luni, 31 august 2020

Grivița (1933 - 1963)
România de-altădată,Un grupaj reprodus, selectiv, din Contemporanul, Nr. 7. Vineri, 15 februarie 1963.
Un exemplu tipic al tratării unor astfel de evenimente în presa acelor timpuri.
Sunt sigur că veți recunoaște câteva nume.
Ale unor "oameni aflați sub vremi"... 


Iulian Olariu - Greva 1933.
Jules Perahim - Greva. 

Exponatul Lunii Septembrie
Muzeul Județean Teleorman


Alexandria 


1 - 30 septembrie 2020
    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marți, 1 septembrie a.c., ora 11:00, la deschiderea Exponatului Lunii Septembrie.
    Pentru perioada 1 – 30 septembrie 2020, Muzeul Judeţean Teleorman vine în faţa publicului cu un document aflat în patrimoniul instituției. Este vorba de o broșura intitulată Descriere pe scurt a fondării orașului Alessandria în România.
    Broșura a fost tipărită în anul 1864 la Tipografia Stephan Rassidescu din București. Este compusă din 32 de pagini (16 file), cu dimensiunile de 22,2 x 14,5 cm, și are următoarea structură: prima pagină este dedicată paginii de titlu ce are și rol de copertă, urmează 3 pagini ce cuprind o scurtă descriere a fondării orașului Alexandria, apoi, de la pagina 6 până la finalul lucrării este reprodus Hrisovul emis de domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica la 4 septembrie 1840, în care se recunoaște întemeierea orașului Alexandria și se întăresc „orânduielile”, adică regulile de organizare și de conducere ale acestui oraș, stabilite și consemnate de fondatorii lui încă din 1834, în "Ekstrukția condițiilor de hălăduirea celor ce vor primi a se așeza cu șederea în noua adunare de oraș Alexandria”.
    Pentru tipărirea acestei broșuri s-a folosit o cerneală neagră, tipografică, insolubilă, aplicată pe o hârtie modernă, subțire, de culoare verde-gri.
    Nu știm în câte exemplare a fost tipărită broșură și nici cine este autorul ei. Ceea ce știm cu siguranță este faptul că a fost tipărită în anul 1864 pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la întemeierea orașului Alexandria. Până la acest moment nu se cunoaște existența unui alt exemplar în afară de cel pe care îl expunem, lucru ce îi dă o valoare deosebită atât pentru patrimoniul Muzeului Județean Teleorman cât și pentru istoria orașului nostru.
    Întemeiat în 1834, după planurile urbanistice elaborate de inginerul austriac Moritz von Ott, oraşul Alexandria este înfăptuirea dorinței unor grupuri de locuitori din Zimnicea și Mavrodin de a înființa și a trăi într-un oraș liber.
    Orașul își trage denumirea de la numele domnitorului de atunci al Țării Românești, Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842), cel care va semna, la 4 septembrie 1840, Hrisovul Domnesc de recunoaștere a orașului. Oseminte Domnitorului se găsesc depuse astăzi într-un monumental sarcofag din incinta Catedralei Episcopale Sfântul Alexandru din Alexandria.
    Întemeiat și recunoscut ca oraș, Alexandria va avea o evoluție destul de energică, ritmul exploziv al dezvoltării datorându-se pe de o parte hărniciei și dorinței fondatorilor de a-și vedea cât mai repede visul împlinit, dar și datorită faptului că obștea și-a alcătuit o serie de norme de conducere a orașului, adunate într-o „constituție proprie”, numită Ekstrucţie, după care se va conduce din 1834, de la întemeiere, până în 1864, la reforma administrativă a lui Alexandru Ioan Cuza. 

75 de ani de a sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial
Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


2 septembrie - 5 octombrie 2020
   Muzeul Național al Banatului marchează cei 75 de ani de la finalul celei mai mari conflagrații mondiale - al II-lea Război Mondial - printr-un eveniment de excepție.
   Miercuri, 2 septembrie 2020, deschidem în mansarda B2 a Bastionului Theresia, expoziția 
75 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, o expoziție foto-documentară cu cele mai reprezentative imagini din acea perioadă. Acestora li se adaugă și arme din acea vreme, din colecția de istorie a MNaB.
   Tot miercuri, 2 septembrie 2020, de la ora 18:00, MNaB vă așteaptă în curtea Bastionului Theresia, la un spectacol de reconstituire istorică, susținut de Asociația Culturală Tomis, care va prezenta un detașament echipat în uniforme din vremea celui de-al doilea Război Mondial, care să reflecte toate trupele ce au luptat în Banat, precum și cele din restul țării. Vor desfășura și activități interactive, cu caracter istorico-militar, care vor fi însoțite de un fundal sonor (marșuri și cântece de epocă).
    Trupa Peregrinii va încânta spectatorii de la ora 20:00 cu muzica anilor 1920-1940, o amintire din vremea Vechiului Regat. De la ora 21:00,  Amor Flammis va susține un spectacol pirotehnic, care va încheia evenimentul.