sâmbătă, 31 august 2019

Lumea fără...femei
Caricaturi...


Grupaj publicat în Revista Femeia, Nr. 8. August 1968.La pas pe Calea Victoriei
București 


31 august - 1 septembrie 2019


Pictori de azi la Balcic
Arta plastică contemporană românească 


Elite Art Gallery, București 


3 - 22 septembrie 2019

Camuflaj
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară 


Teatrul de Stat Arad
Premieră: 24 martie 1968.

Cronică publicată în Revista Femeia, Nr. 8. August 1968.


Prima femeie cosmonaut din lume...
Lumea și noi...


Valentina Nikolaeva Tereșkova 


Noiembrie 1973Un autograf la Tricodava.În vizită la Palatul pionierilor.Articol publicat în Revista Femeia, Nr. 12. Decembrie 1973.

Să ne cunoaștem artiștii
Arta plastică contemporană românească 


Wanda Mihuleac
Consemnare publicată în Revista Femeia, Nr. 12. Decembrie 1973.


Reanimarea...animației
De pe ecranele cinematografelor de-odinioară 


Cinemateca
Ion Truică - Pe un perete.

Victor Antonescu - Greierele și furnica.


Interviu (luat de Alice Mihalcea) publicat în Revista Femeia, Nr. 12. Decembrie 1973.
Pe simezele clujene - Lumea mea
Arta plastică contemporană românească 


Elena Surdu-Stănescu 


Muzeul de Artă Cluj-Napoca 


4 - 22 septembrie 2019
    Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 
4 - 22 septembrie 2019, sub titlul generic Lumea mea, expoziția personală de sculptură a artistei Elena Surdu Stănescu din București.
    Vernisajul va avea loc miercuri, 4 septembrie 2019, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistei. Din partea instituției, vor fi gazde domnii Lucian Nastasă-Kovacs, managerul muzeului și Florin Gherasim, curatorul expoziției.
    Artista s-a născut la București în anul 1942, oraș în care a urmat și studiile, după ce vocația destinului artistic i s-a autorevelat de timpuriu, ca o irezistibilă chemare. A urmat cursurile liceului Nicolae Tonitza, Institutul Pedagogic (Arte Plastice, 1965), iar apoi Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, secția sculptură, promoția 1982, urmând cursurile unor profesori emeriți, precum Eugen Lungu, Constantin Baraschi sau George Apostu.
    După absolvire, și-a dedicat toate energiile în slujba artei, pe două direcții, formativă și creativă. A fost, timp de decenii, profesoară de specialitate, educație vizuală, la prestigioase licee bucureștene. Stăpânind tehnici de lucru în materiale diverse: lemn, metal, piatră, a realizat sute de lucrări, atât de interior, cât și de for public, cea mai recentă, din anul 2016, amplasată în Piața Bucur, fiind închinată victimelor de la Clubul Colectiv. O preocupare expozițională intensă a adus lucrările sale, în cadrul unor expoziții personale, în fața publicului din țară, dar și din străinătate (Italia, Statele Unite, Franța, Portugalia, Grecia, Spania, Egipt, până în Asia și Extremul Orient).
    Este rândul Muzeului de Artă și al iubitorilor de valori estetice din Cluj-Napoca să o primească pe artistă alături de o selecție reprezentativă din operele sale, să întâmpine, chiar în preajma zilei sale de naștere (15 septembrie), o adevărată Doamnă a artei din România, 
Elena Surdu Stănescu.
    Expoziţia va fi deschisă în perioada 4 - 22 septembrie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Trecut-au anii...
Expoziție de fotografie 


Muzeul Municipiului București 


10 septembrie - 10 octombrie 2019
    În perioada 10 septembrie – 10 octombrie 2019, Muzeul Municipiului Bucureşti este gazda expoziţiei de fotografie Trecut-au anii..., o expoziţie cu 30 de fotografii realizate de Asociaţia Bucureştiul meu drag, grupate sub genericul Bucureștiul ’60-’70 - Bucureștiul 2019.
    În deceniile ’60-’70 Bucureștiul avea o înfățișare idilică, de o aparentă viață normală într-o lume comunistă în contrast cu cel al zilelor noastre pline de viață, colorate, vioi și puțin kitschoase.
    Vernisajul expoziţiei, marti 10 septembrie 2019, de la ora 18:30, în curtea Palatului Suțu - Muzeul Municipiului Bucureşti, avându-l ca invitat de onoare pe domnul Adrian Majuru, directorul MMB.
   În cei 50-60 de ani unele locuri au dispărut, iar altele au renăscut, orașul a devenit altul. Hai să vezi dacă și cum s-a schimbat orașul în acești ani, o expoziție gen "then and now”: Bucureștiul ’60-’70  - Bucureștiul 2019
   Fotografile vechi sunt din colecția Cezar Petre Buiumaci http://orasulluibucur.blogspot.com/ și muzeul Municipiului București http://www.muzeulbucurestiului.ro/ și Șerban Lăcrițeanu. Cele noi sunt făcute de Alexandru Iordan, Alexandru Roibu, Anca Borcan, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Alexandru, Camelia Stan, Cezar Petre Buiumaci, Dan Șendroiu, Denise Fătulescu, Eduard Constantin, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Bărbulescu, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Marius Zota, Mihaela Bîrsan, Oana Hagiescu, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Roberto Iosupescu, Sabin Prodan, Sorin Panaitt. Felicitări fotografilor!

Pe simezele Capitalei - Inter Ferențe
Arta plastică contemporană românească 


Cristina Georgescu, Claudiu-Victor Gheorghiu 


Galeriile Sabion, București 


6 - 17 septembrie 2019

Pactul Molotov - Ribbentrop. Consecințe pentru România
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului 


București 


11 septembrie 2019


Franțujii au fost mai buni
Din istoria sportului românesc
Un aspect al courts-ului dela Doherty, în timpul matchului de dublu.Gogu Viziru trage un drive lung din fundul terenului.


Primul adversar al lui Viziru, Destremau, la serviciu.Echipa de dublu a Franței, în acțiune. O săritură la fileu a excelentului Bolleli.


Articol publicat în Revista Realitatea Ilustrată, Nr. 13. 9 mai 1948.

Pe simezele din Mogoșoaia - Extensii
Arta plastică contemporană românească 


Eusebiu Josan


Centrul de Cultură Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia 


24 august - 13 septembrie 2019

La prima ediție - de-acum juma' de veac
Festivalul și Concursul Internațional de Folclor 


26 august 1969

Dansatorii sovietici s-au distins prin ritm, precizie, eleganță.


Tunisienii ne-au adus farmecul Orientului străvechi.


Culoare, mătase, zîmbet și lumină - Ansamblul italian.


Foarte tineri, foarte grațioși - Ansamblul francez a fost foarte...aplaudat.


Articol publicat în Revista Femeia, nr. 9. Septembrie 1969.