miercuri, 14 martie 2018

Romani și barbari în Banatul de câmpie
Serile patrimoniului 2018 


Timișoara 


29 martie 2018

Pe simezele Capitalei
Arta plastică contemporană românească 


Alex Ivanov 


Cercul Militar Național, București 


6 - 18 martie 2018

Memorie continuă
Expoziție de fotografie 


Korniss Peter 


Muzeul Național de Artă al României, București 


22 aprilie - 7 mai 2018

   Muzeul Național de Artă al României și Institutul Maghiar Balassi din Bucureşti au plăcerea să vă invite la vernisajul a expoziței Korniss Péter: Memorie continuă joi, 22 martie 2018, 
ora 18:00.
   Personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobândit recunoaştere internațională ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema predilectă a întregii sale opere. Începând cu primele fotografii realizate în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic. El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978 vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii Muncitorul navetist (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară. Artistul este de altfel primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei operei deosebit de valoroase.
   Expoziţia Korniss Péter: Memorie continuă prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate începând din anii 1960 - 1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite: a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice. După expoziţia personală de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din 1999, Korniss Péter revine în acest an la Bucureşti cu o amplă selecție de lucrări ce pot fi vizionate la Muzeul Național de Artă al României în cadrul expoziției deschise în perioada 22 martie – 7 mai 2018.
   O parte din fotografiile realizate de artist vor fi expuse și la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti între 21 martie – 10 aprilie 2018.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Vladimir Găitan (1947 - 2020)Consemnare (Cristina Hoffman, clasa a X-a) publicată în Revista 2000. Nr. 8. 1971.
Editare Liceul Nr. 21, cu limba de predare germană.


Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.


22 martie 2018.

***Mai multe despre Vladimir puteți afla și de aici:  Wikipedia

Anul 1918, statele-națiuni și disciplina relațiilor internaționale
Mihai Zodian 


Cercul Militar Național, București 


14 martie 2018

Tăierea fecioarelor
Lansare de carte 


Tatiana Niculescu 


Librăria Humanitas, Cișmigiu, București 


15 martie 2018
   Vă invităm joi, 15 martie, ora 19:00, la lansarea romanului Tăierea fecioarelor de Tatiana Niculescu, recent apărut la Humanitas, în colecția Scriitori români contemporani, coordonată de Andreea Răsuceanu. La eveniment vor vorbi, alături de autoare, Mihaela Miroiu și Andreea Răsuceanu.
   Tăierea fecioarelor este povestea unei fetițe care se pregătește pentru ritualul interzis al exciziei genitale. Ritualul are loc pe ascuns și e condus exclusiv de femei. Romanul a fost scris în urma unei călătorii a autoarei în Africa. Potrivit unui raport ONU din 2016, în jur de două sute de milioane de fete și femei au fost supuse mutilării genitale în 27 de țări africane, precum și în Yemen, Irak și Indonezia. În fiecare an, în jur de trei milioane de fete sunt excizate (aproximativ șase pe minut), în timp ce, în clinici occidentale private și la prețuri exorbitante, femei excentrice aleg de bunăvoie excizia din rațiuni de estetică erotică.

Să ne cunoaștem artiștii
De pe scenele teatrului românesc de-odinioară


Tamara Buciuceanu-Botez (1929 - 2019)


Articol publicat în Gong '81, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1980.


Consemnare publicată în Almanah Cinema 1981. Decembrie 1980.Gong '82, Almanahul Revistei Teatrul. Decembrie 1981.


Interviu publicat în Gong '85, Almanahul Revistei Teatrul.
Decembrie 1984.Răspuns consemnat în Almanahul Femeia 1985. Decembrie 1984.


Alături de Mariana Mihuț.
În spectacolul Teatrului Național din Iași cu piesa Chirița în provincie.În spectacolul Teatrului Bulandra cu piesa Dimineața pierdută.


Idem.


Interviu (luat de Magdalena Popa-Buluc) publicat în Realitatea Ilustrată,
Almanahul Revistei Contemporanul, vara - toamna 1987.


***Mai multe despre acest artist puteți afla și de aici:

Tamara Buciuceanu - Wikipedia