octombrie 1970.


Plaja. Foto: Corneliu Vladu. 1970. 


Mangalia Nord. Foto: Al. Mendrea. 1970.
"Calde salutări de pe litoral și aveți grijă că mă întorc mai negru decît am plecat".



Hotel Neptun. Restaurant-Bar. 1969.


Hotel Neptun. Foto: Corneliu Vladu. 1970.



Hotel Neptun. Foto: Ion Petcu. 1970.



Mangalia Nord. 1970.


Mangalia Nord. Cod: 3830. Foto: I. Hannanel. 1968. Necirculată.


Foto: Gh. Vințilă. 1972. 


Vedere generală. Începutul anilor '70. Necirculată. Mai exact: Jupiter.


Stațiunea Mangalia Nord.
Volum: Romănia ieri, azi și mâine. 1976.



Mangalia Sud




Mangalia Sud. Cod: 4257. Foto: Al. Mendrea. 1971.


Mangalia Sud. Foto: Sorin Dan. 1972. 


Mangalia Sud. Foto: I. Petcu. 1973.


Mangalia Sud. Foto: Valentina Giurgianu. 1975.


Noaptea la Mangalia Sud (probabil de Ziua Marinei). Foto: Al. Mendrea. 1974.


Mangalia-Sud. Foto: Sorin Dan. 1972.


Mangalia Sud. Foto: Valentina Giurgianu. 1975.


Noaptea la Mangalia Sud. Foto: Sorin Dan. 1972. 
Alt tiraj, numele fotografului este trecut: S. Dan. Cod: 5666 (?). 1973.


Mangalia Sud. Foto: I. Petcu. 1972.
"Salutări din Olimp unde sînt cazat în prezent. Pe noi O.N.T.-
iștii ne mută din hotel în hotel și din stațiune în stațiune din cauza
unei mari afluențe de turiști străini".
O realitate care s-a perpetuat și accentuat în timp; s-a ajuns chiar la 
manifestații din partea turiștilor români nemulțumiți.


Mangalia Sud. Foto: Valentina Giurgianu. 1973.


Plaja. Foto: S. Dan. 1972.


Plaja. Foto: D.F. Dumitru. 1977.


Casa de cultură. Foto: S. Dan. Începutul anilor '70. Necirculată.


Ruinele cetății Callatis (sec. VI i.e.n.). Foto: C. Vladu. 
Începutul anilor '70.


Ruinele cetatii Callatis (sec. VI i.e.n - VII e.n.) 
Foto: I. Petcu. 1974.


Geamia Esma-Han Sultan  (sec. XVII). Foto: Al. Florescu. 1969.
"Am nimerit într-o stațiune demnă dupa cum vedem doar 
de plăieșii din nordul Moldovei. Proastă sub toate aspectele..."


Seara la Mangalia Sud. Foto: Sorin Dan. 1971.
O realizare foto mai specială, aș numi-o "efectul fantome".
Priviți personajele din dreapta, jos...


Mangalia Sud. Cod: 5684. Foto: Sorin Dan. 1972. Necirculată.


Farul. Foto: I. Oprea. CodL 10874. 1976.


Colaj. Cod: 6239. 1971.
În tirajul din 1972 nu mai este trecut și codul.


Volum: De-a lungul șoselei Oradea - Mangalia. 1962.
Seria: Orașe și priveliști. Editura Meridiane. Foto: S. Mendrea (A.F.I.A.P.)


Volum: Cura si odihna la mare. Autor: Dr. Sorin Musat.
Editura Medicala. 1963.


Plic set fotografii (16): Sa ne cunoastem patria!
Editor: ONT Carpati. Inceputul anilor '60.
Format mare; hartie subtire.


Album: Mica geografie a Republicii Populare Romine. 1963.
Editura Meridiane. In patru limbi, nu si in romana.


Volum: Orașe și priveliști - Litoralul romînesc. Editura Meridiane. 1964.
Fotografiile au fost executate fr H. Lofler (EFIAP), Puiu Al. Florescu,
S. Mendrea (AFIAP), D. Pretor, C. Spitzer (EFIAP), M. Volbură, de la
Studioul de artă fotografică al Combinatului poligrafic Casa Scînteii,
G. Șerban (EFIAP). Prefață de Vladimir Colin. Ediția a II-a.


Volum: Peisaje pontice. Editura Tineretului. 1966.


Volum: Vasile Cucu - Orașele României. Editura Științifică. 1970.


Volum: Arhitectura construcțiilor turistice moderne din România. 
Editura Meridiane. 1972.


Pliant: Les Stations Balneaires de Roumanie. În limba franceză. 
O.N.T. Carpați. 1972.


Volum: Factorii naturali de cură din principalele stațiuni
balneoclimaterice din România. Editura: Sport - Turism. 1976.


Volum: România ieri, azi și mâine. 1976.
Institutul Român de Relații Culturale cu Străinătatea. 


Pliant: Mangalia. Publiturism. 1976.


Idem.


Litoralul romanesc. 1979.
Pliant. In limba franceza. Publiturism.


Idem.


Volumul: Constanța. Ghid turistic al județului. 1980 (bun de tipar: 15 mai 1980). 
Editura: Sport-Turism. Autori: Adrian Rădulescu, Constantin Scorpan, 
Athena Herbst-Rădoi, Gheorghe Dumitrașcu. Coperta: Constantin Pohrib.


 Catalog: Litoralul românesc al Mării Negre. Publiturism. În limba germană. 1980.


Mini-carnet: Romania (mai precis: Litoralul românesc). Publiturism. Anii '80. 



Set, cărți poștale detașabile: Mangalia (de fapt, I. H. R. Mangalia). Publiturism. 1990.
Mini-imagine păstrată la cotor.


***Am respectat întocmai inscripționările de pe ilustrate și celelalte surse folosite. 
Greșelile de titulatură, ortografice, etc., nu-mi aparțin (cele de tastare, da !).
Orice adăugări sau corectări sunt utile și le voi avea în vedere 
cu promptitudine spre postare. Nu mai vorbesc de donații !